Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Wat kost een trouwfotograaf? Lees het hier.

Als je op zoek bent naar een trouwfotograaf, vraag je je waarschijnlijk af wat de kosten zijn. Dit kan aanzienlijk variëren, met gemiddelde prijzen die beginnen bij €1895 voor één fotograaf. Maar wees gerust: er zijn tal van opties beschikbaar. Het is belangrijk om te weten dat het inhuren van een trouwfotograaf een waardevolle investering is voor jullie speciale dag.

Backdrop bruiloft 0057

Bruidsparen besteden tussen de €1500 en €4000 aan een trouwfotograaf, afhankelijk van de specifieke behoeften en wensen. Ja, je lees het goed, €4000! Dit bedrag kan worden besteed aan extra opties zoals een tweede fotograaf, een prachtig trouwalbum, meerdere ouderalbums, een loveshoot en zelfs een day-after-shoot.

Wat is de gemiddelde prijs voor een trouwfotograaf?

De gemiddelde prijs voor een trouwfotograaf ligt rond de €1500 tot €2500. Verschillende factoren beïnvloeden deze prijs, zoals de kwaliteit van de foto’s, ervaring van de fotograaf en het aantal uren dat de fotograaf aanwezig zal zijn.

Emotionele foto ter ondersteuning van de vraag waarom trouwen duur is.

Trouwfotograaf Kosten: zo min mogelijk risico graag

Bij het plannen van een bruiloft wil je zo min mogelijk risico nemen, wat betekent dat je vaak extra betaald voor die zekerheid. Dit verklaart meteen grotendeels waarom een trouwreportage aanzienlijk duurder is dan een standaard fotoreportage.

waarom kosten bruidsfotografie hoog?

De gemiddelde kosten voor een trouwfotograaf

Binnen de trouwfotografie is de hoge prijs een taboe-onderwerp. Het blijft echter een feit dat je een aanzienlijk bedrag betaalt voor de meeste bruidsreportages.

Bijzondere dingen kosten geld

We hebben niet zoveel om te verbergen. Want het klopt dat dingen die met trouwen te maken hebben vaak veel geld kosten. Denk aan een trouwboeket (in vergelijking tot een normaal boeket), een trouwtaart (in vergelijking tot een normaal taartje) en een trouwjurk in relatie tot een andere jurk.

Buiten Bruiloft Landgoed Rhederoord 038 1

Zo’n 9% van je budget gaat naar de trouwfotograaf – The Perfect Wedding

Volgens The Perfect Wedding gaat ongeveer 9% van je budget naar je trouwfotograaf. En het Nationaal Trouwonderzoek, uitgevoerd door Top Trouwlocaties, laat zien dat de kosten van een gemiddelde bruiloft, inclusief huwelijksreis neerkomt op €16.691 euro.

Gemiddeld gaven bruidsparen ca €1408 uit aan een fotograaf en/of videograaf. Hoe is het dan mogelijk dat er zoveel verschil is qua prijs tussen verschillende fotografen? Er moet een goede reden voor zijn, toch?

Wat kost een trouwfotograaf voor een bruiloft?

Wat kost een trouwfotograaf per uur?

Als je kijkt naar het uurtarief van een trouwfotograaf, moet je ook rekening houden met de tijd die de fotograaf aan jouw dag besteedt. Een bruiloft van acht uur, met twee fotografen en een compleet trouwalbum kan al snel resulteren in zo’n 45 werkuren per bruiloft!

Voorafgaand aan de bruiloft

 • Heen en weer e-mailen over de trouwdag
 • Kennismakingsgesprek, in het echt of via bijvoorbeeld Skype
 • Nog meer mails en doorspreken van de trouwdag
 • Klaarmaken van de apparatuur, opladen van de accu’s en leegmaken van de kaartjes
 • Reistijd van- en naar de bruiloft
 • Trouwdag fotograferen (en er op tijd zijn)
Trouwfotografie Hotel Winselerhof Limburg 047

Direct na de bruiloft

 • In de avond een back-up maken
 • Foto’s selecteren en nabewerken
 • Het exporteren en in een online gallery zetten van de complete reportage

Het maken van jullie trouwalbum

 • Communicatie over het eventuele trouwalbum
 • Trouwalbum ontwerpen, mailen over feedback en dit verwerken
 • Trouwalbum bestellen, checken en versturen
 • Eventueel achteraf nog communicatie

Bruiloft Landgoed Ullerberg 042

Zoveel uren besteedt een fotograaf aan jouw trouwdag

Kortom: voor je het weet zit je aan die 45 uren. Als we van een prijs uitgaan van bijvoorbeeld €2950 en er zijn 45 uren gewerkt, dan kom je uit op zo’n €65 per uur (waar nog BTW en kosten (en inkomstenbelasting) vanaf gaan). Alleen al de kosten voor het trouwalbum…

Extra werkuren

Buiten de uren die je specifiek maakt voor het fotograferen van een bruiloft, heb je als zelfstandig ondernemer nog extra non declarabele uren. Denk aan het onderhouden van je website, het uitzoeken van welke verzekering nou het beste past bij jouw apparatuur of het bezoeken van (trouw-)fotografiebeurzen om op de hoogte te blijven van de nieuwste apparatuur en/of albums.

Trouwalbum Mon et Mine 046

Kennis op peil houden

We spreken met collega’s af om ervaringen uit te wisselen, onze trouwfotografie stijl te verbeteren of elkaar feedback te geven. En we volgen met regelmaat workshops om onszelf bij te scholen. Al met al een full-time baan waar we met heel veel liefde onze uren in stoppen.

trouwfotograaf achter de schermen 013

Waarom zie ik vaak bij “uurprijs trouwfotograaf” prijzen van €150 tot €200?

Een fotograaf rekent vaak zo’n €100 tot €200 aan jullie door, per extra geboekt uur. De standaardprijs is gebaseerd op al die uren werk die jullie sowieso hebben, maar die losse uurprijs is vervolgens voor dat extra uur aanwezigheid. Een uur fotografie brengt voor de fotograaf extra kosten mee. Extra afschrijving van apparatuur en eventuele extra parkeerkosten. Maar ook moet de fotograaf meer foto’s uitzoeken en bewerken voor jullie.

Onze uurprijs is op dit moment €150 per extra uur fotografie.

Bruidreportage tips 003

Wat kost het hebben van een trouwfotografiebedrijf?

Een professionele camera kost al snel tussen de €3000 en €4000. We hebben er vijf. Een professionele lens kost tussen de €500 en €2500, we hebben er (laten we het houden op veel ;). En al die apparatuur moet weer in een speciale tas, die tas moet in een (bedrijfs-)auto (denk: afschrijving) en die auto heeft brandstof, wegenbelasting en een verzekering nodig. Kortom, voordat we op een bruiloft aankomen zijn we al heel wat euro’s verder.

Trouwfotografie Hotel Winselerhof Limburg 024

Kostenfactoren bij trouwfotografen

Dan heb je nog kosten als verzekeringen, af en toe een check-up voor je lenzen of camerabodies, een boekhouder, bedrijfstelefoon, snelle internetverbinding, software voor het bewerken van foto’s en nog veel meer. We willen je niet bang maken, maar er zit echt verschil tussen een student die met één camera en een lens aan komt zetten en een professional die goede (back-up)-apparatuur heeft. Wij weten het, want wij waren die student, een jaar of vijftien geleden.

Bruiloft Kasteel Wijenburg 029

Is het beter om één of twee trouwfotografen in te huren?

Het wordt steeds gebruikelijker om twee fotografen op je bruiloft te hebben. Zo start de ene huwelijksfotograaf dan bij de bruid en de ander bij de bruidegom (tenzij jullie natuurlijk bruid + bruid of bruidegom + bruidegom zijn natuurlijk). En uiteraard kost het meer om twee professionals op je bruiloft te hebben. Niet alleen qua uren fotografie, maar ook qua nabewerking.

Tip: bekijk goed het complete portfolio van je fotograaf.

Bruidsfotografie Portfolio 014

Wat is inbegrepen in de kosten van een trouwfotograaf?

Dit kan variëren afhankelijk van de fotograaf, maar over het algemeen zijn zaken zoals voorbereidingstijd, reistijd, bewerking van de foto’s en het opleveren inbegrepen. Controleer dit echter wel en denk na over onderstaande zaken:

 • Zijn de reiskosten inclusief? En parkeerkosten?
 • Betaal je nog extra voor de bestanden van je bruiloft? Of krijg je (een groot deel van) de bestanden in hoge resolutie aangeleverd?
 • Zit nabewerking inbegrepen bij de prijs? Of betaal je per nagewerkte foto?
 • Is de fotograaf (of twee trouwfotografen natuurlijk) bekend met jullie trouwlocatie?
 • Krijg je elkaar voorafgaand aan de bruiloft te zien/spreken?
 • Helpt hij of zij mee qua ideeën voor de trouwdag?
 • Krijgen jullie de foto’s binnen een week, binnen drie weken of zes weken?

Dineren Landgoed Rhederoord 014 1

Heeft je trouwfotograaf veel ervaring?

Goed, laten we er van uitgaan dat jullie fotografie van belang vinden. Dan zien jullie waarschijnlijk ook het verschil tussen het portfolio van een beginnende fotograaf en dat van een fotograaf met jarenlange ervaring.

En ervaring kost geld. Want je blijft als fotograaf zijnde investeren in je eigen kunde. Die investering kost ook weer geld. Afin: meer ervaring is al snel een hogere prijs. Althans: wanneer die ervaring ook ten goede komen aan de trouwreportage. En dat betalen jullie als klant zijnde.

Ervaring van de meester

Vergelijk het een beetje met het vragen aan een kunstschilder of hij/zij voor jou een tekening wil maken. Gewoon snel even een schetsje, kan best toch? Ook al is de kunstenaar maar een paar minuten bezig, de waarde van het gemaakte kunstwerk is hoog. Er gaat namelijk jarenlange ervaring aan vooraf.

Net als dat een advocaat een jarenlange studie heeft gedaan om te komen waar hij/zij is. Of een chirurg relatief gezien een hoog uurtarief heeft. En ik zal niet verder ingaan op de kosten die de tandarts rekent (per 5 minuten).

Buitenbruiloft aan het water Willemijn Liang 068

Is het hetzelfde?

Laten we nog even terugkomen bij dat boeket, die trouwtaart en je trouwjurk en de vraag waarom trouwen duur is… Deze andere producten kosten ook vaak meer dan de variant waar niet “trouwen” voor staat.

Want hebben we het echt om exact hetzelfde product? Is dat trouwboeket namelijk niet prachtig samengesteld met de bloemen die je zelf hebt uitgezocht? Klopt het dat er voor gezorgd is dat de bloemen ook een groot deel van de dag mooi blijven? Ook vermoed ik dat de bloemist het boeket mooi gebonden heeft en afgewerkt met lint. En misschien zijn de bloemen zelfs van “buiten het seizoen”.

Trouwen Schiermonnikoog 040

Trouwtaart

En ook de trouwtaart. Er is verschil tussen een taartje van de bakker en een drie-laags, perfect gedecoreerde en op jouw wensen afgestelde trouwtaart met champagne-smaak. Hetzelfde geldt ook voor je trouwjurk of trouwpak. Deze is zo (met de hand) vermaakt dat hij als gegoten zit. De materialen zijn bijzonder en niet alledaags. Er is dus daadwerkelijk verschil met bijvoorbeeld een standaard confectiepak.

wat kost een trouwfotograaf? Bruidspaar geeft elkaar een omhelzing bij de first look.

Verschil in trouwfotografie prijzen

Kun je dan ook een trouwreportage vergelijken met een willekeurige fotosessie bij een fotograaf in de studio? Wij zijn van mening dat er verschil zit tussen “gewoon even een paar foto’s en een complete reportage.” Waarbij vrijwel elk beeld iets toevoegt aan jullie herinneringen.

“Deel de prijs door het aantal jaren dat je er plezier van hebt”

Ook vinden we dat er veel verschil is tussen een hobbyfotograaf en een professional. Tuurlijk, zeker qua prijs, maar ook zeker qua trouwfoto’s en momenten die vastgelegd worden.

Bruiloft Koetshuis de Burcht Leiden 002

Kortom, de prijs van een bruidsfotograaf is een samenspel van heel veel verschillende factoren. En als je dus de totaalprijs deelt door het aantal uren dat de fotograaf voor jouw specifieke bruiloft maakt, dan ziet de uurprijs er direct al heel anders uit.

Om nog een keer met een uitspaak te komen die we al een keer eerder opschreven: “als je de prijs deelt door het aantal jaren dat je er plezier van hebt, dan valt het best mee”.

bruidspaar loopt over de heide

Wil je meer trouwreportages bekijken?

Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

bekijk portfolio
foto bruidspaar

Hoeveel uur trouwfotografie voor mijn bruiloft?

Goed nog een laatste tip: twijfel je over het aantal uren dat je een fotograaf wil op je bruiloft? En twijfel je tussen twee fotografen een halve dag of één fotograaf de hele dag? We adviseren zelf dan om één fotograaf de hele dag aanwezig te laten zijn. 

Er zijn altijd gasten die een paar foto’s voor je willen maken, maar bepaalde momenten zijn technisch best uitdagend om vast te leggen. Denk aan de eerste dans of het feest, of de voorbereidingen in een donkere kamer. Neem dan vooral één professional en laat hem of haar het grootste deel van de dag vastleggen.

En twijfel je tussen een groter/dikker trouwalbum of een paar uur extra fotografie? Ga dan vooral voor de fotografie. Want er is maar één dag waarop je die speciale momenten kunt laten vastleggen.

Tip: lees hier hoeveel trouwfoto’s een fotograaf op je bruiloft maakt.

wat draagt een trouwfotograaf tijdens een bruiloft

Wat gebeurt er als de trouwfotograaf ziek is op de dag van mijn bruiloft?

De meeste professionele trouwfotografen hebben een backup-plan voor dit soort situaties. We werken zelf bijvoorbeeld samen met twintig trouwfotografen in een netwerk. We hebben onderling vaste afspraken gemaakt, zodat we gemakkelijk in kunnen springen in geval van nood. Check dit bij je fotograaf.

Hoe kies ik de juiste trouwfotograaf voor mijn bruiloft?

We hebben hier een complete blogpost over geschreven. Dus wil je lezen waar je op moet letten bij het boeken van je trouwfotograaf. Klik dan op de link.

Trouwfotografie Hotel Winselerhof Limburg 003

Mogen wij bij jullie fotograferen?

Het inhuren van een trouwfotograaf kan een flinke investering zijn, maar het is een investering die de moeite waard is. Het kiezen van de juiste fotograaf heeft effect op hoe jullie straks je bruiloft kunnen herinneren. Door een professionele en ervaren trouwfotograaf in te huren, kunnen jullie erop vertrouwen dat deze dag op de best mogelijke manier wordt vastgelegd.

Wil je meer weten over onze trouwfotografie of wellicht onze beschikbaarheid controleren? Dat kan. Stuur voor vragen een mailtje via onderstaand formulier.