Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Trouwring links of trouwring rechts?

Je gaat trouwen. En één van de vragen die misschien bij je opkomt is: “moet mijn trouwring links of moet de trouwring rechts”? In deze blogpost ga ik in op de keuze die je kunt maken. Want, spoiler alert, het hangt er van af wat je wilt.

Bruiloft 002

Trouwringen: hoe hoort het eigenlijk?

Traditioneel gezien dragen stellen vaak hun trouwring aan de vierde vinger van hun linkerhand. De ringvinger dus, links. Vaak werd dit gedaan, omdat je linkerhand dichter bij je hart is. Symbolisch gezien betekent dit een teken van liefde en toewijding aan je geliefde.

Ook dacht men vroeger dat aan de linkerhand een ader doorliep naar het hart, de “Vena Amoris”. Een ring aan deze vinger zou dan een ultiem symbool van liefde zijn. Deze ader blijkt alleen niet te bestaan.

Het geloof: aan welke kant moet je trouwring?

In bepaalde culturen zijn er weer afwijkende regels. In veel gevallen dragen Protestantse / Joodse / Islamitische stellen de ring juist rechts. De ring symboliseert een gesloten cirkel die oneindig (rond) is. Net als de liefde eigenlijk.

Trouwring links of rechts: foto van trouwringen en verlovingsring.

Wat voelt fijn?

Uiteindelijk mogen jullie zelf natuurlijk kiezen wat voor jullie werkt. Werk je veel met je rechterhand en is het misschien minder fijn om de ring hier te dragen? Of juist met je linkerhand? Ben je rechtshandig en vind je het fijner om hem aan deze kant te dragen? Alles is hierin mogelijk.

Dit zien we het vaakst

Veel van de stellen die wij fotograferen laten het afhangen van wat hun ouders deden qua ringen dragen. Of wat hun broers/zussen en bevriende stellen doen. Dus het is deels wel sociaal bepaald. We zien ook vaak dat Katholieke stellen de ring links dragen, terwijl Protestante stellen de ring rechts dragen.

Komt één van jullie nu uit een ander land? Check dan even het overzicht op de website van verlovingsringen. Hier zie je een overzicht van de diverse landen en wat gebruikelijk is.

Handen tijdens een handfasting ceremonie.

Aan welke kant draag je je verlovingsring?

Waarschijnlijk verwacht je het al, maar inderdaad: ook in dit geval mag je zelf kiezen. Je kunt er bewust voor kiezen om je verlovingsring aan de andere kant te dragen en dan je trouwring juist aan de andere hand. Op die manier ben je extra bewust van deze verandering. Maar wanneer je de verlovingsring en trouwring tegelijkertijd wilt dragen, kan het handiger zijn om de verlovingsring ook meteen aan dezelfde hand te dragen.

Sierlijk doosje met trouwringen er in en bloemen.

Wil je meer trouwreportages bekijken?

Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

bekijk portfolio
foto bruidspaar

Betekenis van de trouwring

Van origine wordt de trouwring gezien als het symbool van eeuwige liefde tussen twee partners. De cirkelvorm heeft geen begin en einde en is dus passend bij een huwelijk. Vaak worden trouwringen gemaakt van kostbare materialen die lang meegaan. Denk hierbij aan goud of zilver, hoewel ook steeds vaker andere (edel-)metalen gebruikt worden.

Bruiloft Landgoed Te Werve 068

Zijn trouwringen verplicht?

Het is zeker niet verplicht om een trouwring uit te wisselen. Hoewel veel stellen het doen, gebeurt het ook regelmatig dat één van de partners een ring draagt of beiden nemen géén ring. We hebben eerder meegemaakt dat het bruidspaar beiden dezelfde tatoeage nam (bijvoorbeeld een Lemniscaat), dat er horloges uitgewisseld werden of juist helemaal niets. Het is volledig aan jullie om te bepalen hoe jullie dit onderdeel van jullie trouwceremonie willen uitdenken.

Qua trouwringen kunnen jullie uit heel veel opties kiezen. Veel bruidsparen kiezen voor het dragen van trouwringen, omwille van esthetische redenen. Zo kun je ook hier laten zien wat je zelf mooi vindt. Daarnaast kan iedereen gemakkelijk zien dat jullie getrouwd zijn.

Trouwen met kerst 027

Trouwring links of rechts?

Wat de juiste oplossing voor jullie is, hangt dus helemaal van jullie voorkeuren en omgeving af. Kies vooral wat voor jullie werkt. Draagt de trouwring links fijner dan de trouwring rechts; ook al draagt iedereen hem in jullie omgeving anders: go for it!

Wil je meer te gekke trouwtips lezen? Klik dan even op de link.