Waarom groepsfoto’s van belang zijn: mijn pleidooi voor familiefoto’s

groepsfoto-familiefoto-2

Zal ik beginnen met het eerlijk bekennen dat ik dit het saaiste moment van de dag vind? Het maken van groepsfoto’s. Niemand zit er echt op te wachten. Nou, bijna niemand dan. Er is vaak een oma, een moeder of een tante die niet kan wachten tot ze de bewuste foto gedrukt en al in haar handen heeft. Ze wil hem namelijk in een lijstje stoppen en ophangen. Waarom zouden we dit haar onthouden? Ja geen idee eigenlijk… en stiekem zou ik zelf ook tussen de foto’s op de fotowand van mijn opa en oma willen hangen. Echt waar!

Niet al te creatieve groepsfoto’s

Ik vind het zelf nooit zo leuk om ze te maken, omdat er weinig creativiteit bij komt kijken als fotograaf zijnde. Of bruidsparen willen juist mega creatieve groepsfoto’s, maar de gasten willen dat eigenlijk niet. Dan roep je: “nou jongens, nu allemaal even lollig doen” en dan blijft net je neefje een beetje grumpy kijken. Of je hebt 49 daggasten bij elkaar geroepen en gast nummer 50 maakt net een korte toiletstop. Of, en dat maken we ook wel eens mee, iemand is er gewoon even niet meer. Die persoon is dan aan het inchecken in het hotel bijvoorbeeld. Gevolg: groepsfoto waar nét niet iedereen opstaat.

Waarom ik heel goed snap dat ze er toch vaak moeten komen is omdat we zelf ook getrouwd zijn. En ja hoor, onze bruidsfotograaf moest toch zeker wel een paar combinaties fotograferen van ons. Van onze mooie moeders die heel erg hun best hadden gedaan voor hun outfit, van mijn schoonzusje die speciaal naar de kapper was geweest die ochtend, mijn broertje die serieus een strikje om had, van de partners van onze (gescheiden) ouders die er nu ook zo bij horen nu en van de liefste honden uit onze familie. En toen mijn opa vroeg of hij met Ramon apart op de foto mocht zij onze fotograaf: “natuurlijk, komt u hier maar even staan”. Wat een les! Helemaal nu mijn opa er helaas niet meer is en ik toch een foto heb van hem en de belangrijkste man in mijn leven.

groepsfoto-familiefoto-1

Tips voor je groepsfoto’s

En daarom geven we je een paar tips, om het allemaal net even gemakkelijker en leuker te maken:

Zorg dat je van te voren nadenkt over of je groepsfoto’s wilt of niet op je bruiloft. Je bent niemand wat verplicht, maar als we het samen goed organiseren, dan kunnen we in 15 minuten tijd de meest populaire combinaties regelen. Jullie blij, wij blij en je familie ook blij. Overleg eventueel met je naaste familie of ze hier verwachtingen over hebben.

Stuur ons een lijstje door met maximaal 10 combinaties. Op die manier kunnen jullie vrij gemakkelijk iedereen een keer goed op de foto krijgen, in vol ornaat, van top tot teen. We geven een maximum, omdat we merken dat meer combinaties vaak een dramatisch effect hebben op de tijdsduur. Geef het lijstje ook even door aan je ceremoniemeester, want hij/zij weet vaak meer van de familieverhoudingen. Denk sowieso aan een foto van jullie met jullie ouders, foto met alle meiden en eentje met alle mannen. Een foto met de eventuele bruidskinderen, eentje met jullie ceremoniemeester(s) en eventueel ook met jullie losse gezinnen.

Het meest handige moment om de foto’s te maken is ofwel aan het einde van de trouwceremonie, ofwel thuis (wanneer je alleen met je naaste familie op de foto wilt en in de ochtend bijvoorbeeld samen de dag wilt beginnen).

Wil je stiekem niet dat die nieuwe vlam van je broertje ook op de foto staat, laat ons dan gewoon een foto mét en zonder aanhang maken. Is ongeveer 30 seconden extra werk, dus geen probleem.

En vind je het echt heel erg om op de foto te gaan, laat ons dan gewoon 1 grote groepsfoto maken. Dan staat iedereen tenminste 1 keer op de foto (en dan gaan we daarna ons best doen om jullie nog casual ergens met jullie ouders op de foto te krijgen).

Tot zover ons pleidooi. Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan wil je gewoon echt geen groepsfoto’s en dat is ook helemaal prima. Dan schakelen wij weer over op “vonden we toch al niet leuk om te doen”. Maar dan hebben we in ieder geval wel ons best gedaan : )