Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Trouwen op een doordeweekse dag: 5 redenen vóór.

Misschien verbaast het je weinig: trouwen op een doordeweekse dag is minder populair dan trouwen op een vrijdag of zaterdag. Maar toch lijkt het dat daar een kleine verschuiving in komt.

Veel stellen kozen er in voorgaande jaren voor om hun bruiloft te verplaatsen door Corona. Het NOS berichtte al over een stuwmeer aan bruiloften! Daar waar bruidsparen eerst kozen voor een weekenddag, blijkt nu de doordeweekse trouwdag steeds populairder.

Trouwen op een doordeweekse dag in de lente.

5 redenen om te trouwen op een doordeweekse dag

Er zijn meerdere voordelen aan het trouwen op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag. Ik benoem ze graag hieronder… wie weet maakt het jullie keuze ook makkelijker.

1. Trouwen op een doordeweekse dag is goedkoper

En dat is natuurlijk fijn. Vaak is het goedkoper, omdat er minder vraag naar is. Meer leveranciers zijn beschikbaar, zoals bijvoorbeeld je trouwlocatie, ambtenaar van de burgerlijke stand en trouwfotograaf. En dus is de prijs lager.

Maar: ga hier niet van uit! Veel leveranciers hanteren namelijk een maximum aantal bruiloften. Wij kunnen per week bijvoorbeeld maximaal 2 bruiloften achter elkaar fotograferen (uitzonderingen daargelaten) en nemen in uitzonderlijke gevallen maximaal 3 bruiloften aan… dus of je dan trouwt op een vrijdag of maandag, het werk is hetzelfde.

kleurrijke trouwfotografie 004

2. Er zijn meer trouwleveranciers nog beschikbaar

We merken zelf dat veel bruidsparen, bij het verschuiven, eerst overleggen met hun trouwlocatie. Ik heb inmiddels van verschillende trouwlocaties gehoord dat ze zo goed als volgeboekt zitten in de meest populaire maanden.

Een vrijdag in januari gaat nog wel lukken, maar juli, augustus en september zitten helemaal vol. Wil je dus graag bij jouw trouwlocatie blijven, dan is de kans groot dat je al snel moet kiezen voor een doordeweekse dag om te trouwen.

Voor ons geldt hetzelfde: steeds meer weekenden in het najaar van 2023 raken vol, maar trouw je op woensdag bijvoorbeeld, dan hebben we nog veel weken open staan.

Bruidspaar bij zonsondergang op het strand.
3. Je kunt kiezen voor jullie speciale datum

Zijn jullie bijvoorbeeld op een dinsdag een aantal jaren samen, waarom zou je dan niet die ene dag pakken? Ik geef toe dat het geven van een feest dan niet handig is, in verband met de gasten, maar een mooi diner moet toch zeker mogelijk zijn. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor die maandag, hebben je gasten alsnog een lang weekend.

4. Of kies voor een “mooie trouwdatum”

Je kunt kiezen voor dubbele data die op vrijdag of zaterdag vallen, maar je kunt ook voor een dubbele maandagdatum kiezen. Stuk voor stuk data die minder populair zijn dan de meeste vrijdagen en zaterdagen. Sowieso merken we dat een mooie trouwdatum die op een vrijdag of zaterdag valt het snelst geboekt is.

Fotoshoot op de heide met mooie natuur.

5. Doordeweeks trouwen is rustig

Goed. Stel je voor dat je een fotoshoot hebt en lekker rustig naar de heide, het strand of een bos wil: in het weekend is het altijd druk. Hoe ideaal is het dan om te kiezen voor een doordeweekse rustige woensdag of donderdag?

En wat kost nou trouwen op maandag?

Trouwen op maandag kan in veel gevallen gratis. Soms kun je ook gratis trouwen op dinsdag. Hoewel je nog wel de kosten hebt voor bijvoorbeeld het trouwboekje, bespaar je zo veel kosten. Weet wel dat je in veel gevallen bijvoorbeeld maximaal twaalf mensen in de zaal mag hebben.

Korte trouwceremonie

Wanneer jullie gaan trouwen op een doordeweekse dag, de gratis versie, is de ceremonie vaak superkort. Denk aan bijvoorbeeld 10 minuten: je komt binnen, wordt verwelkomt en je mag meteen gaan staan voor het jawoord. Er is vaak geen tijd voor een eigen muziekje op de achtergrond en dus heb je de meest uitgeklede versie.

Trouwen op een doordeweekse dag met een intiem gezelschap.

Maar zien jullie de huwelijksvoltrekking puur en alleen als een officiële handeling en heeft de ceremonie zelf weinig waarde, dan is het zeker een optie. Kort, maar krachtig dus. Check vooral even in jullie eigen gemeente wat de regels zijn.

Nadelen van een doordeweekse bruiloft?

Het grootste nadeel van bijvoorbeeld een bruiloft op maandag of dinsdag is dat de gasten niet automatisch al een vrije dag hebben. Dit is helemaal lastig, wanneer jullie bijvoorbeeld een groot feest willen geven.

De oplossing is om dan wat vroeger te beginnen met het diner. Je bent dan ook iets eerder klaar. Op die manier zijn je gasten op tijd thuis en kunnen ze (eventueel) de volgende dag gewoon werken.

Mochten jullie kiezen voor zo’n dag, zorg dan dat jullie meest belangrijke gasten dit ruim op tijd weten. Op die manier kun je er voor zorgen dat ze vrij kunnen vragen. Ook zou je de indeling van de dag zo kunnen regelen dat je bijvoorbeeld overdag met een intiem gezelschap bent.

In de avond ga je dan eten en vervolgens heb je rond 19:30 tot bijvoorbeeld 22:00 een feest. Eventuele gasten die niet per se de hele dag aanwezig zijn, kunnen dan in de avond toch nog hun felicitaties overbrengen.

Madiwodo-bruiloft

Goed, nog even drie tips voor jullie madiwodo-bruiloft. Gaan jullie trouwen op een doordeweekse dag en zijn jullie nog op zoek naar een fotograaf? Neem vooral even contact op door hieronder het formulier in te vullen. Ook als jullie nog meer tips voor jullie bruiloft willen: we denken graag mee.

En gaan jullie trouwen in 2023, klik dan ook vooral even op het linkje. We fotograferen graag jullie madiwodo-bruiloft.