Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Waarom ‘bloemen op je bruiloft’ een goed idee is.

Buiten trouwen bij Puur Paviljoen
Een van de vragen die we het vaakst krijgen tijdens onze kennismakingsgesprekken is of we ook nog echte aanraders hebben. “Wat moet ik nou echt bij mijn bruiloft doen, waar we het nog niet over gehad hebben”, dat idee. Steevast antwoorden we dan om echt goed na te denken over mooie bloemen op je bruiloft. We hebben hiervoor meerdere redenen:

1. Bloemen op je bruiloft voor de kleur

Bloemen zijn een relatief makkelijke manier om heel snel heel veel kleur te krijgen op je bruiloft. Je kunt ze zelf regelen, maar hou er dan wel rekening mee dat ze op het moment dat je ze koopt vaak nog in de knop zitten, terwijl je vol wilt kunnen genieten van al die prachtige kleuren. Als je een professional inschakelt weet je in ieder geval zeker dat de bloemen goed bij elkaar matchen en precies tot bloei komen op jullie trouwdag. Daarnaast is het ook handig om rekening te houden met het seizoen waarin een bepaalde bloem beschikbaar is. Ik hou zelf bijvoorbeeld heel veel van pioenrozen, maar die zijn lang niet altijd beschikbaar.

Detailfoto van hortensia en trouwbloemen

Bloemen in een reageerbuisje aan een stoel en bruidsboeket

Sfeerfoto creatief gemaakt bij Landgoed Rhederoord

2. Bloemen op je bruiloft zorgen voor een consistent geheel

Wanneer je een bepaald thema uitgedacht hebt kunnen bloemen heel goed werken als ondersteuning van dat thema. Als je heel bewust kiest voor de winter kun je bijvoorbeeld door witte bloemen of kerststerren (ja ik verzin zelf ook maar wat he) dit extra neerzetten. Een beetje bloemist komt natuurlijk met veel leukere ideeën aan dan wat ik nu opschrijf, maar het gaat in ieder geval om dit idee. Maddy Beekhuizen van Mon Fleuri zien we af en toe tijdens bruiloften en naast dat ze zelf superlief is worden we ook altijd blij van haar bloemen. Bij deze bruiloft had ze bijvoorbeeld de herfst naar binnen gehaald.

Detailfoto's van bloemen op een Schotse bruiloft

3. Bloemen op je bruiloft, gewoon omdat het kan

En zeg nou zelf, bloemen zijn toch van zichzelf geweldig? Ik kan zelf enorm blij worden van prachtige veldboeketten in talloze kleuren. En niet alleen in allemaal zachte pasteltinten, maar ook juist van een lekker knallend boeket. Hierbij een aantal voorbeelden van prachtige kleurrijke bloemen van Giada Graziani van Don Florito. Ik vind haar bloemen altijd zo bijzonder sprekend, lekker duidelijk, boeketten waar je niet omheen kunt.

Bloemen in reageerbuisjes tijdens de kerkdienstMooi uitgesproken bruidsboeket en trouwtaart met bloemen.Bloemen staan op tafel voor het diner tijdens de bruiloft

Ja maar bloemen zijn toch onwijs duur?

Ja en nee natuurlijk. Het is maar net waar je je geld aan wilt besteden. Omdat we snappen dat niet iedereen ruimte heeft in het budget voor te gek bloemwerk, hebben we een topper uit de branche gevraagd waar je aan moet denken qua budget en qua mogelijkheden. Maddy van Mon Fleuri zegt hierover bijvoorbeeld: “Bloemen voor de bruiloft variëren heel erg in prijs door bijvoorbeeld het seizoen waarin getrouwd wordt. De zomer is gewoon een stuk goedkoper dan in de winter omdat er dan meer keus is qua bloemen en kleuren. Bij mij kost bijvoorbeeld een bruidsboeket in de zomer vanaf €70 en in de winter vanaf €85. Ik hou heel erg van hergebruiken van de bloemen op locatie, daarom heb ik vaak een uitgebreid gesprek met een bruidspaar wat hun wensen zijn en budget. Ook al is dit een wat strakker budget, bloemen op de bruiloft hoeven niet veel te kosten door simpele oplossingen. Hierbij geef ik een paar hergebruiktips:

  • Boeket op zuil: kan bij de ceremonie gebruikt worden, later verplaatst worden naar de borrel, eten of het feest. 
  • Kleine vaasjes met enkele bloemen zijn makkelijk te gebruiken als groepje bij het diner maar ook op de statafels of de bar voor de receptie en/of het feest. Bij Rhederoord bijvoorbeeld zet ik dan bloemen neer op de grote bruine tafel bij binnenkomst en later verplaatsen ze het naar het diner buiten en later het feest.
  • Bloemen aan de stoelen: wanneer ze bij de ceremonie op water hangen met een bloemenbuisje kunnen deze makkelijk later aan de stoelen bij het diner gehangen worden. Als er geen budget is om elke stoel van bloemen te voorzien of elke rij in de kerk kun je er ook voor kiezen om het om de rij te doen. 
  • Bloemen op de trouwauto: om je auto mooi te versieren maar geen tientallen euro’s kwijt te zijn kun je ervoor kiezen om twee kleine boeketjes aan beide spiegels te hangen en deze te verbinden met linten langs de spiegel of voorzijde van de auto. Deze wapperen mooi in de wind en de bloemen kleden de auto toch heel feestelijk aan. 

Wij hadden zelf op onze lentebruiloft gekozen voor echte lentebloemen. Dus ranonkels, tulpen, blauwe druifjes, brem en nog veel meer. Goed betaalbaar, superkleurrijk en enorm vrolijk. Wil je echt per se een bepaalde bloem hebben dan is er veel mogelijk, maar wil je trouwen “in het seizoen”, informeer dan even bij je bloemist wat er mogelijk is, voordat je grootse plannen maakt.

Bloemen op de dinertafel en als stylingselementLenteboeket buiten op een stoeltje en een detailfoto van ranonkelVrolijk lenteboeket