Mon et Mine facts

over ons 0111

Af en toe schrijven we een persoonlijk blog met daarin informatie over ons “echte” leven. Een beetje een kijkje achter de schermen dus. We schreven laatst al over een aantal feitjes van Hermine en Ramon en besloten om ook een algemeen “Mon et Mine” blog te maken. Omdat er soms van die dingen zijn die je best met de wereld wilt delen, maar waar je niet per se een hele blog over hoeft te schrijven. Dus hierbij: tig losse feiten over Mon et Mine, misschien wist je de meeste nog niet.

Het opstarten van Mon et Mine

We fotografeerden onze eerste bruiloft in 2006. Ramons vader ging trouwen en vond het prima dat wij een aantal foto’s maakten. Samen met Ramons zusje, maakten we een verslag van de dag. En voilà: ons portfolio had een begin.

In 2010 besloten we om Mon et Mine officieel op te zetten. We hadden een paar bruiloften gefotografeerd voor ons portfolio en voelden ons nu zeker genoeg om een website te maken met alles er op en er aan. En dat ging goed. Het eerste jaar fotografeerden we samen 83 bruiloften. Niet allemaal samen en niet allemaal zo lang als we nu minimaal fotograferen (6 uur, gemiddeld 11), maar het waren er echt 83. Dit resulteerde in veel te lange avonden en nachten met werk. We moesten ook onze studie (we studeerden toen nog) stilzetten. Na een paar maanden werd het weer wat minder druk, konden we snel afstuderen en verder met Mon et Mine.

Mon et Mine aan het werk 10

Toen we onze eerste bedrijfsauto kochten waren we zo trots dat we een complete fotoshoot organiseerden en er een blogpost over schreven. Als je goed zoekt kun je de foto’s nog vinden op onze website. Nadat we onze dochter hadden gekregen besloten we dat het tijd was voor een grotere auto. Erg handig om apparatuur, een kinderwagen en mensen in te vervoeren.

Mon et Mine aan het werk 14

Mon et Mine, aan het werk

De rolverdeling is bij ons vrij gemakkelijk: Hermine doet al het klantencontact, marketing, schrijft blogs, maakt talloze to-do-lists en begrotingsoverzichten, terwijl Ramon de foto’s selecteert en bewerkt. Als er een technisch probleem is: Ramon lost het op. Is er iets mis met de website? Hij regelt het. Moet er een nieuw apparaat gekocht worden? Hij zoekt het uit. Maar de rest, eigenlijk alle rest, doet Hermine. Omdat haar taken vaak veel kleiner en korter zijn, lijkt dat vaak meer, maar overall is alles 50/50. De perfecte verdeling voor ons.

Behind the scenes 2015 024

Vergaderen met z’n tweeën

We hebben regelmatig een vergadering. Misschien een beetje maf wanneer je met z’n tweeën werkt, maar voor ons is dit het moment waarop we overleggen over keuzes die gemaakt moeten worden, inspirerende dingen delen en bepraten waar we de komende tijd weer mee bezig gaan. Ramon maakt dan hele fijne cappuccino’s en we vergaderen middels papier én Evernote.

Werken vanuit huis

We werken vanuit ons eigen huis. We hebben dan ook geen studio zoals sommige ‘old-skool’- fotografen wel hebben. Het voordeel hiervan is dat we makkelijk onze eigen tijd kunnen indelen. En dat heeft zowel voor- als nadelen. Voordeel is met je pantoffeltjes aan op zondagochtend een mail beantwoorden, maar het nadeel is ook dat je soms ’s avonds laat nog overleg hebt. Daardoor ga je soms met een vol hoofd slapen.

Qua ’thuiswerk’ houdt Ramon het meest van bijlezen over fotografie en apparatuur en het minst van nabewerken. Helemaal als het druk is en er dus een beetje tijdsdruk achter zit. Maar gelukkig hebben we inmiddels afgesproken dat Ramon het grootste deel van de bewerking doet, waarna Hermine de bewerking nog een keer naloopt. Dit zorgt voor nog consistentere foto’s en dus een mooiere reportage.

Hermine  houdt van nieuwe plannen bedenken en bijleren en ze houdt het minst van factureren. Gelukkig heeft onze switch naar Moneybird daar verandering in gebracht. Nu hebben we binnen mum van tijd het ‘saaie grijze’ werk geregeld, zodat we vervolgens weer verder kunnen met creatieve dingen.

Fotografie op een bruiloft

We fotograferen heel graag een bruiloft in het buitenland. Niet te vaak en niet te lang, maar we vinden het onwijs leuk om bijvoorbeeld 1 keer per jaar een lang weekend te fotograferen voor een stel dat met een klein gezelschap het buitenland kiest. En dan alles er op en er aan fotograferen en langzaam zelf onderdeel van het gezelschap worden. Heerlijk!

Behind the scenes 2015 013

Ramons favoriete bruiloftsonderdeel is het fotograferen van het diner. Helemaal wanneer er te gekke speeches zijn. Op die manier leer je in een hele korte tijd het levensverhaal van een bruidspaar kennen. Hermine haar favoriete onderdeel is de trouwceremonie, er vanuitgaande dat dit ook een onderdeel is waar het bruidspaar zich zelf op verheugd. Bijvoorbeeld omdat er een geweldige trouwambtenaar is, omdat er speeches zijn van gasten of omdat er kinderen zijn die een rol vervullen. Het is een trend om steeds vaker gebruik te maken van een zelfstandige trouwambtenaar. Een ambtenaar die tijd investeert in jullie ceremonie en er een persoonlijk verhaal van maakt. Bijvoorbeeld door ook jullie gasten te betrekken bij de ceremonie.

Bruiloft Explore Muiden 057
Behind the scenes 2015 028

Logische vervolgstappen voor ons bedrijf

We hebben inmiddels meer dan 300 bruiloften gefotografeerd en daar komen elk jaar weer nieuwe bij. We zijn inmiddels de tel kwijtgeraakt. We fotograferen ongeveer 30 bruiloften per jaar, verdeeld over de maanden april tot en met oktober. Natuurlijk fotograferen we ook graag winterbruiloften en herfstbruiloften, maar die zijn er nu eenmaal wat minder. En stiekem is het best fijn om in het naseizoen bezig te gaan met voorbeeldalbums, kennismakingsgesprekken, blogposts et cetera.

Mon et Mine aan het werk 7

Familiefotografie

We zijn dit jaar begonnen met Hermine’s sideproject: Real Family Life. Een logische stap, nu we zelf een dochter hebben gekregen. Ik verwacht zelf dat ik een stuk of 8 van deze reportages per jaar ga maken. Het leuke van die shoots is dat ze vaak plaatsvinden in het (voor ons) laagseizoen. Hierdoor blijven we het hele jaar druk met fotograferen. Wil je meer zien, kijk dan vooral even op onze familiefotografie website.

Gezinsfotografie Day in the Life Enschede 009

Dingen die we niet gaan doen

Dingen waar we al heel vaak over na hebben gedacht zijn het aannemen van extra personeel (gaan we niet doen) en het hebben van een losse kantoorruimte. Toch zal dit een toekomstdroom blijven, vermoeden we, want het brengt ook wel weer nieuwe verplichtingen met zich mee. En daarom blijven we voorlopig onze bruidsparen ontvangen in onze eigen woonkamer.

En wat we wel gaan doen

En dan nog onze verbeterpunten voor komend trouwseizoen: we willen meer met off-camera lighting gaan werken. Daarnaast willen we nog meer in gaan spelen op de wensen van onze bruidsparen (wat zien zij nou als echt een Mon et Mine-reportage en wat spreekt ze het meeste aan?). En meer genieten. We hebben het uitzonderlijke geluk dat we zelf onze werktijden mogen bepalen. Dus als we vrij zijn: genieten! Kom maar op met de bruiloften van 2017. Wij zijn er weer helemaal klaar voor.