Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Luxe trouwlocatie, waar moet ik op letten?

Bruidsfotograaf Het Rodde Koper Ermelo LK 042

Als je op zoek bent naar een luxe trouwlocatie, dan is deze blogpost voor jou. Je wilt luxe trouwen, waarbij alles tot in de puntjes verzorgd is, zowel voor jullie twee als voor jullie familie en vrienden. We delen graag een aantal trouwtips om de perfecte luxe trouwlocatie te vinden voor jullie trouwdag.

Voor ons is luxe een betere ervaring voor jullie en jullie gasten en minder stress tijdens het regelen en hebben van jullie trouwdag.

Vivian ter Huurne, eigenaresse van Het Bruidsmeisje.

Waarom een luxe trouwlocatie kiezen voor jullie bruiloft?

Een trouwdag kan namelijk stressvol zijn. Bijvoorbeeld omdat de diverse onderdelen op verschillende plekken plaatsvinden (lees: in de auto van hot naar her) of omdat er veel geregeld moet worden qua slaapaccommodatie. Wat is er dan fijner dan het hebben van een trouwlocatie waar (zo goed als) alles mogelijk is?

Gasten lopen naar de trouwceremonie bij luxe trouwlocatie Het Winselerhof.

De ultieme luxe trouwlocatie tips van Weddingplanner Vivian ter Huurne

We hebben gebruik gemaakt van Vivian ter Huurne’s kennis met betrekking tot luxe bruiloften. Ze is weddingplanner bij Het Bruidsmeisje en werkt met name in de high-end sferen. Haar bruidsparen vertrouwen haar volledig in het voordragen van geweldige trouwlocaties en andere leveranciers en dus heeft ze veel ervaring met het organiseren van bruiloften die tot in de puntjes verzorgd zijn.

Hieronder beschrijven we waar een luxe trouwlocatie toch wel echt aan moet voldoen, in meer of mindere mate.

Trouwfotografie Hotel Winselerhof Limburg 046

1. Een exclusieve trouwlocatie, voor een onvergetelijke huwelijksdag

Die exclusiviteit van een locatie is best magisch. Het is fijn om op je trouwdag met een intiem gezelschap te zijn. Iedereen die je ziet is bekend en we merken zelf dan ook vaak dat het heel fijn is om exclusief de trouwlocatie voor jezelf te hebben, omdat je dan zeker weet dat je van alle ruimtes gebruik kunt maken. Ook heb je dan niet dat mensen stiekem bij je trouwceremonie komen kijken, vanaf een afstandje. Of dat je als bruid zijnde ineens nog een andere bruid ziet rondlopen.

Bij landgoed Groot Warnsborn kun je bijvoorbeeld het hele gebouw voor jezelf hebben. Er is dan nog wel een hotelgedeelte, maar dit ligt een stukje van de trouwlocatie vandaan. Hierdoor ben je de hele dag exclusief met je gezelschap.

Kinderen rennen buiten op het grasveld van Groot Warnsborn.
Bruiloft Hotel Winselerhof 036

2. Hoe professioneel personeel bijdraagt aan een luxe bruiloft

We merken zelf dat er heel veel verschil is qua personeel, op trouwlocaties. Wanneer een locatie vaste mensen in dienst heeft, merk je dat meteen aan de professionaliteit. Dingen zijn gewoon “meer af”, het personeel denkt met je mee en je voelt je in de watten gelegd. Vaak is het personeel ook aardig, zowel voor jullie als jullie gasten en met een beetje geluk ook voor de meewerkende leveranciers.

Luxe dineren bij een luxe trouwlocatie: avond bij The Duke.

De rol van een vast aanspreekpunt op de trouwlocatie

Ook zien we dat de wat meer luxe trouwlocaties een vast aanspreekpunt hebben die nauw samenwerkt met bijvoorbeeld een weddingplanner. Zo hebben we met Vivian samengewerkt bij Het Roode Koper. Die samenwerking zorgt er dan voor dat alles goed verloopt op een manier waarbij het bruidspaar compleet ontzorgd wordt. De persoon die op jouw dag aanwezig is, is vaak ook de persoon met wie je alle (of veel) van de voorbesprekingen hebt gedaan.

Hij of zij weet precies wat jullie besproken hebben en kent jullie ook een beetje. Vivian zegt hierover: “ik vind het belangrijk dat mijn bruidsparen meerdere keren bij een locatie langs kunnen komen om hun wensen te bespreken. Dit moet niet beperkt worden, omdat de locatie vindt dat er een maximum aanwezig is”.

Onze ervaring

Wij waren blij verrast toen een locatiemanager van The Duke ons opbelde met de vraag of wij nog wensen hadden als leverancier zijnde. We bespraken meteen onze wensen voor de artiestenmaaltijd en vroegen of er eventueel ook een trapje beschikbaar was voor het maken van de groepsfoto. Uiteraard werd in alles meegedacht!

Bruiloft Finley Het Witte Huis AR 050 1

Dieetwensen en allergiën

Ook geeft Vivian aan dat er een groot verschil is tussen locaties als het gaat om kennis van dieetwensen en allergiën. Ze zegt: “ik maak wel eens mee dat gasten aan tafel zitten en iets willen navragen met betrekking tot een allergie. Een goede locatie heeft personeel in dienst die 9 van de 10 keer direct de vraag kan beantwoorden. Het is van belang dat men weet dat er in het eten zit, zodat je vervolgens met een gerust hart je eten op kunt eten. Ook raad ik bruidsparen altijd aan om een keer te gaan proeven. Veel locaties bieden een proefdiner aan, zodat je alvast weet wat je kunt verwachten“.

Heerlijk ontbijt bij Opa Major.

Precies genoeg personeel

Sowieso is Vivian van mening dat een écht goede trouwlocatie een perfecte balans heeft tussen genoeg personeel om iedereen te kunnen bedienen, zonder dat er mensen niets staan te doen. Dineren waarbij je per twee tafels een vast persoon hebt voelt erg fijn en vertrouwd.

3. De omgeving en voorzieningen van een luxe trouwlocatie

Vaak kiezen bruidsparen toch ook een locatie omwille van de omgeving. Het kan zijn dat de aanrijroute prachtig is, dat de locatie centraal is waardoor veel gasten een relatief korte reistijd hebben, maar ook dat de locatie zelf bijvoorbeeld een grote tuin heeft en een karakteristiek gebouw. Alleen de buitenkant van een locatie laat vaak al zien hoe de sfeer binnen is.

Bruiloft Landgoed het Roode Koper 020

Elke ruimte zijn eigen sfeer

Het is erg fijn wanneer een trouwlocatie diverse ruimtes heeft met een eigen sfeer. Zo kun je bijvoorbeeld het ene moment buiten zijn voor de trouwceremonie en terwijl dit moment bezig is kan de locatie alvast een toost en taartmoment creeëren op een andere plek. Zonder dat jullie hier last van hebben.

Bruiloft Finley Het Witte Huis AR 024 1

Verschillende ruimtes

Denk ook bijvoorbeeld aan het diner: wanneer je aansluitend een feestavond hebt is het fijn om dit in twee verschillende zalen te kunnen doen. De DJ of band kan alvast opbouwen en het geluid testen en jullie hebben hier totaal geen last van. Ook kan het zijn dan eventuele avondgasten (die er overdag niet bij waren) alvast in een aparte ruimte ontvangen kunnen worden.

Trouwfotografie Hotel Winselerhof Limburg 031

Niet zichtbare parkeerplaats

En iets wat wij als fotograaf dan weer fijn vinden is wanneer er een parkeerplaats aanwezig is die groot genoeg is voor het aantal gasten dat aanwezig kan zijn, maar tegelijkertijd ook uit het zicht is. Er zijn namelijk ook locaties waar de parkeerplaats direct in het zicht ligt van de trouwceremonie. En dat zie je als gast misschien niet direct, maar als bruidspaar wel. Kortom: ook iets om even over na te denken ;)

Buiten luxe dineren bij het Roode Koper.

4. Een luxe trouwlocatie met geweldige voorzieningen

Goed, we hadden het net natuurlijk al over fijn personeel en de ligging, maar er zijn nog extra voorzieningen die een locatie nét iets meer luxe kunnen maken. Zijn er bijvoorbeeld slaapkamers aanwezig? Voor jullie zelf, maar ook voor jullie intimi of misschien zelfs het hele gezelschap?

En indien deze slaapkamers er niet zijn, heeft de trouwlocatie ervaring met nabijgelegen hotels waar je kunt overnachten? We hoorden van Peter Bos, operations manager bij Het Roode Koper, dat ze zelf 36 hotel kamers, 2 villa’s en 2 suites hebben, maar bij grotere evenementen ook gebruikmaken van (nabijgelegen luxe) locaties waar ze een goede samenwerking mee hebben.

Huwelijk Roode Koper Ermelo 020

Fotogenieke trouwlocatie

En qua fotografie: is de omkleedruimte mooi? Soms is de trouwlocatie zelf prachtig, maar worden de voorbereidingen in lelijke conferentiezaaltjes gedaan. Is het mogelijk om de bruidssuite al vroeg op de dag tot je beschikking te krijgen? Of is jullie trouwdag zo in te plannen dat alle voorbereidingen wat later op de dag kunnen starten? Voor de foto’s is het niet alleen mooier om een fotogenieke plek te hebben, maar ook is het voor jullie zelf fijn om op een mooie plek te zijn.

Bruidsfotograaf Het Rodde Koper Ermelo LK 004
Bruidsfotograaf Het Rodde Koper Ermelo LK 017

Flexibiliteit met betrekking tot de ceremonieplek

Veel “high-end” trouwlocaties zijn flexibel qua trouwsetting: er is een plan A en plan B en soms zelfs een Plan C. Bijvoorbeeld wanneer een dag heel wisselvallig kan zijn qua weer. Soms is het regenachtig, soms zonnig, maar er is ook een derde scenario waarbij het zo zonnig is dat het bijna te warm is buiten. Veel locaties hebben twee settings klaarstaan of kunnen snel wisselen.  Vivian hierover: “ik vind het van belang dat een locatie flexibel is, maar zeker nooit het comfort voor de gasten uit het oog verliest. Je staat voor kwaliteit en zorgt er dus ook voor dat dit altijd behouden blijft”.

Bruidsfotograaf Het Rodde Koper Ermelo LK 026

Het culinaire aspect van een luxe bruiloft

Ik denk dat het bijna vanzelf gaat dat een luxere trouwlocatie ook een fantastische keuken heeft. Maar toch is het het vermelden waard. We kwamen de afgelopen jaren bij locaties zoals Het Winselerhof, Het Roode Koper, De Kas en The Duke en het eten ziet er prachtig uit. Dit zorgt voor een onvergetelijke ervaring voor jullie gasten.

Bruiloft The Duke Nistelrode CF 047

Flexibiliteit in het kiezen van leveranciers voor jullie luxe bruiloft

Wat een dag extra mooi kan maken is wanneer je ook zelf leveranciers kunt inbrengen. Sommige trouwlocaties willen per se dat je gebruik maakt van hun eigen personeel voor bijvoorbeeld de trouwtaart, maar soms kun je ook zelf iemand inbrengen voor een sweet table of taartentafel. Want iedereen heeft zijn eigen specialisme natuurlijk ;)

Bruiloft Businessclub The Duke 035
Trouwen de Kas Amsterdam JM 031

Deze luxe trouwlocaties raden wij écht aan

Het Winselerhof, omdat het zo prachtig gelegen is in Limburg en je er fantastisch kunt eten.
Landgoed Het Roode Koper, omdat we eigenlijk geen luxere trouwlocatie kennen.
Finley het Witte Huis, want hoe heerlijk is het om hier direct aan het water te kunnen trouwen?
Het Hulstkampgebouw met Maison van den Boer, een geweldige locatie voor grote bruiloften in Rotterdam.
The Duke, wanneer je in de watten gelegd wilt worden met eigen Butler, in Brabant.
En The Grand, omdat het van zichzelf natuurlijk al een bijzondere locatie is in Amsterdam.

Bruiloft Parc Broekhuizen 036

Luxe trouwlocatie tips van Weddingplanner Het Bruidsmeisje

Parc Broekhuizen: exclusiviteit, prachtige kamers, een signature chef met 2 michelin sterren en een uniek en stijlvol interieur, zowel van de kamers als van alle ruimtes.
De Loft: Op een unieke plek waar je over Amsterdam uit kunt kijken, helemaal hip en happening en zeer stijlvol ingericht.
Kasteel de Hoogenweerth: een bourgondische plek aan het water in het pittoreske Maastricht, waar je zelfs met een helicopter kunt landen. Exclusiviteit is heel erg passend bij deze locatie.

Trouwfotografie Hotel Winselerhof Limburg 061

Het belang van een weddingplanner bij het creëren van een zorgeloze luxe bruiloft

Wij raden in bijna alle gevallen een weddingplanner aan. Helemaal in het geval dat je een trouwdag wilt hebben waarbij jullie zelf helemaal ontzorgd worden en jullie gasten ook. Natuurlijk is het leuk om een paar ceremoniële taken over te dragen aan “bruidspersoneel“, maar het managen van een trouwdag is al snel werk te noemen.

Dus als je dan toch voor luxe gaat, boek een weddingplanner. Twijfel je over welke topper bij jullie zou kunnen passen, laat het dan vooral horen want we denken graag met jullie mee. En qua trouwfotografie weet je ons natuurlijk ook te vinden ;)