Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Pinterest en bruiloft inspiratie

Pinterest, wat is het?

Een aantal jaren terug ontdekte ik een nieuwe bezigheid: pinnen op Pinterest. Ik vroeg eerst een invite aan via anderen en toen ik eindelijk kon beginnen ging er een wereld voor me open.

Zie Pinterest als een digitale moodboard; een online plek waar je al je visuele notities op kunt slaan. Wanneer je bijvoorbeeld een te gekke trouwjurk ziet hoef je nu niet langer de complete website op te slaan in je bookmarks, nee je kunt gewoon alleen die ene specifieke foto opslaan!

Een pinterest board maken om je bruiloft te plannen.
Waarom zou ik het gebruiken?

Zal ik je een heel helder voorbeeld geven? Bekijk eens onze Pinterest-pagina. Zie je al die mappen? Daarom dus.

Je kunt talloze mapjes aanmaken om je foto’s te groeperen, je kunt gemakkelijk zoeken naar andere foto’s over hetzelfde onderwerp en als je wilt kun je ook op elkaars beelden reageren. Qua trouwen en Pinterest kun je denken aan mapjes met bijzondere trouwjurken, eentje voor styling, eentje met je favoriete trouwfotografen, eentje met mooie schoenen, leuke kapsels, geweldig drukwerk. Kortom de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.

Inspiratie qua kleur

Toen ik zelf ging trouwen wist ik eigenlijk niet echt wat ik wilde qua styling en dus ben ik eerst gewoon eens op zoek gegaan naar kleuren die me aanspraken. Toen ik merkte dat bepaalde kleuren toch wel erg vaak naar voren kwamen besloot ik gewoon om daar voor te gaan. Het resultaat: een bruiloft die qua styling ook helemaal bij ons paste.

Het leuke van Pinterest: trouwfoto’s ontdekken

Je kunt op meerdere manieren foto’s ontdekken, namelijk door te kijken naar de stream met foto’s van de personen die jij volgt, maar ook door zelf actief te zoeken naar foto’s binnen Pinterest. Wanneer ik bijvoorbeeld meer wil weten over de opkomende trend “chevron”, dan zoek ik via de zoekfunctie naar deze term in combinatie met bruiloften. Het resultaat is heel veel leuke voorbeelden van hoe ik chevron tijdens een bruiloft in zou kunnen zetten.

Tip: Gebruik een Pin-it-button, zodat je gemakkelijk vanaf talloze websites foto’s kunt binnen. Zie je bijvoorbeeld iets op onze website, op Style me Pretty of Arnhems Meisje, dan sla je gemakkelijk die foto’s op.

Hoe begin ik mijn eigen Pinterest-account

Ik hoop dat je inmiddels overtuigd bent om ook je eigen account aan te maken. Dit kan in X stappen:

 1. Ga naar www.Pinterest.com en registreer je via Facebook of je mailadres.
 2. Wat vind je leuk: kies een aantal interessegebieden uit, zoals bruiloften, doe het zelf en kunst.
 3. Volg de supermakkelijke tips van Pinterest zelf om direct je eerste moodboards te maken. Als het goed is ben je tijdens de tutorial al bezig met het opzetten van je eerste fotoverzamelingen!

Vintage bruiloft Treeswijkhoeve C4
Pinteresttips voor jouw bruiloft

Persoonlijk zou ik meteen zelf een aantal mappen aanmaken, wanneer je Pinterest wilt gebruiken voor je bruiloft. Bijvoorbeeld de volgende indeling:

 • – Styling (kun je ook nog onderverdelen in diverse elementen)
 • Trouwfoto’s (zie onze blogpost hierover)
 • Trouwjurk
 • Trouwkapsels
 • Sweettables/ Desserttables /Trouwtaart
 • en nog veel meer

Daarnaast gebruik ik zelf Pinterest het meeste tijdens het kijken van programma’s op tv. Voor je het weet zit je een uur te Pinnen en dan vind ik het minder erg als ik dat doe op een moment dat ik toch al minder productief ben.

En overall: heel veel plezier met pinnen!

Je trouwfotograaf vinden via Pinterest

Ja dat is dus het leuke: je kunt Pinterest gericht gebruiken voor het vinden van diensten die bij jullie wensen aansluiten. Wat je kunt doen is als volgt:

 1. Maak een nieuw board aan waarin je heel bewust op zoek gaat naar je (Nederlandse) trouwfotograaf. Je hoeft niet direct dit board vol te zetten met talloze foto’s, maar je kunt hier in ieder geval langzaam een nieuwe verzameling aanleggen met daarin foto’s die je mooi vindt. Bijvoorbeeld foto’s van emotionele momentjes, foto’s van prachtige details, mooie overzichten van locaties of foto’s waarop je de gasten kunt terugzien. Kom je ergens een bijzondere foto tegen: pinnen!
 2. Kijk of je één of meerdere fotografen vaker tegenkomt. Wij merken vaak, wanneer we van onze bruiden (jup: vaak dames!) mee mogen kijken naar hun pins, dat we al diep verstopt, terug te vinden zijn in hun boards. We zien dan vaak foto’s van trouwlocaties, van een mooie trouwjurk of van details en emotionele momentjes. Wanneer je ziet dat je één, twee of misschien wel drie fotografen vaak pint, dan kan dat betekenen dat dit jullie trouwfotograaf is!
 3. Bekijk de website, portfolio, de referenties en de prijslijst van elke fotograaf en zie of ook dit allemaal bij jullie past. Misschien dat je van de drie fotografen dan nog twee overhoudt en informeer meteen naar zijn/haar/hun beschikbaarheid.
 4. Heb je ‘de perfecte trouwfotograaf’ gevonden? Twijfel dan niet om meteen langs te gaan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of indien je echt zeker bent van je zaak: boeken en afstrepen van je to-do-list.

Vintage bruiloft Treeswijkhoeve C10
Nadelen van Pinterest en trouwen

Wij vinden het superleuk om onze bruidsparen te vragen wat er zo uniek is aan hun dag. Natuurlijk is elke trouwdag van zichzelf uniek, maar soms heeft bijvoorbeeld de bruid samen met haar moeder enorm veel tijd gestopt in DIY; zelfgemaakte styling. Dit horen we graag van te voren zodat we er extra rekening mee kunnen houden en er ook een paar mooie foto’s van kunnen maken. Natuurlijk fotograferen we alles dat voor onze camera verschijnt, maar met name die kleine fröbels zoals uitgeknipte hartjes, confetti-dipped vazen en zelfgemaakte slingers zijn niet altijd overduidelijk zelfgemaakt. Absoluut doorgeven dus, leuk!

Een must-have list doorsturen

Maar wanneer je merkt dat je een lijst aan het opstellen bent van letterlijk elk stylingselement van de dag en je boven de vijf punten uitkomt, zou ik even nagaan of dit echt nodig is voor je fotograaf. Zie je vaak details verschijnen op haar/zijn blog, ga er dan vanuit dat het echt goed gaat komen met die foto’s. Mocht je nou een heel speciaal detail hebben zoals een hartje van stof dat in je trouwjurk genaaid is, of een zakdoekje van je overleden oma, meld het meteen.

Afstrepen maar

Het lastige van afstreeplijstjes is dat je als fotograaf zijnde op een gegeven moment alleen maar op zoek gaat naar alle items van de lijst. Heb ik punt drie al gevonden en gefotografeerd? Heb ik punt zeven en elf ook al in combinatie met elkaar op de foto staan? En waar is punt veertien van de lijst?! Je bruidsfotograaf moet heel goed nagaan of alles al gefotografeerd is en kan daardoor echte oprechte momentjes missen. Dat je net even met je beste vriendin staat te kletsen, of dat je oma even checkt of dat mooie vintage-kastje echt zo stevig is als ze het zich kan herinneren van vroeger. Die momenten wil je toch veel liever vereeuwigd hebben?

Waarom kan ik beter niet mijn Pinterest-map doorsturen aan mijn bruidsfotograaf?

Het lastige is dus dat je fotograaf door de bomen het bos niet meer ziet. Je bent waarschijnlijk al een jaar lang al je favoriete trouwfoto’s aan het verzamelen in een grote map. Is het wel helemaal realistisch om er van uit te gaan dat je fotograaf al die foto’s maakt in dat ene uur? Die Pinterestmap bestaat namelijk uit foto’s die gemaakt zijn met avondlicht, een paar zijn gemaakt vlak na de voorbereidingen (omdat dat bruidspaar hier expliciet om had gevraagd en dus een extra uur voor “bridals” had ingepland), sommige foto’s zijn gemaakt vlak voordat het bruidspaar elkaar zag, er zitten first-look foto’s tussen, hier en daar een foto met een ballon, met glitter-confetti, met bijzonder mooi ochtendlicht, op een heel erg unieke locatie.

Kortom: wat je ziet is het resultaat van “het beste van het beste” van misschien wel 50 verschillende fotografen. En dan nog van heel diverse bruiloften ook soms. De ene bruiloft vond plaats in de Napa-valley in Californië en de andere bruiloft in de bergen van Zwitserland. En die foto met die leuke sparklers is gemaakt tijdens een reportage waar de fotograaf de hele feestavond aanwezig was en dus tijdens het feest even een half uurtje naar buiten kon om dat speciale effect met dat lichtspoor voor jullie vast te leggen.

pinterest bruiloft met mooie details.

Zijn er ook ‘gevaren’ aan Pinterest voor mijn reportage?

Om heel eerlijk te zijn moet ik deze vraag met “ja” beantwoorden. Ramon en ik vinden het heel belangrijk dat we unieke reportages maken en natuurlijk zijn bepaalde elementen van een bruiloft altijd hetzelfde, maar juist tijdens het creatieve hoogtepunt, de fotoshoot, willen we graag alle vrijheid. We kijken daarom ook heel bewust zo min mogelijk naar werk van collega’s.

Het is namelijk wel eens voorgekomen dat we dachten: “ah, dit is een typische Fotograaf X-foto, dus laten we die niet maken!”. Het gevolg was dat we met totaal iets anders thuiskwamen. Maar wanneer we verzadigd zijn met beelden van anderen, loop je dus het risico dat je beperkt wordt in je creatieve vrijheid.

En waarom ook niet, want uiteindelijk wil je toch een reportage die helemaal bij jullie past? Die niet gemaakt is omdat dat ene bruidspaar ook zo en zo stond, maar omdat het paste bij jullie gevoel en bij jullie dag.

Wat is nou de conclusie?

Als je zelf merkt dat je eigenlijk steeds meer en meer foto’s mooi vindt en die allemaal in die fotoshoot van anderhalf uur wilt proppen, zou ik toch even overleggen met jullie trouwfotograaf of jullie verwachtingen realistisch zijn. Ik weet zeker dat hij of zij dolgraag even met je meekijkt om te zien welke kant je op wilt met de fotoshoot. Zo probeer ik altijd een soort van sfeer te vinden in de mappen van mijn bruidsparen. Vaak komt het neer op romantische foto’s, liefst als het kan een extra avondreportage van 30 minuten en indien er tijd is “iets met” ballonnen, stylingselementen van de dag of confetti”. Dus overleg lekker met je trouwfotograaf en kom samen tot een unieke reportage!

Lijkt het je leuk om meer tips en ideeën voor je bruiloft te lezen? Klik dan op de link!