Gaan jullie trouwen in 2024 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Op zoek naar inspiratie voor trouwfoto’s

Hoe kom ik aan inspiratie voor mijn trouwfoto’s?

Heel lang geleden keken we wel eens op blogs waarop je veel bruiloften ziet staan, maar om heel eerlijk te zijn proberen we er nu niet te vaak naar te kijken. Ramon en ik hebben verschillende redenen: hij is bijvoorbeeld gewoon met totaal andere dingen bezig. Bijvoorbeeld welke camera’s we nu of in de toekomst nodig hebben, wat we gaan doen qua website en of we al dan niet meer “technisch” moeten fotograferen.

Buiten Bruiloft Landgoed Rhederoord 035 1

Creativiteit bewaken

De reden dat ik zelf liever niet kijk naar websites met al te veel werk van collega’s is tweevoudig. Aan de ene kant bestaat er namelijk de kans dat je iets onbewust kopieert, terwijl je aan de andere kant misschien bewust invalshoeken vermijdt. De kans bestaat dat ik zelfs delen van deze tekst onbewust heb gekopieerd…. want je kunt nooit helemaal zeker weten of je iets niet ergens eerder hebt gezien…

Niet spieken!

Een voorbeeld: we hebben een bruiloft op een voor ons onbekende trouwlocatie. We kunnen dan online kijken wat andere collega’s hebben gedaan, maar hoe voorkom je dan dat je een foto namaakt? Het kan ook zijn dat je heel bewust die ene plek niet meer wilt pakken voor een foto, omdat je dan iets namaakt wat een ander al gemaakt heeft. Toegegeven, “alles is al een keer gedaan” en toch wil ik het liefst bij het creatieve fotoproces zo min mogelijk met andere fotografen bezig zijn.

De oplossing is simpel

Oplossing: gewoon niet kijken naar andermans werk. Of in ieder geval niet andermans bruidsfotografie werk. Want wat wél kan, is kijken naar inspirerende fotografen uit andere genres. Straatfotografie of architectuur of documentaire fotografen. Afin: mensen die niet bruidsfotograaf zijn. Ik zou heel graag willen zeggen dat wij onze inspiratie uit boeken halen, maar om eerlijk te zijn verstoffen die momenteel een beetje in de kast. Dus dat is niet per se de oplossing. Maar kijk wel vooral!

Of haal inspiratie uit gesprekken. Uit de beschrijving van andere mensen van bepaalde situaties, zonder dat je het eindplaatje, letterlijk, voor je ziet. Na een tijdje merk je dat je ook steeds beter foto’s “in je hoofd” kunt maken. Dus zonder dat je een camera mee hoeft te nemen.

En musea kunnen ook mega inspirerend zijn. Bijvoorbeeld doordat je ziet hoe een kunstenaar zijn of haar leven zich is blijven ontwikkelen. Of doordat je ziet op welke manieren je jouw werk kunt tonen, als in welke materialen je kunt gebruiken. Praktisch elke andere culturele uiting is inspirerend. Oh en had ik al een keer verteld over mijn liefde voor Flow Magazine? Maandelijks boeiende artikelen die je even extra laten nadenken over wat je ook al weer aan het doen bent.

Buiten Bruiloft Landgoed Rhederoord 015 1

Hoe komt Ramon aan inspiratie?

Ramon is ook bezig met dit onderwerp en maakte er daarom laatst een Youtube-filmpje over. Hij vertelt heel eerlijk dat hij, na het bewerken van een complete reportage, helemaal geen zin heeft in nóg meer trouwfoto’s kijken. Best logisch, toch? Ook geeft hij aan dat het lastige van andermans werk bekijken is dat je het automatisch gaat vergelijken met je eigen werk. En jij ziet al jouw onbewerkte foto’s, terwijl je bij collega’s alleen het beste van het beste ziet. En dat kan demotiverend werken.

Youtube als bron van inspiratie

Ik wilde in eerste instantie hier niet per se een blogpost over schrijven, maar naar aanleiding van dat Style Me Pretty bericht besloot ik om toch nog zijn filmpje hier te laten zien. Want we proberen zelf uit zoveel mogelijk dingen inspiratie te halen. Hij is nu dus heel veel bezig met Youtube, maar hij haalt ook inspiratie uit een Netflix-serie als Chef’s Table. Of uit James Bond-films. En uit het leven zelf natuurlijk, want er gebeuren continu dingen die je kunt vastleggen.

En voor de mensen die ons al een langere tijd volgen: we maken dus ook Youtube-filmpjes. De ene keer samen en de andere keer gaat Ramon in zijn eentje op pad. Gewoon om iets te delen en te spelen met storytelling in het algemeen. Dus we proberen om elk filmpje weer anders te laten zijn. En dat is al een leerproces op zich.

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

Ga voor je zelf eens na waar jij inspiratie uit haalt. Is het door te kijken naar wat anderen, uit jouw veld, doen? Of haal je inspiratie op veel verschillende plekken? Loop je zelf vast qua inspiratie? Wellicht is onze workshop bruidsfotografie dan iets voor jou. Of kijk eens of je mensen kunt vinden die net als jij op zoek zijn naar nieuwe inspiratie en vraag of jullie wellicht elkaar feedback kunnen geven. Op die manier kun je je werk verbeteren, nieuwe invalshoeken vinden en wellicht ook opnieuw geïnspireerd raken. Win win!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren