Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Succesvolle samenwerking: trouwfotograaf & videograaf

In de afgelopen jaren waarin we veel bruiloften mochten fotograferen was één factor altijd een beetje spannend: hoe werken we als trouwfotograaf en videograaf goed samen? We waren vaak actief als duo-trouwfotograaf en dan ben je standaard met twee fotografen, maar een videograaf komt (niet altijd, maar wel vaak) alleen.

Bruiloft Arendshoeve Amsterdam 005

Het is dan ook niet verwonderlijk dat een videograaf soms kiest voor bepaalde shots die invloed hebben op de foto’s die een fotograaf kan maken én vice versa. Dit kan weer voor wrijving zorgen. Vandaar dat we altijd voorafgaand aan een bruiloft checken met welke videograaf we gaan samenwerken.

Jan Persoon: onze samenwerking

Sinds een paar jaar werken we zo nu en dan samen met videograaf Jan Persoon. Hij filmt in zijn eentje en werkt op dezelfde manier als wij graag doen: onzichtbaar over het algemeen, maar zichtbaar daar waar nodig. Wat zijn werkwijze zo mooi maakt is dat het zo persoonlijk is: hij weet precies wie welke rol vervult, onthoudt veel namen en gaat op deze manier op in een trouwdag, terwijl hij alles onder controle heeft.

Samenwerking trouwfotograaf en videograaf 02

Het belang van fotografie en videografie op bruiloften

In essentie legt jullie videograaf en jullie fotograaf hetzelfde vast: jullie trouwdag. Maar hoe kun je in beeld zien hoe de dag écht was? Zijn het de details, de groepsfoto’s of de momenten zoals “De Kus” of zijn het de kleine momenten die je van te voren niet kunt bedenken, maar die tóch plaatsvinden? Of is het een sfeerimpressie in veel verschillende beelden?

Bruiloft Arendshoeve Amsterdam 002

Het verschil tussen film en foto

Een fotograaf probeert vaak om in veel losse beelden kleine onderdelen van jullie trouwdag te fotograferen. Deze foto’s samen vormen jullie herinneringen en je ziet de samenvatting, of de sfeerimpressie, terug in een trouwalbum.

Een videograaf bouwt, als het ware, scenes op. Een videograaf kan gebruik maken van gesproken tekst. Bijvoorbeeld jullie trouwgeloften, de speeches van jullie gasten of kleine uitspraken die tijdens de dag gedaan worden. De combinatie van bewegend beeld, gesproken tekst én muziek kan zoveel emotie oproepen!

Wil je meer trouwreportages bekijken?

Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

bekijk portfolio
foto bruidspaar

Tips voor samenwerking met de videograaf

Als trouwfotografen bekijken we altijd graag de website van de videograaf. Werkt hij of zij dicht op het bruidspaar (lees: groothoeklenzen)? Wordt er veel in scène gezet? Hoe is de stijl van de film? Is de film bijvoorbeeld relatief Dark en Moody of Light en Airy of gemiddeld qua kleurtonen? Dit kan namelijk effect hebben op welke plekken de fotoshoot gaat plaatsvinden.

Hieronder zie je bijvoorbeeld een relatief donkere ruimte met daglicht vanuit een dakraam. Wanneer het bruidspaar zou kiezen voor een witte ruimte met aan drie kanten ramen, dan wordt de film of de trouwreportage automatisch veel lichter. Zo kun je als trouwfotograaf en videograaf dus ook effect hebben op de sfeer van de film of trouwreportage.

Trouwfotografie Hotel Winselerhof Limburg 017

Het kiezen van de juiste videograaf

Meerdere factoren zijn van invloed op jullie eindproduct. Heeft de videograaf bijvoorbeeld een drone en zo ja, waar zal hij/zij deze inzetten? Het gebruiken van een drone kost soms extra tijd en dus is het handig om een langere fotoshoot of groepsfotomoment in te plannen.

Zet de videograaf statieven met camera’s neer op verschillende plekken en zo ja, kun je die vermijden in je foto’s? Heeft de videograaf bepaalde wensen voor het aanloopmoment of voor het moment waarop jullie elkaar voor het eerst gaan zien?

Trouwfotografie Hotel Winselerhof Limburg 012

Hebben jullie videograaf en fotograaf al eerder samengewerkt, en zo ja waren ze beiden tevreden over het resultaat en de samenwerking zelf? Jan schrijft bijvoorbeeld over de samenwerking met duo-fotografen dat dit moeilijker kan zijn dan wanneer er één fotograaf aanwezig is. Het vergt meer afstemming en dus moet er goed gecommuniceerd worden tussen fotograaf en videograaf. Dat communiceren doen we graag ;)

Herinneringen op beeld

Het doel van iedere trouwfotograaf en trouwvideograaf is om jullie een prachtige herinnering aan jullie trouwdag te geven op een manier die ook nog eens zo min mogelijk invloed heeft op hoe jullie dag beleven.

Tip: bekijk hier de laatste bruiloft waar wij gingen samenwerken als trouwfotograaf en videograaf met Jan.

Samenwerking videograaf fotograaf 01

Hoe vind ik een goed samenwerkende trouwfotograaf en videograaf?

Wie hebben jullie als eerste geboekt? De videograaf of de fotograaf? Check of hij of zij een collega kan aanraden. Zo vraagt Jan bijvoorbeeld in zijn aanvraagformulier wie de trouwfotograaf gaat zijn. Op die manier kan hij tijdens het gesprek meteen inhaken op jullie trouwdag en hoe deze vastgelegd mag worden.

We hebben zelf ook een shortlist met daarop een aantal toppers die we graag aanraden, waaronder Jan natuurlijk. Mochten jullie meer informatie willen, stuur ons dan een e-mail en we mailen je zo snel mogelijk terug.