Wat kost een trouwfotograaf?

De gemiddelde prijzen variëren nogal. Onze prijs start bij €1795 voor één fotograaf. Schrik je van deze prijs? Lees dan vooral even verder, want er zijn heel veel opties. Maar weet dat je sowieso tussen de €1500 en misschien wel €5000 gaat betalen.

Wacht…. €5000?

Ja indien je twee fotografen, een mega trouwalbum, meerdere ouderalbums, een loveshoot, day after-shoot hebt en ook nog in het buitenland gaat trouwen. Dus zoveel gaat het meestal niet worden. Klik op de link voor onze bruidsfotografie tarieven.

Huwelijks fotograaf: wat zijn de kosten dan?

Hieronder gaan we graag in op de vraag: wat zijn de kosten voor trouwfotografie en waarom.

Emotionele foto ter ondersteuning van de vraag waarom trouwen duur is.

Kosten om risico te verminderen

Omdat een bruiloft zo’n unieke dag is, betaal je al snel meer om er zeker van te zijn dat de kans op een fout zo klein mogelijk is. Eigenlijk is dat zo’n beetje het korte antwoord op de vraag waarom een reportage nou zo veel moet kosten. En waarom het verschil tussen een trouwreportage en een normale fotoreportage zo verschilt.

waarom kosten bruidsfotografie hoog?

De gemiddelde trouwfotograaf prijzen zijn hoog

Binnen de trouwfotografie is dit al lang een taboe-onderwerp. En of het nou “veel kosten” of “duur zijn” is, feit blijft dat je inderdaad een flink bedrag neertelt voor de meeste bruidsreportages. We hebben er lang over nagedacht of we hier wel over moesten schrijven, maar denken nu eigenlijk: “waarom niet?”.

Bijzondere dingen kosten geld

We hebben niet zoveel om te verbergen. Want het klopt dat dingen die met trouwen te maken hebben vaak veel geld kosten. Denk aan een trouwboeket (in vergelijking tot een normaal boeket), een trouwtaart (in vergelijking tot een normaal gebakje) en een trouwjurk in relatie tot een andere jurk.

Buiten Bruiloft Landgoed Rhederoord 038 1

Zo’n 9% van je budget gaat naar de trouwfotograaf – The Perfect Wedding

The Perfect Wedding schrijft dat ongeveer 9% van je budget naar je trouwfotograaf gaat. En het Nationaal Trouwonderzoek 2017, uitgevoerd door Top Trouwlocaties, schrijft dat de kosten van een gemiddelde bruiloft, inclusief huwelijksreis neerkomt op €16.692 euro. Ze stelden ook de vraag wat men gemiddeld uitgaf aan een fotograaf en/of videograaf en dit bedrag kwam neer op €1408. Hoe is het dan mogelijk dat er zoveel verschil is qua prijs tussen diverse fotografen? Daar moet een goede reden voor zijn, toch?

Wat kost een trouwfotograaf voor een bruiloft?

Wat kost een trouwfotograaf per uur?

Ja dat is natuurlijk de vraag. Want je fotograaf is er toch maar een uur of tien? Als je dan de prijs deelt door tien dan zit je aan een flinke uurprijs. Concreet een voorbeeld van een mooie bruiloft van acht uur, twee fotografen en een fijn compleet trouwalbum: je zit al snel aan zo’n 45 losse werkuren bij een bruiloft! 

Voorafgaand aan de bruiloft

 • Heen en weer e-mailen over de trouwdag
 • Kennismakingsgesprek, in het echt of via bijvoorbeeld Skype
 • Nog meer mails en doorspreken van de trouwdag
 • Klaarmaken van de apparatuur, opladen van de accu’s en leegmaken van de kaartjes
 • Reistijd van- en naar de bruiloft
 • Trouwdag fotograferen (en er op tijd zijn)

Direct na de bruiloft

 • In de avond een back-up maken
 • Foto’s selecteren en nabewerken
 • Het exporteren en in een online gallery zetten van de complete reportage

Het maken van jullie trouwalbum

 • Communicatie over het eventuele trouwalbum
 • Trouwalbum maken, mailen over feedback en dit verwerken
 • Trouwalbum bestellen, checken en versturen
 • Eventueel achteraf nog communicatie

Bruiloft Landgoed Ullerberg 042

Heel veel werkuren

Kortom: voor je het weet zit je aan die 45 uren. Als we van een prijs uitgaan van bijvoorbeeld €2950 en er zijn 45 uren gewerkt, dan kom je uit op zo’n €65 per uur (waar nog BTW en kosten (en inkomstenbelasting) vanaf gaan). Alleen al de kosten voor het trouwalbum…

Buiten de uren die je specifiek maakt voor het fotograferen van een bruiloft, heb je als zelfstandig ondernemer nog extra non declarabele uren. Denk aan het onderhouden van je website, het uitzoeken van welke verzekering nou het beste past bij jouw apparatuur of het bezoeken van (trouw-)fotografiebeurzen om op de hoogte te blijven van de nieuwste apparatuur en/of albums.

We spreken met collega’s af om ervaringen uit te wisselen of elkaar feedback te geven en we volgen met regelmaat workshops om onszelf bij te scholen. Al met al een full-time baan waar we met heel veel liefde onze uren in stoppen. En dit heeft invloed op de prijzen van een trouwfotograaf.
Het klopt dat die bovenstaande uren niet direct te maken hebben met jouw bruiloft, maar als we geen aandacht besteden aan onze website, kunnen we jullie ook niet van dienst zijn. Vandaar dat we ze toch nog even benoemen.

Waarom zie ik vaak bij “uurprijs trouwfotograaf” prijzen van €150 tot €200?

Een fotograaf rekent vaak zo’n €100 tot €200 aan jullie door, per extra geboekt uur. De standaardprijs is gebaseerd op al die uren werk die jullie sowieso hebben, maar die losse uurprijs is vervolgens voor dat extra uur aanwezigheid. Een uur fotografie brengt voor de fotograaf extra kosten mee. Extra afschrijving van apparatuur en eventuele extra parkeerkosten. Maar ook moet de fotograaf meer foto’s uitzoeken en bewerken voor jullie.

Onze uurprijs is voor één fotograaf €150 en voor twee fotografen €200, per extra uur.

Bruidreportage tips 003

Wat kost het hebben van een trouwfotografiebedrijf?

Een professionele camera kost al snel tussen de €3000 en €4000. We hebben er vier. Een professionele lens kost tussen de €500 en €2500, we hebben er (laten we het houden op veel ;). En al die apparatuur moet weer in een speciale tas, die tas moet in een (bedrijfs-)auto (denk: afschrijving) en die auto heeft brandstof, wegenbelasting en een verzekering nodig. Kortom, voordat we op een bruiloft aankomen zijn we al heel wat euro’s verder.

Wat kost zekerheid?

Dan heb je nog kosten als verzekeringen, af en toe een check-up voor je lenzen of camerabodies, een boekhouder, bedrijfstelefoon, snelle internetverbinding, software voor het bewerken van foto’s en nog veel meer. We willen je niet bang maken, maar er zit echt verschil tussen een student die met één camera en een lens aan komt zetten en een professional die goede (back-up)-apparatuur heeft. Wij weten het, want wij waren die student, een jaar of twaalf geleden.

Bruiloft Kasteel Wijenburg 029

Is er verschil qua prijzen tussen één of twee fotografen?

Nou, het wordt steeds gebruikelijker om twee fotografen op je bruiloft te hebben. Zo start de ene huwelijksfotograaf dan bij de bruid en de ander bij de bruidegom (tenzij jullie natuurlijk bruid + bruid of bruidegom + bruidegom zijn natuurlijk). En uiteraard kost het meer om twee professionals op je bruiloft te hebben. Niet alleen qua uren fotografie, maar ook qua nabewerking.

Kortom, hogere kosten dus. Maar je mag dan ook meer verwachten. De meeste fotografen hebben een startprijs en daarnaast een uurprijs.

Tip: bekijk goed het complete portfolio van je fotograaf.

Waaruit bestaan de kosten voor een trouwfotograaf?

Verschillende fotografen hanteren verschillende pakketten. Deze pakketten zijn al dan niet inclusief de volgende zaken:

 • Zijn de reiskosten inclusief? En parkeerkosten?
 • Betaal je nog extra voor de bestanden van je bruiloft? Of krijg je (een groot deel van) de bestanden in hoge resolutie aangeleverd?
 • Zit nabewerking inbegrepen bij de prijs? Of betaal je per nagewerkte foto?
 • Is de fotograaf (of twee trouwfotografen natuurlijk) bekend met jullie locatie?
 • Krijg je elkaar voorafgaand aan de bruiloft te zien/spreken?
 • Helpt hij of zij mee qua ideeën voor de trouwdag?

Dineren Landgoed Rhederoord 014 1

En hoe zit het met ervaring?

Goed, laten we er van uitgaan dat jullie fotografie van belang vinden. Dan zien jullie waarschijnlijk ook het verschil tussen het portfolio van een beginnende fotograaf en dat van een fotograaf met jarenlange ervaring. En ervaring kost geld. Want je blijft als fotograaf zijnde investeren in je eigen kunde. Die investering kost ook weer geld. Afin: meer ervaring is al snel een hogere prijs.

Ervaring van de meester

Vergelijk het een beetje met het vragen aan een kunstschilder of hij/zij voor jou een tekening wil maken. Gewoon snel even een schetsje, kan best toch? Ook al is de kunstenaar maar een paar minuten bezig, de waarde van het gemaakte kunstwerk is hoog. Er gaat namelijk jarenlange ervaring aan vooraf.

Net als dat een advocaat een jarenlange studie heeft gedaan om te komen waar hij/zij is. Of een chirurg relatief gezien een hoog uurtarief heeft. En ik zal niet verder ingaan op de kosten die de tandarts rekent (per 5 minuten).

Buitenbruiloft aan het water Willemijn Liang 068

Is het hetzelfde?

Laten we nog even terugkomen bij dat boeket, die trouwtaart en je trouwjurk en de vraag waarom trouwen duur is… Deze andere producten kosten ook vaak meer dan de variant waar niet “trouwen” voor staat. Want hebben we het echt om exact hetzelfde product? Is dat trouwboeket namelijk niet prachtig samengesteld met de bloemen die je zelf hebt uitgezocht? Klopt het dat er voor gezorgd is dat de bloemen ook een groot deel van de dag mooi blijven? Ook vermoed ik dat de bloemist het boeket mooi gebonden heeft en afgewerkt met lint. En misschien zijn de bloemen zelfs van “buiten het seizoen”.

Trouwen Schiermonnikoog 040

Bloemwerk

Vivian ter Huurne, weddingplanner bij Het Bruidsmeisje, gebruikt het bloemwerk voor een bruiloft ook vaak als voorbeeld: “vaak ga je op bezoek bij een bloemstylist (m/v) om alles door te spreken. Je hebt meerdere keren contact per mail, er komt een offerte. De bloemstyliste gaat al dagen van te voren naar de veiling en bekijkt wanneer ze het beste jouw meest bijzondere bloemen kan leveren voor jouw prachtige bruidsboeket.

De kwaliteit van de bloemen moet top zijn en op de dag zelf op zijn mooist. Het is een natuurproduct dus er gaat een planning aan vooraf. De bloemen moeten soms iets warmer of juist koeler gezet worden. Bloemstylisten bestellen ook altijd een stuk meer bloemen omdat je niet zonder wilt komen te zitten. En dan moet op de specifieke trouwdag zelf het boeketje gemaakt worden. En we hebben het nog niet eens gehad over het bezorgen van bloemwerk. Afin: er komt veel kijken bij een losstaand trouwboeket”.

Trouwtaart

En ook de trouwtaart. Er is verschil tussen een taartje van de bakker en een drie-laags, perfect gedecoreerde en op jouw wensen afgestelde trouwtaart met champagne-smaak. Hetzelfde geldt ook voor je trouwjurk of trouwpak. Deze is zo (met de hand) vermaakt dat hij als gegoten zit. De materialen zijn bijzonder en niet alledaags. Er is dus daadwerkelijk verschil met bijvoorbeeld een standaard confectiepak.

wat kost een trouwfotograaf? Bruidspaar geeft elkaar een omhelzing bij de first look.

Verschil in bruidsfotografie tarieven

Kun je dan ook een trouwreportage vergelijken met een willekeurige fotosessie bij een fotograaf in de studio? Wij zijn van mening dat er verschil zit tussen “gewoon even een paar foto’s en een complete reportage.” Waarbij vrijwel elk beeld iets toevoegt aan jullie herinneringen.

“Deel de prijs door het aantal jaren dat je er plezier van hebt”

Ook vinden we dat er veel verschil is tussen een hobbyfotograaf en een professional. Tuurlijk, zeker qua prijs, maar ook zeker qua trouwfoto’s en momenten die vastgelegd worden.

Kortom, de prijs van een bruidsfotograaf is een samenspel van heel veel verschillende factoren. En als je dus de totaalprijs deelt door het aantal uren dat de fotograaf voor jouw specifieke bruiloft maakt, dan ziet de uurprijs er direct al heel anders uit.

Om nog een keer met een uitspaak te komen die we al een keer eerder opschreven: “als je de prijs deelt door het aantal jaren dat je er plezier van hebt, dan valt het best mee”. En dat kun je van je taart niet zeggen ;)

bruidspaar loopt over de heide

Hoeveel uur fotografie voor mijn bruiloft?

Goed nog een laatste tip: twijfel je over het aantal uren dat je een fotograaf wil op je bruiloft? En twijfel je tussen twee fotografen een halve dag of één fotograaf de hele dag? We adviseren zelf dan om één fotograaf de hele dag aanwezig te laten zijn. 

Er zijn altijd gasten die een paar foto’s voor je willen maken, maar bepaalde momenten zijn technisch best uitdagend om vast te leggen. Denk aan de eerste dans of het feest, of de voorbereidingen in een donkere kamer. Neem dan vooral één professional en laat hem of haar het grootste deel van de dag vastleggen.

En twijfel je tussen een groter/dikker trouwalbum of een paar uur extra fotografie? Ga dan vooral voor de fotografie. Want er is maar één dag waarop je die speciale momenten kunt laten vastleggen.

Hou je trouwfotograaf prijzen bij in een planner

Tip: wil je bijhouden hoe en wat qua budget? Dan kun je kijken bij de budgetplanningtool van The Perfect Wedding. En wil je zien of wij in jullie budget passen, neem dan vooral contact op, want we denken graag met jullie mee.

En zoek je nog leuke trouwfoto ideeën? Bekijk dan even ons portfolio voor heel veel inspiratie.