Trouwen in de achtertuin: 7 handige tips

Een bruiloft in je eigen achtertuin kan een prachtige en intieme manier zijn om de grote dag te vieren. Maar wat zijn de opties en waar moet je aan denken? Wij hebben de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

Favoriete Trouwfoto 2022 044

1. Kun je officieel trouwen in je achtertuin?

Om rechtsgeldig te trouwen in de achtertuin, moet de locatie waar de ceremonie plaatsvindt, een trouwlocatie zijn. Je kunt je achtertuin tot eenmalige trouwlocatie laten benoemen, maar er zijn ook andere opties. Zo kun je ervoor kiezen om ceremonieel te trouwen en de officiële handelingen op een eerder moment op het stadhuis te voltrekken.

In het geval dat je je achtertuin tot eenmalige trouwlocatie wilt laten benoemen, moet je bij de gemeente navragen wat de mogelijkheden zijn. Je kunt hierbij denken aan het regelen van vergunningen en het voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Sowieso is het handig om bij je gemeente te checken wat officieel geregeld moet worden.

Kleurrijke Trouwfotograaf 001

2. Kosten van een bruiloft in je achtertuin

Een bruiloft in je achtertuin kan in sommige gevallen goedkoper zijn dan een feest op een externe locatie. Toch zijn er ook kosten waar je rekening mee moet houden, zoals de huur van tafels en stoelen, decoratie, catering inclusief personeel en stroomvoorzieningen. Overweeg het inhuren van een foodtruck of het maken van een DIY-food station, zoals een “build-your-own taco” bar of s’mores station.

Ook is het verstandig om een tent te huren voor het geval het gaat regenen. We hebben zelf meermaals samengewerkt met OMG Rentals, een bedrijf wat stretchtenten verhuurt en ook opzet, tijdens jullie dag.

Denk ook aan schaduwplekken voor de gasten bij mooi weer. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een aantal parasols of zonneschermen aanschaffen.

Achtertuin Bruiloft 029

Tip: wil je een prachtige bruiloft tussen het graan zien? Klik dan even op de link.

Catering in je achtertuin

Een belangrijk onderdeel van de bruiloft is natuurlijk de catering. Je kunt ervoor kiezen om een cateraar in te huren, maar je kunt ook zelf voor de catering zorgen. Een leuke optie is bijvoorbeeld om een foodtruck te huren. Dit zorgt voor een gezellige sfeer en de gasten kunnen zelf kiezen wat ze willen eten.

Zorg er wel voor dat er voldoende personeel aanwezig is om alles in goede banen te leiden. En regel bijvoorbeeld ook genoeg glaswerk, tenzij dat je zeker weet dat gasten het prima vinden om hun glas zelf om te spoelen bij extra drankjes.

Mocht je met professionele catering gaan werken: zijn er genoeg faciliteiten aanwezig voor de catering om hun werk te doen? Kunnen ze gebruik maken van jullie eigen keuken voor het opwarmen van gerechten? Is er een mogelijkheid om glaswerk om te spoelen? En wat wordt er gedaan met afval?

Bruiloft Tuin de Lage Oorsprong 037

3. Voordelen van een bruiloft in je achtertuin

Een bruiloft in je achtertuin heeft verschillende voordelen. Zo hoef je niet te reizen tijdens de trouwdag en is de locatie volledig bekend voor jezelf en eventueel fijn indien je kinderen hebt met naar bed brengen.

Daarnaast is het vaak mogelijk om de bruiloft te organiseren op een manier die helemaal past bij jullie wensen en persoonlijkheid. Zo kun je bijvoorbeeld de decoratie helemaal zelf bepalen en de catering precies laten aansluiten op jullie smaak.

Achtertuin Bruiloft 045

4. Nadelen van trouwen in je eigen achtertuin

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Zo kan er geluidsoverlast ontstaan, maar dit kun je oplossen met een silent disco of door het feest vroeger te laten stoppen. Ook parkeren kan een uitdaging zijn. Daarnaast moet je rekening houden met de grootte van je achtertuin en het aantal gasten dat je wilt uitnodigen. Het kan zijn dat je extra ruimte nodig hebt, bijvoorbeeld door een deel van de tuin af te zetten of door een nabijgelegen parkeerplaats te gebruiken.

Parkeergelegenheid

Als je veel gasten uitnodigt, kan het lastig zijn om voldoende parkeergelegenheid te vinden in de buurt van je huis. Zorg ervoor dat je gasten weten waar ze kunnen parkeren en dat er voldoende ruimte is.

Je kunt ook overwegen om shuttlebussen in te zetten om de gasten van en naar de locatie te brengen. Woon je in het buitengebied? Check dan of je gebruik kunt maken van een nabijgelegen veld.

Toiletten

Een ander belangrijk aandachtspunt zijn de toiletten. Als je geen toegang hebt tot toiletten in huis, moet je ervoor zorgen dat er voldoende toiletten aanwezig zijn. Je kunt bijvoorbeeld mobiele toiletten huren. Zorg er wel voor dat deze op een discrete plek staan.

Achtertuin Bruiloft LJ 042

5. Decoratie en activiteiten

Gebruik de natuurlijke schoonheid van de achtertuin als achtergrond. Groen is altijd mooi. Voeg persoonlijke details toe, zoals slingers met foto’s of een speciaal familie erfstuk. Creëer een gezellige sfeer met lichtslingers, kaarsen, en leuke zithoekjes zoals banken of kussens op de grond. Het is ook leuk om buitenactiviteiten of spellen te organiseren voor de gasten om van te genieten tijdens de rustige momenten. We maakten regelmatig een festivalbruiloft mee.

Bruiloft Utrecht 036

Verlichting

Als het feest ’s avonds doorgaat, is het belangrijk om voor voldoende verlichting te zorgen. Je kunt bijvoorbeeld lichtslingers ophangen of kaarsen plaatsen. Ook zijn er speciale lampen verkrijgbaar die op zonne-energie werken, zodat je geen stroom nodig hebt.

Achtertuin Bruiloft 054

6. Voorbereiding van de tuin

Als je van plan bent om een bruiloft in je achtertuin te organiseren, is het verstandig om je tuin goed voor te bereiden. Maak een plattegrond van de tuin en bepaal waar de ceremonie, het diner en het feest plaatsvinden. Zorg ervoor dat de tuin er netjes bij ligt en dat de grasmat gemaaid is. Eventueel kun je bloemen en planten toevoegen om de tuin nog mooier te maken.

Ook is het handig om na te denken over de routing van je gasten. Moeten ze meermaals van de ene kant van het huis naar de andere kant lopen? Of is het bijvoorbeeld mogelijk dat ze vanaf de parkeerplek naar een ontvangstlocatie lopen, vervolgens naar de ceremonieplek, daarna naar de receptielocatie en eindigen op de plek waar het diner en het eventuele feest zal plaatsvinden?

Bedenk ook heel bewust waar jullie zelf gaan zitten, tijdens de trouwceremonie en waar jullie gasten zullen plaatsnemen. Wat zien ze op de achtergrond? En wat zullen jullie zien tijdens de trouwceremonie? Vermijd bijvoorbeeld dat gasten naar het nabijgelegen parkeerveld moeten kijken.

Achtertuin Bruiloft 049

7. Laatste tip voor je achtertuin bruiloft

Maak gebruik van de kennis van een weddingplanner. Zij kunnen je helpen bij het organiseren van de bruiloft en hebben ervaring met bruiloften in de achtertuin. Zo hebben wij bijvoorbeeld vaak samengewerkt met weddingplanner en styliste Nailia van Best Day Ever. Zij regelde in totaal zo’n 40 bruiloften bij bruidsparen in hun eigen achtertuin. Kun je nagaan,… 40 gewoon!

Het inhuren van een weddingplanner kan je veel stress besparen en zorgen dat alles tot in de puntjes is geregeld. Bovendien hebben zij vaak goede contacten met leveranciers en kunnen zij je helpen bij het uitzoeken wat gangbaar is qua prijzen en afspraken en wat niet.

Dingen die je moet regelen als je gaat trouwen in de achtertuin.

Conclusie

Een bruiloft in je achtertuin kan een prachtige en intieme manier zijn om jullie liefde te vieren. Met de juiste voorbereiding en organisatie kan het een onvergetelijke dag worden voor jullie en jullie gasten. Zorg ervoor dat je op tijd begint met de voorbereidingen en maak een duidelijke planning.

Maak eventueel gebruik van de kennis van een weddingplanner en schakel indien nodig de hulp in van vrienden en familie. Met deze tips kun je onbezorgd genieten van jullie bijzondere dag in de eigen achtertuin.

Bruiloft Utrecht 029