Trouwen in 2023, hou hier rekening mee

Trouwen in 2023, een paar handige tips

Misschien hebben jullie net besloten te gaan trouwen in 2023 en willen jullie een trouwdatum kiezen. Misschien ben je gevraagd of heb je zelf je aanstaande gevraagd. Maar één ding is zeker: 2023 wordt jullie trouwjaar!
Nu heeft het zeker een voordeel dat het nog even duurt voordat het 2023 is, want jullie hebben nog even de tijd. Maar is dit wel zo?

Een pinterest board maken om je bruiloft te plannen.

Een stuwmeer van bruiloften

Als er iets is wat wij zeker weten is dat trouwen in 2023 erg populair is. En dat allemaal nog steeds door Corona, zo kun je ook op de site van Omroep Brabant lezen. Bruidsparen die eerst in 2021 wilden trouwen kozen vaak toch voor 2022. En de stellen die het van belang vonden om ook écht van hun voorbereidingen te genieten besloten al vrij snel om hun bruiloft meteen te verschuiven naar het volgende jaar. En voila: een stuwmeer aan bruiloften.

Begin op tijd met plannen als je wilt trouwen in 2023

Begin op tijd met plannen dus, want veel data zijn al bezet. Helemaal wanneer je wilt trouwen bij een favoriete trouwlocatie zoals Kasteel Wijenburg of Landgoed Rhederoord. Wil je de meeste keuze hebben? Ga dan voor een doordeweekse dag in het vroege voorjaar of de winter.

Trouwen in 2023, met bloesem in het voorjaar.

Trouwen in januari, februari of maart

Wanneer jullie kiezen voor het voorjaar van 2023, heb je waarschijnlijk geluk. De meeste bruidsparen kiezen voor trouwmaanden zoals mei, juni en september (zie ook NOS). Daarom is er waarschijnlijk  meer keuze voor die vroege voorjaarstrouwdagen. Maar begin dus op tijd met het kiezen van je trouwdatum.

Mooie trouwdatum in 2023 kiezen

Wel is het handig om rekening te houden met “mooie data”; van die trouwdata die makkelijker te onthouden zijn. Denk bijvoorbeeld aan donderdag 23-02-23, donderdag 23-03-2023 en zondag 23-04-23.

En vergeet de voorjaarsvakantie niet, want dan zijn veel mensen op vakantie. Nog beter idee: kies een datum omdat hij bij jullie past, niet omdat hij makkelijk te onthouden is. De datum staat vaak toch in de trouwring ;)

Tip: wil je een last-minute bruiloft plannen? Bekijk dan even deze blogpost.

Beste Trouwfotografie 2020 001

Trouwen in april, mei of juni 2023

Willen jullie graag voor een lentebruiloft gaan? Met bloesem, meer kans op zonnig weer en misschien zelfs een buitenbruiloft? Dan kom je al snel uit bij april, mei en juni. Let op: dit is de meest populaire trouwperiode van het jaar en dus zullen veel trouwlocaties al geboekt zijn. Qua populaire data heb je minder kans op succes bij vrijdag 23-06-23. Ook hier weer geldt dat de vrijdagen en zaterdagen populairder zijn dan alle andere weekdagen.

Hou ook rekening met Hemelvaart, Pasen en Pinksteren. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor woensdag 17-05-2023 om een doordeweekse dag te hebben waarbij de meeste mensen de volgende dag vrij hebben. Of kies voor 7 April, zodat je gezelschap daarna een lang weekend vrij heeft. Hetzelfde geldt voor 26 mei 2023.

Tip: Is een madiwodo-bruiloft voor jullie oke, kies dan zeker voor een doordeweekse dag. Bekijk de blogpost voor 5 extra redenen.

Bruidspaar drinkt een kopje thee in de kas van Akkerzicht in Bladel.

Trouwen in juli of augustus 2023

Goed, de zomer van 2023, ook een hele fijne optie. Waar je dan rekening mee moet houden zijn natuurlijk weer die populairdere data, zoals zondag 23-07-23 en zaterdag 23-09-23zondag 23-07-23, zaterdag 23-09-23, donderdag 23-11, 23 en zaterdag 23 december 2023. Maar aan de andere kant adviseren we je ook om rekening te houden met de zomervakantie. In dit jaar zal de vakantie ergens tussen 8 juli en 3 september vallen, afhankelijk van welke regio het is.

Voordelen van een zomerbruiloft

Het voordeel van trouwen tijdens de zomervakantie is dat je meer keuze hebt, maar het nadeel is dat de kans bestaat dat een deel van jullie gasten op vakantie is. Willen jullie dus midden in de zomer trouwen, laat het op tijd aan je meest belangrijke gasten weten.

Tip: Gaan jullie buiten trouwen in 2023 en wil je daar meer over lezen? Daar hebben we ook een blogpost over geschreven.

Romantisch trouwen in 2023

Trouwen in het najaar van 2023

Wanneer ik kijk naar onze agenda’s in 2022 dan valt op dat november populairder is dan ooit tevoren. Normaal gesproken hadden we misschien maximaal één bruiloft, maar we hebben er nu al eentje staan plus de aanvragen die nog lopen . In 2023 is het najaar aantrekkelijk, omdat je dan hoogstwaarschijnlijk geen corona-beperkingen meer hebt. Stiekem hoop ik dat jullie ook nadenken over deze periode, omdat hij zo sfeervol kan zijn.

Hou even extra rekening met donderdag 23 november en zaterdag 23 december, want wederom “mooie trouwdata”.

Hou bij het najaar rekening met wederom al die volgeboekte locaties. Wel is de kans veel groter dat jullie in deze maanden succes zullen hebben met het vinden van een trouwdatum en trouwlocatie. De volgende stappen? Regelen een trouwambtenaar, één of meerdere trouwfotografen en alle leveranciers die op jullie trouwdag aanwezig moeten zijn. Een taartenleverancier kan vaak meerdere bruidsparen bedienen op één dag, maar bij een ambtenaar, fotograaf of live-muzikant is dat al lastiger.

Trouwen in 2022 tips voor een winterbruiloft.

Trouwen in de winter van 2023-2024

Weten jullie nu al dat jullie willen trouwen in 2023 en is de winter helemaal prima? Ik zou dan zeker overwegen om te kiezen voor bijvoorbeeld het vroege voorjaar van 2023 (als jullie niet te lang willen wachten) of het late najaar. Denk bijvoorbeeld aan een novemberbruiloft of een kerstbruiloft.

Of… als je helemaal “anders dan anders” wilt doen kun je kiezen voor een januaribruiloft. Wij hebben op dit moment zo’n 475 bruiloften mogen fotograferen en in die tijd hebben we misschien 2 of 3 keer een bruiloft in januari meegemaakt.

Je weet gewoon dat het weer toch slecht gaat zijn en dus kun je het binnen gezellig maken.

Tip: lees hier meer over trouwen in de herfst of tijdens de winter of bekijk deze novemberbruiloft.

Heb je vragen over een datum of iets anders?

Stuur me vooral een berichtje! Dat mag via Facebook, via e-mail of via het contactformulier hieronder. We helpen je graag met tips, ideeën en inspiratie! Wil je weten wat je moet regelen als je gaat trouwen? Ik schreef er een uitgebreide blogpost over.