Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

De ultieme gids voor groepsfoto’s op jullie trouwdag | Tips en ideeën

Groepsfoto’s zijn saai om te maken. There, I said it. Maar vaak zijn er oma’s, moeders of tantes die deze foto’s heel graag ergens op willen hangen. We bespreken hieronder het belang van groepsfoto’s en waarom wij van mening zijn dat iedereen zeker tien minuten in moet plannen voor het maken van een paar groepsfoto’s. Ook geven we je enkele tips en ideeën qua welke fotocombinaties van belang zijn.

Groepsfoto's van een bruid met de vrouwen op een bruiloft.

Groepsfoto’s zijn megawaardevol

Als ervaren trouwfotograaf weten we hoe belangrijk deze foto’s zijn. Het vastleggen kost niet veel tijd, maar de foto’s kunnen enorm waardevol zijn. We merken ook bij onze eigen trouwfoto’s dat de groepsfoto’s met opa’s en oma’s nu meer waard zijn dan ooit.

Het verschil tussen een groepsfoto en familiefoto

We gebruiken zelf deze twee termen door elkaar heen. Een groepsfoto is voor ons een foto waarop meerdere mensen staan, meestal mét het bruidspaar. Dus elke foto met drie personen is al een groepsfoto (voor ons). Familiefoto’s zijn uiteraard alleen de foto’s waar de familie van het bruidspaar op staat.

Groepsfoto met mannen en vrouwen bij een tractor.

Veel bruidsparen gebruiken de term groepsfoto voor “die ene foto met het hele gezelschap” en familiefoto’s voor de kleinere groepjes. Kies zelf welke term je het handigst vindt.

Hoeveel groepsfoto’s heb je nodig op een bruiloft?

Het precieze aantal groepsfoto’s op een bruiloft is afhankelijk van hoeveel gasten aanwezig zijn en jullie precieze wensen. Over het algemeen adviseren we circa 10-15 groepsfoto’s te laten maken. Op deze manier krijg je een goede balans tussen het vastleggen van al deze belangrijke personen, maar hoeven we niet teveel tijd te besteden aan het poseren voor foto’s.

Welke groepsfoto’s en familiefoto combinaties moet je hebben?

Wanneer je het minimale aan groepsfoto’s wilt hebben, denk dan aan deze fotovolgorde voor je bruiloft en vul het lijstje aan met jullie eigen wensen (zoals jaargroepen, nichtjes, zussen/broers, bruid + moeder, et cetera).

  • Groepsfoto met iedereen
  • Groepsfoto met alle kinderen (als die er zijn)
  • Bruidspaar plus beide gezinnen
  • Bruidspaar plus gezin bruid
  • Bruidspaar plus gezin bruidegom
  • Bruidspaar plus alle getuigen
  • Bruid plus haar vriendengroep
  • Bruidegom plus zijn vriendengroep
  • Bruid/Gom plus grootouders
  • Bruidspaar plus ceremoniemeesters
groepsfoto's tips en ideeën voorbeeld met alle vrouwen op een bruiloft

Waarom wil je groepsfoto’s hebben op je bruiloft

Als trouwfotograaf vind het zelf nooit zo leuk om ze te maken, omdat er weinig creatieve ruimte is qua fotografie. Of bruidsparen willen juist mega creatieve groepsfoto’s, maar de gasten willen dat eigenlijk niet. Dan roep je: “nou jongens, nu allemaal even spontaan” en dan blijft net je neefje een beetje grumpy kijken.

Of je hebt 49 daggasten bij elkaar geroepen en gast nummer 50 maakt net een korte toiletstop. Of, en dat maken we ook wel eens mee, iemand is er gewoon even niet meer. Die persoon is dan aan het inchecken in het hotel bijvoorbeeld. Gevolg: groepsfoto waar nét niet iedereen opstaat.

STNL event parc broekhuizen 006

We wilden zelf ook groepsfoto’s op onze bruiloft

Waarom ik heel goed snap dat ze er toch vaak moeten komen is omdat we zelf ook getrouwd zijn. En ja hoor, onze bruidsfotograaf moest toch zeker wel een paar combinaties fotograferen van ons. Van onze mooie moeders die heel erg hun best hadden gedaan voor hun outfit, van mijn schoonzusje die speciaal naar de kapper was geweest die ochtend, mijn broertje die serieus een strikje om had, van de partners van onze (gescheiden) ouders die er nu ook bij horen en van de liefste honden uit onze familie.

Toen mijn opa vroeg of hij met Ramon apart op de foto mocht zij onze fotograaf: “natuurlijk, komt u hier maar even staan”. Wat een les! Helemaal nu mijn opa er helaas niet meer is en ik toch een foto heb van hem en de belangrijkste man in mijn leven.

groepsfoto-familiefoto-1

 Hoe krijg ik alle gasten op de foto?

Ook al willen jullie geen groepsfoto’s, we raden aan om in ieder geval één foto te doen van jullie en ofwel jullie gezinnen ofwel van de hele groep. Die hele groep bij elkaar krijgen kost even wat tijd, maar dan weet je zeker dat iedereen een keer op de foto staat. We doen enorm ons best, maar kunnen zelf met twee trouwfotografen niet garanderen dat iedereen op de foto staat. Er zijn namelijk bijna altijd wel mensen die gewoon minder graag op de foto staan en hun best doen om niet gefotografeerd te worden.

Wanneer kunnen we het beste een foto met alle kinderen doen?

De foto die het meeste pijn en moeite kost is de foto met alle kinderen. Helemaal als er kindjes bijzitten die moe zijn en/of willen spelen. We hebben zelf twee dochters (8 en 5) en we wéten gewoon dat kinderen fotografie niet als hoogtepunt van hun dag zien. Wil je deze foto? Reken dan op 5 minuten extra en de nodige frustratie ; ) Oh en doe hem als eerst, dan heb je dat alvast gehad.

Bruidspaar gaat met kinderen op familiefoto.

Hoe lang duurt het maken van groepsfoto’s?

Reken op zo’n 1 minuut per foto plus 5 minuten voor de “grote groepfoto met iedereen”. Meestal komen we op die manier uit op zo’n 15 minuten. Absolute protip: laat je ceremoniemeester alle mensen “activeren”, zodat iedereen weet dat het NU groepsfototijd is. Dit werkt veel sneller dan dat jullie als bruidspaar buiten staan en wachten tot de groepjes naar jullie toe komen, vanuit de gezellige en warme receptieplek.

7 Tips voor spontane groepsfoto’s

We hebben nog een paar losse groepsfototips, om het allemaal net even gemakkelijker en leuker te maken:

Wil je groepsfoto’s?

Denk van te voren na over of je groepsfoto’s wilt of niet. Je bent niemand wat verplicht, maar als we het samen goed organiseren, kunnen we in 15 minuten tijd de meest populaire combinaties regelen. Jullie blij, wij blij en je familie ook blij. Overleg eventueel met je naaste familie of ze hier verwachtingen over hebben. Dit voorkomt vragen tijdens de trouwdag van mensen die toch wel graag even op de foto willen met jullie.

Favoriete Trouwfoto 2022 074

Communiceer met je trouwfotograaf

Stuur ons een lijstje door met maximaal 10-15 combinaties. Op die manier krijgen we iedereen een keer goed op de foto, in vol ornaat, van top tot teen. We geven een advies hierin, omdat meer combinaties de tijdsduur vervelend verlengen. Geef het lijstje ook aan je ceremoniemeester, want hij/zij weet vaak meer van de familieverhoudingen.

Wat is het beste moment om groepsfoto’s te maken?

Het meest handige moment om de foto’s te maken is ofwel aan het einde van de trouwceremonie, ofwel thuis (wanneer je alleen met je naaste familie op de foto wilt en in de ochtend bijvoorbeeld samen de dag wilt beginnen). Alternatief idee is na de eventuele trouwtaart en toost, voordat jullie aan het diner beginnen.

Wél of niet met partners op de foto?

Wil je stiekem niet dat die nieuwe vlam van je broertje ook op de foto staat, laat ons dan gewoon een foto mét en zonder aanhang maken. Het kost ongeveer 30 seconden extra werk, dus geen probleem.

Behind the scenes 2018 006

Hoe laten we de groepsfoto’s soepel en efficiënt verlopen?

Heb je een professionele weddingplanner of ceremoniemeester? Geef hem of haar dan de taak om dit moment in goede banen te leiden. Je trouwfotograaf kan dan op exact dezelfde plek blijven staan, zodat alle foto’s qua achtergrond op elkaar lijken.

Journalistieke groepsfoto: creatief en uniek

Je kunt er eventueel ook voor kiezen om bepaalde tussenmomenten als groepsfoto te zien. Bijvoorbeeld het moment dat het gezelschap van A naar B loopt. Dit kan een mooie foto zijn waarop je veel gasten ziet, zonder dat het een statige foto i

Minimaal 1 groepsfoto

En vind je het echt heel erg om op de foto te gaan, laat ons dan gewoon één grote groepsfoto maken. Dan staat iedereen tenminste één keer op de foto (en dan gaan we daarna ons best doen om jullie nog casual ergens met jullie ouders op de foto te krijgen).

groepsfoto's met hier de bruid en haar vriendinnen

Door van te voren na te denken over welke groepsfotocombinaties jullie willen en door na te vragen wat jullie familieleden eventueel willen, is het mogelijk om dit moment stressvrij en efficiënt te regelen. Na afloop van de bruiloft kunnen jullie dan samen nagenieten van dit moment.

STNL event parc broekhuizen 015

Tot slot over groepsfoto’s

Wil je meer handige trouwtips lezen? Klik dan even op de link. En heb je na het lezen van deze blogpost interesse in een trouwfotograaf die onvergetelijke groepsfoto’s kan maken op jouw bruiloft? Neem dan vooral even contact op met ons om de mogelijkheden door te nemen. Bekijk ons portfolio of stuur ons een mailtje via onderstaand formulier.