Trouwfotograaf boeken | 5 dingen die je moet weten

Bij het trouwfotograaf boeken hou je rekening me zaken zoals emotie. Wie sluit aan bij jouw wens?

Een trouwfotograaf boeken is best een ingewikkeld proces. Hoewel dat eigenlijk niet zo zou moeten zijn. We schreven laatst al een artikel over het kennismakingsgesprek met je bruidsfotograaf. Voordat je dat gesprek hebt ga je natuurlijk eerst 1 of meerdere fotografen selecteren. Om die reden schrijven we dit artikel. Uiteraard weer met onze eigen bruidsfoto’s er in, want die laten we graag zien. Daarnaast willen we jullie ook een paar dingen meegeven om over na te denken. Want je kunt die keuze  nu eenmaal maar 1 keer maken. Dus 5 dingen om op te letten.

1. Welke stijl zoek ik precies?

Of eigenlijk… sluit het portfolio van de trouwfotograaf aan bij de stijl die ik wil?

Er zijn veel bruidsfotografen in Nederland. En vrijwel elke fotograaf heeft een website met daarop zijn of haar mooiste trouwfoto’s. En ik vermoed dat jullie al een deel bekeken hebben en misschien op een gegeven moment niet meer de bomen door het bos kunnen zien. Mijn tip is om op dat moment een mapje aan te maken op je bureaublad of een map op Pinterest en daarin je favoriete foto’s te pinnen.

 Wij krijgen vaak van onze bruidsparen te horen dat ze veel foto’s hebben bekeken en telkens weer uitkwamen bij onze fotografie. Dat is natuurlijk leuk om te horen voor ons, maar het zegt ook dat het soms even tijd kost om uit te vogelen wat je precies wilt.

Trouwfotograaf boeken: Wat vind je mooi?

Zoek je fotojournalistieke beelden, foto’s die volledig onzichtbaar gemaakt zijn? Of wil je juist graag aansturing krijgen van de bruidsfotograaf, omdat je niet helemaal weet “hoe” je op de foto wilt, alleen wel weet dat je een paar mooie geposeerde portretten wilt hebben. En de fotoshoot, willen jullie die eigenlijk wel?

Een mix tussen fotojournalistiek en wat meer geposserd is ook mogelijk hoor. Wij fotograferen vaak de dag zo fotojournalistiek en losjes mogelijk, terwijl we tijdens de (al dan niet korte) fotoshoot een paar suggesties doen. Dan heb je het beste van beide werelden. Maar probeer voor jezelf uit te vinden waar je jezelf het beste bij voelt. En vraag vooral je aanstaande ook wat hij/zij wil en verwacht.

goede trouwfotograaf-004Bruiloft Osa Major Mallorca 069

2. Wat is de prijs: is dit de beste trouwreportage die ik voor mijn budget kan krijgen?

De vaak gestelde vraag: “waarom is een trouwfotograaf zo duur?” is best logisch. Het antwoord op die vraag is een mix van de ervaring van de beste trouwfotograaf, de hoeveelheid bruiloften die hij/zij fotografeert per jaar, het aantal foto’s dat je al dan niet bewerkt krijgt, het aantal fotografen dat komt fotograferen, en de vraag of je een album of niet bij je reportage krijgt. Daarnaast moet je ook rekening houden met hoe lang het duurt voordat je de foto’s te zien krijgt. En hoe is het persoonlijk contact dat je met je fotograaf hebt? The Perfect Wedding schrijft dat je gemiddeld zo’n 1200 euro voor je bruidsfotograaf betaald, maar er staat dan niet bij wat je dan precies krijgt.

Bepaal samen je budget

Dus voordat je een budget opstelt is het goed om te kijken wat jullie willen. Willen jullie een trouwalbum? Kiezen jullie voor een bruidsreportage van de vroege ochtend tot de late avond? Willen jullie 1 of 2 trouwfotografen? En willen jullie eigenlijk gemiddelde trouwfotografie of vinden jullie fotografie toch eigenlijk wel heel erg van belang? We merken zelf dat onze bruidsparen een 8 of hoger geven, wanneer ze er een cijfer aan moeten koppelen.

Trouwalbum Voorbeeld 011

Zo’n 10% van het budget gaat naar je trouwfotograaf

Aan de hand van die vragen kun je kijken of je uit wilt gaan van het idee dat een bruidsfotograaf gemiddeld zo’n 8 tot 10% van het budget opneemt of dat je denkt: “bekijk die gemiddelden maar, ik wil net even een andere trouwreportage dan ik vaak voorbij zie komen”. Oh, nog een laatste tip: kijk of je achteraf nog extra kosten krijgt. Bijvoorbeeld voor het ontwerp van het trouwalbum, voor het laten afdrukken van foto’s, voor reiskosten en/of parkeerkosten of voor het nabewerken van de foto’s.

Trouw Vijverkafee Diepenbeek 050

3. Wat is de kwaliteit: krijg ik waar ik voor ik betaal?

Je ziet veel losse foto’s online voorbijkomen, maar de foto’s waarvan wij vermoeden dat die voor jullie later meer waard gaan zijn, zijn juist de foto’s die je niet zo snel print. Kijk eens of het mogelijk is om meer foto’s te zien van 1 reportage. Bijvoorbeeld via het bloggedeelte van de website van de fotografen die je op het oog hebt. En als je een gesprek inplant, kijk dan of je een trouwalbum van 1 complete bruiloft mag zien, in plaats van een album met daarin “de beste trouwfoto’s”. Want eigenlijk kan iedereen wel een paar mooie foto’s maken op een bruiloft, het gaat juist om dat een reportage van A tot Z goed is.

Hoe is het trouwalbum?

Kijk ook even naar het trouwalbum. Dit kan met platliggende pagina’s zijn, het album kan een echt leren omslag hebben, het kan een bewaardoos hebben, of misschien willen jullie helemaal geen trouwalbum en slaan jullie deze alinea gewoon over.

 En hoe is de opmaak van het album? Past dit bij wat jullie voor ogen hadden? We hebben een keer meegemaakt dat een stel een album wilde met een totaal andere opmaak dan wij maken. Ze wilden een relatief druk album, terwijl wij onze albums zo tijdloos mogelijk maken. Goed om dit voorafgaand aan een boeking te weten, want dan kun je op zoek gaan naar iemand die perfect bij je past.

Hoeveel foto’s krijg ik wanneer ik deze trouwfotograaf ga boeken?

En hoeveel foto’s krijg je eigenlijk aangeleverd? Zijn die foto’s allemaal bewerkt en op groot-formaat? En zijn ze zonder watermerk? Mag je de foto’s op social media gebruiken en een eventuele online gallery delen met je familie? Allemaal kleine dingen die invloed kunnen hebben op hoe tevreden jullie straks gaan zijn met het werk.

Betalen per losse foto?

De ene fotograaf laat bruidsparen per losse foto betalen en de ander levert alles dezelfde avond nog aan op een dvd. Er zit zoveel verschil tussen. Vraag dus vooral naar wat jullie kunnen verwachten. Kleine kanttekening: meer is niet altijd beter. Want 4000 foto’s kijken van 1 dag kan al snel saai worden ;) Wij merken zelf dat onze reportages uitkomen op 250 tot 500 foto’s, afhankelijk van de inhoud van de trouwdag, het aantal gasten en de hoeveelheid reistijd.
goede trouwfotograaf-011goede trouwfotograaf-003goede trouwfotograaf-005

4. Gevoel: heb ik die befaamde klik met mijn fotograaf?

We maakten het zelf mee toen we op zoek gingen naar een trouwlocatie: 1 van de managers begon haar eigen invulling aan de dag te geven zonder ook maar iets van ons te weten. “En dan gaan jullie daar toosten met champagne, en de bruidskindjes kunnen dan rozeblaadjes strooien en vervolgens kunnen mensen speechen”… Errr… wij drinken geen alcohol en we hadden op dat moment nog geen (bruids-)kindjes.

Dat maakte voor ons meteen al dat het gesprek een raar begin had. En toen een bruidspaar laatst bij ons op de bank zat en vertelde dat ze gewoon het gevoel wilden hebben dat hun bruiloft uniek was en niet de zoveelste bohobruiloft op die mega toffe locatie, was ik er weer extra van overtuigd: gevoel is belangrijk.

Een klein beetje connectie…

Net zoals wij als fotograaf zijnde ook de beste trouwreportages maken wanneer wij helemaal in ons element zijn, zo willen jullie natuurlijk ook k het gevoel hebben dat jullie dag in veilige en vriendelijk handen is.

Die klik, ik geloofde er vroeger niet echt in, maar inmiddels weet ik dat je als bruidspaar en trouwleverancier toch wel een zekere connectie nodig hebt.

Je hoeft natuurlijk geen beste vrienden te worden, maar wij vinden het fijn om het bruidspaar een beetje aan te kunnen voelen, zodat de foto’s ook natuurlijker en echter worden. Delen jullie dat gevoel met ons? Top!

Bruidsfotograaf Het Rodde Koper Ermelo LK 017

5. Wat is de professionaliteit van mijn trouwfotograaf?

Kan ik deze fotograaf mijn trouwdag toevertrouwen?

“En toen bleek dat de fotograaf vergeten was om een kaartje in de camera te doen”. Of “de batterijen van de camera waren leeg, dat geloof je toch niet?”. We horen vaker dit soort horrorverhalen. En om heel eerlijk te zijn, een ongeluk zit in een klein hoekje, fotografen zijn ook gewoon mens. Wij ook zeker. Maar…. dat wil niet zeggen dat je als fotograaf zijnde niet kunt proberen om die mogelijkheid tot menselijk falen zo klein mogelijk te maken. Je kunt extra camera’s, accu’s, flitsers, lenzen, geheugenkaartjes en nog veel meer meenemen.

Risicobeperking

Al die investeringen kosten geld natuurlijk en dat heeft niet iedere fotograaf er voor over. 

Kijk of je je fotograaf jouw prachtige bruiloft kunt toevertrouwen. Ik ken eigenlijk alleen maar collegas die heel hard werken en veelal voor veiligheid gaan. Dat wil echter niet zeggen dat er geen beginnende fotografen zijn die net iets meer risico nemen. Wij zijn zelf natuurlijk ook ergens onder aan de ladder begonnen. Maar inmiddels fotograferen we met 4 camera’s en hebben we een tas vol reserveapparatuur. Want je weet maar nooit ;)

Donkere trouwlocatie

De kans bestaat natuurlijk altijd dat het gaat regenen en jullie binnen trouwen. Kan jullie trouwfotograaf omgaan met moeilijke lichtsituaties in donkere trouwzalen? Is hij of zij gewend om te flitsen indien het nodig is? Kan hij of zij de feestavond ook mooi uitlichten, zodat het in 1 oogopslag duidelijk is dat er geweest werd? Ook dit is voor veel fotografen verschillend. Nogmaals: vraag gewoon net zo lang door tot je zeker weet of de momenten die voor jullie van belang zijn goed op de foto komen.

Extra Tip: heeft de fotograaf een gedeelte op zijn/haar met bruidsfotografie reviews, referenties of meningen van bruidsparen, bekijk die dan vooral even. Hoe meer reviews, hoe groter de kans dat ze een goed beeld geven van de fotograaf.

goede trouwfotograaf-008Bruidsfotograaf Het Rodde Koper Ermelo LK 031

Klaar? Trouwfotograaf boeken maar!

Als vervolgens alles helemaal duidelijk is, qua stijl, budget, kwaliteit, klik en vertrouwen, kun je overgaan tot boeken. De meeste fotografen die ik ken werken met een reserveringsbedrag en een contract, zodat jullie afspraken van beide kanten vastligt. En is alles geregeld, dan kun je overgaan tot het regelen van de rest van je bruiloft. Veel succes en plezier! Mocht je vragen hebben of je trouwdatum willen checken. Klik dan hier.