Trouwen in 2021 | deze dingen moet je zeker regelen

Misschien wist je al dat je gevraagd ging worden, misschien was jij juist degene die De Vraag stelde, maar jullie gaan eindelijk trouwen in 2021. Lees hier tips voor wanneer je jullie bruiloft gaat plannen.

Jullie gaan trouwen in 2021!

Hierbij een blog met veel informatie, zodat je alvast kunt nadenken over de grote lijnen. Wie weet maakt deze info “project bruiloft” wat makkelijker ;) We geven je diverse tips, laten zien wat je kunt verwachten en hopen je te inspireren. De blogpost is gericht op het trouwen in 2021, maar we hebben ook een algemene tips voor als je gaat trouwen-pagina. Klik dan even op de link.

verliefd bruidspaar met ondergaande zon en bohemian sfeer

Wat wij je kunnen vertellen over bruiloften?

Nou, we hebben in de afgelopen 12 jaar een kleine 450 bruiloften gefotografeerd. Nog altijd geen weddingplan-cursus gedaan, maar wel de nodige ervaring dus met bruiloften. En die ervaringen delen we graag met jullie. Dit is niet per se een stappenplan, maar eerder een verzameling goede tips. We raden jullie aan om in de eerste plaats na te denken over de volgende 7 dingen. Te beginnen met het kiezen van de trouwdatum en trouwlocatie.

bruidegom pinkt een traantje weg tijdens de trouwceremonie

1. Trouwdatum kiezen voor 2021 (of toch 2022)?

Willen jullie dit jaar, in 2021, gaan trouwen of toch liever nog even wachten en trouwen in 2022? Het kiezen van de trouwdatum is vaak het eerste wat gedaan wordt. Want zonder datum kun je geen trouwlocatie boeken. En zonder trouwlocatie weet je niet (altijd) welke trouwambtenaar aanwezig gaat zijn. Overleg dus eerst eens in welk jaar jullie willen trouwen en welk seizoen jullie aanspreekt. Veel bruidsparen kiezen voor de maanden mei, juni of september, terwijl een herfstbruiloft of een winterbruiloft ook prachtig kan zijn.

Trouwen in mei of juni 2021

Veel fotografen en leveranciers hebben nog diverse plekjes open staan. Omdat een deel van de bruiloften door Corona verplaatst is, heb je de kans dat er nog net een gaatje vrij is. Wel is het zo dat leveranciers nu ook te boeken zijn voor kleinere opdrachten, dus wil je graag iemand boeken, neem dan direct contact op.

Trouwen in juli 2021 of augustus 2021

Ik zou willen dat ik een glazen bol had en kon voorspellen of je een normale bruiloft kunt hebben in de zomer van 2021. Een bruiloft zonder mondkapjes, zonder alternatieve felicitaties door corona en met knuffelmomenten en tekeer gaan op de dansvloer. Maar… ik weet natuurlijk niets zeker. De bruidsparen die deze zomer trouwen kan ik alleen meegeven dat vorig jaar rond deze tijd ook alles nog op slot zat, maar je in juli en augustus nagenoeg normaal kon trouwen. Bijkomend voordeel van dit jaar is dat er al heel wat mensen gevaccineerd zullen zijn.

Trouwen in september 2021 of later

Gaan jullie dit najaar trouwen? En kiezen jullie voor bijvoorbeeld oktober, september of november? Wees dan ook snel! Je zou het misschien niet verwachten, maar veel voorjaarsbruiloften zijn verplaatst naar het najaar. Zo hebben wij in november nu al drie bruiloften staan en nog een paar aanvragen lopen. Dit is anders nooit…

Bruiloft Landgoed Groot Warnsborn 026 1

Wanneer trouwen door Corona?

Goed een extra tip: door Corona zijn heel veel bruiloften, die in 2020 zouden plaatsvinden, uitgesteld naar 2021. Dit zorgt er nu al voor dat veel zaterdagen en vrijdagen (met name in juni en september) al geboekt zijn. In veertien jaar tijd hebben we niet eerder meegemaakt dat er zo’n run was op populaire trouwdata. Dus ga je je huwelijk plannen, begin dan op tijd. Of overweeg om te trouwen op een doordeweekse dag.

Tip: wil je meer lezen over trouwen tijdens corona in 2021? Klik dan op de link om heel veel tips te krijgen!

Wanneer beginnen we met ons huwelijk plannen?

We merken zelf dat de meeste van onze bruidsparen ongeveer 9 tot 12 maanden bezig zijn met het plannen van hun trouwdag. Door Corona kan dit al snel oplopen naar 12 tot 18 maanden. Uitzonderingen zijn er natuurlijk ook. We hebben af en toe een stel dat meer dan anderhalf jaar van te voren begint en ook stellen die een bruiloft in 3 maanden plannen. Alles is mogelijk dus.

Maar pas op met populaire trouwdatums in 2021…

Waarom? Nou omdat het dan vaak lastiger is om de ideale locatie, ambtenaar en trouwfotograaf op één lijn te krijgen. Want na de keuze voor een seizoen, komt al vrij snel een datum boven water. Het is dan ook een goed idee om meteen de leverancier te mailen die voor jullie het meest belangrijk is. Dit kan die toffe trouwambtenaar zijn die jullie een keer bij een ander huwelijk hebben gezien, jullie droomlocatie of die trouwfotografen die jullie al een beetje kennen qua werk.

Reservedatum is ook handig

En kijk of je wellicht ook een reservedatum kunt bedenken. Want wat ga je doen als de trouwlocatie wél op een bepaalde dag kan, maar je lievelingstrouwambtenaar of fotograaf niet? Soms is een alternatieve datum dan de perfecte oplossing. Onze tip is om twee of drie data te pakken en vervolgens te kijken of jullie favoriete leveranciers dan kunnen.

de bruidegom knuffelt 1 van de bloemenmeisjes

Welke populaire trouwdata zijn er in 2021?

Nou, sowieso alle data die makkelijk te onthouden zijn, helemaal wanneer ze op een vrijdag of zaterdag vallen. Denk aan bijvoorbeeld 21-05-2021 en 21-08-2021. Maar ook vrijdagen en zaterdagen in mei, juni en september zijn vaak populair. Dit komt doordat er in het voorjaar vaak mooi weer voorspeld wordt (ook al lijkt dit de laatste jaren wat tegen te vallen). Daarnaast is begin september populair, omdat veel mensen dan terug zijn van vakantie en het nog wel zomers is (maar meestal zonder 30 graden plus).

Doordeweekse data?

Andere populaire data zijn bijvoorbeeld dagen waarop men met gemak een lang weekend kan maken. Zoals de donderdag voor Goede Vrijdag. Neem een dagje extra vrij, als gast zijnde, en je hebt een fijn lang weekend. En nog een tip: jullie trouwdatum komt toch vaak in jullie trouwringen te staan (indien jullie die hebben), dus je echtgenoot (of echtgenote) zal het echt niet zo snel vergeten ; )

Tip: plan je een madiwodo-bruiloft? Lees dan even deze blostpost over trouwen op een doordeweekse dag.

Foto van een bruiloft, buitenceremonie en stel dat ging trouwen.

Nieuwe trend: trouw op een zondag!

We merken het sinds dit jaar: er zijn steeds meer stellen die besluiten op zondag te trouwen. Dit is niet altijd mogelijk in verband met de trouwambtenaar (sommigen kunnen of willen niet op zondag), maar wanneer je een ceremoniële trouwceremonie hebt, dus zonder dat het officieel is qua handtekeningen en zo, is er veel mogelijk.

Locaties worden namelijk het vaakst op vrijdag en zaterdag geboekt en zijn daardoor snel vol in populaire trouwmaanden. Helemaal wanneer Corona straks echt een plek heeft gekregen in de samenleving en bruidsparen toch wel heel graag willen trouwen in 2021. Want de stellen die in 2020 niet konden trouwen, kiezen nu dus ook allemaal voor “volgend jaar”.

Beschikbaarheid van trouwlocaties

Wanneer jullie kiezen voor een zondag (of een ma-di-wo-do) is de kans al een stuk groter dat je ergens terecht kunt. Oplossing? Zondag! Ik vermoed zelf dat 21-02-21, 21-03-21 en 21-11-21 erg populair gaan worden. Of nog beter: donderdag of zelfs een andere dag. Niet zo populair als een vrijdag of zaterdag in de lente.

knallende feestfoto op een bruiloft bij De Hangar in Amsterdam

2. Wat zoeken jullie qua trouwlocatie?

Goed, de datum staat min of meer vast. Tijd om te gaan mailen met de trouwlocatie. Omdat dit meestal de grootste kostenpost is, adviseren wij om eerst te kijken wat jullie willen qua sfeer voor de dag. Willen jullie een wat chiquere bruiloft? Of juist industrieel en laid-back? Willen jullie gaan voor een locatie bij jullie in de buurt of misschien een locatie in het midden van het land?

We maken steeds vaker mee dat bruidsparen “buiten hun regio” op zoek gaan, bijvoorbeeld een trouwlocatie die centraal ligt tussen alle familieleden en vrienden in. Dat zorgt er voor dat mensen niet buitensporig lang moeten rijden. Het kan ook handig zijn om te zoeken naar een trouwlocatie waar relatief veel hotelkamers te boeken zijn. Soms kan dit bij de locatie zelf en soms raden ze een nabijgelegen hotel aan.

Nagedacht over een regen-scenario?

Extra tip: heeft de trouwlocatie ook een goede “wat als het gaat regenen”-optie? Is de sfeer zowel binnen als buiten leuk? Het zou zonde zijn wanneer je buiten een droombruiloft kunt beleven, maar de regenoptie totaal sfeerloos is. Je zou dus kunnen overwegen of jullie “buitentrouwdroomlocatie” de mogelijkheid heeft om een tent op te zetten. Dit stel regelde bijvoorbeeld vrij last-minute een gigantisch tentzeil voor hun Belgische Bosbruiloft.

Trouwen in het Bos TB D 073

3. Wie mag jullie ceremonie invullen?

Wisten jullie dat de trouwceremonie enorm kan verschillen? Niet alleen doordat je bijvoorbeeld de ceremonie persoonlijker kan maken door zelf trouwgeloften uit te spreken of door live muziek te hebben, maar ook door de BABS (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand). Bij officiële trouwlocaties kun je vaak kiezen uit trouwambtenaren die in een specifieke regio werkzaam zijn. Soms heb je enorm veel geluk en tref je een te gekke trouwambtenaar die een echt feestje maakt van dit belangrijke moment. Maar ook is het mogelijk dat je een ambtenaar met een standaard riedeltje treft. En dus is je ceremonie wel officieel, maar niet echt persoonlijk.

Hoe lang duurt zo’n trouwceremonie?

Op zich wel handig om te weten natuurlijk, ook wanneer jullie een planning gaan maken. Een trouwceremonie duurt ongeveer 35 tot 45 minuten. Dit is inclusief het “binnenloopmoment”, het jawoord, kus, ringen en daarna weer weglopen. Maar de duur van een ceremonie verschilt. Het is afhankelijk van of je een ambtenaar van de gemeente hebt of een zelfstandig trouwambtenaar inschakelt. Bij een zelfstandig trouwambtenaar kun je uitgaan van 60 tot 75 minuten. Hierbij is die laatste optie wel echt lang hoor… mensen beginnen na een uur toch een beetje af te haken qua attentiespanne.

Denk dus van te voren na over hoe je de ceremonie ingevuld wilt hebben. Helemaal als de dag echt om dit moment draait.

Bruiloft Amersfoort HB 002

Is de ceremonie officieel of ceremonieel?

Andere tip: de officiële handeling op een andere dag regelen (lees: handtekeningen zetten op het gemeentehuis) en jullie ceremonie pro-forma of ceremonieel houden. Op die manier kun je zelf kiezen wie jullie ceremonie doet (je beste vriend(in), iemand van wie je weet dat hij/zij goed kan spreken of meerdere sprekers of wellicht hebben jullie een ander ludiek idee. Je kunt dan volledig zelf bepalen wat de invulling is van de ceremonie, zodat hij zo persoonijk mogelijk is.

De gulden middenweg

Een andere optie is om bijvoorbeeld te vragen of de trouwambtenaar alleen het officiële gedeelte wil regelen en dat de rest van de invulling gedaan wordt door jullie naasten. Afin: opties genoeg! Overleg samen wat voor jullie van belang is: dat de ceremonie ook echt officieel is of dat de ceremonie meer een persoonlijk moment wordt. Het kan ook beiden: een diepgaande officiële ceremonie, maar dan ben je soms wat meer beperkt qua trouwlocatie, datum en invulling.

Emotioneel moment van de bruidegom met zijn zoontje.

4. Wie maakt de trouwfoto’s eigenlijk?

Het klopt dat wij als trouwfotografen zijnde natuurlijk snel vastgelegd willen worden. Dat komt aan de ene kant omdat we gewoon graag willen weten waar we aan toe zijn het komende seizoen, maar ook omdat we graag onze kennis delen. Zo geven we adviezen tijdens het kennismakingsgesprek, denken we mee over eventuele andere leveranciers en kunnen we tips geven over de mooiste locaties voor de fotoshoot. En omdat veel van onze bruidsparen hun datum hebben verplaats van 2020 naar 2021, merken we dat bepaalde maanden ook al wat voller beginnen te raken. Wist je bijvoorbeeld dat juli 2021 superpopulair is?

Wij zouden natuurlijk graag een match zijn…

Maar: wij zijn natuurlijk niet de enige trouwfotografen in Nederland. Daarom hebben we een compleet losstaand blog over het kiezen van je trouwfotograaf geschreven. Klik op de link om meer te lezen. Of neem natuurlijk meteen even contact op om te zien op jullie trouwdatum nog beschikbaar is. We pinnen je nergens op vast hoor, erewoord.

Een kennismakingsgesprek kan bij ons altijd via de telefoon, via Skype/Facetime (handige optie!) of bij ons thuis in Elburg. Laat vooral horen wat voor jullie werkt.

Bruid met prachtige bridesmaids in zacht roze tinten.

5. Nu tijd voor jurk(en) en/of pak(ken)

Goed, trouwjurk(en) en/of trouwpak(ken) kunnen best veel tijd kosten om te regelen. In de eerste plaats natuurlijk omdat het precies aan moet sluiten bij jullie wensen. Misschien droom je al jaren van de perfecte trouwoutfit en blijkt het ineens dat je niet precies kunt vinden wat je zoekt. Je kunt er dan over nadenken om iets op maat te laten maken. Dit kan bijvoorbeeld (voor trouwjurken) bij Victor’s Wedding Design.

Ben je niet zo stressbestendig, begin op tijd.

Heb je voldoende tijd uitgetrokken voor de grote zoektocht?

Tip: sommige winkels kunnen supersnel trouwkleding leveren, maar andere winkels hebben een hele lange besteltijd. Gaan jullie dus al snel trouwen dan is het een goed idee om te kiezen voor een winkel waar ze de aanwezig zijnde trouwkleding “zelf” op maat kunnen maken. En sowieso adviseren we je echt om op tijd te gaan kijken. We hebben diverse horrorverhalen gehoord over trouwjurken waar de jurk uitgehaald, dan wel kleiner gemaakt moest worden. Ook maakten we al een paar keer mee dat er van alles mis ging met het trouwpak.

Extra tip: volg je gevoel!

Heb jij een lijstje met trouwjurken die je echt prachtig vindt? Pas dan vooral ook zo’n jurk. Er zijn namelijk bruidsmodewinkels waar de verkoopster uitzoekt wat je mag passen en het zou jammer zijn wanneer die ene droomjurk er niet bij zit. En extra tip (uit eigen ervaring): kijk kritisch naar strapless. Ze zakken namelijk best vaak af tijdens een dag. Dit is in die winkel natuurlijk niet zo, want je hebt hem maar even aan en hij is door de verkoopster vastgemaakt, maar check driedubbel of je je goed voelt in deze specifieke trouwjurk.

Trouwen in 2021 en buiten dineren is zeker mogelijk.

6. Ja maar ik heb helemaal geen zin / tijd om daar over na te denken!

Dat kan natuurlijk ook nog. Jullie hebben misschien allebei een drukke baan en willen heel graag trouwen in 2021, maar niet al te veel tijd besteden aan al die keuzes. Dan raden we jullie echt aan om even te kijken naar weddingplanners zoals Het Bruidsmeisje of Best Day Ever. Dit zijn dames die van aanpakken weten, locaties kunnen voorstellen en jullie kunnen begeleiden bij het maken van keuzes. Op die manier blijft het plannen van een bruiloft leuk. Onze eigen bruiloft werd ook, soort van, opgestart door Vivian van Het Bruidsmeisje, omdat ze heel proactief een aantal locaties voorstelde en een bezichtingsdatum met ons inplande.

Ontspannen keuzes maken

Een weddingplanner gaat aan de slag met jullie voorkeuren en komt dan met een paar mogelijke leveranciers die goed bij jullie zouden kunnen passen. Leveranciers waar hij of zij zelf ervaring mee heeft of waar ze (meestal een “ze”) de ervaringen van anderen heeft gecheckt. Vervolgens hoeven jullie alleen nog maar de definitieve keuze te maken in plaats van het uren besteden aan uitzoekwerk. En vaak zorgt de weddingplanner er dan ook voor dat je per keer een aantal keuzes kunt maken, zodat je zelf zo optimaal mogelijk gebruik kunt maken van die vrije avonden wanneer jullie eindelijk even overlegtijd hebben, samen.

Creatieve trouwfoto van een bruidspaar in een veld vol bloemen.

7. Waar moeten we nog meer aan denken voor onze bruiloft in 2021 ?

Maar even terug naar de bruiloft zelf. Wanneer de datum, de trouwlocatie, invulling van de ceremonie, bruidsfotograaf (of fotografen ^^) en kleding geregeld is, kun je best even achterover leunen. De grote lijnen staan vast en je kunt trouwen in 2021. Met een beetje geluk heb je nu nog een heel aantal maanden om te kijken wat jullie willen qua eventuele bloemen, trouwkaarten, stylist, activiteiten, vervoer, et cetera.

We delen graag deze trouwleverancierlijst met je…

Mocht je een paar van onze favoriete leveranciers willen weten, dan kun je daar achter komen door meer te lezen over onze ideeen en tips voor jullie bruiloft. We hebben hier een heel aantal trouwtips verzameld die we verzameld hebben tijdens de 400 bruiloften die we eerder mochten vastleggen. En wellicht kun je de lijst gebruiken wanneer je gaat trouwen in 2021.

Mogen wij jullie trouwdag fotograferen?

En mocht je na het zien van onze foto’s denken: “goh, misschien kunnen jullie onze trouwdag wel fotograferen”, laat het dan vooral horen in een e-mail. We kijken graag mee naar jullie trouwdag en geven ook zeker tips, indien gewenst ;) We kijken uit naar jullie berichtje!

Trouwen Landgoed Hotel Groot Warnsborn JD 045