Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Wanneer kunnen we het beste de fotoshoot inplannen?

We krijgen regelmatig vragen van onze bruidsparen over wat ze met bepaalde onderdelen van hun dag aan moeten. Vrij recentelijk kregen we bijvoorbeeld de vraag wat het handigst is qua fotoshoot. Kun je deze beter voor of na de trouwceremonie inplannen? Hierbij ons antwoord online, zodat jullie ook mee kunnen lezen.
Wanneer kunnen we het beste de fotoshoot inplannen banner van Mon et Mine Bruidsfotografie.

1. Fotoshoot voor de ceremonie

Voordeel: Jullie gasten hoeven niet op jullie te wachten tijdens de receptie. In de ochtend zijn jullie gasten toch bezig met hun eigen voorbereidingen en dus vermaken ze zichzelf. Je hebt op deze manier alle rust van de wereld om een lange fotoshoot te doen. Daarnaast heb je in de vroege ochtend vaak mooi zacht licht en dat is erg goed voor de fotoshoot.

Nadeel: “De dag” begint vaak wat vroeger, omdat je ook ruim op tijd bij de trouwlocatie aanwezig wilt zijn. Vaak zijn trouwlocaties maar tot een bepaald tijdstip beschikbaar en dus moet je terugrekenen. In de praktijk begint de dag al snel een uur eerder op deze manier. Ook kan het zijn dat je een vlek krijgt op je schoenen of op je jurk. Wij zijn zelf altijd erg los tijdens de fotoshoot, waardoor je mooie foto’s krijgt maar wel risico loopt op een vlekje hier of daar en als je dat liever niet wilt voor de ceremonie dan is dat iets om rekening me te houden.

De trouwauto rijdt met prachtig ochtendlicht naar de trouwlocatie in Holten.

2. Fotoshoot na de ceremonie

Voordeel: Je bent niet meer zo zenuwachtig, want vaak zien bruidsparen er toch wel een beetje tegenop om op de foto te gaan. Ook hebben sommige bruidsparen dat ze wel echt ‘getrouwd’ op de foto willen, anders voelt het nog ‘niet echt’. Dit is echt heel erg persoonlijk, dus dat moeten jullie zelf helemaal bepalen. Daarnaast is het ook niet erg wanneer er een vlekje op je jurk komt, want iedereen heeft je toch al op zijn mooist gezien.

Nadeel: Omdat al je gasten al gearriveerd zijn kan het zijn dat je een activiteit moet verzinnen om ze een uur tot anderhalf uur te vermaken. Dit kan makkelijk opgelost worden wanneer het zonnig is en mensen lekker buiten kunnen zitten of een spelletje kunnen spelen, maar indien je in het najaar of in de winter trouwt, is het iets om rekening mee te houden. Daarnaast is het altijd lastig om jullie mee te krijgen vanaf de receptie, omdat al jullie gasten jullie willen feliciteren en willen bewonderen. Wij adviseren op dat moment om je ceremoniemeester de gasten te laten informeren dat het bruidspaar tussen “x en x even met de fotograaf meegaat voor de fotoshoot”. Op die manier weet iedereen waar hij of zij aan toe is en kunnen we relaxed met jullie de fotosessie in.

Deze bruid staat met haar Pronovias jurk in het bos voor een mooi portret.

3. Fotoshoot in twee delen

Voordeel: Mocht het nou lastig zijn qua planning, dan kun je ook in de ochtend een shoot van 45 minuten doen en in de namiddag of vroege avond ook een korte shoot. Het voordeel hiervan is dat je ook met prachtig avondlicht foto’s kunt maken. Indien jullie in de winter trouwen heb je eigenlijk tot 12:00 en na 15:00 weer het mooiste licht mogelijk , dus dan is het niet nodig, maar omdat veel bruidsparen in de lente of zomer trouwen raden we deze optie vaak aan. Op die manier kun je in de ochtend een aantal foto’s maken en bijvoorbeeld vlak voor het diner begint.

Nadeel: We maken wel eens mee dat een klein deel van de ochtendshoot afgesnoept wordt omdat de visagiste net iets te laat begon of omdat de bruidegom zijn boeket vergeten was. Dit soort kleine momentjes gaan vaak van de fotoshoot af waardoor we uiteindelijk nog maar een half uurtje fototijd hebben. Wanneer dit ook in de middag gebeurt bij de tweede shoot hebben we soms nog maar 45 minuten in totaal over. Dat is natuurlijk zonde, omdat het een mooi onderdeel is van je bruidsreportage.

Bruid en bruidegom genieten van een spontaan moment tijdens de fotoshoot.

Advies

Hebben jullie een kladversie van jullie draaiboek af en willen jullie graag weten wat wij adviseren voor jullie specifieke dag? Mail ons even en we kijken graag mee. Wij zijn natuurlijk geen weddingplanners, maar weten wel wat het meest handige is voor ons als bruidsfotograaf zijnde. Succes met inplannen!