Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Trouwfotografie stijl | wat past bij jullie trouwdag?

Trouwfoto’s zijn natuurlijk van belang voor jullie trouwdag. Het is alleen wel lastig soms om de perfecte fotograaf voor jullie dag te vinden. Vandaar dat we deze blogpost hebben geschreven met daarin het verschil tussen de diverse stijlen trouwfoto’s.

Favoriete Trouwfoto 2022 074

Traditionele trouwfotografie stijl

Traditionele trouwfotografie is een klassieke en tijdloze manier van het vastleggen van jullie bruiloft. Vaak maakt de fotograaf wat meer formele, geposeerde foto’s en is de fotograaf meer aanwezig om details tot in perfectie te regelen. Jullie houding, de belichting van de foto’s en de compositie worden tot in de puntjes uitgedacht. Deze foto’s zijn vaak ideaal om in een lijstje op te hangen.

Het zijn vaak foto’s waar gasten van top tot teen opstaan en de foto’s zijn dus zeer bruikbaar voor bijvoorbeeld een fotomuur.

Trouwfotograaf Kasteel Wijenburg 030 4

Het nadeel van deze stijl

Het nadeel is dat deze traditionele trouwfotografie stijl wel een stempel kan drukken op jullie dag. Jullie hebben meer tijd nodig voor jullie eigen fotoshoot en voor de groepsfoto’s, omdat er meer geregisseerd wordt. Ook kan het zijn dat bepaalde momenten prachtig op de foto ogen, maar jullie niet terugbrengen naar jullie trouwdag. 

Het zou kunnen dat je terugdenkt aan de aanwijzingen die jullie fotograaf gaf, in plaats van de momenten. Overleg dus samen met jullie fotograaf wat jullie verwachten en hoeveel tijd er is voor de verschillende onderdelen van de dag.

Favoriete Trouwfoto 2022 024

Fine Art trouwfotografie stijl

Fine Art trouwfotografie draait om de artistieke visie en creativiteit van jullie trouwfotograaf. Een bruiloft zou je kunnen zien als een kunstwerk en de foto’s als esthetische herinneringen aan die dag. De trouwfoto’s brengen emotie en sfeer over.

Ook bij Fine Art trouwfoto’s zie je veel geposeerde beelden voorbij komen. De fotograaf neemt de leiding en geeft instructies daar waar nodig. Wel is er meer ruimte voor spontane momenten op jullie trouwdag.

Qua sfeer merk je vaak dat Fine Art bruidsfotografie erg creatief is en soms meer een gevoel lijkt over te brengen dan heel duidelijk “een foto van het bruidspaar”. Denk hierbij bijvoorbeeld aan details, beweging, belichting, compositie.

Botanical Vintage Styled Shoot 010

Wat is het verschil met traditionele trouwfotografie?

Fine art fotografie draait meer om creatieve en artistieke beelden met een focus op bijzondere compositief en sfeervolle, gevoelsmatige beelden, terwijl traditionele fotografie meer “is wat het is”. Meer formele en vaak geposeerde beelden die goed zijn uitgewerkt.

Favoriete Trouwfoto 2022 077

Journalistieke trouwfotografie stijl

Wanneer jullie nadenken over een journalistieke trouwreportage, dan willen jullie waarschijnlijk fotografie waarbij de spontane en ongeposeerde momenten van de dag vastgelegd worden. Jullie krijgen een realistisch en authentiek verslag van jullie trouwdag.

Favoriete Trouwfoto 2022 045

Nadelen van journalistieke foto’s

Sommige journalistieke trouwfotografen nemen hun taak zeer letterlijk: de dag is zoals hij is en zal ook op deze manier worden vastgelegd. Zijn er bijvoorbeeld in een compositie storende elementen, dan kan het zijn dat deze ook op de foto komen. Denk bijvoorbeeld bij de voorbereidingen aan knalroze tassen of waterflesjes die op tafel staan. Of een foto flatteus is of niet is niet per se relevant voor een journalistieke trouwfotograaf.

We horen ook vaak dat journalistieke trouwfotografen geen groepsfoto’s of fotoshoot willen fotograferen. Nu zal dit absoluut per fotograaf verschillen, maar overleg goed of jullie ook samen op de foto willen (op een wat meer formele manier) of dat dit totaal niet van belang is.

Trouwen met kerst 024

Je krijgt een verslag van hoe de dag écht was. Op een soms zelfs rauwe manier. Deze dingen gebeurden er echt en zijn dus niet in scéne gezet door de fotograaf. Ook zijn journalistieke fotografen vaak erg goed in het gebruik van natuurlijk licht. Omdat ze zo min mogelijk gebruik maken van grote flitsers of andere fotografie-attributen, vallen ze relatief weinig op, tijdens jullie trouwdag.

We kennen collega’s zoals Jeff Ascough die in één enkel beeld een complete trouwreceptie kon vastleggen. Dat is stiekem toch ook wel een beetje onze holy grail hoor. 

Favoriete Trouwfoto 2022 041

Wil je meer trouwreportages bekijken?

Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

bekijk portfolio
foto bruidspaar

Lifestyle trouwfotografie

Trouwfotografie op een lifestyle manier is een unieke mix van zowel meer traditionele fotografie als journalistieke fotografie. Denk bijvoorbeeld aan wél die fotoshoot en groepsfoto’s, maar dan liefst op een spontane en échte manier. De rest van de dag zal grotendeels vastgelegd worden, zoals het gebeurt.

De fotograaf kan hier en daar een kleine aanpassing doen (door bijvoorbeeld die eerder genoemde knalroze tas even op te ruimen), maar zal in het algemeen jullie momenten zo min mogelijk willen verstoren.

Favoriete Trouwfoto 2022 073

Dit is ook onze stijl: lifestyle trouwfotografie. We willen dat jullie naar jullie trouwfoto’s kijken en vervolgens jullie momenten herbeleven. Maar we snappen ook dat groepsfoto’s of een fotoshoot nét even beter en flatteuzer is wanneer we een paar kleine aanwijzingen geven.

Over het algemeen wil een lifestyle trouwfotograaf jullie sfeer, emotie en gevoel op een authentieke én deels ook fotogenieke manier vastleggen.

Bruidspaar staat tussen bloesem in voor hun trouwdag. Lichte en luchtige stijl.

Drie fotobewerkingsstijlen

De bovengenoemde trouwfotografie stijlen kunnen ook van elkaar verschillen qua nabewerking. Er zijn, over het algemeen drie bewerkingsstijlen populair.

1. Donkere en Sfeervolle foto’s

Zo heb je bijvoorbeeld donkere en sfeervolle trouwfotografie, dark en moody dus, waarbij de fotograaf er vaak voor kiest om foto’s donkerder na te bewerken. Dit zorgt vaak voor een meer donker, sfeervol en dramatische sfeer.
 
Het kan bijvoorbeeld zijn dat jullie fotograaf bijvoorbeeld tijdens de voorbereidingen besluit om de kamer nog donkerder te maken door het licht uit te doen en gordijnen deels te sluiten. De fotograaf maakt gebruik van alle prachtige schaduwen en donkere vlakken die ontstaan. Het licht wat overblijft geeft op deze manier extra veel sfeer.

De kleurtonen zijn vaak donkerder en warm. Ook zie je hier vaak een combinatie van Fine Art en een donkere bewerkingsstijl.

Donkere en moody fotografie stijl.

2. Lichte trouwfoto’s

Deze stijl staat bekend om de heldere, zachte en pastelkleurige tinten. Een lichte fotografie stijl qua trouwfoto’s. Vaak wordt er gebruik gemaakt van natuurlijk licht en een dromerige sfeer. Qua nabewerking maakt de fotograaf de foto vaak licht (het kan ook tijdens het fotograferen zelf zijn dat de foto al lichter wordt gemaakt. De sfeer is ook vaak romantisch.

Kleurrijke trouwfotografie stijl met overzicht van een trouwlocatie.

3. Natuurlijk en waarheidsgetrouw

Het idee bij deze stijl is dat de foto’s zo waarheidsgetrouw mogelijk zijn. Doordat de foto’s niet heel sterk worden nabewerkt is het makkelijker om voor te stellen hoe het moment zelf was. De belichting, de kleuren, alles moet in ieder geval lijken op de trouwdag. Veel bruidsparen die een documentaire of journalistiek werkende trouwfotograaf willen, krijgen bijna automatisch ook deze bewerkingsstijl.

Onze stijl qua trouwfotografie

Zoals ik zojuist al benoemde hanteren we zelf een lifestyle trouwfotografiestijl. We hebben respect voor het verloop van de dag, maar zullen vooraf wel met jullie overleggen hoe jullie draaiboek is, zodat we goed kunnen anticiperen op bepaalde momenten. Qua nabewerking van onze trouwfoto’s, kiezen we er voor om heldere natuurlijke kleuren te gebruiken. Soms maken we een foto wat donkerder, wanneer dit beter past bij de sfeer van bijvoorbeeld een locatie.

Trouwfotografie stijl waarbij bruidsmeisjes toekijken naar een bruid.

Kies de juiste trouwfotograaf

Bekijk dus de verschillende opties qua trouwfotografie stijl en overleg samen wat jullie het meest aanspreekt. Mochten jullie vervolgens een trouwfotograaf boeken, dan zou je eerst deze blogpost kunnen lezen. En mochten jullie willen checken of we nog beschikbaar zijn, dan kan dat natuurlijk ook.