Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Trouwen in de lente: tips voor de perfecte lentebruiloft

We zijn zélf in de lente getrouwd. En dat had natuurlijk veel redenen. Want hoe mooi is deze periode? We vertellen er graag alles over in deze blogpost. Ben jij ook van plan om in de lente te trouwen? Een lentebruiloft kan een heerlijke manier zijn om jullie speciale dag te vieren. Denk aan alle voordelen van de lente: prachtige bloemen, een zacht zonnetje, bloesem overal… kortom: de lente is een topperiode om te trouwen.

Fotoshoot tussen de bloesems in de lente in België.

Waarom trouwen in de lente?

De lente staat symbool voor nieuw leven en vernieuwing. Dit is ook een thema dat vaak terugkomt op bruiloften, omdat jullie huwelijk ook de start van iets moois is. En er zijn meerdere voordelen voor een lentebruiloft. Hieronder geef ik een overzicht van de grootste voordelen, wanneer je gaat trouwen in maart, april of mei.

Gunstig weer voor een lentebruiloft

In de lente zie je de natuur voor je ogen groeien. Het weer is een stuk beter dan in het vroege voorjaar of in de winter en buiten wordt het langzaam warmer. De kans op zon is groter en de temperatuur is vaak nog niet zo hoog als in de zomer.

Het winselerhof in de lente tijdens een bruiloft, vlak voor de ceremonie buiten.

Bloemen en bloembollen

De lente staat natuurlijk bekend om al die prachtige bloemen en die heerlijke bloesem. Hou je van de lente? Kijk dan of je een trouwlocatie kunt vinden die extra mooi is in dit jaargetijde. Denk aan een landgoed met prachtige bomen of een kasteel met nabijgelegen bloesemboomgaard. Ken je Kasteel Wijenburg al? Of zoek een locatie uit die heel bewust bezig is met zoveel mogelijk kleur in het voorjaar: hyacinten, narcissen, tulpen: fantastisch. Bekijk bijvoorbeeld De Hazelhof.

De Hazelhof met diverse lentebloeiers, zoals tulpen.

Budgetvriendelijke optie voor een bruiloft

Sommige trouwlocaties bieden lagere prijzen aan in het laagseizoen. Wanneer je maart ook als lentemaand ziet, zou het dus kunnen dat er een lagere prijs gevraagd wordt voor de locatie of dat de minimale omzetgarantie lager ligt. Dit kan fijn zijn voor jullie budget.

Een veld vol bloemen, vlak bij Het Winselerhof.

5 Tips voor het plannen van een lentebruiloft

Wij vinden de lente ook een heerlijke periode voor bruiloften. Het seizoen is net begonnen, wij hebben onwijs veel zin in al die feesten en de belofte van de zomer is ook nog eens aanwezig. Wel is het zo dat we vaak merken dat die lentemaanden behoorlijk in het water kunnen vallen. Een aantal tips dus:

Dit bruidspaar had een lentebruiloft en ging dineren in een kas.

1. Hou rekening met regen

Nu misschien wel meer nog dan in andere maanden, omdat de kans op zon supergroot is, maar de kans op regen nog altijd aanwezig. Boek je dus een te gekke zomerse locatie, maar wordt het uiteindelijk een regenachtige dag, dan wil je wel een back-up plan hebben.

Overweeg in ieder geval een trouwlocatie waarbij de trouwceremonie en het diner sowieso ook in een overdekte ruimte kan plaatsvinden.
Willen jullie toch graag alles buiten? Lees dan even deze blogpost over buiten trouwen.

Je handtekening in de lente zetten, tijdens je bruiloft.

2. Deze periode is enorm populair

Heb je dus een locatie of trouwfotograaf op het oog, boek op tijd! Wij krijgen bijvoorbeeld voor bepaalde weekenden in mei en juni meer dan 5 verschillende aanvragen! De meest populaire trouwlocaties zullen nog wel meer aanvragen krijgen, helemaal als ze superuniek zijn, dus begin op tijd met oriënteren. Nog niet zeker welke maand je moet kiezen? Bekijk hier een handig overzicht van Bruiloft Inspiratie.

Trouwfotografie Hotel Winselerhof Limburg 011

3. Het kan nog altijd behoorlijk fris zijn in de lente

Vergis je dus niet en neem een fijn warm dekentje mee voor het geval je het koud krijgt tijdens de fotoshoot of dat ritje in de trouwauto. Regel ook zeker dekentjes voor jullie gasten. Heaters zijn ook een optie, hoewel die minder milieuvriendelijk zijn. En tijdens de fotoshoot kun je eventueel regenlaarzen meenemen. Ook kun je gasten adviseren om qua kleding iets te kiezen wat warm genoeg is, helemaal wanneer jullie een buitenbruiloft plannen. Sjaals en dekens zijn sowieso een optie natuurlijk.

Fotoshoot in de lente, voor een trouwfeest.

4. Ga helemaal los met lentedecoratie

Persoonlijk ben ik onwijs fan van die voorjaarsbloemen die nu verkrijgbaar zijn; allemaal lekkere felle kleurtjes. Pastel kan ook zeker in deze periode. Kijk wel even van te voren of het mogelijk is om bepaalde bloemen te krijgen zoals die prachtige pioenrozen. Wanneer je kiest voor lentebloemen, weet je vrijwel zeker dat deze ook echt geleverd kunnen worden tijdens jullie trouwdag (en ze hoeven niet superduur te zijn).

Kasteel Wijenburg tijdens een lentebruiloft.

5. Ben je, net als wij, helemaal verliefd op bloesem?

Kijk dan in de weken voor je bruiloft uit naar de ideale fotoshootlocatie. Het kan wel zijn dat de bloesemperiode net over is, of net iets later begint dan jouw bruiloft. Verheug je er dus niet teveel op, of zoek gewoon een fotogenieke alternatieve locatie. Onze tip: rij de week voor jullie trouwdag een extra rondje en ga op zoek naar een bloesemlocatie.

Bruid in een boomgaard vol met bloesem van fruitbomen.

Kleurrijke lentebruiloft

Het leuke van de lente is dat je zoveel kleuren hebt, overal. Qua bloemen, qua bomen en planten. Overal waar je kijkt is kleur! En er zijn ook veel verschillende bloemen verkrijgbaar, dus doe er je voordeel mee op julie bruiloft.

Bruidspaar loopt langs boog met blauwe regen.

Lentebruiloft inspiratie

Graag laten we je hierbij een aantal mooie beelden zien die in de lente gemaakt zijn. Kijk vooral even naar al die prachtige bloesem, die heerlijke vrolijke bloemen en blije mensen! Hoe leuk is het om bij je fotoshoot echt gebruik te maken van al die voorjaarspracht?

Plan sowieso genoeg tijd in voor de fotoshoot. Dan heb je de tijd om even de mooiste plekjes te bezoeken. Mocht je echt een stuk moeten lopen, neem dan eventueel extra schoenen mee, zodat je tussendoor kunt wisselen.

Roze bloesembomen op een bruiloft met een VW-busje.

Toch trouwen in een andere periode?

We hebben ook een blogpost geschreven over trouwen in de zomer of trouwen in september en trouwen in de herfst of winter. En nog een tip: denken jullie na over een duurzame en milieuvriendelijke bruiloft? Check dan even de link!

fotoshoot trouwdag 014

Enthousiast over een lentebruiloft?

Een lentebruiloft kan een prachtige en romantische manier zijn om jullie speciale dag te vieren. Mocht je nou nog vragen hebben over het plannen van een lente bruiloft of je wilt graag nog meer trouwtips lezen, dan horen we het graag.

En mochten jullie nog een trouwfotograaf zoeken dan kun je altijd even een berichtje sturen of checken of we nog beschikbaar zijn op jullie trouwdag.