Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Trouwlocatie kiezen: 20 handige tips

Het vinden van de perfecte trouwlocatie kan een uitdaging zijn, maar het is een belangrijk onderdeel van het plannen van een bruiloft. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden bij het trouwlocatie kiezen.

het vinden van je trouwlocatie kan erg uitdagend zijn

Waar begin je bij het trouwlocatie kiezen?

De trouwlocatie is een van de belangrijkste elementen van een bruiloft. Het is de plek waar je de rest van je leven aan zult terugdenken als je terugkijkt op je trouwdag. Of je nu kiest voor een romantische tuin, een kasteel of een strand, de locatie moet passen bij het thema en de sfeer die je voor ogen hebt.

Een goede trouwlocatie zorgt ervoor dat alles soepel verloopt op de dag zelf. Het personeel moet vriendelijk en behulpzaam zijn en alles moet goed georganiseerd zijn. Zorg ervoor dat je van tevoren een duidelijk beeld hebt van wat je wilt en wat de locatie te bieden heeft. Zo voorkom je teleurstellingen en kun je genieten van een perfecte trouwdag.

1. Is de trouwlocatie nog beschikbaar?

Bij elke locatie die jullie op het oog hebben is deze vraag natuurlijk van het grootste belang: is de locatie nog beschikbaar? We willen je als tip meegeven om heel flexibel te zijn, qua trouwdatum. Veel locaties zijn zeker voor het lopende jaar al volgeboekt (op vrijdagen en zaterdagen) en vaak ook al voor het volgende jaar.
Wil je meer lezen over het uitzoeken van een trouwdatum in 2023? Lees dan onze blogpost.

trouwlocatie kiezen: meer dan twintig tips op deze pagina

2. Trouwlocatie kiezen: wat is de sfeer?

Een van de eerste dingen om te overwegen bij het kiezen van een trouwlocatie is de sfeer. Wil je een chique locatie of juist een informele? Wat past het beste bij jou en je gasten? We maakten bijvoorbeeld een keer een chique gezelschap mee wat gebruik moest maken van verrijdbare wc’s. Niet elk gezelschap kan hier mee omgaan.

3. Kun je gebruik maken van meerdere ruimtes?

Het hebben van meerdere ruimtes op de trouwlocatie kan handig zijn, vooral als je een diner en een receptie hebt gepland. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor een DJ of band en dat er een aparte ruimte is om te dansen.

Trouwen Landgoed Hotel Groot Warnsborn JD 043

4. Overnachtingsmogelijkheden

Als je gasten van ver komen, is het handig om te zoeken naar een locatie met overnachtingsmogelijkheden voor zowel het bruidspaar als de gasten. Is er bijvoorbeeld een bruidssuite aanwezig voor jullie zelf? En wanneer de gasten niet op locatie kunnen overnachten: is er een nabijgelegen hotel? Mocht ook dit laatste niet het geval zijn: waar kunnen gasten wél overnachten en is er iets mogelijk qua taxi’s of bussen voor het vervoer?

5. Hoeveel gasten wil je uitnodigen?

Bij het trouwlocatie kiezen moet je ook even nadenken over hoeveel gasten je wilt uitnodigen. Zo kun je gericht zoeken naar locaties die geschikt zijn voor jouw aantal gasten. Bij een groot gezelschap heb je bijvoorbeeld de ruimte nodig voor een groot feest met band of DJ. Maar bij een klein gezelschap wil je juist een knusse ruimte waar je elkaar niet kwijtraakt.

bruiloft hortus amsterdam

6. Binnen of buiten trouwen?

Wil je binnen of buiten trouwen, of een combinatie van beide? Zorg ervoor dat de locatie geschikt is voor jouw wensen. Is het mogelijk om last-minute nog te switchen, wanneer de weersvoorspelling toch net anders blijkt te zijn?

We hebben zelf bijvoorbeeld een keer meegemaakt dat het bruidspaar de dag van te voren moest kiezen voor binnen of buiten trouwen. Op de dag regende het keihard, tijdens het ceremoniemoment, maar er kon niet meer gekozen worden voor een optie binnen. Hierdoor was de gehele ceremonie in de stromende regen.

7. Eén of meerdere locaties op je trouwdag?

Trouwen jullie op één locatie of willen jullie meerdere locaties gebruiken voor bijvoorbeeld de ceremonie en de receptie? Of willen jullie in de avond nog naar een feestlocatie? Overleg of het mogelijk is om de locatie voor een deel van de dag te huren.

Favoriete Trouwfoto 2022 029

Wil je meer trouwreportages bekijken?

Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

bekijk portfolio
foto bruidspaar

8. Ligging: in welke omgeving willen jullie trouwen?

Moet de locatie centraal liggen of zijn Brabant en Friesland ook opties? Waar komen jullie familie en vrienden vandaan? Willen jullie een centraal gelegen locatie of willen jullie er een trouwweekend van maken waarbij gasten al snel zullen blijven overnachten? Op basis van deze informatie kun je al wat gemakkelijker op zoek gaan naar een trouwlocatie.

9. Exclusiviteit van je trouwlocatie

Wil je de locatie exclusief afhuren of mogen er ook andere feesten plaatsvinden op dezelfde dag? Zo zijn er trouwlocaties die je de hele dag afhuurt, maar zijn er ook trouwlocaties waar meerdere partijen op een dag is. Het kan zijn dat er nog een ander bruidspaar rondloopt. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een eventuele fotoshoot vervelend zijn. Alleen jullie kunnen bepalen of dit erg is of niet. Het exclusief afhuren komt vaak wel met een extra prijskaartje.

Favoriete Trouwfoto 2022 018

10. Wat is je budget?

Bepaal van tevoren het budget en hou ook rekening met het afkopen van drank, vooral in de zomer. In de zomer drinken mensen immers meer. Een trouwlocatie houdt hier rekening mee, maar overweeg van te voren of je alles wilt afkopen of niet.

En wat is bij de prijs inbegrepen? Willen jullie een externe leverancier voor taart: betaal je dan bordjesgeld? Moet de DJ extra betalen voor het gebruik van krachtstroom? Moeten gasten betalen voor het parkeren op de locatie?

11. Feesten

Is het mogelijk om te feesten op de locatie? We kennen bijvoorbeeld trouwlocaties waar je wél kunt dineren (met onversterkte muziek), maar waar een feest niet mogelijk is, omdat er veel mensen rondom de locatie wonen. Of de locatie ligt midden in een stiltegebied.

Je kunt soms ook kiezen voor een silent disco, of je kiest er gewoon voor om die avond nog te verplaatsen naar een feestlocatie. Of dit iets is wat bij jullie past weten jullie zelf het beste.

Favoriete Trouwfoto 2022 083

12. Seizoen

Is de locatie geschikt voor elk seizoen? Het kan bijvoorbeeld zijn dat een locatie perfect is voor een zomerbruiloft, maar minder geschikt is voor een herfstbruiloft. Wanneer jullie dan op bezoek gaan en aanvankelijk voor een datum in september willen gaan, maar uiteindelijk blijkt alles tot november volgeboekt, dan kan dit wel een andere sfeer geven op jullie dag.

13. Flexibiliteit en communicatie

Is de trouwlocatie flexibel? Mag je zelf leveranciers kiezen en gebruiken? Zijn de locatiemanagers goed bereikbaar voor vragen en is er een vast contactpersoon aanwezig op de dag zelf? Hebben jullie goed geïnformeerd wat er mogelijk is bij eventuele annulering of het verplaatsen van een datum?

We horen af en toe verhalen van bruidsparen die bijvoorbeeld een kindje verwachten, waardoor ze de trouwdatum uit moeten stellen. Wanneer de locatie dan de komende twee jaar niet meer beschikbaar is op een vergelijkbaar trouwmoment (bijvoorbeeld de vroege zomer of rondom de Kerst) dan kan dit er voor zorgen dat je ofwel extra kosten maakt of dat de communicatie verslechterd.

Probeer daarom om vooraf alle scenario’s te bedenken, zodat jullie altijd een plan-B hebben.

Bruiloft Buitenplaats Sparrendaal 026

14. Uitzicht

Waar kijk je op uit tijdens de trouwceremonie? Zorg ervoor dat het uitzicht past bij de sfeer die je wilt creëren. Soms komen we op locaties waar de gasten een mooi uitzicht hebben, maar waar het bruidspaar uitkijkt op de parkeerplaats. Dat is voor jullie zelf niet fijn, maar ook niet mooi voor de foto’s.

15. Parkeren

Is er voldoende ruimte voor de gasten om te parkeren? Kun je eventueel zelf in de buurt van de trouwlocatie parkeren (met jullie trouwvervoer?). En is de parkeerplaats voorzien van licht, zodat gasten gemakkelijk hun auto in het donker kunnen terugvinden?

fotoshoot kasteel wijenburg 9
Fotoshoot met ondergaande zon, rondom het kasteel.

16. Decoratie

Mag je de locatie zelf decoreren of wordt dit voor jullie gedaan? Zorg ervoor dat je hier duidelijkheid over hebt van tevoren. Is het ook toegestaan om zelf te bepalen welke decoratie jullie gebruiken? Sommige locaties hebben hier namelijk een heel duidelijke visie op en willen alleen hun eigen decoratie op locatie.

17. Is er eventueel een ruimte voor de kinderen?

Het kan fijn zijn om, indien jullie veel kinderen op jullie bruiloft hebben, een extra ruimte te hebben waar de kinderen bijvoorbeeld vermaakt kunnen worden door een nannie.

18. Hebben jullie zélf al duidelijke voorkeuren qua locaties?

Ik maakte een keer mee dat een bruidspaar een locatie op het oog had, maar deze locatie uiteindelijk niet koos, omdat vrienden hier al getrouwd waren.

Favoriete Trouwfoto 2022 060

19. Nog meer tips

Meer lezen? Ik was zelf erg enthousiast over Top Trouwlocaties, een website waar je heel veel mooie trouwlocaties kunt zien. Wil je onze eigen top-50 trouwlocaties zien? Dat kan ook!

Conclusie: welke trouwlocatie moet ik kiezen?

Een goede trouwlocatie is essentieel voor een perfecte trouwdag. Door rekening te houden met de bovengenoemde punten kun je de ideale locatie vinden die past bij jouw wensen en budget.

Begin op tijd met zoeken en blijf communiceren met het personeel van de locatie om teleurstellingen te voorkomen. Met de juiste locatie kun je genieten van een onvergetelijke trouwdag waar je nog lang aan zult terugdenken.

De volgende stap? Kies uit welke trouwfotografie stijl jullie mooi vinden en boek een fotograaf die bij jullie past.