Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Waarom trouwen voor mij belangrijk is

waarom bruiloften 001 1

Waarom trouwen heel erg bijzonder is: 4 redenen

Ik vind het zo’n bijzonder gegeven: op een mooie dag besluit je om samen te gaan trouwen. Vaak hebben stellen het al overlegd, hoe die toekomst er nou uit gaat zien, maar wanneer dan uiteindelijk de vraag gesteld wordt, is het toch even alsof de tijd stilstaat. Even er vanuit gaand dat “hij jou vraagt”: hij heeft serieus al een tijdje met het idee in zijn hoofd rondgelopen. Zonder dat jij dat wist (vaak). En dus helemaal dit eenmalige moment gepland. De locatie is bepaald, het moment, de manier waarop: hoe bijzonder! Het gaat nu eindelijk gebeuren…

Trouwen is duur, laten we eerlijk zijn…

Goed, eerst het negatieve. Laat er geen twijfel over bestaan: een trouwdag kost meestal veel geld. Je hoort ook wel vaak dat men zegt: “overal waar trouwen voor staat, betaal je extra”. En deels is dat ook wel waar. Want het is een unieke dag. En als het even kan moet alles volgens planning verlopen. Dus je gaat sparen. Voor een trouwlocatie, voor de trouwjurk, voor je fotograaf (of fotografen ; ) en voor de bloemen, het drukwerk, je huwelijksreis en nog veel meer. “En dat allemaal voor één dag?!”

Bruiloft de Vreemde Vogel Vlaardingen 054

1: Trouwen doe je meer dan één dag.

Trouwen duurt echter nooit maar één dag. Je bent namelijk maanden van te voren bezig met de voorbereiding. Je spreekt af bij trouwlocaties, zoekt naar fijne fotolocaties, probeert als het even kan een paar trouwtaarten uit voordat je de lekkerste hebt gevonden en dan hebben we het nog niet gehad over dat moment met het uitzoeken van de trouwjurk (of het trouwpak).

feest 001

Je hebt misschien een vrijgezellenfeest of “bridal shower”, je bezoekt een trouwbeurs, praat met anderen over wat je gaat doen qua styling (al dan niet), je spreekt af met je ceremoniemeester(s) en bespreekt je wensen voor de dag en misschien heb je ook een proefdiner. Sommige stellen doen een loveshoot, gaan samen op zoek naar een bijpassende stopdas, spenderen uren aan het uitzoeken van de perfecte trouwkaart, kortom: trouwen duurt niet een dag, maar veel langer.

waarom bruiloften 005 1

2: Je trouwdag als reflectie van wie jullie zijn

De vraag is of je het leuk vindt om zoveel tijd te spenderen aan de trouwdag. Je kunt de minder leuke onderdelen uitbesteden aan een weddingplanner en als je een relatief kleine trouwdag wilt hebben, dan scheelt dat ook al veel keuzes en betaalmomenten, maar feit blijft: je bent echt wel even bezig met al die dingen die met trouwen te maken hebben.

Dingen waar je van te voren niet over nagedacht had dat je ze zou tegenkomen bij het trouwen. Uiteindelijk wordt jullie trouwdag een reflectie van hoe jullie zijn. Je kunt kiezen voor een gigantisch feest met DJ én band of je kiest misschien voor een kleine ingetogen dineravond. Kies in ieder geval voor iets waar jullie je fijn bij voelen.

waarom bruiloften 006 1

3: Trouwen doe je samen met familie en vrienden

Ik hoor wel vaker dat bruidsparen blij zijn als de dag eindelijk aangebroken is. Niet eens alleen omdat ze zich verheugen op “de dag”, maar ook omdat nu alle keuzes gemaakt zijn. Het enige dat ze nog hoeven te doen is genieten van alles wat op ze af komt. En na die dag kijken ze terug op een prachtige dag, helemaal zoals ze zelf uitgezocht hadden.

Bruiloft Kasteel Kerckebosch Zeist 026

Toen Ramon en ik onze trouwdag hadden gehad zaten we vol met herinneringen aan die ene dag. En dat is waarom trouwen, voor ons, zo geweldig was. Zoveel herinneringen hadden we nog nooit in één dag gekregen. Bijvoorbeeld het moment dat we aankwamen bij de trouwlocatie en we al onze familie zagen, het moment dat ik weggeven werd door mijn vader en hij zelfs even emotioneel werd of het moment waarop Ramons zusje (geheel achter onze rug om) een persoonlijk cadeau had geregeld waarbij veel lieve mensen een kaartje of berichtje hadden achtergelaten.

Dineren Landgoed Rhederoord 014 1

Maar ook de speeches, de fotoshoot, het feit dat iedereen had nagedacht over zijn of haar kleding (sommige mensen hadden speciaal nieuwe kleding gekocht!), mensen hadden vrij gevraagd, hotelkamers geboekt en dat allemaal omdat we op een gegeven moment hadden besloten dat het tijd was om te gaan trouwen.

waarom bruiloften 003 1

4: Waarom trouwen: Speeches, persoonlijke woorden en bedankjes

En dan één van mijn favoriete onderdelen van bruiloften; de speeches. In een paar minuten tijd hoor je wat mensen écht van je denken. Natuurlijk is alles net even mooier gemaakt, omdat je als speech-gever in het middelpunt van de belangstelling staat, maar toch zijn de woorden vaak gemeend.

Vintage bruiloft Treeswijkhoeve 0161

En helemaal de speeches van ouders zijn fantastisch. Je moeder verteld je in een notendop hoe je ouders de eerste jaren met je hebben beleefd en hoe je vervolgens uitgroeide tot de volwassene die je nu bent. En ten overstane van alle gasten wordt beschreven hoe je je levenspartner ontmoette. Tussen de woorden door besef je ineens hoe veel je ouders altijd van je gehouden hebben.

Om die reden is dit ook een fantastisch moment om jouw eigen dankwoord uit te spreken. De woorden die op deze dag uitgesproken worden, zullen anders misschien wel nooit gezegd worden. En wil je graag je ouders wat vertellen, maar kun je het niet zelf: misschien kan de trouwambtenaar het voor je doen tijdens de ceremonie.

Waarom trouwen, blogpost met voorbeelden er in.

Je trouwdag is een unieke dag

Echt waar, je trouwdag is niet zo makkelijk te vergelijken met welke andere dag dan ook. Misschien lijkt het een beetje op jarig zijn, de uitreiking van je diploma, een dagje vakantie, de eerste dag op je nieuwe werk, de geboorte van je eerste kind en de perfecte zondagochtend in één. Sowieso is het een dag om nooit meer te vergeten.

Ben je nu nog niet overtuigd van hoe waarom trouwen zo mooi is, dan weet ik het ook niet meer. Maar ik ben heel erg gelukkig getrouwd en dus een beetje bevooroordeeld natuurlijk : ).

waarom bruiloften 002 1