Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Zwanger en bruidsfotograaf: wat ik sneller had willen weten

Zwanger bruidsfotograaf Mon et Mine-1

Toen we uit hadden gevonden dat er een kleine Mon et Mine baby kwam dachten we 2 dingen. Aan de ene kant: “te gek, eindelijk komt onze grote droom uit!” Maar ook: “Oh nee, hoe gaan we dit oplossen tijdens het trouwseizoen en tijdens die eerste maanden na de geboorte?” Om die reden schrijf ik nu twee blogpost met daarin informatie die ik grotendeels zelf heb uitgepuzzeld. Met behulp van Pinterest, Facebook, ervaringen van andere moeders (waaronder die van mijzelf) en vooral heel veel zelf uitvinden.

Eerlijk toegegeven, het was niet helemaal ‘geluk’ dat Emmily ergens in het laagseizoen geboren ging worden. Misschien niet heel erg ethisch, maar wel erg praktisch, zo’n winterbaby. Temeer omdat je dan zo min mogelijk bruiloften hoeft te missen en na de geboorte een paar rustige maanden hebt om rustig je werk weer op te bouwen. We hebben een aantal stappen direct ondernomen (zie hieronder).

En nog een laatste kleine kanttekening: wij fotograferen onze bruidsreportages altijd samen en doen dit fulltime. Dus we zijn elkaars ‘second shooter’ en hebben geen financiële back-up van een ‘vaste baan bij een werkgever’. Zonder Ramon had ik het natuurlijk niet allemaal uit kunnen voeren zoals hieronder beschreven. Oh, en natuurlijk ook niet zonder al onze lieve bruidsparen die zo geweldig reageerden!
Zwanger bruidsfotograaf Mon et Mine-2
Wat te doen tijdens het seizoen?

Stap 1: Vanaf de zwangerschapstest (oke oke, ik heb er 2 gedaan, omdat ik het echt zeker wilde weten) hielden we alle aanvragen af die plaatsvonden rond de 6 weken na mijn uitgerekende datum. Dus zowel bruiloften die rond “week 34” plaatsvonden als bruiloften die 6 weken na de geboorte zouden plaatsvinden. Uiteindelijk hebben we telefonisch contact gezocht met het bruidspaar dat we helaas niet meer konden fotograferen, omdat ze rond mijn uitgerekende datum gingen trouwen. Nu zou Ramon wel een second shooter hebben kunnen inhuren, maar het werkt natuurlijk niet heel relaxed als je vrouw elk moment kan bevallen.

Stap 2: We hebben zo snel mogelijk een pretecho geregeld om direct al te weten hoe ver ik ongeveer zou zijn. Hierdoor konden we dus met enige zekerheid stap 1 beter uitvoeren.

Stap 3: Nadat ik de eerste 14 weken had gehad hebben we onze najaars-bruidsparen allemaal gemaild met het blije nieuws. Ik wilde graag eerlijk zijn over mijn ‘lichamelijke toestand’, niet dat men zou schrikken van een dikke buik. Vrijwel alle bruidsparen waren direct blij voor ons en vonden het geen probleem (“nee joh, mijn vriendinnen zijn ook allemaal zwanger!”) om een extra zwangere vrouw op hun trouwdag te hebben. Tip: geef meteen even door dat je eventuele artiestenmaaltijd geschikt moet zijn voor een zwangere vrouw.

Stap 4: Omdat we in totaal 2 bruiloften hadden die na de 30 weken zwangerschap plaatsvonden, besloten we om een hele fijne en talentvolle collega (Simone) in te schakelen om back-up te staan. Ze zou deze twee data vrijhouden, zodat ze op elk moment kon inspringen. Het bruidspaar dat eind oktober ging trouwen hadden we aangegeven dat er een realistische kans was dat Simone zou invallen voor mij en 3 weken voor de trouwdag bleek dat ook het geval te zijn. Simone viel in en het bruidspaar was meer dan tevreden. Let op: second shooters kosten geld, hou hier dus wel van te voren rekening mee.
Zwanger bruidsfotograaf Mon et Mine-4
Wat te doen tijdens bruiloften?

Drink veel water. Ontbijt stevig en zorg dat je snacks bij je hebt voor de momenten dat je even snel energie nodig hebt. Ikzelf had continu zin in koekjes, snoepjes, hagelslag, etcetera. Op een gegeven moment heb ik mini-marsjes in mijn tas gestopt om er voor te zorgen dat ik daadwerkelijk even die (ongezonde) snack zou pakken. En je mag best heel even zitten af en toe (moest ik mijzelf blijven vertellen). Ik ben zelf overigens nooit misselijk geweest tijdens bruiloften. Veel vrouwen hebben er last van, maar lang niet iedere vrouw, gelukkig.

Probeer op de momenten dat het kan even naar het toilet te gaan, maar weet dat als het echt nodig is je heus wel even kunt wachten (ik noem: ceremonie, fotoshoot, bijzondere speech).

En die zware fototas, heb je die wel altijd nodig? Ik heb dit seizoen veel gewerkt met mijn 24-70 f2.8 en mijn 70-200 f2.8. Twee goede allround lenzen die er voor zorgden dat ik mijn werk kon doen op een effectieve manier.

Wees voorbereid op alle nieuwschierige blikken. En dan heb ik het nog niet eens over de gezellige gesprekjes die je tijdens de dag krijgt. Elke moeder van de bruid is, je raadt het al, zelf moeder en dus ooit ook zwanger geweest. En veel bruiden hebben een kinderwens en zitten dus bijna in dezelfde levensfase als jij. Ik was zo bang dat bruidsparen het naar zouden vinden, zo’n zwangere leverancier, maar niets was minder waar. Ik kreeg zelfs soms cadeautjes voor de kleine!

 Zwanger bruidsfotograaf Mon et Mine-3

Nog een paar laatste tips

  • Vraag op tijd je ZEZ (Zelfstandige en Zwanger)- uitkering aan! Meer informatie over deze uitkering vind je hier.
  • Investeer in een goede fototas, fijne schoenen, heerlijke zwangerschapskleding die ook nog een beetje toonbaar is voor op een bruiloft en eventueel ook een spiderholster. Op die manier kun je zonder al te veel rugklachten je werk volhouden.
  • En probeer, als dat gaat, zoveel mogelijk te blijven bewegen. Wij hadden toen nog een hond en liepen 4 tot 6 km per dag. Op die manier blijf je ook redelijk fit voor bruiloften. Ik zag zelf de bruiloften als een moment om naar toe te leven qua energie. Dus de dag voor en dag na een bruiloft waren relax-dagen waarop ik zo min mogelijk inspanning leverde. Op die manier bewaarde ik al mijn energie voor die ene piek-dag.
    Fotografeer je standaard in je eentje, dan zou ik zelf echt vanaf 25 weken een second regelen. Helemaal als je rond deze tijd veel bruiloften in de zomer hebt, met hoge temperaturen.

Zwanger bruidsfotograaf Mon et Mine-6

Meer lezen?

http://lauryngallowayblog.com/pregnancy-wedding-photography-telling-your-current-clients/
http://www.deborahzoeblog.com/p/90/tips-for-pregnant-wedding-photographers

Heb je zelf ook nog tips? Geef ze vooral in de reacties!