Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Trouwen met een veilig gevoel: alles over een bruiloftverzekering

Een bruiloft is een prachtige dag. Jullie hebben samen plannen gemaakt, lang naar de dag toegeleefd en waarschijnlijk ook veel kosten gemaakt. Maar: er kan helaas altijd iets mis gaan. Je wordt zelf ziek, je partner krijgt een ongeluk of iemand komt geheel onverwacht te overlijden. Laat je de bruiloft doorgaan of stel je hem toch uit tot later? Al nagedacht over een bruiloftverzekering?

Bruiloft Restaurant Viersprong 041

Waarom je bruiloft verzekeren?

Omdat het organiseren van een bruiloft veel tijd en geld kost, is het handig om na te denken over een verzekering. Want voorafgaand aan de bruiloft doe je alvast betalingen en het is fijn om, bij overmacht, alles goed geregeld te hebben. Helemaal als iets vlak voor de bruiloft gebeurt en je niet meer je plannen kunt aanpassen. We maakten bijvoorbeeld een keer mee dat het bruidspaar 4 maanden voor hun bruiloft te horen kreeg dat hun trouwlocatie failliet was. Omdat ze nog even hadden konden ze op zoek naar een andere trouwlocatie, maar je zou dit een week voor je bruiloft te horen krijgen!

Tip: lees hier wat je met je trouwfotograaf moet bespreken.

Loveshoot Soesterduinen 007

Wie is verzekerd?

In de eerste plaats zijn jullie als bruidspaar verzekerd. Vaak is eerstegraads- en tweedegraads familie ook verzekerd. In sommige gevallen zijn jullie ceremoniemeester en getuigen verzekerd en soms ook jullie eventuele weddingplanner.

Dekking van een bruiloftverzekering

Independer heeft een handig overzicht gemaakt, waarbij ze beschrijven waar je op moet letten. We zijn zelf trouwfotograaf en kunnen ook de nodige situaties herinneren waarbij de bruiloft geannuleerd werd of verzet. Zo hebben we meegemaakt dat een bruid in blijde verwachting bleek, een half jaar voor de bruiloft. Ook maakten we mee dat iemand hartproblemen had of dat een bruidspaar tijdens het verlovingsproces ontdekte dat de liefde eigenlijk gewoon over was. De ene situatie is te verzekeren de andere niet.

Bruidsfotograaf Het Rodde Koper Ermelo LK 007 1

Doorgaans zijn deze zaken te verzekeren:

 • Schade aan trouwkleding of huwelijkscadeaus.
 • Annulering of uitstel door overmacht: denk aan extreme weersomstandigheden of een trouwlocatie die failliet gaat, waardoor het hele feest niet door kan gaan.
 • Onverwachte ziekte: één van jullie wordt zo ziek dat de dag écht niet door kan gaan.
 • De huwelijksreis kan niet doorgaan in verband met totaal onverwachte en serieuze omstandigheden.
 • Er is een ongeval tijdens het huwelijksfeest (aansprakelijkheid).
 • Dagen van nationale rouw.

En dit is meestal weer niet te verzekeren:

 • Schade door roekeloosheid of opzet.
 • Epidemieën, pandemieën en besmettelijke ziekten. Alles sinds corona.
 • Ziekte die al bekend was bij het afsluiten van de verzekering (bijvoorbeeld het afsluiten van de verzekering, nadat je een hartaanval hebt gehad).
 • Overlijden bij een zeer ernstige ziekte die al bekend was voor het afsluiten van de verzekering.
 • Eventueel ernstige omstandigheden van ‘niet-familie’.
 • Trouwen in het buitenland.
 • Het niet verschijnen van de artiest of band (= geen reden tot annuleren van de bruiloft).
 • Schade door financiële moeilijkheden van het bruidspaar of hun verzekerden.
 • De bruid blijkt in verwachting te zijn, waardoor de bruiloft niet door kan gaan. Mocht de bruid zwanger zijn en ernstige complicaties krijgen dan is dit misschien weer wél verzekerd (zie alle voorwaarden).
 • Atoomkernreacties (…).
Beste Trouwfotografie 2024 066

Kosten van een trouwverzekering

Wanneer je gaat zoeken naar een bruiloftverzekering zie je al snel dat de kosten beginnen bij circa €300, totaal afhankelijk van het bedrag dat jullie aan jullie bruiloft gaan besteden en de dekking die jullie wensen. Bij Trouwzeker ben je voor een verzekerd bedrag van €10.000 minimaal €120 kwijt (exclusief poliskosten en assurantiebelasting) en elke extra €10.000 kost dan weer €120 extra. Je hebt dan een basispolis, maar kunt ook voor een betere dekking kiezen.

Bij Aon betaal je voor een verzekerd bedrag van €10.000 minimaal €208 (inclusief assurantiebelasting) en hier komt per extra €10.000 ook weer ditzelfde bedrag bij. Je kunt vervolgens kiezen voor extra dekking voor bijvoorbeeld ongevallen, annulering van de huwelijksreis, aansprakelijkheid en extreme weersomstandigheden.

Kijk je bij De Goudse dan ben je minimaal €169 kwijt (inclusief assurantiebelasting) voor een verzekerd bedrag van €10.000. Dit loopt op met stappen van €125 per extra €10.000.

VerzekeraarKosten eerste €10.000Kosten extra €10.000
Trouwzeker€120€120
Aon€208€208
De Goudse€169€125

Bekijk zeker ook de polisvoorwaarden om te zien wat er binnen de dekking valt.

Beste Trouwfotografie 2024 038

Advies voor het kiezen van de juiste trouwverzekering

Wanneer je zoekt naar een bruiloftverzekering, merk je al snel dat er diverse aanbieders zijn. Bekijk bijvoorbeeld de websites van De Goudse, Aon bruiloftverzekering en Trouwzeker. Vaak moet je even doorklikken, voordat je echt de tarieven ziet. Denk na over de kosten voor jullie bruiloft en welke extra dekking je eventueel zou willen. Vaak valt je huwelijksreis (deels) onder een reis- of annuleringsverzekering.

Tip: lees hier meer over het maken van een draaiboek voor je bruiloft.

Beste Trouwfotografie 2024 082

Extra tips

Wij zijn natuurlijk geen verzekeringsagenten. Ik heb mijn best gedaan om zoveel mogelijk informatie te geven, maar dit is wel de disclaimer. Lees absoluut de polisvoorwaarden door van elke verzekering, zodat je precies weet wat wél en niet verzekerd is.

Wél of niet een trouwverzekering?

Of jullie nu wel of niet een verzekering voor jullie bruiloft afsluiten is helemaal aan jullie. Ik denk zelf dat het heel veel (financiële) stress kan voorkomen, omdat je weet dat alles goed geregeld is. Niet alleen voor jullie en jullie vrienden en familie, maar ook voor alle leveranciers die met veel professionaliteit en plezier meewerken aan jullie dag.

behind the scenes trouwfotograaf 029

Wij hebben tijdens het fotograferen van meer dan 500 bruiloften nu een keer of tien meegemaakt dat een bruiloft geannuleerd- of verschoven werd. Dit staat los van alle corona-verschuivingen, want dat waren er minimaal 30. Het komt dus niet vaak voor, dat een bruiloft geannuleerd wordt, maar als het voorkomt zijn de omstandigheden al erg genoeg en kan die verzekering het leed nét iets verzachten.