Last-minute bruiloft | hoe kan ik snel trouwen in 2023?

Het najaar van 2022

Jullie willen graag trouwen. En het liefst nog komend jaar, ook al adviseert iedereen om een dik jaar qua planning te nemen. Maar dat willen jullie niet. De vraag is dan ook: hoe snel kun je een trouwdag plannen? Of eigenlijk: “hoe plan ik een last-minute bruiloft”?
Trouwen Kasteelhoeve Geldrop 039

Last minute-bruiloft

Gemiddeld gezien beginnen bruidsparen zo’n 12 maanden van te voren met het plannen van hun ideale trouwdag. Wij zijn zelf, voor onze bruiloft in 2013, een maand of 8 van te voren begonnen en we maken regelmatig mee dat bruidsparen een veel kortere planning hebben. Ze willen graag snel trouwen. De vraag is hoe lang je echt nodig hebt om een fijne bruiloft te plannen.
Het is handig om te weten wat je echt nodig hebt voor een last-minute bruiloft. Wat zijn bijvoorbeeld de ingrediënten om een trouwdag officieel te maken, nog naast wat jullie zelf graag zouden willen op jullie trouwdag. Laten we beginnen met die “grijze zaken” die geregeld moeten worden.

Snel trouwen en dan de tijd nemen.

Begin bij de rijksoverheid

Wanneer je op de website van de rijksoverheid kijkt, zie je dat een paar dingen van belang zijn:
1. Je moet minimaal 2 weken (en maximaal 1 jaar van te voren) voorafgaand aan je huwelijk melden dat je van plan bent te gaan trouwen op de door jullie gekozen trouwdatum. Uitzonderingen op deze regel bestaan, dus bekijk vooral even de website.
2.Aanmelden kan online (met DigiD) of aan het loket van het gemeentehuis en je hebt een ID-bewijs nodig van jullie en jullie volwassen getuigen (minimaal 2, maximaal 4).

Kies een weddingplanner voor je last-minute bruiloft.

Denk na over wat precies vast ligt na jullie trouwdag

Je kunt dus een bruiloft, in theorie, in een week of 2 regelen, mits je dat hebt aangegeven bij de gemeente. Maar er zijn wel een paar keuzes die gemaakt moeten worden. Liefst neem je hier even goed de tijd voor:
1. Wil je trouwen in wettelijke gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden (standaard is nu wettelijke gemeenschap van goederen).
2. Welke achternaam (of achternamen) gaan jullie gebruiken?
3. Op welke dag gaan jullie trouwen, hoe laat en waar precies? De kosten verschillen per gemeente.
4. Trouwen jullie alleen voor de gemeente of ook voor de kerk (de kerk mag pas NA het gemeentelijke huwelijk gesloten is).
Kinderen bruiloft Heissche Hoeve 0118

Trouwdatum, trouwlocatie, trouwambtenaar…

We hebben eerder al een blogpost geschreven met wat je moet regelen voor je bruiloft: regel je trouwdatum, trouwlocatie en je trouwambtenaar als eerst. Want deze drie dingen zijn essentieel: een trouwlocatie heb je nodig zodat je op een plek kunt samenkomen, die trouwambtenaar moet officieel het huwelijk uitspreken en de trouwdatum is ook handig. Kies voor een minder populaire datum, zodat je gemakkelijk je favoriete leveranciers bij elkaar kunt vinden. Dat scheelt veel tijd met zoeken. Vervolgens kun je de details gaan invullen. Zoals een fijne trouwfotograaf, mooie trouwkleding en wel of niet een taart.

De datum staat nu vast, de locatie waarschijnlijk ook. Wat is nu de volgende stap?

Overleg samen heel bewust wat je echt nodig hebt. Denk aan een prioriteitenlijst. Misschien kunnen jullie afzonderlijk kijken wat jullie graag willen. Is een trouwtaart van belang? Een uiterst zeldzame, precies perfect afgepaste trouwjurk? Hoe denken jullie over met de handgemaakte trouwkaarten? Dit soort details zijn supermooi, maar kunnen ook veel tijd kosten. Die trouwjurk kan bijvoorbeeld al zo 3 tot 6 maanden kosten om te bestellen.
Trouwen Kasteelhoeve Geldrop 049

Kies voor flexibele leveranciers

Heb je een last-minute bruiloft, kies dan bijvoorbeeld voor een trouwjurk die al, zo goed als, af is. Bij Assepoester, in Arnhem, hangen zo’n 5000 (!) trouwjurken, klaar om te passen en daarna lekker mee naar huis te nemen. Je kunt vervolgens je jurk aan laten passen door een lokale kleermaker. De website geeft zelfs aan dat je een week voor je trouwdag nog een jurk kunt komen uitzoeken. Dat scheelt wellicht veel getwijfel! ;)

Regel snel een trouwboeket

Maar bloemen ook. Wanneer jij twee weken voor je trouwdag bij je lokale bloemist langsgaat, die bloemist waar je wel vaker een bloemetje of plant koopt, dan weet ik zeker dat hij of zij jou kan helpen met een te gek trouwboeket. En een paar mooie bloemstukken moeten ook nog wel lukken. Het kan zijn dat die ene speciale bloem niet gaat lukken, maar durf je te vertrouwen op je eigen bloemist, dan ga je zeker niet teleurgesteld worden.
Bruiloft Brekers Callantsoog 010 1

Neem de tijd voor je kapper en/of visagist

Haar en Make-up, daar zou ik wel even goed mee om te tafel gaan. Heb je een vaste kapper die wel vaker jouw haar doet dan kan dit een goede keuze zijn (indien hij of zij op jullie dag nog beschikbaar is). Ik zou zelf niet snel de proefsessie overslaan. Hoewel dit tijd kan schelen is het wel een risico dat je loopt. Ik heb een paar keer meegemaakt dat de voorbereidingen extra stressvol waren, omdat die proefsessie door omstandigheden niet mogelijk was en de bruid daardoor op haar trouwdag ineens twijfels kreeg over het kapsel dat ze zelf had uitgezocht.

Wil je een last-minute bruiloft, vermijd dit dan

Ik kan natuurlijk niet helemaal inschatten wat voor jullie echt van groot belang is, maar er zijn wel een paar dingen die het plannen van een bruiloft extra lang laten duren. Hieronder beschrijf ik ze.
  • Kiezen voor een alternatieve trouwlocatie waar men officieel gezien normaal gesproken niet mag trouwen. Uitzonderingen aanvragen kosten tijd.
  • Trouwen in het buitenland. Ook dit kost vaak tijd, omdat communicatie en afstemming met leveranciers vaak tijd kost.
  • Een complexe trouwdag willen met diverse verschillende locaties. Bijvoorbeeld een trouwlocatie, een receptielocatie en een diner en/of feestlocatie. Hoe meer verschillende leveranciers je nodig hebt, hoe complexer de planning wordt.
  • Kiezen voor een hele populaire vrijdag of zaterdag in juni of september. Deze dagen zijn vaak enorm populair. Je zou ook kunnen kijken naar een madiwo bruiloft. Wil je wel graag op een vrijdag of zaterdag trouwen, kijk dan ook eens naar de maanden oktober, november en december. Hoe romantisch is een winterbruiloft? Soms kun je zelfs een last minute wedding deal scoren.

Last-minute trouwen met de Kerst kan erg leuk zijn.

Tips voor je last-minute bruiloft

  • Mocht je ons al wat langer kennen dan weet je dat we fan zijn van enkele te gekke weddingplanners! Ze kunnen jullie veel uitzoekwerk besparen, doordat je gebruik kunt maken van hun zelf-geteste leveranciersnetwerk.
  • Kies dus voor een minder populaire trouwdatum, tenzij je al zeker weet dat de trouwlocatie, ambtenaar en favoriete leveranciers beschikbaar zijn.
  • Gebruik onze trouwtips om ideeën voor jullie snelle bruiloft te krijgen en fijne leveranciers te vinden.
  • Maak gebruik van de budgetplanner van The Perfect Wedding. Ze hebben ook een artikel over het plannen van je bruiloft in 12 weken.  Ook is het mogelijk om gebruik te maken van de kennis van je trouwleveranciers. Vaak willen ze je helpen om jullie trouwdag helemaal passend bij jullie wensen te maken.

Regel zelf dingen als je snel wilt trouwen.