Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Spontane trouwfoto’s | ongedwongen op de foto

Bruiloft Amsterdam Industrieele groote club 015

Ontspannen op de foto

Je weet misschien nog niet helemaal hoe je dag er uit gaat zien, maar 1 ding staat al vast: je wilt spontane trouwfoto’s. Misschien heb je van vrienden of familie wel gehoord dat de fotoshoot best wel een dingetje was. Je bent zelf ook niet echt gewend om op de foto te gaan en je aanstaande al helemaal niet. En je vindt eigenlijk dat je altijd slecht op de foto staat. Iets om tegenop te zien, die fotoshoot, of toch niet?

Herfstbruiloft Kasteel Duivenvoorde 026

Wat houdt spontaan precies in?

Simpel antwoord? Nou dat je niet te gekunsteld op de foto gaat. Dat je jezelf nog herkent op de foto. En dat je niet van die cliché-momentjes creëert zoals “kiekeboe vanachter de boom” en “oeps de trouwauto doet het niet meer”. Wij maken graag foto’s die echt passen bij hoe jullie normaal gesproken ook zijn. Oké, een heel klein beetje meer romantisch misschien, maar je trouwdag is ook best romantisch toch?

Bruidsfotografie Arnhem La Rusticana 017

Niet geposeerd, ongekunsteld en eerlijk op de foto

Maar spontaan kan op nog veel meer manieren opgevat worden. Bijvoorbeeld dat je complete trouwreportage op een journalistieke manier gemaakt moet worden. We schreven hier al eerder uitgebreid over. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat de fotograaf volledig om de achtergrond werkt en niets in scene zet.

Bruiloft Boerengolf Hedel 033

Wij willen zelf namelijk de fotoshoot altijd zo ongedwongen mogelijk maken. Er gebeurt bijvoorbeeld iets onverwachts en juist dat fotograferen we. Bijvoorbeeld dat momentje dat jullie denken dat er geen foto’s gemaakt worden, of dat moment dat je geliefde je optilt om over een hekje heen te stappen. Of een onverwachte knuffel of kus. Kortom: momenten die niet gecreëerd zijn door je fotograaf. Momenten die uit jezelf kwamen. En die je van te voren misschien niet eens had kunnen bedenken. Echte en eerlijke fotomomenten.

Bruiloft Landgoed Luchtenburg 045

Genieten tijdens je fotoshoot

Wij horen vaak terug dat de fotoshoot echt een momentje voor het bruidspaar is. Een moment waarbij je even wegloopt van de gasten (indien je later op de dag de shoot hebt) en je even samen kunt kletsen. Waarbij je elkaar eens even echt heel goed kunt bewonderen. Gewoon op een afstandje staan van elkaar en eens heel goed kijken. En misschien gewoon even stil- en in het moment bent. Bijna mindfull trouwen dus.

bruiloft landgoed altembrouck 019

En ergens op de achtergrond cirkelen twee fotografen rond die dan foto’s maken van jullie. Ons idee: praat gewoon lekker met elkaar. Lach naar elkaar, bespreek alvast wat je fijn vindt aan deze dag. En kijk zo min mogelijk in de camera. Dan vergeet je al snel dat je op de foto gaat. En als wij, als fotografen zijnde, wat van jullie willen dan zullen we het echt wel melden.

Bohemian Stijl Bruiloft 044

Tips om spontaan op de foto te gaan

  • Neem vooral ruim de tijd voor de fotoshoot. Op die manier heb je wat meer tijd om rustig te genieten van dit moment. Met ruim de tijd bedoelen wij minstens 60 tot 90 minuten fototijd.
  • Vraag je fotograaf of hij/zij de tijd in de gaten wil houden en je een paar keer een update geeft over hoe laat het precies is.
  • Zoek liefst 1 hele goede fotoshootlocatie uit. Een locatie waar je schaduwplekken en open plekken hebt, met bijvoorbeeld zowel natuur als een mooie oude muur. Hoe minder verschillende locaties, hoe minder je hoeft te stressen met het heen en weer reizen. Het resultaat is een serie spontane trouwfoto’s.
Bruiloft Koetshuis de Burcht Leiden 002
  • En als je toch aan het zoeken bent naar een locatie,.. is het wellicht mogelijk om direct bij de trouwlocatie op de foto te gaan? Bijvoorbeeld omdat het een landgoed is met een mooi park of een aantal mooie bomen?
  • Neem zo min mogelijk mensen mee tijdens de shoot. Op die manier kun je je op elkaar richten.
  • Laat eventueel je bruidsboeket gewoon op de trouwlocatie liggen. Dan heb je minder om mee te slepen.
  • Je jurk wordt vies. Nu je dit weet hoef je je ook geen zorgen meer te maken, toch? Wij werken zelf het liefst zonder plastic zakken en dekens onder de jurk, want dit kost veel tijd en voelt gekunsteld aan.
  • Blijf gewoon lekker kletsen. Wij maken zoveel foto’s dat die open monden echt niet storend op die “ene perfecte trouwfoto” zijn.
Bruiloft Boerengolf Hedel 029
  • Heb je echt geen idee wat werkt qua poses, vraag dan je fotograaf om tips. Of probeer alvast wat voor de spiegel thuis. Niemand die toekijkt, behalve jijzelf en je lief. En over het algemeen geldt dat als een pose heel maf voelt, het er ook al snel maf uitziet. Dus wil je een paar mooie poses, ga dan bij jezelf na wat voor jullie werkt. Sowieso helpen wij graag hoor. Kleine dingetjes zoals “probeer zo dicht mogelijk bij elkaar te staan” en “laat zo min mogelijk ledematen hangen” werken al heel erg goed.
  • En als laatste tip: vraag je fotograaf vooral niet te veel of je alvast een paar beelden mag zien. Zit je er heel erg over in: vraag aan het begin van de shoot of je 1 mooie foto mag zien, maar laat het daarna los. Hoe meer ontspannen je voelt, hoe beter de foto’s worden. En het is een samenwerking tussen jou, je aanstaande en je fotograaf (of fotografen).
Bruiloft Hotel Winselerhof 026

Meer leestips

Vraag je je nu nog af wanneer je het beste de fotoshoot in kunt plannen? We hebben hier precies een blogpost over geschreven: “wanneer plan je de fotoshoot in“? En we hebben ook een blogpost gemaakt over hoe je nou precies een mooie fotolocatie voor je bruiloft vindt. Dus lees vooral nog even verder. En laat ons vooral weten of je zelf nog tips hebt voor spontane trouwfoto’s. Onze werkwijze is in ieder geval zo ontspannen mogelijk.

Bruiloft Amsterdam Industrieele groote club 019