Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Wat is een Unplugged Wedding?

Er is al veel over geschreven; de zogenaamde unplugged wedding. Het idee dat alle gasten hun mobieltjes, tablets en camera’s laten liggen, zodat ze de bruiloft volledig ‘apparaatloos’ meemaken. Ik heb er zelf ook al eerder over geschreven en ben volledig voorstander. Het is immers vervelend voor het bruidspaar om tijdens hun trouwceremonie tegen allemaal camera’s aan te moeten kijken, in plaats van gasten, en soms is het voor bruidsfotografen ook lastig, omdat ze niemand in de weg willen staan en tegelijkertijd hun werk willen doen.

Tien fotografen op je bruiloft

Maar toch knaagde er nog iets aan mij. Was het niet zo dat ik het zelf gewoon lastig vond om mijn „territorium” te delen met anderen tijdens een bruiloft? Normaal gesproken was jij als trouwfotograaf zijnde de enige die foto’s maakte, maar ineens stonden er tientallen gasten met hun mobieltjes, tablets en camera’s mee te fotograferen en kwam iedereen met gedenkwaardige beelden thuis. Was het eigenlijk niet tijd voor een unplugged wedding?

Leermoment

Toen Ramon en ik zelf gingen trouwen merkten we dan ook dat we ineens veel makkelijker waren bij het onderwerp “meefotograferende gasten”. We hadden namelijk zelf gezien dat dat filmpje van de weddingplanner en die kiekjes van onze moeders enorm veel waard waren. Je kreeg het beeld snel te zien en kon dus heel snel weer terugkeren naar dat moment. Maar toch was ik het nog niet helemaal eens met het idee dat iedereen maar gewoon lekker moet fotograferen.

Unplugged Wedding zodat iedereen kan meegenieten van je trouwdag.

Bewust genieten

Zojuist las ik een stuk in de Flow Magazine (nummer 5) van 2012. In een interview met psycholoog en mindfulnesstrainer Rob Brandsma wordt gesproken over het fenomeen waarbij mensen steeds minder bewust lijken te genieten van momenten en steeds vaker hun camera pakken om even snel „dit vast te leggen”.

Hierbij lijkt het alsof het moment zelf van ondergeschikt belang is aan het kunnen delen van dat moment. Niet alleen het delen zelf, maar ook het kunnen laten zien dat je iets meemaakt in het leven. Het eerste is prima, maar het tweede is niet aan te raden. Helemaal niet op een bruiloft, want wat is nu van groter belang? Het feit dat je kind trouwt en je er volledig bij bent voor hem of haar of het snel delen van een fotootje op Facebook?

Ervaar met al je zintuigen

Rob Brandsma schrijft: „Het lijkt wel alsof we geen moment meer durven te verliezen. En juist doordat we elk moment tot iets gedenkwaardige maken, verliest het aan waarde”. Hij zegt ook dat we continu aan het focussen zijn om te zien of iets deelbaar is, in plaats van het volledig ervaren van het moment. We kijken alleen nog naar beeld en vergeten daarbij te ervaren. „Echt plezier ervaren we via de zintuigen. Door te voelen, te ruiken, te proeven, te dansen, te lachen of te huilen. Dan pas is een ervaring echt doorleefd. Als je constant gefocust bent op de buitenwereld lukt dat niet”.

De volgende keer dat je het bruidspaar de taart aan ziet snijden, leg je camera weg en geniet mee van hun verwachtingsvolle blikken. Bekijk die taart, zie hoe hij aangesneden wordt en eet dan zelf een stukje.

Kies voor een Unplugged Wedding

Ik vind deze manier van denken prachtig en wil hem dus graag met jullie delen hier. En jullie voelen hem misschien al aankomen,.. het is een pleidooi voor het boeken van een fotograaf die juist dit beeld voor jullie kan regelen, zodat ieder ander kan genieten op jullie dag. Laat ons gewoon die foto’s maken zodat jullie zelf en ook vooral jullie familie en vrienden alles behálve dat fotograferen hoeven te doen.

Dan zijn de foto’s achteraf ook zo veel meer waard, omdat je ze dan zelf nog veel meer diepte kunt geven met je ervaring. Kortom: jullie zorgen voor de ervaringen, dan zorgen wij voor de foto’s : ) Denk nog eens een keertje extra na over die unplugged wedding en twijfel je: laat het horen!

Inspiratiebron: Flow Magazine 5 (2012) „Super mooie #schapenwolken”, p66-p69.

Bruiloft SS Rotterdam 017