Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

De meerwaarde van een zelfstandig trouwambtenaar op je bruiloft

Dingen om te regelen: een zelfstandig trouwambtenaar

Je gaat trouwen en staat nog aan het begin van het regelen. Wat regel je als eerste voor je bruiloft? Ons korte antwoord is meestal eerst de trouwlocatie en trouwdatum en dan zeer zeker de trouwambtenaar.

zelfstandigtrouwambtenaar2

Zelfstandig trouwambtenaar: er is veel mogelijk

Je kunt gaan voor de trouwambtenaar die standaard bij jullie gemeente actief is en heel vaak zijn dit hele vriendelijke dames en heren, maar aan de andere kant…. “je trouwt maar 1 keer” (als het goed is). 

Dus hoe maak je dan je trouwceremonie zo bijzonder mogelijk? Dat alles om dit ene moment draait? Het moment waarop jullie “ja!” tegen elkaar zeggen?

Oui, Yes, Si!

Omdat we zelf helemaal fan zijn van het hebben van een zelfstandig trouwambtenaar, hebben we Jessi Tuinman, van Ouiyessi, gevraagd of ze een aantal vragen wil beantwoorden. Want ja, het hebben van een zelfstandig trouwambtenaar kan best wel wat kosten met zich meebrengen. En wat is ook al weer precies de meerwaarde?

En waarom eigenlijk Jessi?

Ik weet nog dat we haar na afloop van de trouwceremonie spraken bij de bruiloft van Dionne en Wouter. Ze trouwden bij het Land van Belofte. Het felicitatie- en receptiemoment was voorbij en Jessi kwam even naar me toe. “Je ziet er gestressed uit, wat is er?”. Het was warm, ik was zwanger, we moesten naar de volgende locatie en ik was inderdaad een beetje gestrest over de groepsfoto’s en de momenten die nog gingen komen. Jessi sprak een paar lieve woorden en zorgde er voor dat ik even een rustmomentje pakte om zo weer verder te gaan. Dat soort mensen wil je toch op je trouwdag? En daarom hebben we dus deze lieve eigenzinnige dame een aantal vragen gesteld.

Zelfstandig trouwambtenaar Jessi van Ouiyessi in actie tijdens een persoonlijk trouwmoment.

Persoonlijke trouwceremonie

In hoeverre heeft een bruidspaar de ruimte om een persoonlijke invulling te geven bij een zelfstandig trouwambtenaar (in dit geval jou). En als ik het in verhouding zou plaatsen met een BABS, klopt het dan dat je bij jou meer “persoonlijke ruimte” hebt?

De ceremonie is wat mij betreft het meest persoonlijke moment van de huwelijksdag. Tijdens de ceremonie deel ik het bijzondere verhaal over hun Liefde voor elkaar. Natuurlijk zijn er twee hoofdpersonen om wie het verhaal draait, maar hoe mooi is het wanneer je het ook kan delen met de allerliefsten van het bruidspaar? Een echt verhaal, vol emoties, kan ik als ceremoniespreker (& trouwambtenaar) alleen schrijven en vertellen wanneer ik de verhalen van de hoofdpersonen eerder gehoord en gevoeld hebt.

Jessi geeft aan dat haar ceremonies een weerspiegeling zijn van de Liefde tussen het bruidspaar en hun dierbaren. Ze geeft haar bruidsparen veel “persoonlijke ruimte” om op die manier de ceremonie authentiek en persoonlijk te maken.

Emotie tijdens een persoonlijke trouwceremonie.

Wat als we in tijdsnood komen?

Klopt het dat zelfstandig trouwambtenaren vaak wat flexibeler zijn qua tijd? We maken namelijk regelmatig mee dat de ceremonie net iets later moet beginnen door bijvoorbeeld het weer (bij een buitenceremonie) of omdat er iets anders uitloopt. Jessi geeft aan dat dat deels klopt, maar… je moet je wel houden aan de regels van de Gemeente waar het huwelijk plaats vindt.

Voor mij geldt dat het niet uitmaakt of we een half uur later beginnen, omdat het bijvoorbeeld veel te hard waait in de boomgaard of omdat we nog moeten wachten op gasten die onverhoopt in de file staan. Ik vind ook niet dat je een ceremonie door onvoorziene redenen korter mag laten duren; omdat je misschien voor een ander bruidspaar op tijd weer weg moet zijn. Dat dagdeel reserveer ik helemaal voor mijn bruidspaar. Samen met hen, steek ik veel tijd in de ceremonie, en daar willen en kunnen zij dan ook vol van genieten!

Tip: Willen jullie echt alle vrijheid qua tijd en invulling, kies er dan voor om op een eerder tijdstip voor de wet te trouwen (door een zogenaamd. balie-huwelijk) en op jullie huwelijksdag trouwen jullie met een ceremoniële ceremonie. Natuurlijk krijgt deze ceremonie alle aandacht die het verdient. Misschien nog wel meer!


de vader van de bruid geeft haar weg aan de bruidegom, emotioneel moment

Wat maakt een trouwceremonie zo bijzonder?

We maken zelf natuurlijk diverse trouwceremonies mee. Soms is zo’n moment echt uniek en persoonlijk, terwijl we ook wel eens tenenkrommende gedichtjes horen, een soort “template-ceremonie” meemaken of de ambtenaar vergeet dat iemand net is overleden…
Wat maakt voor jou een ceremonie echt bijzonder? En wat is het meest ‘bijzondere’ wat je ooit hebt meegemaakt?

Een ceremonie is voor mij echt bijzonder wanneer ik het vertrouwen en de vrijheid van mijn bruidsparen krijg om hun ceremonie vorm te geven. We doen dit echt samen. Ik neem mijn bruidsparen aan de hand mee tijdens een bijzonder proces.

We gaan samen stap voor stap op zoek naar al die mooie verhalen die hun liefde zo speciaal maakt; ik laat ze denken, voelen en herinneren. Iedere ceremonie is voor mij authentiek en heeft zijn bijzondere momenten. Weet je hoe fantastisch het is wanneer er dromen uitkomen tijdens zo’n uniek moment?

Persoonlijke verhalen…

Jessi twijfelt over welk verhaal nou het meest bijzonder is voor haar. Elk verhaal is het immers waard om te vertellen. Ze komt toch los met de volgende verhalen:

Een bruidegom die samen met de band als verrassing een nummer op zijn trompet heeft ingestudeerd en deze serenade bovenop het hoogste punt van een (leegstaand) subtropisch zwemparadijs speelt wanneer zijn bruid aan de arm van haar vader haar entree maakt…..

Of wanneer de 90-jarig oma onverwachts toch aanwezig is bij de ceremonie van haar lievelingskleinkind. En als ik na de ceremonie dan naast de bescheiden oma mag zitten, zij mijn hand pakt en zachtjes in mijn oor fluistert dat mijn verhaal haar zo gelukkig heeft gemaakt en als afscheid een kus op mijn wang drukt, dan zijn dit de momenten waar ik echt door geraakt word.

Dan maakt het niet uit of ik in het weiland tussen de koeien of in een fantastische villa op het hoogste punt op Ibiza zit. Het meest bijzondere voor mij is wanneer ik mag delen… en wanneer ik dan zonder woorden een omhelzing krijg….dat is voor mij heel bijzonder…..

trouwceremonie bij het land van belofte

Een trouwtip van Jessi

Heb je een tip voor bruidsparen qua ‘invulling’? Als in “ik raad absoluut aan om voor live muziek te gaan, of voordrachten van familie en vrienden of wellicht iets anders? Uiteraard naast dat mensen absoluut moeten nadenken over hoe hun ceremonie vorm krijgt? Is er nog iets naast een zelfstandig trouwambtenaar waar je over na moet denken?

(…) Muziek, want muziek gaat recht het hart in en daarom adviseer ik altijd om voor live muziek te kiezen. Live muzikanten zingen en spelen in op het moment en maken de ceremonie nog meer tot 1 beleving. Aan het einde van de ceremonie wil je dat iedereen een herinnering heeft gekregen die altijd zal bijblijven. Weet je hoe fijn het voelt, wanneer je in de supermarkt bent en dan ineens “Signed, Sealed and Delivered – Stevie Wonder” hoort? Dat brengt je gelijk terug in het gevoel van die fantastische ceremonie op de huwelijksdag van……


De zelfstandig trouwambtenaar zet ook haar handtekening onder de trouwakte.

Is dit allemaal wettelijk geregeld?

Je hoort vaak dat een ceremonieel spreker niet “het officiële gedeelte” mag doen. Hoe zit dit met jou? Mag jij altijd en overal het wettelijke deel doen? Of verschilt dat per gemeente?

Met mijn benoeming en beëdiging mag ik bij de meeste gemeenten een benoeming voor één dag aanvragen. Het is aan de desbetreffende Gemeente of zij mij als Zelfstandig trouwambtenaar toestemming geven om het bruidspaar voor de wet te mogen trouwen. Bij de benoeming voor 1 dag, moet ik mij wel aan de eerder genoemde regels houden van deze gemeente.

Wanneer Jessi niet die officiële benoeming krijgt, dat kan soms in een gemeente, wordt er ceremonieel getrouwd. Ze geeft ook aan dat dit heel normaal is, want het maakt veel zaken een stuk makkelijker. Je kunt dan zelf bepalen waar je gaat trouwen, op welke manier en om welke tijd, zonder aan regels gebonden te zijn.

persoonlijke geloften tijdens de ceremonie

Wat kost een trouwambtenaar?

Zelfstandige trouwambtenaren kosten best wat geld, toch? Als je kijkt qua kosten, waar moet een bruidspaar dan ongeveer aan denken? En is het eigenlijk mogelijk kom concreet een prijs te noemen?

Regelmatig krijg ik de vraag wat de kosten voor mij als Trouwambtenaar/ Ceremoniespreker zijn. Mijn werkwijze en bijbehorende tarief bespreek ik graag met mijn bruidsparen tijdens een vrijblijvende kennismaking. De kosten hangen onder andere af van de locatie, duur en de invulling van de ceremonie.
Houdt er rekening mee dat, wanneer een zelfstandig trouwambtenaar jullie voor de wet trouwt, de kosten voor de gemeente los van de kosten voor de Zelfstandig trouwambtenaar staan.

Uit extra nagang blijkt dat je rekening moet houden met alles tussen de €500 en €1500. De kosten zitten hem met name in het persoonlijke aspect: je krijgt namelijk een persoonlijk gesprek (of meer) en het verhaal wordt geheel afgestemd op jullie wensen en wie jullie zijn als personen. Dit kost tijd en dus geld.

Ook Vivian ter Huurne, weddingplanner van Het Bruidsmeisje, geeft aan dat de zelfstandig trouwambtenaren waar zij mee werkt vaak tussen de €900 en €1500 kosten, al dan niet met reiskosten.

Tip: bekijk dus een paar websites heel erg goed en zie wat je aanspreekt. Ga het gesprek aan en zie of een trouwambtenaar bij je past. Omdat dit zo’n groot onderdeel van je dag is mag het best even kosten om uit te zoeken wie dit hoogtepunt mag begeleiden.

overzicht van de trouwplek bij het land van belofte

Laatste vraag

Heb je zelf nog iets wat je graag toe zou willen voegen?

De ceremonie is echt een heel bijzonder moment tijdens je huwelijksdag. Ik vind het heel waardevol om daar tijd en energie in te steken met iemand die je vertrouwt en waar jullie je goed bij voelen. Ga opzoek naar de juiste persoon die jullie mag trouwen, of het wettelijk of ceremonieel is, dat is ten tweede. Maar ‘de klik’ die jullie drie met elkaar hebben is van groot belang om samen een bijzonder moment te beleven en er een onvergetelijke ceremonie van te maken.


BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren