Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Verhalende trouwfotografie: het vangen van een moment.

Het is een beetje een mode-term aan het worden in fotografieland: het fotograferen van een moment (of momenten). Daar waar vroeger alles om spontane trouwfoto’s leek te draaien, zijn we nu allemaal op zoek naar échte gebeurtenissen. Veel bruidsparen willen dan ook verhalende trouwfotografie.

Verhalende trouwfotografie voorbeeld met jongetje tijdens de voorbereidingen op een trouwdag.

Want ergens draait een trouwdag om één bepaald moment, zou je denken: het moment waarop het bruidspaar “ja” tegen elkaar zegt. Uiteraard is het belangrijk om foto’s te hebben van het omdoen van de ringen, het zetten van de handtekeningen en de kus, maar er is nog zoveel meer. Jullie dag bestaat namelijk uit talloze micromomenten.

Tip: lees hier een blog waarin we verschillende trouwfotografie stijlen beschrijven.

Favoriete Trouwfoto 2022 098

Micromomenten

Van die kleine gebeurtenissen die op zichzelf niet eens zoveel hoeven te zeggen, maar in de context van een bruiloft juist heel veel betekenen. Een collega vertelde me ooit dat ze op zoek is naar alle verhalen van mensen die ze ziet.

Niet alleen het bruidspaar, maar ook bijvoorbeeld oma, of mama of een klein kindje. Iedereen is immers onderdeel van deze bijzondere dag. En het zoeken naar deze gebeurtenissen doen wij dus ook graag. Want alle verhalen samen maken een reportage compleet. Met name “de momenten tussen de momenten in” lenen zich hier uitstekend voor.

Bruiloft Buitenplaats Sparrendaal 052

Momenten vastleggen

Ik noem een paar voorbeelden. En uiteraard laat ik er ook beeld bij zien.  Laten we beginnen bij het moment dat de bruidegom aan komt lopen. Soms komt een bruidegom alleen, maar in dit geval loopt hij bijvoorbeeld met zijn twee zoons. Wat een rijkdom om met je kinderen een trouwdag te mogen beleven!

De bruidegom loopt met zijn zoons naar voren, vlak voor de trouwceremonie.

Emotie: de first look

“Goed, staat de bruidegom klaar?”. Het is soms even puzzelen om er voor te zorgen dat de bruidegom en bruid elkaar op een mooie plek in vol ornaat zien, maar hoe heerlijk is het dan wanneer een klein bruidsmeisje gewoon besluit om compleet “in beeld” te rennen en de bruidegom even gedag zegt?

Bruidegom wacht met klein bruidsmomentje tot het moment dat hij zijn bruid ziet.

Vlak voor de trouwceremonie

En van dezelfde bruiloft als hierboven: het moment waarop alle kinderen bij elkaar verzameld worden, omdat ze zometeen naar de ceremonieplek mogen lopen. Elk kind heeft een eigen verhaal, een eigen beleving en een eigen plekje op deze foto.

Bruidskindjes staan klaar voordat de trouwceremonie gaat beginnen.

Emotionele trouwceremonie

Het moment waar je je zus in tranen ziet. Omdat ze je door een moeilijke periode heeft geholpen. En dat moet simpelweg benoemd worden tijdens de ceremonie, omdat het onderdeel geworden is van jullie leven. Een traan laat direct zien dat dit een intiem moment was.

Emotioneel moment tijdens de buiten trouwceremonie.

Zo was het écht!

OK, een iets blijer moment dan. De bruidegom komt aanlopen voor de “first look” en komt er op het allerlaatste moment achter dat het pad dat hij gekozen heeft toch wel een beetje dichtbegroeid is. De oplossing? Gewoon met het boeket de struiken een beetje uit elkaar duwen.

Bruidegom met trouwboeket tussen de struiken.

Ook hebben we natuurlijk momentjes waar huisdieren bij betrokken zijn. Dit is eigenlijk het verhaal van een kat die, vlak voor zijn baasje, snel even de trap afsneakt. Katten willen vaak niet teveel “gedoe” om zich heen en verstoppen zich dan. Maar deze kat steelt juist de show door vlak voor de bruid de trap te nemen.

Kat komt eerder van de trap aflopen dan de bruid.

Of dat moment dat jouw bruidegom zo emotioneel is dat hij echt even een traantje moet wegvegen.

Bruidegom moet een traantje wegpinken.

Zwart-wit foto’s

Wellicht is het je inmiddels al wel opgevallen, maar veel van onze momenten zijn in zwart-wit. We doen dit om er voor te zorgen dat alle aandacht direct naar de gebeurtenis gaat. Je oog wordt niet teveel afgeleid door kleuren en gaan vaak direct naar een mens of naar het gezicht of naar het oog.

Tegelijkertijd willen we er ook voor zorgen dat het moment “iets extra’s” heeft, dus bijvoorbeeld een stukje context. Hierboven bijvoorbeeld zie je dat de bruidegom naar zijn bruid kijkt.

Trouwen met kerst 033

Moment tijdens een bruiloft

Het fotograferen van momenten is, als ik heel eerlijk ben, datgene wat ons werk het allermooist maakt. Elke trouwdag is anders. Toen we net begonnen met fotograferen was ik bang dat het al snel saai zou worden, maar nee.

Elke bruiloft verschilt van de vorige doordat we met mensen te maken hebben. Je kunt je bruiloft net zo mooi stylen, of een te gekke locatie hebben, maar bijna alles is al een keer gedaan. De emotie echter, verveelt nooit. Elke reportage wordt hierdoor authentiek en eerlijk. Hoe heerlijk is het om juist dát vast te mogen leggen?

Bruiloft Scheltema Leiden 021

Een paar kleine verhalende trouwfotografie verhaaltjes nog? Ok, hier komt ‘ie!

De bruidegom drinkt met zijn groomsmen nog een lekkere espresso. Het had ook net zo goed niet hoeven te gebeuren. En het is ook niet per se het mooiste moment van de hele dag. Maar het is wel een foto die laat zien dat er genoeg tijd was om, toen de mannen klaar waren met de voorbereidingen, nog even lekker wat te drinken. Op een prachtige locatie. Mét lekkere koffie.

Bruidegom en groomsmen drinken een espresso.

En deze foto laat zien hoe waar het bruidspaar was tijdens de ochtend. Men had elkaar net gezien. En een klein meisje speelt met de jurk van de bruid.

Klein meisje duikt onder de trouwjurk van de bruid.

Of hier weer een moment dat plaatsvond, net na het officiëlere moment. De bruid wilde namelijk een foto met haar vier bruidsmeisjes (of bridesmaids in dit geval). We maakten de foto op een wat statigere manier, maar toen het staatsieportretje gemaakt was, bleven we wachten om te zien of er nog iets zou gebeuren. Een foto die nog net wat beter laat zien hoe de sfeer eigenlijk écht was. Ontspannen, met alle tijd in de wereld.

Bruid en haar brides maids.

Ach en dit kleine mannetje dan. Het bruidspaar snijdt de taart aan en hij staat al klaar, omdat hij eindelijk ook een stukje mag! Tuurlijk hebben we ook een foto van het bruidspaar, maar stiekem is dit momentje nog veel leuker. Voordeel bij twee fotografen is dan dat je beide momenten kunt vastleggen ; )

Klein jongetje wil ook graag een stukje trouwtaart.

Twee fotografen, dubbel zoveel momenten

En wellicht is het ook nog goed om te vermelden dat je bij het hebben van een fotograaf als het ware jouw verhaal vanuit het perspectief van je fotograaf terugziet.

Second Shooter

We zijn uiteraard voor het hebben van een second shooter op je bruiloft. Want daar waar de ene zich kan richten op die momenten die je sowieso moet hebben, kan de ander zich richten op het vangen van al deze micromomenten. Het hebben van een bruidsfotografie duo op je bruiloft kost natuurlijk wat meer, maar echt niet twee keer de prijs van één fotograaf. Bij ons kost het op dit moment €1000 extra om een tweede fotograaf te hebben.

Wil je meer trouwreportages bekijken?

Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

bekijk portfolio
foto bruidspaar
trouwfotograaf achter de schermen 013

Tips voor verhalende trouwfotografie

Als bruidspaar zijnde kun je heel veel keuzes maken om jullie dag zo te laten verlopen als jullie zelf willen. Staan jullie open voor verhalende trouwfotografie en willen jullie dus veel momenten, overweeg dan om de fotoshoot wat korter te laten en meer tijd in te plannen voor bijvoorbeeld de receptie.

Laat spontaniteit de vrije loop

Zorg voor wat ademruimte tussen de geplande momenten van jullie grote dag. Zo creëer je ruimte voor die onverwachte, spontane interacties die jullie verhaal zo uniek maken. Stel je voor dat jullie gasten gezellig kletsen en lachen tijdens een ontspannen moment tussen de ceremonie en de receptie – dit zijn de momenten waarop magie ontstaat en je fotograaf jullie authentieke verhaal kan vastleggen!

Bruiloft Hazelhof RR 050

Creeër speciale momenten met jullie dierbaren

Plan enkele intieme, hartverwarmende momenten met jullie naasten. Denk aan het uitwisselen van een brief met je aanstaande net voor de ceremonie (of tijdens de voorbereidingen) of het delen van een speciaal cadeau met je ouders. Deze ontroerende momenten zullen niet alleen heel waardevol zijn, maar ook prachtige, emotionele foto’s opleveren die jullie verhaal vertellen.

Bruiloft Tuin de Lage Oorsprong 005

Deel jullie wensen met de fotograaf

Vertel jullie fotograaf dat jullie dromen van verhalende trouwfotografie en bespreek samen de momenten die jullie dierbaar zijn. Door jullie fotograaf een kijkje te geven in jullie draaiboek en de vertellen wie extra speciaal is, kan hij/zij zich volledig richten op het vastleggen van die unieke momenten die jullie dag zo bijzonder maken. Zo werken jullie samen aan het creëren van een prachtig trouwreportage.

Verhalende trouwfotografie met bruidspaar en reactie op speeches.

Unieke kijk op de dag

Daarnaast maakt elke trouwfotograaf een andere trouwreportage. De fotograaf bepaalt, met zijn of haar vaardigheden, namelijk wat er precies vastgelegd wordt en op welke manier. Hoe we dit voor jou kunnen doen, laten we je graag zien aan de hand van dit soort blogposts. En mocht je nou zelf gaan trouwen, dan horen we het graag. Wellicht mogen wij jullie bruiloft verhalend vastleggen.

STNL event parc broekhuizen 016

Meer zien?

Als je meer wilt zien van ons werk, neem dan gerust een kijkje op onze portfolio pagina. We delen daar onze favoriete foto’s en verhalen van verschillende bruiloften die we hebben gefotografeerd. Wil je lezen over onze werkwijze, bekijk dan ook even de reviews van echte bruidsparen. En wil je zien waar je (deels) onze inspiratie weghalen, kijk dan bij Magnum.

We bespreken graag de mogelijkheden en kijken ernaar uit om jouw speciale dag vast te leggen!