Waarom groepsfoto’s fijn zijn | Lees hier alles

Zal ik beginnen met het eerlijk bekennen dat ik het maken van groepsfoto’s het saaiste moment van de dag vind? Niemand zit er echt op te wachten. Nou, bijna niemand dan. Er is vaak een oma, een moeder of een tante die niet kan wachten tot ze de bewuste foto afgedrukt en al in haar handen heeft. Ze wil hem namelijk in een lijstje stoppen en ophangen.

Waarom zouden we dit haar onthouden? Ja geen idee eigenlijk… en stiekem wil ik zelf ook tussen de foto’s op de fotowand van mijn opa en oma willen hangen. Echt waar!

Het verschil tussen een groepsfoto en familiefoto

We gebruiken zelf deze twee termen door elkaar heen. Een groepsfoto is voor ons een foto waarop meerdere mensen staan, meestal mét het bruidspaar. Dus elke foto met drie personen is al een groepsfoto (voor ons). Familiefoto’s zijn uiteraard alleen de foto’s waar de familie van het bruidspaar op staat.

Groepsfoto met mannen en vrouwen bij een tractor.

Veel bruidsparen gebruiken de term groepsfoto voor “die ene foto met het hele gezelschap” en familiefoto’s voor de kleinere groepjes. Kies zelf welke term je het handigst vindt.

Welke groepsfoto’s en familiefoto combinaties moet je hebben?

Wanneer je het minimale aan groepsfoto’s wilt hebben, denk dan aan deze fotovolgorde voor je bruiloft en vul het lijstje aan met jullie eigen wensen (zoals jaargroepen, nichtjes, zussen/broers, bruid + moeder, et cetera).

 • Groepsfoto met iedereen
 • Groepsfoto met alle kinderen (als die er zijn)
 • Bruidspaar plus beide gezinnen
 • Bruidspaar plus gezin bruid
 • Bruidspaar plus gezin bruidegom
 • Bruidspaar plus alle getuigen
 • Bruid plus haar vriendengroep
 • Bruidegom plus zijn vriendengroep
 • Bruid/Gom plus grootouders
 • Bruidspaar plus ceremoniemeesters
groepsfoto's tips en ideeën voorbeeld

Waarom wil je groepsfoto’s hebben op je bruiloft

Ik vind het zelf nooit zo leuk om ze te maken, omdat er weinig creativiteit bij komt kijken als fotograaf zijnde. Of bruidsparen willen juist mega creatieve groepsfoto’s, maar de gasten willen dat eigenlijk niet. Dan roep je: “nou jongens, nu allemaal even spontaan” en dan blijft net je neefje een beetje grumpy kijken. Of je hebt 49 daggasten bij elkaar geroepen en gast nummer 50 maakt net een korte toiletstop. Of, en dat maken we ook wel eens mee, iemand is er gewoon even niet meer. Die persoon is dan aan het inchecken in het hotel bijvoorbeeld. Gevolg: groepsfoto waar nét niet iedereen opstaat.

Waarom ik heel goed snap dat ze er toch vaak moeten komen is omdat we zelf ook getrouwd zijn. En ja hoor, onze bruidsfotograaf moest toch zeker wel een paar combinaties fotograferen van ons. Van onze mooie moeders die heel erg hun best hadden gedaan voor hun outfit, van mijn schoonzusje die speciaal naar de kapper was geweest die ochtend, mijn broertje die serieus een strikje om had, van de partners van onze (gescheiden) ouders die er nu ook bij horen en van de liefste honden uit onze familie.

Toen mijn opa vroeg of hij met Ramon apart op de foto mocht zij onze fotograaf: “natuurlijk, komt u hier maar even staan”. Wat een les! Helemaal nu mijn opa er helaas niet meer is en ik toch een foto heb van hem en de belangrijkste man in mijn leven.

groepsfoto-familiefoto-1

 Het minimale: Groepsfoto met iedereen of alleen van de gezinnen?

Ook al willen jullie geen groepsfoto’s, we raden aan om in ieder geval één foto te doen van jullie en ofwel jullie gezinnen ofwel van de hele groep. Die hele groep bij elkaar krijgen kost even wat tijd, maar dan weet je zeker dat iedereen een keer op de foto staat. We doen enorm ons best, maar kunnen zelf met twee trouwfotografen niet garanderen dat iedereen op de foto staat. Er zijn namelijk bijna altijd wel mensen die gewoon minder graag op de foto staan en hun best doen om niet gefotografeerd te worden.

Wanneer kunnen we het beste een foto met alle kinderen doen?

De foto die het meeste pijn en moeite kost is de foto met alle kinderen. Helemaal als er kindjes bijzitten die moe zijn en/of willen spelen. We hebben zelf twee dochters (7 en 4) en we wéten gewoon dat kinderen fotografie niet als hoogtepunt van hun dag zien. Wil je deze foto? Reken dan op 5 minuten extra en de nodige frustratie ; ) Oh en doe hem als eerst, dan heb je dat alvast gehad.

Bruidspaar gaat met kinderen op familiefoto.

Hoelang duurt het maken van groepsfoto’s?

Reken op zo’n 1 minuut per foto plus 5 minuten voor de “grote groepfoto met iedereen”. Meestal komen we op die manier uit op zo’n 15 minuten. Absolute protip: laat je ceremoniemeester alle mensen “activeren”, zodat iedereen weet dat het NU groepsfototijd is. Dit werkt veel sneller dan dat jullie als bruidspaar buiten staan en wachten tot de groepjes naar jullie toe komen, vanuit de gezellige en warme receptieplek.

6 Tips voor spontane groepsfoto’s

We hebben nog een paar losse groepsfototips, om het allemaal net even gemakkelijker en leuker te maken:

 1. Zorg dat je van te voren nadenkt over of je groepsfoto’s wilt of niet op je bruiloft. Je bent niemand wat verplicht, maar als we het samen goed organiseren, dan kunnen we in 15 minuten tijd de meest populaire combinaties regelen. Jullie blij, wij blij en je familie ook blij. Overleg eventueel met je naaste familie of ze hier verwachtingen over hebben. Dit voorkomt vragen tijdens de trouwdag van mensen die toch wel graag even op de foto willen met jullie.
 2. Stuur ons een lijstje door met maximaal 10 combinaties. Op die manier kunnen jullie vrij gemakkelijk iedereen een keer goed op de foto krijgen, in vol ornaat, van top tot teen. We geven een maximum, omdat we merken dat meer combinaties vaak een dramatisch effect hebben op de tijdsduur. Geef het lijstje ook even door aan je ceremoniemeester, want hij/zij weet vaak meer van de familieverhoudingen.
 3. Het meest handige moment om de foto’s te maken is ofwel aan het einde van de trouwceremonie, ofwel thuis (wanneer je alleen met je naaste familie op de foto wilt en in de ochtend bijvoorbeeld samen de dag wilt beginnen). Alternatief idee is na de eventuele trouwtaart en toost, voordat jullie aan het diner beginnen.
 4. Wil je stiekem niet dat die nieuwe vlam van je broertje ook op de foto staat, laat ons dan gewoon een foto mét en zonder aanhang maken. Is ongeveer 30 seconden extra werk, dus geen probleem.
 5. Heb je een professionele weddingplanner of ceremoniemeester? Geef hem of haar dan de taak om dit moment in goede banen te leiden.
 6. En vind je het echt heel erg om op de foto te gaan, laat ons dan gewoon één grote groepsfoto maken. Dan staat iedereen tenminste één keer op de foto (en dan gaan we daarna ons best doen om jullie nog casual ergens met jullie ouders op de foto te krijgen).
groepsfoto met de bruid en haar vriendinnen


Tot zover ons pleidooi. Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan wil je gewoon echt geen groepsfoto’s en dat is ook helemaal prima. Dan schakelen wij weer over op “vonden we toch al niet leuk om te doen”. Maar dan hebben we in ieder geval wel ons best gedaan om je te overtuigen : )

Wil je meer handige trouwtips lezen? Klik dan even op de link.