Trouwtips: waar moet ik op letten als ik ga trouwen?
Wat leuk, jullie zijn verloofd! Nu begint het plannen van jullie grote dag. Maar waar moet je beginnen en hoe zorg je er voor dat jullie dag zo fijn mogelijk verloopt?
In deze blogpost delen we een aantal trouwtips die we in de afgelopen jaren verzameld hebben na het fotograferen van meer dan 500 bruiloften. We hebben 15 bruiden gevraagd om antwoord te geven op diverse vragen die te maken hadden met hun bruiloft. Hun antwoorden waren bijzonder uiteenlopend en hier en daar geven ze trouwtips om jouw bruiloft net even leuker, gemakkelijker, relaxter of persoonlijker te maken.
Hoe plan je een stressvrije bruiloft: trouwtips voor een soepele planning
We starten met een handig overzicht van onze trouwtips. Als je niet zoveel tijd hebt: samengevat zien we dat de volgende punten veel naar voren kwamen:
- Neem de tijd voor je trouwplanning
- Hou je aan je budget
- Denk goed na over je draaiboek
- Zijn de ruimtes gevuld
- Diners en het feest
- Maak een back-up plan voor regen of hittegolven
- Rustmomenten voor het bruidspaar
- Laat zoveel mogelijk regelen door professionals
- Leveranciers: hou hier rekening mee
- Vermijd moetjes
- Zo min mogelijk verplaatsen
- Neem meer fotografie-tijd
1. Neem ruim de tijd voor het plannen van je ideale bruiloft
De grootste trouwtip van Gaby? “niet te krap plannen zoals andere paren vaak doen, zodat je bewust kan genieten! “. Zo hadden Gaby en Remco besloten om in het buitenland te trouwen. Hoewel je dan natuurlijk wel veel geld kwijt bent door het reizen en de locatie, heb je het voordeel dat je al snel een trouwweekend hebt, in plaats van 1 trouwdag. Dat is extra bewust genieten met de mensen die de wereld voor je betekenen.
Een bruiloft kan een behoorlijke onderneming zijn om te plannen, dat heb je misschien al wel gemerkt. Omdat je vaak met veel verschillende partijen te maken hebt is het van belang dat je al vrij snel weet wat je precies wilt. Maar ook als je een kortere planperiode hebt is het helemaal mogelijk om fijn en persoonlijk te trouwen.
Tip: begin nadat jullie besloten hebben te trouwen meteen met informeren bij trouwleveranciers. Helemaal wanneer jullie in de lente of zomer trouwen.
Een andere trouwtip van één van onze bruidsparen: “Ik had misschien een iets langere aanloop willen hebben voor wat betreft de planning, maar dat paste ook helemaal bij ons.; een last minute bruiloft met snel schakelen. Op het laatste moment betekende dat wel dat we wat betreft de styling wat dingen uit handen moesten geven en dat er kleine dingen niet goed gecommuniceerd waren.”
Ik heb zelf wel eens meegemaakt dat bepaalde stylingselementen door de bruid gefotografeerd werden en dat die foto’s dan op dozen geplakt werden. Op die manier wisten de ceremoniemeesters precies wat de bruid bedoelde qua styling. Dit is erg handig wanneer je hele specifieke ideeën hebt.
2. Hou je aan je budget
Maak een realistisch budget en probeer je hier aan te houden. Je kunt altijd beginnen met overzichten die je online vindt, maar hou er rekening mee dat gemiddelden niet altijd aansluiten bij jullie unieke wensen. Is trouwfotografie bijvoorbeeld van belang? Reserveer hier dan extra geld voor.
Prioriteiten stellen
Wanneer je eenmaal weet wat je kunt uitgeven, moet je je eraan houden. Bespreek samen wat voor jullie van belang is. En indien nodig: schrap wat weg kan.
3. Denk na over je draaiboek
Een paar van onze bruidsparen mailden ons dat ze zich hadden vergist in de voorbereidingen: ”doordat de kapster uitliep had ik het gevoel dat ik me tijdens de make-up en het aantrekken van de jurk wat moest haasten waardoor ik daar wat minder bewust mee bezig ben geweest .“ Ze gaf ook aan dat ze wellicht de kapper aan huis had moeten laten komen. Vaak is dit mogelijk tegen een (kleine) meerprijs en het zorgt voor minder reismomenten op de trouwdag.
Make-up en haren doen kost tijd
De voorbereidingen kosten sowieso vaak veel tijd. Je bent al snel twee uur kwijt voor make-up en haar. Een andere bruid mailde dat ze achteraf wellicht minder mensen tijdens de voorbereidingen zelf had willen hebben. Dus tijdens het make-up niet alle vriendinnen, zussen en (schoon-)moeder, maar liefst zo min mogelijk mensen. Het was namelijk best een drukke ochtend hierdoor en als je dan ook nog eens gastvrij wilt zijn en koffie en thee wilt zetten… Denk vooraf even na of je graag mensen om je heen hebt op dit moment of niet. Je kent jezelf het beste ;)
Wil je meer trouwreportages bekijken?
Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!
bekijk portfolio4. Zijn de ruimtes gevuld en/of gezellig?
Een andere trouwtip was: “tijdens het borrel-moment zorgen dat het centraler wordt gevierd. Op een gegeven moment liep iedereen naar een ander plekje en was het jammer dat “het moment” weg was.” Dit maken wij ook wel eens mee tijdens de feestavond. Als er een grote dansvloer is kan het behoorlijk moeilijk zijn om de ruimte te vullen. Helemaal wanneer de feestzaal binnen is en het een zwoele zomeravond is, zonder airco. Gevolg? Bruidegom met zijn vrienden buiten en de bruid met een klein clubje mensen binnen, op een lege dansvloer. Er is veel mogelijk ook qua DJ: hij of zij denkt graag met je mee en draait bijvoorbeeld eerst wat rustigere muziek en naarmate het wat afkoelt kan het feest alsnog starten.
5. Diners en het feest
Het zou voor ons echt niet de eerste keer zijn dat een diner uitloopt. Dat komt dan meestal doordat de speeches, die er toch wel vaak zijn, uitlopen. Er is echt een verschil tussen iets 3 minuten thuis timen vs het daadwerkelijk vertellen op de trouwdag. Automatisch begint hierdoor het feest ook later.
We lazen als antwoord in de vragenlijst dat het een goed idee is om na te denken over het naderende einde van de avond. “Achteraf liep de avond toch uit en was er geen tijd meer voor de heerlijke taartentafel van Heerlijk & Hecht. “ Ook een ander bruidspaar benoemt het uitlopen van het diner waardoor het dansfeest uiteindelijk korter was dan van te voren bedacht.
Even opfrissen
Sowieso is het handig om tussen het diner en het feest een half uur een opfrismoment in te plannen. Dit moment heb je ofwel lekker voor jezelf, zodat je je even kunt opfrissen (of omkleden) en daarnaast geeft het de cateraar/trouwlocatie wat meer tijd om uit te lopen zonder dat direct het feest verschuift.
6. Maak een back-up plan voor slecht weer
Met slecht weer bedoelen we niet alleen regen, maar wanneer jullie in de zomer trouwen kun je natuurlijk ook enorme hitte hebben soms. Kijk of de locatie, in dat geval, grote parasols kan regelen of eventueel een glaasje water tijdens de trouwceremonie.
Informeer ook wanneer jullie moeten besluiten of jullie binnen of buiten trouwen. Sommige locaties zijn flexibel, terwijl andere locaties uiterlijk 48 uur van te voren willen weten waar de ceremonie zal plaatsvinden. Bij wisselvallig weer kan dit dus effect hebben op de herinneringen die jullie maken (qua setting van de ceremonie).
Trouwtip: Laat het los: Fixeer je niet op de weersvoorspelling, het is hoe het is!
7. Rustmomenten voor het bruidspaar
Een trouwdag kan best chaotisch zijn. Vaak raast de dag door. We raden je dan ook aan om na te denken over kleine momentjes voor jullie twee. Bijvoorbeeld vlak na de first-look. Een bruidspaar vertelt: “het idee was dat ik op zijn schouder zou tikken en dat hij zich dan om zou draaien. Maar de omstanders gingen zich ermee bemoeien en daardoor draaide hij al eerder om. Als we het over zouden doen, zouden we het zonder omstanders hebben gedaan. Een momentje voor onszelf.”
En dat cliché, over dat de dag voorbij vliegt, klopt. We maakten laatst mee dat de trouwambtenaar na de ceremonie tegen het bruidspaar zei: “sta even op, kijk op je heen. Deze mensen zijn allemaal hier voor jullie. Geniet van het moment!”. Prachtig! Want inderdaad, je trouwt met elkaar en mag dus ook best even bewust genieten af en toe ;)
Ook het opfrismomentje na het diner: echt een aanrader hoor. Net als een half uurtje tussen receptie/borrel en diner in. Want als het een hete dag was, is dit ook een fijn moment om je even op te frissen.
8. Laat je bruiloft regelen door professionals (met wie je een klik hebt)
Wij zijn voorstander van weddingplanners en ceremoniemeesters. Niet elke weddingplanner natuurlijk, maar we kennen een aantal toppers. Zij kunnen je dag qua planning een stuk makkelijker maken. Ik denk dat ongeveer 2 op de 5 van onze bruidsparen hier dan ook een professional voor inschakelt. Opvallend is het dan ook dat we toch een aantal reacties kregen over het hebben van professionals op je bruiloft. Bijvoorbeeld over weddingplanners: “Neem een weddingplanner. Dit zou ik achteraf absoluut weer gedaan hebben, professionals weten hoe het moet en hoort. Dit gaf ons rust. “
9. Leveranciers: hou hier rekening mee
Ook schreef 1 van de bruidegommen: “de bruidsauto was leuk (beetje krap maar erg leuk) maar de chauffeur was verschrikkelijk. Als ik geweten had dat die man zijn mond niet kon houden en verschrikkelijk slap ‘kletste’ had ik hem nooit geboekt”.
Een andere bruid schreef dat ze absoluut aanraadt om van alle afspraken een afschrift te bewaren. Hetzij via e-mail, hetzij een handgeschreven overzicht van de leverancier. Ze maakte namelijk mee dat de avond voor haar trouwdag bleek dat er niet genoeg kamers meer over waren in het hotel (ook al hat ze die allemaal gereserveerd) waardoor gasten last-minute bij familie ondergebracht moesten worden. Dit wil je niet meemaken op de avond voordat je “Ja” zegt.
Ceremoniemeester: wie gaat alles voor jullie regelen?
Tuurlijk, je kunt zelf heel veel regelen. Maar over de styling op de dag kregen we te horen dat bruidsparen achteraf toch meer uit handen hadden willen geven. En dat is erg lastig soms. Maar wanneer je het niet doet loop je het risico dat je teveel zelf bezig bent met dingen regelen en dat is niet aan te raden, vlak voordat je daadwerkelijk gaat trouwen. Een goede weddingplanner is absoluut een optie.
It’s in the details
Wanneer je echter vrienden vraagt als ceremoniemeester is dit nog een trouwtip: “we hadden al een hoop doorgenomen met onze ceremoniemeesters, maar ik zou nu toch nog wat meer details met hen en ook met aanwezige familie doorspreken. Niet alles wat bedacht was, kwam helemaal goed uit de verf, zoals bijvoorbeeld dat de camera tijdens de videoceremonie veel te ver weg hing, er te weinig rozenblaadjes waren klaargelegd waardoor het op de foto’s weinig effect heeft en we graag alle gasten in een lange rij naast elkaar wilden hebben staan in plaats van op een kluitje tijdens onze aankomst.”
10. Vermijd “moetjes” en maak keuzes
Wat ik zelf wel opmerkelijk vind is dat het lijkt alsof bruidsparen nu bewuster keuzes maken voor wat ze écht willen op hun trouwdag. Gaby schreef bijvoorbeeld: “Ik zou echt afraden dat bruidsparen zich laten leiden door ‘moetjes’ van familie. Of dat ze iets doen omdat het zo hoort. Doe het zoals je zelf wilt ! Het is jouw dag, je betaald er behoorlijk voor, maak het dan ook zoals je zelf wilt! Ontspan geniet en straal!”
Laat je niet beïnvloeden
Kelly schreef eigenlijk precies hetzelfde. Ik vroeg haar waar ze trots op was: ” (ik ben trots) dat we ons niet hebben laten beïnvloeden door ideeën of emoties van familie met betrekking tot bijvoorbeeld de gastenlijst. En dat we hebben gedurfd om buiten onze kenniskring een vraag te stellen over het lenen/huren van een auto als trouwauto. En dat we ‘gewoon’ gekozen hebben voor een taart van de Hema.” Want dat kan natuurlijk ook: keuzes maken voor dingen die niet direct “bruiloft” roepen…. een ander type jurk, een ander soort fotograaf, een “gewone” taart, je eigen auto als trouwauto… heel veel is mogelijk en je hoeft echt niet alles “standaard-bruiloft” te kiezen.
Wat moet écht goed?
Caroline schrijft over die keuzes: “Vooral veel plezier hebben en er echt jouw eigen dag van maken. Niet zo zitten met verwachtingen of wat ‘hoort’. Kies een locatie uit die bij je past en regel dat als eerste, dan kun je de rest eromheen plannen met minder stress. Vergeet ook niet om veel plezier te hebben met het plannen! Laat je vrienden je vooral verassen. Hou niet teveel aan bepaald beeld van perfectie vast maar focus op de paar dingen die je echt graag goed wil hebben. Ik heb alle versieringen etc aan anderen overgelaten bijvoorbeeld, en echt alleen de locatie, uitnodigingen en jurk (en fotograaf natuurlijk!) als focus gehad.”
Wel of niet groepsfoto’s?
Die familiefoto’s of groepsfoto’s zijn vaak ook een beetje een moetje…. het is niet superleuk om ze te (laten) maken, maar de kans bestaat dat jullie gasten anders alsnog met jullie op de foto willen en dat op verschillende momenten gaan vragen. Dit is dus één van de weinige verplichte nummers waar wij echt achter staan. Een van onze bruiden schreef hierover:
“We hadden ook niet voorspeld dat iedereen met ons op de foto wilde, dus stonden eindeloos te poseren. Een groepsfoto moment met al onze gasten was misschien beter geweest. “
Ik vind het persoonlijk erg leuk om terug te zien dat bruidsparen heel bewust kiezen voor wat ze wel of niet willen op hun trouwdag.
Ai, geen video…
Ook gaven twee bruidsparen aan dat ze achteraf best een videograaf hadden willen inschakelen. Onze tip hierbij is om hier op tijd naar te zoeken. Een goede videograaf kost geld, maar dan heb je wel iemand die echt iets heel moois kan maken waar je nog jaren plezier aan beleeft. En wil je alleen een geluidsopname, gebruik dan een klein cameraatje ergens in de hoek. Mochten jullie graag suggesties willen qua videograaf, mail ons dan even. We hebben veel fijne samenwerkingen gehad en delen graag de toppers met jullie.
11. Verplaats je zo min mogelijk
We maken soms mee dat het bruidspaar een trouwlocatie heeft, vervolgens naar een receptielocatie rijdt en vervolgens ook een diner- en feestlocatie heeft. Hierdoor zit je veel in de auto en dat is niet alleen lastig voor jezelf, maar ook voor je gasten. Een paar bruidsparen schreven dan ook over het gereis op hun dag. “Achteraf zouden we alles dichter bij elkaar gedaan hebben. Maar uiteindelijk is het ook bijzonder geweest om met de trouwbus heen en weer te gaan“.
Hou er wel rekening mee dat reizen voor mensen met kinderen ook vervelend kan zijn. Helemaal als die kinderen erg jong zijn en nog een strikt slaapritme hebben.
Oma kwijt
Volgens mij had ik nog niet genoemd dat Oma een keer kwijt was, omdat ze het verkeerde adres in de routeplanner had gezet. De kerkelijke ceremonie begon drie kwartier later!
12. Regel je trouwfotograaf: meer Mon et Mine op je bruiloft?
Jaja, uiteindelijk kregen we ook een paar e-mails terug met daarin trouwtips voor bruidsparen om toch nog eens goed na te denken over een loveshoot voorafgaand aan je trouwdag. Dit schreven een stel:
“Een loveshoot doen. Dan heb je wat meer ervaring met poseren waardoor je op het moment zelf wat beweeglijker bent en beter weet wat je allemaal kunt doen voor mooie foto’s”.
Complete trouwreportage
Hetzelfde stel had ook wel een deel van het trouwfeest willen lasten vastleggen. En daarom raden we ook aan om, indien je echt met een budget zit, eerst te investeren in uren en later te beslissen of je een groter trouwalbum neemt of niet. Die uren komen immers nooit meer terug.
Ook Petra gaf aan dat ze toch liever haar complete bruiloft vastgelegd had willen hebben. Je moet ergens natuurlijk keuzes maken, maar wanneer je de feestavond niet laat vastleggen, heb je de gasten die alleen in de avond aanwezig zijn sowieso niet op de foto. Twijfel je over welke uren voor jullie het meest handig zijn qua fotografie, overleg dan vooral even met ons. We denken graag mee.
Trouwtips voor de fotoshoot: ontspan!
Daarnaast waren er nog twee extra trouwtips voor wat betreft de bruidsfotografie, namelijk het inplannen van de fotoshoot in de ochtend of na een relaxmomentje. De shoot was namelijk in dit geval te dicht op de officiële momenten gepland waardoor er toch wat spanning was tijdens de fotoshoot. Wanneer je de fotoshoot juist voor een lunch plant of bijvoorbeeld na het taartaansnijden, heb je meer tijd om relaxed op de foto te gaan. En ook werd er als tip meegegeven om op tijd te gaan zoeken naar een binnenlocatie voor als het regent. Want zelfs midden in de zomer weet je het nooit zeker of het gaat regenen of niet.
Korte trouwtips voor jullie dag
Goed geluid: zorg dat het geluid tijdens de ceremonie goed geregeld is. Dit was bij ons niet het geval waardoor de mensen op de achterste rij het niet goed konden horen.
Telefoon: maak een trouwtasje met daarin zakdoekjes, extra make-up (als je dat draagt) en je telefoon. Geef de tas aan iemand waarvan je weet dat hij/zij continu weet waar de tas is. Ben je man en ga je trouwen? Geef dan je telefoon ook af, want je ziet hem absoluut in je broekzak zitten.
Schoenen: Doe je mooiste schoenen aan voor de fotoshoot, ga niet voor comfort! Ik zou deze tip zelf nog willen nuanceren door te zeggen dat je ook prima je schoenen kunt wisselen af en toe, waardoor je ze mooi houdt, niet zo snel blaren krijgt, maar op de foto’s waar de schoenen zichtbaar zijn doe je ze juist wel aan.
Ceremonieseating: Denk na over waar je familieleden zitten tijdens de ceremonie. Op die manier voorkom je dat je bescheiden oma achteraan gaat zitten, in plaats van op een plek waar ze mooi mee kan kijken.
Vooraf: Doe een voorproefdiner van het eten, zodat je niet voor verrassingen kom te staan.
Boeket gooien: Vergeet niet je boeket te gooien, blijft een klassieker.
Wil je meer lezen of misschien Mon et Mine boeken voor jullie trouwdag?
Meer handige trouwtips over bruidsfotografie lezen? Lees dan dit blog over “wanneer plan je je fotoshoot in“. En mocht je willen weten of we nog beschikbaar zijn op jullie trouwdag, dan kun je dat hier zelf checken of stuur ons een mailtje.