Trouwtips van andere bruidsparen | 10 handige tips

Tips Bruidsfotografie 006

Trouwtips waar moet ik op letten als ik ga trouwen?

We hebben van zo’n 15 bruiden antwoord gekregen op de vraag wat ze anders gedaan zouden hebben, indien ze nu zouden trouwen. Hun antwoorden waren bijzonder uiteenlopend. De tekst van deze blogpost is een tijdje terug geschreven, maar ik update hem regelmatig met informatie die we nieuw verkregen hebben. We hebben namelijk inmiddels ervaring met meer dan 400 bruiloften en die informatie delen we graag met jullie. Deze blog is dus ook met heel veel trouwtips en ervaringen van onze Mon et Mine bruidsparen. Trouwtips om jouw bruiloft net even leuker, gemakkelijker, relaxter of persoonlijker te maken.

Meteen een korte samenvatting?

Helemaal goed. Als je niet zoveel tijd hebt: samengevat zien we dat de volgende punten veel naar voren kwamen:

  1. Neem de tijd voor je trouwplanning. Op die manier zorg je dat alles goed gebeurt.
  2. Denk goed na over je draaiboek. Hier kan veel mis gaan.
  3. Probeer rustmomenten in te plannen voor jullie samen.
  4. Laat zoveel mogelijk regelen door professionals (als je daar het budget voor hebt).
  5. Neem meer “Mon et Mine”-tijd (hier staan wij natuurlijk helemaal achter :) ).
  6. Reis minder tijdens de dag en denk goed na over je vervoersmiddel.

TOP2019 004

Neem ruim de tijd voor het plannen van je ideale bruiloft

De grootste trouwtip van Gaby? “niet te krap plannen zoals andere paren vaak doen, zodat je bewust kan genieten! “. Zo hadden Gaby en Remco besloten om in het buitenland te trouwen. Hoewel je dan natuurlijk wel veel geld kwijt bent door het reizen en de locatie, heb je het voordeel dat je al snel een trouwweekend hebt, in plaats van 1 trouwdag. Dat is extra bewust genieten met de mensen die de wereld voor je betekenen.

Een bruiloft kan een behoorlijke onderneming zijn om te plannen, dat heb je misschien al wel gemerkt. Omdat je vaak met veel verschillende partijen te maken hebt is het van belang dat je al vrij snel weet wat je precies wilt. Maar ook als je een kortere planperiode hebt is het helemaal mogelijk om fijn en persoonlijk te trouwen.

Tip: begin nadat jullie besloten hebben te trouwen meteen met informeren. Helemaal wanneer jullie in de lente of zomer trouwen.

Een tip van één van onze bruidsparen: “Ik had misschien een iets langere aanloop willen hebben voor wat betreft de planning, maar dat paste ook helemaal bij ons.; een last minute bruiloft met snel schakelen. Op het laatste moment betekende dat wel dat we wat betreft de styling wat dingen uit handen moesten geven en dat er kleine dingen niet goed gecommuniceerd waren (er was bijvoorbeeld een kanten laken voor de taartentafel en er waren ceremoniekrukjes die in de stijl pasten in plaats van de stoelen die nu werden gebruikt). Als je dus specifieke wensen hebt voor de styling, zorg dan dat dit op papier staat als iemand de styling overneemt.”

Ik heb zelf wel eens meegemaakt dat bepaalde stylingselementen door de bruid gefotografeerd werden en dat die foto’s dan op dozen geplakt werden. Op die manier wisten de ceremoniemeesters precies wat de bruid bedoelde qua styling. Dit is erg handig wanneer je hele specifieke ideeën hebt.

Tips Bruidsfotografie 003

Beter nadenken over het draaiboek en de tijden

Een paar van onze bruidsparen mailden ons dat ze zich hadden vergist in de voorbereidingen: ”doordat de kapster uitliep had ik het gevoel dat ik me tijdens de make-up en het aantrekken van de jurk wat moest haasten waardoor ik daar wat minder bewust mee bezig ben geweest .“ Ze gaf ook aan dat ze wellicht de kapper aan huis had moeten laten komen. Vaak is dit mogelijk tegen een (kleine) meerprijs en het zorgt voor minder reismomenten op de trouwdag.

De voorbereidingen kosten sowieso vaak veel tijd. Je bent al snel twee uur kwijt voor make-up en haar. Een andere bruid mailde dat ze achteraf wellicht minder mensen tijdens de voorbereidingen zelf had willen hebben. Dus tijdens het make-up niet alle vriendinnen, zussen en (schoon-)moeder, maar liefst zo min mogelijk mensen. Het was namelijk best een drukke ochtend hierdoor en als je dan ook nog eens gastvrij wilt zijn en koffie en thee wilt zetten… Denk vooraf even na of je graag mensen om je heen hebt op dit moment of niet. Je kent jezelf het beste ;)

Zijn de ruimtes gevuld en/of gezellig?

Een andere tip was: “tijdens het borrel-moment zorgen dat het centraler wordt gevierd. Op een gegeven moment liep iedereen naar een ander plekje en was het jammer dat “het moment” weg was.” Dit maken wij ook wel eens mee tijdens de feestavond. Als er een grote dansvloer is kan het behoorlijk moeilijk zijn om de ruimte te vullen. Helemaal wanneer de feestzaal binnen is en het een zwoele zomeravond is, zonder airco. Gevolg? Bruidegom met zijn vrienden buiten en de bruid met een klein clubje mensen binnen, op een lege dansvloer. Er is veel mogelijk ook qua DJ: hij of zij denkt graag met je mee en draait bijvoorbeeld eerst wat rustigere muziek en naarmate het wat afkoelt kan het feest alsnog starten.

Extra trouwtips: diners lopen vaak uit!

Probeer dus hier ruim te plannen, helemaal als je van een goed feest houdt.

Het zou voor ons echt niet de eerste keer zijn dat een diner uitloopt. Dat komt dan meestal doordat de speeches, die er toch wel vaak zijn, uitlopen. Er is echt een verschil tussen iets 3 minuten thuis timen vs het daadwerkelijk vertellen op de trouwdag. Automatisch begint hierdoor het feest ook later.

We lazen als antwoord in de vragenlijst dat het een goed idee is om na te denken over het naderende einde van de avond. “Achteraf liep de avond toch uit en was er geen tijd meer voor de heerlijke taartentafel van Heerlijk & Hecht. “ Ook een ander bruidspaar benoemt het uitlopen van het diner waardoor het dansfeest uiteindelijk korter was dan van te voren bedacht.

Sowieso is het handig om tussen het diner en het feest een half uur een opfrismoment in te plannen. Dit moment heb je ofwel lekker voor jezelf, zodat je je even kunt opfrissen (of omkleden) en daarnaast geeft het de cateraar/trouwlocatie wat meer tijd om uit te lopen zonder dat direct het feest verschuift.

Tips Bruidsfotografie 007

Meer relaxmoment voor jullie twee tijdens de trouwdag

Een trouwdag kan best chaotisch zijn. Of misschien is dat niet het goede woord, maar het idee dat de dag voorbij flitst klopt zeker. We raden je dan ook aan om na te denken over kleine momentjes voor jullie twee. Bijvoorbeeld vlak na de first-look. Een bruidspaar verteld: “(Vrijwel alles ging goed, maar) als we dan toch iets moeten kiezen, dan zou het de ‘first look’ zijn. Dit hadden we misschien niet zo goed gepland en was dan ook een beetje chaotisch. Het idee was dat ik op zijn schouder zou tikken en dat hij zich dan om zou draaien. Maar de omstanders gingen zich ermee bemoeien en daardoor draaide hij al eerder om. Als we het over zouden doen, zouden we het zonder omstanders hebben gedaan. Een momentje voor onszelf.

En dat cliché, over dat de dag voorbij vliegt, klopt. We maakten laatst mee dat de trouwambtenaar na de ceremonie tegen het bruidspaar zei: “sta even op, kijk op je heen. Deze mensen zijn allemaal hier voor jullie. Geniet van het moment!”. Prachtig! Want inderdaad, je trouwt met elkaar en mag dus ook best even bewust genieten af en toe ;)

Trouwtips voor de first look?

Wij proberen overigens altijd even te overleggen met jullie wat jullie willen qua first look: willen jullie er gasten bij hebben? Of met jullie twee? Willen jullie zo’n aanbelophaalmoment of elkaar in de tuin zien? Alles is mogelijk. Maar neem inderdaad echt even tijd voor jullie tweetjes.

Ik noemde zojuist ook alvast het opfrismomentje na het diner: echt een aanrader hoor. Net als een half uurtje tussen receptie/borrel en diner in. Want als het een hete dag was, is dit ook een fijn moment om je even op te frissen.

handige tips voor je bruiloft-1

Laat je bruiloft regelen door professionals (met wie je een klik hebt)

Wij zijn voorstander van weddingplanners en ceremoniemeesters. Niet elke weddingplanner natuurlijk, maar we kennen een aantal toppers. Zij kunnen je dag qua planning een stuk makkelijker maken. Ik denk dat ongeveer 2 op de 5 van onze bruidsparen hier dan ook een professional voor inschakelt. Opvallend is het dan ook dat we toch een aantal reacties kregen over het hebben van professionals op je bruiloft. Bijvoorbeeld over weddingplanners: “Neem een weddingplanner. Dit zou ik achteraf absoluut weer gedaan hebben, professionals weten hoe het moet en hoort. Dit gaf ons rust.

Nog trouwtips voor die andere leveranciers?

Ook schreef 1 van de bruidegommen: “de bruidsauto was leuk (beetje krap maar erg leuk) maar de chauffeur was verschrikkelijk. Als ik geweten had dat die man zijn mond niet kon houden en verschrikkelijk slap ‘kletste’ had ik hem nooit geboekt”. En ik kan me inderdaad dat ritje nog herinneren. Het bruidspaar was even aan het genieten samen, maar die meneer ging talloze flauwe grapjes maken (waar je vlak voor je trouwceremonie misschien net even niet op zit te wachten).

Een andere bruid schreef dat ze absoluut aanraadt om van alle afspraken een afschrift te bewaren. Hetzij via e-mail, hetzij een handgeschreven overzicht van de leverancier. Ze maakte namelijk mee dat de avond voor haar trouwdag bleek dat er niet genoeg kamers meer over waren in het hotel (ook al hat ze die allemaal gereserveerd) waardoor gasten last-minute bij familie ondergebracht moesten worden. Dit wil je niet meemaken op de avond voordat je “Ja” zegt.

Tips Bruidsfotografie 011

Wie gaat alles voor jullie regelen?

Tuurlijk, je kunt zelf heel veel regelen. Maar over de styling op de dag kregen we te horen dat bruidsparen achteraf toch meer uit handen hadden willen geven. En dat is erg lastig soms. Maar wanneer je het niet doet loop je het risico dat je teveel zelf bezig bent met dingen regelen en dat is niet aan te raden, vlak voordat je daadwerkelijk gaat trouwen. Een goede weddingplanner is absoluut een optie.

Zijn de details van belang? Overleg alles extra goed.

Wanneer je echter vrienden vraagt als ceremoniemeester is dit nog een tip: “we hadden al een hoop doorgenomen met onze ceremoniemeesters, maar ik zou nu toch nog wat meer details met hen en ook met aanwezige familie doorspreken. Niet alles wat bedacht was, kwam helemaal goed uit de verf, zoals bijvoorbeeld dat de camera tijdens de videoceremonie veel te ver weg hing, er te weinig rozenblaadjes waren klaargelegd waardoor het op de foto’s weinig effect heeft en we graag alle gasten in een lange rij naast elkaar wilden hebben staan in plaats van op een kluitje tijdens onze aankomst. Maar dat zijn wel allemaal onbelangrijke details, waar we op de dag zelf ook geen seconde mee bezig zijn geweest gelukkig.”

TOP2019 038

Vermijd  “moetjes” en maak keuzes

Wat ik zelf wel opmerkelijk vind is dat het lijkt alsof bruidsparen nu bewuster keuzes maken voor wat ze écht willen op hun trouwdag. Gaby schreef bijvoorbeeld: “Ik zou echt afraden dat bruidsparen zich laten leiden door ‘moetjes’ van familie. Of dat ze iets doen omdat het zo hoort. Doe het zoals je zelf wilt ! Het is jouw dag, je betaald er behoorlijk voor, maak het dan ook zoals je zelf wilt! Ontspan geniet en straal!” 

Kelly schreef eigenlijk precies hetzelfde. Ik vroeg haar waar ze trots op was: ” (ik ben trots) dat we ons niet hebben laten beïnvloeden door ideeën of emoties van familie met betrekking tot bijvoorbeeld de gastenlijst. En dat we hebben gedurfd om buiten onze kenniskring een vraag te stellen over het lenen/huren van een auto als trouwauto. En dat we ‘gewoon’ gekozen hebben voor een taart van de Hema.” Want dat kan natuurlijk ook: keuzes maken voor dingen die niet direct “bruiloft” roepen…. een ander type jurk, een ander soort fotograaf, een “gewone” taart, je eigen auto als trouwauto… heel veel is mogelijk en je hoeft echt niet alles “standaard-bruiloft” te kiezen.

Kim: Het is jullie dag, de gast is niet voor niets een gast. Less is more, en dit geeft je vaak ook meer ruimte om de zaken die je wel doet ook echt goed aan te pakken en te personaliseren.

Ook Petra gaf dit als tip: “echt goed nadenken wat je wil, want het lijkt niet belangrijk, maar is het later misschien wel”. Een trouwdag is vaak een unieke dag in iemands leven en er gaat veel geld en tijd mee gemoeid. Dan is het wel fijn wanneer de dag zo wordt als jullie zelf willen. Dit kan door vooraf bewust na te denken over wat jullie willen, hier open en eerlijk over te zijn en vervolgens keuzes te maken.”

Caroline schrijft over die keuzes: “Vooral veel plezier hebben en er echt jouw eigen dag van maken. Niet zo zitten met verwachtingen of wat ‘hoort’. Kies een locatie uit die bij je past en regel dat als eerste, dan kun je de rest eromheen plannen met minder stress. Vergeet ook niet om veel plezier te hebben met het plannen! Laat je vrienden je vooral verassen. Hou niet teveel aan bepaald beeld van perfectie vast maar focus op de paar dingen die je echt graag goed wil hebben. Ik heb alle versieringen etc aan anderen overgelaten bijvoorbeeld, en echt alleen de locatie, uitnodigingen en jurk (en fotograaf natuurlijk!) als focus gehad.”

TOP2019 008

Wel of niet groepsfoto’s?

Die familiefoto’s of groepsfoto’s zijn vaak ook een beetje een moetje…. het is niet superleuk om ze te (laten) maken, maar de kans bestaat dat jullie gasten anders alsnog met jullie op de foto willen en dat op verschillende momenten gaan vragen. Dit is dus 1 van de weinige verplichte nummers waar wij echt achter staan. Een van onze bruiden schreef hierover:

We hadden ook niet voorspeld dat iedereen met ons op de foto wilde, dus stonden eindeloos te poseren. Een groepsfoto moment met al onze gasten was misschien beter geweest. We hadden een vrij los programma dus het was niet zo’n probleem maar er is vast een leukere en betere oplossing dan zes duizend keer dezelfde foto maken. Onze vrienden wilden gewoon graag met ons op de foto’s dus het is handig om dat op een leuke manier op te lossen. Had ik het van te voren geweten dan had ik wel iets bedacht!

Ik vind het persoonlijk erg leuk om terug te zien dat bruidsparen (en in dit geval dus bruiden) heel bewust kiezen voor wat ze wel of niet willen op hun trouwdag.

Ai, geen video…

Ook gaven twee bruidsparen aan dat ze achteraf best een videograaf hadden willen inschakelen. Onze tip hierbij is om hier op tijd naar te zoeken. Een goede videograaf kost geld, maar dan heb je wel iemand die echt iets heel moois kan maken waar je nog jaren plezier aan beleeft. En wil je alleen een geluidsopname, gebruik dan een klein cameraatje ergens in de hoek. Mochten jullie graag suggesties willen qua videograaf, mail ons dan even. We hebben veel fijne samenwerkingen gehad en delen graag de toppers met jullie.

Tips Bruidsfotografie 009

Minder reizen tijdens de dag

We maken soms mee dat het bruidspaar een trouwlocatie heeft, vervolgens naar een receptielocatie rijdt en vervolgens ook een diner- en feestlocatie heeft. Hierdoor zit je veel in de auto en dat is niet alleen lastig voor jezelf, maar ook voor je gasten. Een paar bruidsparen schreven dan ook over het gereis op hun dag. “Achteraf zouden we alles dichter bij elkaar gedaan hebben. Maar uiteindelijk is het ook bijzonder geweest om met de trouwbus heen en weer te gaan“.

Hou er wel rekening mee dat reizen voor mensen met kinderen ook vervelend kan zijn. Helemaal als die kinderen erg jong zijn en nog een strikt slaapritme hebben. We hebben 1 keer meegemaakt dat het gezelschap in totaal zo’n 4 uur in de bus zat tijdens de trouwdag en dat heeft voor aardig wat familiegemopper gezorgd. De belangrijkste tip van 1 van onze bruiden was dan ook om niet naar te veel locaties te gaan en al helemaal niet ver van elkaar vandaan. Dan ben je meer met reizen bezig dan met het moment. Stiekem zou ik soms willen dat iedereen een locatie boekte zoals Het Roode Koper. Of in ieder geval een locatie waar je alles kunt doen.

Volgens mij had ik nog niet genoemd dat Oma een keer kwijt was, omdat ze het verkeerde adres in de routeplanner had gezet. De kerkelijke ceremonie begon drie kwartier later! En bij Kelly & Tom hadden we van te voren niet heel duidelijk afgesproken waar we konden parkeren voor de fotoshoot: dit resulteerde in verloren minuten door het parkeren en dat is gewoon zonde van de tijd. Dat is een tip van hen en een tip voor onszelf ; )

handige trouwtips voor je bruiloft-6

Meer Mon et Mine op je bruiloft

Jaja, uiteindelijk kregen we ook een paar e-mails terug met daarin trouwtips voor bruidsparen om toch nog eens goed na te denken over een loveshoot voorafgaand aan je trouwdag. Dit schreven onze bruidsparen:

“Een loveshoot doen. Dan heb je wat meer ervaring met poseren waardoor je op het moment zelf wat beweeglijker bent en beter weet wat je allemaal kunt doen voor mooie foto’s”.

“Achteraf zouden we waarschijnlijk toch nog een extra investering doen, door vooraf een loveshoot te boeken zodat je tijdens de bruidsshoot al wat meer gewend bent aan samen gefotografeerd worden. Nu ging alles misschien toch iets meer langs ons heen tijdens de shoot ’s morgens. We kunnen ons voorstellen dat je wat makkelijker meer initiatief neemt en vrijer bent, wanneer je samen al eens bent gefotografeerd. “

Complete trouwreportage

Hetzelfde stel had ook wel een deel van het trouwfeest willen lasten vastleggen. En daarom raden we ook aan om, indien je echt met een budget zit, eerst te investeren in uren en later te beslissen of je een groter trouwalbum neemt of niet. Die uren komen immers nooit meer terug.

Ook Petra gaf aan dat ze toch liever haar complete bruiloft vastgelegd had willen hebben. Je moet ergens natuurlijk keuzes maken, maar wanneer je de feestavond niet laat vastleggen, heb je de gasten die alleen in de avond aanwezig zijn sowieso niet op de foto. Twijfel je over welke uren voor jullie het meest handig zijn qua fotografie, overleg dan vooral even met ons. We denken graag mee.

Trouwtips voor de fotoshoot: ontspan!

De fotoshoot als ontspanning: kies het juiste moment.

Daarnaast waren er nog twee extra trouwtips voor wat betreft de bruidsfotografie, namelijk het inplannen van de fotoshoot in de ochtend of na een relaxmomentje. De shoot was namelijk in dit geval te dicht op de officiële momenten gepland waardoor er toch wat spanning was tijdens de fotoshoot. Wanneer je de fotoshoot juist voor een lunch plant of bijvoorbeeld na het taartaansnijden, heb je meer tijd om relaxed op de foto te gaan. En ook werd er als tip meegegeven om op tijd te gaan zoeken naar een binnenlocatie voor als het regent. Want zelfs midden in de zomer weet je het nooit zeker of het gaat regenen of niet.

En nog een paar laatste korte trouwtips om je bruiloft onvergetelijk te maken

Goed geluid: zorg dat het geluid tijdens de ceremonie goed geregeld is. Dit was bij ons niet het geval waardoor de mensen op de achterste rij het niet goed konden horen.

Telefoon: maak een trouwtasje met daarin zakdoekjes, extra make-up (als je dat draagt) en je telefoon. Geef de tas aan iemand waarvan je weet dat hij/zij continu weet waar de tas is. Ben je man en ga je trouwen? Geef dan je telefoon ook af, want je ziet hem absoluut in je broekzak zitten.

Leuke exit: (Achteraf had ik liever) geen sterretjes (tijdens onze feestavond) maar iets anders leuks en makkelijk op te ruimen (dat was onze gedachte erachter). Het weer was veel te mooi dus je zag er niets van maar we hadden niets achter de hand. Het maakte me totaal niets uit hoor maar was een idee dat niet helemaal goed werkte.

Schoenen: Doe je mooiste schoenen aan voor de fotoshoot, ga niet voor comfort! Ik zou deze tip zelf nog willen nuanceren door te zeggen dat je ook prima je schoenen kunt wisselen af en toe, waardoor je ze mooi houdt, niet zo snel blaren krijgt, maar op de foto’s waar de schoenen zichtbaar zijn doe je ze juist wel aan.

Ceremonieseating: Denk na over waar je familieleden zitten tijdens de ceremonie. Op die manier voorkom je dat je bescheiden oma achteraan gaat zitten, in plaats van op een plek waar ze mooi mee kan kijken.

Vooraf: Doe een voorproefdiner van het eten, zodat je niet voor verrassingen kom te staan.

DIY: Kim gaf nog aan: “Zoek naar elementen die jullie bruiloft echt eigen maken. Bijvoorbeeld in de aankleding, kleine persoonlijke details, type taart of hapjes. Een beetje DIY of een nieuwe liefde via marktplaats is zo gevonden. “

Boeket gooien: Vergeet niet je boeket te gooien, blijft een klassieker.

Laat het los: Fixeer je niet op de weersvoorspelling, het is hoe het is!

Meer handige trouwtips over bruidsfotografie lezen? Lees dan dit blog over “wanneer plan je je fotoshoot in“.

Tips Bruidsfotografie 004