Gaan jullie trouwen in 2024 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Tips voor bruidsparen | Toptrouwlocaties onderzoek

Wij van wc-eend… Eigenlijk zei Ramon het wel correct: “is het niet gek om een blogpost te schrijven waarin we laten horen hoe belangrijk anderen fotografie vonden op hun bruiloft?”. En daar heeft hij uiteraard gelijk in. Maar… Toptrouwlocaties.nl laat eens per jaar een onderzoek uitvoeren onder (ditmaal) 1.917 bruidsparen en dus is de data die daaruit naar voren komt heel erg interessant. Helemaal als je er nog iets van kunt leren als aanstaand bruidspaar. Dus we schreven een blogpost met daarin een aantal tips voor bruidsparen voor wat betreft de fotografie.

Trouwen kost heel veel tijd

Eerst een beetje algemene informatie. Het schijnt dat een bruidspaar gemiddeld zo’n 285 uur (!) kwijt is aan het regelen van hun bruiloft. En dat gebeurt veelal onder werktijd. Er wordt gemiddeld een goede 16 duizend euro besteed en er trouwen zo’n 66.000 stellen per jaar. Een bruidspaar krijgt gemiddeld ook zo’n 3600 euro aan kado’s en geschenken. En 97% van de bruidsparen geeft aan dat dit DE dag van hun leven was. Dan wil je ook dat alles helemaal goed geregeld is.

Preview Jan Bernice 005

Trouwen in de zomer

We merken zelf vaak dat de meeste huwelijken in de zomer plaatsvinden en dat zie je ook terug in het onderzoek: de maanden mei tot en met september zijn zeer populair, en daarna komen april en oktober. Dat maakt een herfstbruiloft of een winterbruiloft extra bijzonder. En ook blijkt dat vrijdag en zaterdag heel erg populair zijn in vergelijking tot andere dagen. Die dagen zijn aan het einde van de week en dan kunnen gasten met behulp van 1 vrije dag er meteen een lang weekend van maken. We zien zelf ook vaak dat trouwdagen rondom feestdagen hierdoor populair zijn.

Unplugged Wedding

Wat ik zelf een leuke vraag vond is de vraag of mobiele telefoons ook toegestaan werden. In totaal had 1/3e van de bruidsparen inderdaad een unplugged wedding. Maar andere bruidsparen gebruikten juist weer de mobieltjes. Ze vroegen hun gasten om foto’s naar een speciale weddingapp met persoonlijke hashtag te sturen. Wij raden zelf aan om in ieder geval de mobieltjes tijdens de ceremonie niet toe te staan. Dit geldt ook voor camera’s en iPads of tablets. Het nadeel is namelijk dat gasten een groot blok voor hun gezicht hebben waardoor je ze op foto’s amper kunt herkennen. De rest van de dag is vaak niet z’n probleem. Helemaal het groepsfotomoment is een perfect moment waarop de gasten van elkaar en van jullie extra foto’s kunnen maken. Een voorbeeld uit het onderzoek is van een bruidspaar: “misschien wel aan gasten vragen om tijdens onze entree geen foto’s te maken, want die staan nu allemaal met hun mobieltje op de foto’s van de fotograaf”. En dat is superjammer natuurlijk.

Bruiloft Chateau Presseux 027

Wat zou je anders doen op je trouwdag?

En dan nu de passages die wij het meest opmerkelijk vonden. Een groot deel van de bruidsparen vulde de vraag in wat ze het liefst, nu, anders zouden doen. Er werd bijvoorbeeld geantwoord met: “een professionele fotograaf huren in plaats van een bekende vragen”. We hebben zelf in het verleden meegemaakt dat bruidsparen een nichtje de foto’s lieten maken, maar als het dan niet helemaal uitpakt zoals je wilt is het lastig om vriendelijk te blijven. Maar ook “minder lange fotoshoot, omdat ik alle spontane foto’s uiteindelijk het leukste vind”. En terecht, toch? Want bijna niemand wil lang poseren. Je kunt er dan voor kiezen om een korte shoot te hebben of om gewoon zo spontaan mogelijk op de foto te gaan.

Ook lazen we “de fotograaf beter briefen wie en wat we perse op de foto wilden hebben”. Wij vragen zelf bijvoorbeeld in een vragenlijst wat een bruidspaar belangrijk vindt qua details, momenten en groepsfoto’s. Ook vragen we wat eigenlijk hun opdracht is aan ons. We horen vaak dat bruidsparen de sfeer en emotie terug willen zien in de foto’s. We doen dan ook extra ons best om dit mooi vast te leggen. Communicatie met je fotograaf is sowieso altijd een goed idee. Vertel hem/haar/hen gewoon wat voor jullie van belang is. Liever teveel informatie, dan te weinig. Dit kan bijvoorbeeld ook zo zijn wanneer ouders gescheiden zijn en je liever niet hebt dat ze “verplicht” met elkaar op de groepsfoto moeten.

Wedding Photography Hooge Vuursche 041

Bezuinig vooral niet op sommige onderdelen

Als afsluiter benoem ik nog 1 van de gouden tips die beschreven worden. Een van de bruidsparen zegt namelijk: “bezuinig niet op een fotograaf: foto’s zijn je blijvende herinneringen en het is jammer als je geen mooie foto’s hebt van de mooiste dag van je leven”. We hadden het zelf niet beter kunnen stellen natuurlijk : ) Een bruidsreportage kan een flinke investering zijn, maar het zijn de foto’s die je moeiteloos meenemen naar die hele fijne dag. En als je de kosten deelt over alle jaren dat je plezier hebt van de reportage, dan valt het best mee, toch?

Tot zover de, voor ons, meest opvallende fotografenfeiten van dit onderzoek dat uitgevoerd is door Effectmeting.nl in opdracht van Top Trouwlocaties.

Bruiloft Meelfabriek Zijlstroom Leiderdorp 021

Bron: Nationaal Trouwonderzoek 2017