Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Te gekke tips voor het trouwdiner

Het trouwdiner: één van de langstdurende momenten op jullie trouwdag, op het feest na. En daarom wilden we graag een blogpost schrijven met vele tips en ideeën. Ik vroeg Marjel Speklé, van het mooie Kasteel Wijenburg, of ze een aantal vragen wilde beantwoorden. Hier en daar heb ik de zinnen iets aangepast, om ze net wat leesbaarder te maken. Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om dit moment van de dag zo heerlijk mogelijk te beleven!

Dineren bij Kasteel Wijenburg.

Welke type trouwdiners zijn er?

Marjel van Kasteel Wijenburg: Er zijn een aantal opties voor je bruiloftsdiner. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een barbecue, walking dinner, buffet, shared dining, uitgeserveerd diner en combinatiediners (bijvoorbeeld het voorgerecht uitgeserveerd, hoofdgerecht in buffetvorm en nagerecht weer uitgeserveerd). Voor elk gezelschap is er een passende dinervorm.

Vraag: wat willen jullie voor jullie trouwdag? Meer formeel aan tafel zitten of rond kunnen lopen tijdens de trouwdag, zodat mensen makkelijker verschillende mensen kunnen spreken?

Bruidspaar geniet van een speech tijdens het trouwdiner.

Is er verschil qua prijs tussen buffetten en 3 of 4-gangen diners?

Marjel: Nee er is geen verschil qua prijs tussen deze opties. Bij een buffet staan de koks achter het buffet, geven tekst en uitleg bij de gerechten en/of scheppen op. Wij maken onderscheid tussen voor-, hoofd- en nagerechtenbuffetten.

Bruid bekijkt gedekte tafels bij kasteel Wijenburg.

Waar kun je aan denken qua tafelsettings?

Marjel: Het is mogelijk om aan lange, ovale of ronde tafels te dineren. Door middel van losse tafels met losse tafelbladen is eigenlijk elke gewenste vorm mogelijk. De maximum capaciteit van één lange tafel in de Ridderzaal is 56 personen. Heb je ronde tafels dan kunnen er 8 tot 10 personen aan zitten.
In de Ridderzaal kunnen aan (meerdere) lange tafels met maximaal 150 gasten dineren en aan ronde tafels 110 gasten. In de Blauwe Salon dineer je met max 60 personen wanneer je voor ovale tafels kiest. Wil je één lange tafel, dan passen er 30 mensen.

Ook is het mogelijk om bij ons in de Breughelkelder te dineren. Dit doen bruidsparen die de voorkeur geven aan een informele setting. Hier vinden meestal buffetten plaats. De Heerensalon biedt plaats aan maximaal 30 gasten. Wil je hier dineren aan één lange tafel dan kan dat met max 20 personen.

Je ziet het: wil je dineren aan één lange tafel kan kunnen er minder gasten in een zaal, dan wanneer ronde tafels ook helemaal goed zijn. Of wanneer je bijvoorbeeld twee lange tafels hebt. Kortom: keuze genoeg!

Buffet in de Breughelkelder.

Hoe lang duurt een diner gemiddeld?

Marjel: We rekenen gemiddeld 2,5 uur voor 3 gangen. Dit is helemaal afhankelijk van het aantal speeches dat plaats zal vinden, maar ook aan het aantal gasten, of men tussendoor nog van plaats gaat wisselen en het aantal gangen dat men wil.

We adviseren om per gang maximaal één speech te hebben. Elke speech kost extra tijd en dat maakt dat het diner langer gaat duren.

Tip van ons: geef je ceremoniemeester echt door hoeveel tijd je kwijt wilt zijn aan speeches. Want speeches zijn fantastisch, maar als je meer dan vier speeches hebt kan het ook al snel langdradig worden. Misschien dat er een speech naar het borrelmoment verplaatst kan worden? Of iemand die tijdens de trouwceremonie alvast iets persoonlijks vertelt? We maakten een tijdje geleden mee dat er tijdens het trouwdiner acht speeches waren waarvan ééntje twintig minuten duurde!

Gasten op zoek naar hun plaats tijdens het trouwdiner.

Over dat verwisselen van plaats tijdens een diner: is dat te doen voor de bediening?
Marjel: Indien er weinig dieetwensen zijn en men één menu heeft gekozen, kan dat zeker. De gasten nemen dan hun servet en glas mee. Op deze manier hoeft het niet veel tijd te kosten én kan het bruidspaar (en de gasten) andere dinergasten spreken, tijdens het diner.

Wil je meer lezen over foto’s tijdens het trouwdiner? Klik dan op de link.

Toosten op het bruidspaar.

Wat doen jullie als door onvoorziene omstandigheden het trouwdiner uitloopt en er al veel avondgasten aan het wachten zijn?

Marjel: Soms slaat een bruidspaar het dessert over en gaat dan de felicitaties in ontvangst nemen terwijl de daggasten nog rustig het dessert kunnen eten. Dat dessert serveren we eventueel later alsnog uit. Of het bruidspaar maakt pas entree wanneer alle gasten gearriveerd zijn en neemt dan gedurende de avond spelenderwijs de felicitaties in ontvangst. De DJ draait in alle gevallen alvast achtergrondmuziek. Het is ook mogelijk om aan ons te vragen om de feestgasten te ontvangen waarbij dan wordt uitgelegd dat het bruidspaar wat verlaat is.

Tip van Mon et Mine: vaak wil je als bruidspaar zijnde ook nog even opfrissen, voordat het feest begint. Hou er dus zeker rekening mee dat jullie het dessert zelf wat sneller moeten nuttigen. We vragen ook nog wel eens of jullie een paar minuutjes mee naar buiten willen voor een mini-avondshoot. De kans bestaat dus altijd dat jullie eigen dessert er een beetje bij inschiet.

Herfstdiner bij Kasteel WIjenburg met peren en wildvlees.

Hebben jullie ook wel eens een “omgedraaide dag” gehad waarbij het bruidspaar een vroeg trouwdiner had en daarna een avondceremonie met aansluitend feest?

Ja hoor, dat gebeurt met enige regelmaat. Het nadeel is wel dat er dan vroeg gedineerd moet worden en men soms al behoorlijk veel alcohol heeft genuttigd.

Ervaring van Mon et Mine: we maken dit ook wel een mee bij stellen die ’s middags al voor de wet zijn getrouwd, maar pas in de avond voor de kerk trouwen. Dan wordt er echter vaak geen alcohol geschonken.

Trouwfotograaf Kasteel Wijenburg 054 1 2

Wat adviseren jullie voor bruiloften met veel kinderen? Kindertafel of juist bij de ouders?

Dit is helemaal afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Een aparte kindertafel met wat vermaak is wel leuk. Er kan ook een aparte ruimte voor kinderen gebruikt worden met een oppas (indien er kleine kinderen bij zijn).

Onze ervaring: bij Kasteel Wijenburg kunnen de eventuele nannies in de Breughelkelder zitten. Dan kunnen de kinderen lekker hun gang gaan. Meer tips over trouwen met kinderen vindt je hier.

Herfstbruiloft Kasteel Wijenburg 029 1

Willen jullie nog extra informatie of tips meegeven voor het trouwdiner?

Wij adviseren bruidsparen om één menu te kiezen en via de dieetwensen een en ander te filteren. Denk hierbij aan gluten- en lactose-intolerantie, veganisten, vegetariërs, pescatariërs et cetera. Zo wordt er snel en zonder foutjes uitgeserveerd en kan er voor een vrije tafelschikking worden gekozen.

Tot slot

Ik hoop dat jullie iets hebben gehad aan alle informatie hierboven! We kennen Marjel (en Johan) al meer dan tien jaren en zijn elke keer weer onder de indruk van hoe fijn de sfeer is bij Kasteel Wijenburg. We zijn dan ook dankbaar dat we bijna elk jaar wel een paar keer op deze fijne trouwlocatie komen. Wil je meer reportages zien die we maakten bij Kasteel Wijenburg? Klik dan even op het linkje.

Meer lezen over hoe je buiten kunt trouwen? Of inspiratie en tips qua styling voor je bruiloft? Klik vooral even op de linkjes.