Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Wanneer plan je de fotoshoot in?

Fotoshoot bruiloft 005

Wanneer de fotoshoot: drie verschillende opties

We hebben drie verschillende indelingen die we vaak meemaken. De ene planning heeft een uitgebreide fotoshoot (met het bruidspaar) en de andere planning juist niet. En een laatste tussenvorm is één of meerdere superkorte shoots.

De fotoshoot is namelijk al snel een flink tijdsblok op je trouwdag en daarom heb je meerdere opties qua wanneer je hem het beste kunt laten plaatsvinden. Omdat we zelf merken dat veel bruidsparen geen idee hebben hoe een gemiddelde trouwdag er uit ziet schrijven we dit blog.

Bruid en bruidegom kussen elkaar in een veld met koren.Trouwdag mét fotoshoot

Die fotoshoot, wanneer kun je die nou het beste plannen? Er zijn twee opties, namelijk in de ochtend (voorafgaand aan de ceremonie) of juist in de namiddag, nadat jullie het jawoord gegeven hebben. Beide varianten hebben voordelen en nadelen. Denk bij een complete fotoshoot aan zo’n anderhalf tot twee uur tijd. Dit is inclusief reistijd en eventueel ook nog twee (of meerdere) locaties in plaats van één.

Fotoshoot bruiloft 001
Voordelen en nadelen van een ochtend fotoshoot

Wanneer je er voor kiest om de shoot in de ochtend te plannen, moet je rekening houden met het feit dat je dag waarschijnlijk erg vroeg gaat beginnen. De meeste stellen hebben hun trouwceremonie ergens tussen 11:00 en 16:00 en dus plan je daarvóór die daadwerkelijke shoot.

Omdat de voorbereidingen vaak ook twee tot drie uur duren bij de bruid (ja echt!) haal je die tijd er nog af. En dan hebben we het nog niet gehad over dat kwartier dat je nodig hebt om even snel te lunchen, de reistijd van en naar de fotoshootlocatie en de reistijd naar het gemeentehuis of jullie trouwlocatie.

Wat fijn is aan een ochtendshoot is dat het licht in de ochtend vaak mooier is dan bijvoorbeeld om 14:00. Want rond het middaguur staat de zon hoger en dus heb je hardere schaduwen. Ook in gezichten dus.

Hou hier wel rekening mee

Een nadeel is dus dat je vroeg op moet staan, maar een heel groot voordeel is dat je gasten totaal niet op je hoeven te wachten. Ze komen vaak pas vlak voor de ceremonie en als je de shoot voor die tijd doet heb je de hele middag om lekker te kletsen, felicitaties in ontvangst te nemen en taartjes te eten.

Nog een klein nadeel is dat veel bruidsparen bang zijn dat ze de ochtend juist heel erg gespannen zijn. Het grote moment, de trouwceremonie, moet immers nog komen. Toch merken wij vaak dat bruidsparen het “moment waarop ze elkaar voor het eerst zien” als het meest eng ervaren en dat vindt sowieso vaak plaats voorafgaand aan de ceremonie (bij Nederlandse huwelijken).

Een mooi voorbeeld van een trouwdag met een ochtendshoot is de vintage bruiloft van Fabienne & Christian. Zij hadden heel bewust de fotoshoot in de ochtend gedaan in verband met het verloop van hun dag, maar ook hadden ze een korte fotoshoot in de late namiddag.

Fotoshoot in een natuurgebied.Voordelen en nadelen van ochtendshoots:

 • + Je hebt de shoot gehad en kunt daarna alle tijd van de wereld bij je gasten zijn.
 • + Wanneer het in de ochtend blijkt te regenen kun je vaak als alternatief nog een korte shoot in de middag doen. Je bent dus iets flexibeler.
 • + Het licht is, relatief gezien, vaak mooier dan midden op de dag.
 • – De kans bestaat altijd dat er een vlekje op je jurk komt.
 • – Je moet elkaar dan wel van te voren willen zien (i.p.v. tijdens de ceremonie).
 • – Je moet vroeg opstaan.

Fotoshoot bruiloft 007Voordelen van een middag- of avondshoot

We hadden jullie een tweede optie beloofd, namelijk de middag- of avondshoot. Bij deze optie kun je vaak iets later op de dag beginnen, maar snoep je die tijd juist weer van de receptie af. Daar waar je bij een ochtendshoot de hele middag “vrij” hebt, wordt er bij een middagshoot een deel van de receptie gereserveerd voor fototijd.

Wanneer bruidsparen voor deze optie gaan hebben ze vaak een iets kortere fotoshoot, omdat alle gasten al aanwezig zijn en dus “vermaakt” moeten worden op het moment dat jullie voor de fotoshoot weggaan.

Veel bruidsparen kiezen er dan ook voor om de fotoshoot op de trouwlocatie/receptielocatie te doen, zodat ze geen tijd kwijt zijn aan het reizen met de auto. Trouw je bij een locatie zoals Rhederoord, Het Roode Koper, Landgoed Groot Warnsborn of Kasteel Wijenburg dan is dat totaal geen probleem. Er zijn immers veel mooie plekjes te vinden, maar wanneer je een locatie hebt die iets meer in de bebouwde kom ligt dan kan dit lastig zijn.

Bruidspaar staat bij tipi en geeft elkaar omhelzing tijdens de shoot.

Fotoshoot bruiloft 009

Tip van een weddingplanner

Weddingplanner Vivian ter Huurne geeft nog als tip om een leuke activiteit te plannen voor je gasten, bijvoorbeeld een wijnproeverij, oud-Hollandse buitenspelletjes (als het lekker weer is) of een salsaworkshop. Ook geeft ze aan dat die fotoshoot in de middag juist een heerlijk moment voor jullie tweeën is, je kunt namelijk even weg sneaken bij de gasten en een romantisch momentje hebben. Wij als bruidsfotografen maken gewoon op een afstandje foto’s van jullie, zodat je natuurlijke foto’s krijgt en tegelijkertijd een persoonlijk moment hebt. 

Extra tip: we zouden tijdens het diner ook nog 5 minuten kunnen pakken voor een paar romantische foto’s met zonsondergang. Voor jullie een momentje voor jullie twee, voor ons een moment waarop we kunnen fotograferen tijdens het golden hour.

De romantische bruiloft van Ariane & Kevin was een goed voorbeeld van een dag met een korte middagshoot. Terwijl de gasten op de locatie bleven voor een hapje en een drankje, gingen wij in de directe omgeving een aantal foto’s maken. En we waren niet eens zo lang weg. Echt maximaal een half uurtje.

Superkorte fotoshoot van de bruidegom in zwartwit.Een overzicht van de voordelen en nadelen van een latere shoot:

 • + Je dag kan wat later beginnen, uitslapen dus!
 • + Je hoeft iets minder bang te zijn dat je kleding vies wordt, want de ceremonie is al geweest.
 • + Het licht is vaak wat mooier, indien je de shoot echt (in de zomer) pas na 17:00 plant (omdat de zon niet meer zo hoog staat).
 • + De ceremonie is geweest, dus is de shoot is lekker ontspannen.
 • – Je moet wel een deel van de receptie weggaan bij jullie gasten. Wanneer jullie ceremonie vrij laat is en het diner vrij vroeg, kan dit lastig zijn.
 • – Je hebt, in het geval van slecht weer, minder uitwijkmogelijkheden. Wanneer de shoot niet NU plaatsvindt, kun je niet uitwijken naar een later moment op de dag, omdat het dan vaak al donker is.

Trouwdag zónder fotoshoot

Wanneer je besluit om geen fotoshoot te hebben tijdens je trouwdag dan vinden wij dat ook helemaal prima. Dit zijn vaak veel relaxtere bruiloften qua planning, omdat je niet die anderhalf tot twee uur bezig bent met de fotoshoot. Vaak komt zo’n dag neer op een (voor ons) wat latere start, bijvoorbeeld rond 12:00. Na de voorbereidingen ziet het bruidspaar elkaar rond 14:00 waarna ze de ceremonie hebben en aansluitend de receptie/borrel, het diner en een eventueel feest. 

Fotojournalistiek

Wanneer we dit soort dagen vastleggen werken we dus volledig fotojournalistiek. Dat wil zeggen: we maken een spontaan verslag van jullie dag, zonder dat moment waarbij jullie met z’n tweetjes op de foto gaan. De winterbruiloft van Marijke en Jeroen is een goed voorbeeld. Een heerlijk relaxte dag, geen officiële fotoshoot en toch mooie foto’s hebben van elkaar.

TOP2019 043
Er is een tussenoplossing

Goed. Stiekem wil één van jullie twee toch wel een fotoshoot, maar de ander absoluut niet. Wij hebben een oplossing. Wat we ook zouden kunnen doen is om na de familiefoto’s (die meestal een kwartier kosten) nog vijf minuten te pakken met jullie twee.

Denk aan een superkorte shoot waarbij jullie beiden even van top tot teen “perfect” op de foto staan. Tuurlijk, we maken zo veel mogelijk foto’s van jullie tijdens de dag, maar de kans is relatief klein dat dat foto’s zijn waarbij jullie losstaand, van top tot teen op de foto komen. Vaak zijn het namelijk emotionele foto’s, foto’s tijdens de ceremonie of tijdens een toost.

Weet in ieder geval dat wij elke optie helemaal goed vinden. We willen graag dat jullie blij zijn met de reportage én met het eindresultaat en zullen dus sowieso mee gaan in jullie plannen.

Bruidspaar heeft een ontspannen fotoshoot in het bos.

Wat heeft jullie voorkeur, fotoshoot of niet?

Ik ben benieuwd naar jullie keuze. Wat is of was voor jullie de doorslaggevende reden om te gaan voor een ochtendshoot of een avondshoot? En indien jullie dus al getrouwd zijn: zijn jullie nog steeds blij met deze keuze? Hadden jullie wellicht meer of minder tijd willen hebben voor de fotoshoot op jullie trouwdag? Of misschien liever een shoot op een andere dag? We zijn in ieder geval benieuwd!

Kennismakingsgesprek

Tijdens het kennismakingsgesprek proberen we heel open met jullie uit te vinden waar jullie voorkeur naar uitgaat. Laat vooral horen hoe jullie de dag voor je zien en hoe een fotoshoot daar al dan niet inpast. Stel je vragen en heb je twijfels, laat ook dat horen. We vinden het namelijk van belang dat jullie de trouwdag, die jullie voor ogen hebben, kunnen beleven en wij werken daar graag aan mee.

Mail ons

Laat ons vooral horen hoe we jullie bruiloft mogen fotograferen, al dan niet met fotoshoot. En wil je meer informatie, stuur ons dan even een e-mail of whats’app en we komen zo snel mogelijk bij je terug.