Trouwen in een kas of orangerie | Inspiratie

Bruiloft it flinkeboskje Friesland 026 1

Ik wil jullie eigenlijk inspireren. En ik geef het toe, dat komt ook omdat ik er gek op ben: trouwen in een kas. Hoe kun je je liefde voor planten combineren met je bruiloft? Nou zo dus!

Trouwen in een kas of toch trouwen in een orangerie of serre?

Want we zien natuurlijk heel veel mooie plekjes in Nederland en soms komen we daar terug en soms juist niet. Vandaar deze blogpost. Over het trouwen in een kas. Of het trouwen in een oranjerie, eigenlijk best vergelijkbaar qua setting. Kijk dus vooral even verder wanneer het je aanspreekt om te trouwen op een bijzondere lichte locatie. Met heel veel glas, vaak ook veel groen en voldoende ruimte voor alle gasten.

Tip: wil je meer lezen over Pinterest en trouwen? Lees dan de blog.

Kleine kas bij Zijlstroom in Leiden.

Wat is het voordeel van een kasbruiloft?

De voordelen zijn, in mijn ogen eigenlijk eindeloos: licht, licht en nog eens licht. Ik hou heel veel van sfeer, maar als het een beetje lichte sfeer kan zijn, dan is dat wel echt een bonus. Een kas heeft licht van boven en vaak ook vanaf de zijkant. En dat is voor de foto’s dan weer erg fijn. Je hoeft geen gebruik te maken van flitsers, waardoor je als fotograaf lekker onzichtbaar aan het werk kunt.

Binnen trouwen bij Domaine d'Heerstaayen.

Daarnaast zijn kassen bedoelt om planten te beschermen tegen de (met name koude) invloeden van buitenaf. Daardoor heb je al vrij snel een natuurlijke combinatie van planten en licht. Denk bijvoorbeeld aan het fantastische Flinkeboskje. Een locatie waarbij een kas midden in het veld staat. In die kas groeien druiven. Dus je kunt tussen de planten trouwen. Sprookjesachtig!

Bruiloft it flinkeboskje Friesland 013 1

Maak tussendoor ook zeker een paar foto’s met jullie twee op zo’n prachtige locatie ;)

Bruiloft Kasteel Maurick 023

Maar ook een chique locatie zoals Kasteel Maurick heeft een prachtige serre. Combineer dit met die geweldige tuinen en je hebt alsnog die botanische sfeer. Mocht je juist wat meer voor de industriële look willen gaan, kijk dan eens bij De Kas in Amsterdam. Hier kun je niet alleen fantastisch lekker eten, maar kun je trouwen in de kas zelf.

Bruiloft Kasteel Maurick 032
Kasteeltuin van Maurick.

Zijn er ook nadelen?

Jazeker, helaas zijn er ook nadelen. We gingen zelf bijvoorbeeld eind maart trouwen. Toen we mailden met de eigenaresse van Domaine Heerstaayen, een trouwlocatie waar je je in Frankrijk waant, kwamen we er al snel achter dat je niet altijd in een oranjerie of kas kunt trouwen. Het prachtige gebouw op hun landgoed is nog steeds in gebruik om buitenlandse, niet wintervaste, planten in op te slaan tijdens de winter.

Bruiloft Domaine d Heerstaayen 038

Heel logisch natuurlijk, maar dat wil ook zeggen dat de kas in de winter vol staat. Mét planten. En dan kun je er dus niet een complete trouwceremonie- of een diner hebben. Naast nog het feit dat de boel echt verwarmd zou moeten worden met heaters en dat is zowel amper te doen (met vrieskoude) als slecht voor die eerder benoemde planten. Jammer dus voor ons!

Bruidsfotografie Workshop Woeste Hoeve 009 1
Trouwsetting bij De Woeste Hoeve.

Maar gelukkig zijn er ook locaties zoals De Woeste Hoeve in Hoenderloo. Overdag konden wij hier terecht voor onze trouwceremonie en toen het in de namiddag kouder werd, gingen we alsnog dineren bij een haardvuur. Een locatie met kas én alternatieven, perfect!

Waar je ook even aan moet denken is iets simpels zoals “waar gaan we op zitten?”. Want veel van dit soort locaties hebben simpele klapstoeltjes en die zitten niet altijd even fijn en stabiel. Regel eventueel wat stevigere stoelen voor oudere gasten of mensen die een goede stabiele stoel nodig hebben. Mocht de algehele setting van jullie bruiloft wat meer landelijk zijn, dan kan het ook handig zijn om dit te vermelden op de trouwkaart. Dan kunnen gasten er rekening mee houden qua kleding (lees: schoenen).

Hitte in de kas

Wellicht is het ook goed om te benoemen dat een kas in de zomer ook te heet kan zijn. Een kas is bedoelt om planten warm te houden (wanneer het koud is), maar dat kan er ook voor zorgen dat je het té warm kunt hebben. We spraken eens een stylist in een kas die aangaf dat het vrij uniek was dat de ceremonie en het diner beiden in de kas konden zijn. Want vaak is het veel te warm, op een warme dag en zie die hitte dan maar eens kwijt te raken.

Bruidsfotografie De Kas Amsterdam 001

Kijk dus zeker naar een locatie waar diverse opties mogelijk zijn: binnen trouwen in de kas of misschien net buiten de kas. Dan heb je nog steeds dat mooie sfeertje, maar dan minder heet. De ceremoniesetting kan dan zo neergezet worden dat je alsnog die romantische botanische setting hebt, zonder dat je in de hitte zit.

Trouwen de Kas Amsterdam JM 029

Dineren in een kas

Je kunt natuurlijk de trouwceremonie in een kas hebben, maar ook het diner is vaak mogelijk. De setting is extra intiem: langzaamaan wordt het donker, gezellige kaarsjes op tafel, veel licht en wederom die heerlijke natuurlijke setting. Maak het af met een beetje styling en je bruiloft is meteen Pinterest- of Instagram-proof ; )

Gebouw van Groot Warnsborn met Orangerie.

Bij Landgoed Groot-Warnsborn heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid, wanneer je voor het diner een wat kleiner gezelschap hebt, om in de oranjerie te dineren. Aan de ene kant heb je glas en aan de andere kant een prachtige oude muur.

Botanical Vintage Styled Shoot 032

Veel inspiratieshoots worden gedaan op dit type locaties. En ik snap helemaal waarom.

Bruiloft it flinkeboskje Friesland 040 1

Glas, groene blaadjes en simpel gedekte tafels: prachtig.

Dinersetting bij It Flinkeboskje.

Trouwen in een kas als thema

Kies je er voor om toch voor een andere locatie te gaan, maar hou je wel heel erg van kassen en planten en groen, dan kun je natuurlijk ook de fotoshoot op zo’n locatie doen. Denk bijvoorbeeld aan de botanische tuinen van Leiden of Utrecht. En er is zoveel mogelijk qua stationery, decoratie et cetera. Stylisten zoals Inspire Styling en Oh Happy Day helpen je graag bij het verwezenlijken van jullie droom. We kunnen niet wachten om met jullie te werken aan jullie trouwfoto’s!

Bruid houdt haar trouwjurk vast met rustige witte achtergrond.

Botanische bruiloft

Wil je een overzicht zien van de bruiloften waarbij de sfeer botanisch was of waar men in of bij een kas trouwde? Kijk dan even naar deze botanische bruiloften. Je kunt er ook foto’s vinden van Zijlstroom en van Boerderij Langerlust. Zijn jullie tijdens je zoektocht bijzondere (lichte) trouwlocaties tegengekomen? Laat ze vooral horen hieronder in de comments! Wie weet vindt iemand anders middels jouw tip de ideale trouwlocatie.

Botanische stationery voor een kasbruiloft.