Veelgestelde Vragen

Bruiloften zijn uniek en dus roepen ze ook veel vragen op. Precies om deze reden hebben we een heel aantal vragen verzameld, zodat jullie bij voorbaat al het antwoord krijgen. Staat je vraag er nu niet tussen, laat het ons vooral weten via een mailtje.

VOOR BRUIDSPAREN

Hoelang moeten we rekenen voor de fotosessie?

We raden jullie aan om tenminste 90 minuten te plannen voor het maken van de foto’s. Alle reistijd en ‘in de auto instaptijd’ komt hier nog bij. Meestal zit je dus al snel aan twee uur voor dit onderdeel.
Het maken van familieportretten duurt meestal 15 tot 30 minuten, afhankelijk van het aantal combinaties dat jullie kiezen.
Vinden jullie detailfoto’s helemaal geweldig? Het is dan van belang dat wij tijdens de voorbereidingen al aanwezig zijn, omdat we dan foto’s kunnen maken van bijvoorbeeld de schoenen, de ringen en de jurk. Reken ongeveer 30 minuten voor het maken van dit soort foto’s, ze kunnen niet meer gemaakt worden zodra je de kleding al aanhebt.

Bewerken/Photoshoppen jullie de foto's ook?

Natuurlijk zullen we jullie foto’s licht corrigeren op kleur en contrast, maar we gaan geen dingen toevoegen of weghalen uit foto’s. Tijdens het fotograferen willen we de foto direct al zo goed mogelijk maken. We geven onze eigen draai aan de foto’s qua kleurintensiteit, tonaliteit en uitsnede, maar we blijven wel dicht bij de waarheid. We schieten alle foto’s in kleur en zetten eventueel later enkele foto’s om naar zwart-wit.

Is het ook mogelijk dat jullie van al onze binnenkomende gasten een foto maken in bijvoorbeeld een fotohokje?

Nee, sorry dat is niet mogelijk. Onze stijl kenmerkt zich door spontane en ontspannen foto’s van jullie gasten waarbij ze bijvoorbeeld met elkaar kletsen, lachen over een grapje of jullie kleding bewonderen. Dit spontane effect is helemaal weg op het moment dat je begint met “kunnen jullie even naar de camera kijken en lachen voor de foto?”.

We maken natuurlijk tijdens de dag wel groepsfoto’s als jullie willen, maar daarna gaan we weer ‘echte’ foto’s maken. Mochten jullie dit graag willen, dan kunnen we een aantal collega’s aanraden die losse fotohokjes verhuren.

Werken jullie ook met 'must-have'-lijstjes?

Oh nee! We zullen alles vastleggen dat voor onze camera verschijnt. Mocht er nu een uniek en zelfgemaakt ringenkussentje zijn, dan is het goed om dat even te vermelden, maar must-have lijstjes zorgen voor stress en afstreepmomenten. We maken dan liever die ene foto van oma die glimlacht!

We willen jullie ook onze kerkdienst/feest laten vastleggen. Is het mogelijk dat jullie tijdens het diner een paar uur (onbetaald) pauze nemen?

Nee, wanneer wij jullie dag komen vastleggen, reserveren we de gehele dag voor jullie. We willen graag ‘opgaan’ in het gezelschap en willen continu actief blijven, zodat we helemaal scherp zijn voor jullie reportage. Wanneer jullie ons tussendoor een paar uur naar huis zouden sturen, raken we helemaal uit ons ritme, naast dat we teveel mooie momenten missen. Denk eens aan al die speeches, die mooie gedekte tafel en die prachtige gerechten! We nemen tussendoor dus geen (onbetaalde) pauze.

Hebben jullie een back-up camera?

Uiteraard! We hebben beiden 2 Canon 5D Mark III’s om mee te fotograferen. Mocht er iets mis gaan dan hebben we dus beiden nog eenzelfde camera als backup.

Wat doen jullie als één van jullie ziek wordt?

We worden niet zo snel ziek, maar mocht dit wel gebeuren dan zullen we alsnog komen. Indien er echt overmacht is, zoals een gebroken been of arm, dan hebben we een uitgebreid netwerk met talloze te gekke collega’s.

Hoe lang duurt het voordat we de foto's hebben en hoe krijgen we ze?

We werken keihard aan jullie foto’s! Jullie krijgen binnen 2 á 3 weken de foto’s geleverd in een online gallery. Het wachtwoord sturen we je via de mail of via de post. Deze gallery kun je met al je vrienden en familie delen.

We sturen eerst de factuur op met het tweede deel van de betaling en na die betaling sturen we zo snel mogelijk het pakketje op naar jullie adres.

Is het ook mogelijk om letterlijk alle foto's van onze bruiloft te krijgen?

Nee dit is niet mogelijk. We maken een uitgebreide selectie voor jullie met een minimum aantal foto’s, zoals we omschreven hebben in het kennismakingsgesprek. Dit worden er vrijwel altijd meer. Het nadeel van het hebben van alle foto’s is:

  • Je hebt dan ook die foto’s waar je echt totaal onflatteus op staat.
  • Het is enorm saai om naar zoveel foto’s te kijken.
  • We maken vaak meerdere foto’s van dezelfde setting/onderwerp, juist om tot een mooie foto te komen. Je zit dan tegen allemaal dubbele foto’s te kijken.
  • We leveren sowieso geen onbewerkte foto’s, omdat we van mening zijn dat jullie bruiloft een fijne herinnering moet zijn aan een prachtige dag. Daar hoort geen afraffelwerk bij, maar een mooie complete reportage.

Voor welk soort bruiloft kunnen we jullie in de nacht wakker maken?

Yes, thanks for asking! Mariëlle Jongmans, een superlieve en te gekke zelfstandig trouwambtenaar, gaf ons als tip om vooral een lijstje aan te maken met daarin onze bruidsfotografie wensen. Die van ons zijn als volgt:

  • Bruiloft in Downton Abbey stijl, met glooiende heuvellandschappen, mooie Britse of Ierse kastelen en heel veel vrolijkheid. (Als het even kan in Engeland, Schotland, Wales en (Noord-)Ierland dus).
  • Een bruiloft in een prachtige chique setting, denk aan kroonluchters, een balzaal en overal gouden styling.
  • Trouwen in het buitenland en dan bij voorkeur in een land als Zweden, Noorwegen en Finland. Liefst natuurlijk met uitzicht over een fjord, prachtig natuurlijk landschap en wapperende vlaggen.

VOOR FOTOGRAFEN

Geven jullie ook een workshop bruidsfotografie?

Ja absoluut: 2 keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar, geven we een workshop. We zijn continu bezig met de ontwikkeling van onze workshops en richten ons op serieuze (beginnende) bruidsfotografen. De inhoud kan variëren en de ene keer richten we ons op marketing, business en fotografie en de andere keer op fotografie alleen. Wil je meer weten over onze workshops, bekijk dan onze workshop-pagina!

Met welke apparatuur werken jullie?

Vroeger, heel lang geleden, begonnen we met een Nikon. Inmiddels zijn we overgestapt naar Canon. De apparatuur die we nu gebruiken:

– Canon 5d mark III (x4)
– Canon 24-70mm f2.8L II (x2)
– Sigma 50mm f1.4
– Canon 85mm f1.4L (Ramon’s favoriet)
– Canon 100mm f2.8L macro
– Canon 135mm f2L
– Canon 70-200mm f2.8L (Hermine’s favoriet)
– Canon 600 EX-RT (x5)

We werken dus beiden met 2 camera’s en hebben op die manier altijd onze back-up bij de hand.

Wat is de beste tip die je een beginnend bruidsfotograaf kunt geven?

Heel cliché misschien, maar zorg dat het bruidspaar van te voren weet wat ze kunnen verwachten van jou. Qua fotografie, qua aantal uren, maar ook qua wat ze precies krijgen. Moeten ze betalen of niet, krijgen ze alle foto’s of alleen een (bewerkte) selectie en mag je de foto’s gebruiken voor je portfolio of hebben ze dat liever niet.

Kortom: communiceer heel duidelijk over wat je wel en niet kunt betekenen, zodat je niet achteraf met de gebakken peren zit.