Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Last-minute bruiloft | hoe kan ik snel trouwen in 2024?

Het is 2024 en jullie willen graag trouwen. Liefst nog dit jaar, ook al adviseert iedereen om een dik jaar qua planning te nemen. Maar hoe snel kun je trouwen in Nederland? Hoe snel kun je een trouwdag plannen? Of eigenlijk: “hoe plan ik een last-minute bruiloft”?

Trouwen Kasteelhoeve Geldrop 039

De basis van een last minute-bruiloft

Gemiddeld gezien beginnen bruidsparen zo’n 12 maanden van te voren met het plannen van hun ideale trouwdag. De vraag is hoe lang je écht nodig hebt om een fijne bruiloft te plannen.

Het is handig om te weten wat je echt nodig hebt voor een last-minute bruiloft. Wat zijn bijvoorbeeld de ingrediënten om een trouwdag officieel te maken, nog naast wat jullie zelf graag zouden willen op jullie trouwdag. Laten we beginnen met die “grijze zaken” die geregeld moeten worden.

Snel trouwen en dan de tijd nemen.

Snel trouwen voor de wet: regel dit als eerst

Wanneer je op de website van de rijksoverheid kijkt, zie je dat een paar dingen van belang zijn:

1. Je moet minimaal 2 weken (en maximaal 1 jaar van te voren) voorafgaand aan je huwelijk melden dat je van plan bent te gaan trouwen op de door jullie gekozen trouwdatum. Uitzonderingen op deze regel bestaan, dus bekijk vooral even de website.

2. Aanmelden kan online (met DigiD) of aan het loket van het gemeentehuis en je hebt een ID-bewijs nodig van jullie en jullie volwassen getuigen (minimaal 2, maximaal 4).

Favoriete Trouwfoto 2022 099

Trouwdatum, trouwlocatie, trouwambtenaar…

We hebben eerder al een blogpost geschreven met wat je moet regelen voor je bruiloft:

 1. Regel je trouwdatum, dit hangt samen met het vinden van een trouwlocatie
 2. Check of deze trouwlocatie mogelijk is bij jullie trouwlocatie
 3. Regel een trouwambtenaar, want hij of zij maakt jullie huwelijk formeel

Deze drie dingen zijn essentieel: een trouwdatum gebruik je als eerste richtpunt, een trouwlocatie heb je nodig zodat je op een plek kunt samenkomen endie trouwambtenaar moet officieel het huwelijk uitspreken.

Trouwfotografie Hotel Winselerhof Limburg 040

Tip: Overweeg minder populaire dagen of maanden om last minute trouwen makkelijker te maken, helemaal wanneer je snel wilt trouwen voor de wet. Dit maakt het ook gemakkelijker om je favoriete leveranciers bij elkaar te vinden. Vervolgens kun je de details gaan invullen. Zoals een fijne trouwfotograaf, mooie trouwkleding en wel of niet een taart.

snel trouwen en een trouwambtenaar regelen is soms ook mogelijk

Plan je bruiloft binnen 3 maanden

Overleg samen heel bewust wat je echt nodig hebt. Denk aan een prioriteitenlijst. Misschien kunnen jullie afzonderlijk kijken wat jullie graag willen. Is een trouwtaart van belang? Een uiterst zeldzame, precies perfect afgepaste trouwjurk? Willen jullie heel specifieke een bepaalde trouwfotograaf of videograaf?

Hoe denken jullie over met de handgemaakte trouwkaarten? Dit soort details zijn supermooi, maar kunnen ook veel tijd kosten. Die trouwjurk kan bijvoorbeeld al zo 3 tot 6 maanden kosten om te bestellen.

Tip: je kunt natuurlijk ook veel goede ideeën krijgen door ChatGPT voor je bruiloft te gebruiken.

Trouwen Kasteelhoeve Geldrop 049

Kies voor flexibele leveranciers voor je trouwjurk en bloemen

Heb je een last-minute bruiloft, kies dan bijvoorbeeld voor een trouwjurk die al, zo goed als, af is. Sommige bruidsboetieks hebben een grote voorraad trouwjurken die binnen 3 maanden of zelfs sneller beschikbaar zijn. Ideaal voor last minute trouwen.

Bij Assepoester, in Arnhem, hangen zo’n 5000 (!) trouwjurken, klaar om te passen en daarna lekker mee naar huis te nemen. Een trouwjurk binnen drie maanden kopen is dus mogelijk.

Je kunt vervolgens je jurk aan laten passen door een lokale kleermaker. De website geeft zelfs aan dat je een week voor je trouwdag nog een jurk kunt komen uitzoeken. Dat scheelt wellicht veel getwijfel! ;)

Backdrop bruiloft 0059

Regel snel een trouwboeket

Wanneer jij twee weken voor je trouwdag bij je lokale bloemist langsgaat, die bloemist waar je wel vaker een bloemetje of plant koopt, dan weet ik zeker dat hij of zij jou kan helpen met een te gek trouwboeket. En een paar mooie bloemstukken moeten ook nog wel lukken. Het kan zijn dat die ene speciale bloem niet gaat lukken, maar durf je te vertrouwen op je eigen bloemist en ben je flexibel, dan ga je zeker niet teleurgesteld worden.

Snel trouwen is ook bij ons mogelijk

Gaan jullie snel trouwen en zoeken jullie nog een last-minute trouwfotograaf? We zijn vaak al geboekt voor populaire trouwdata, maar kiezen jullie voor een doordeweekse dag, dan is er vaak veel mogelijk. Je kunt vrij gemakkelijk checken of we nog beschikbaar zijn in ons beschikbaarheidoverzicht.

Tip: we hebben nog veel beschikbaarheid in de lentemaanden en september 2024, oktober 2024 en november 2024!

Bruiloft Brekers Callantsoog 010 1

Neem de tijd voor je kapper en/of visagist

Haar en Make-up artiesten, daar zou ik wel even goed mee om te tafel gaan. Heb je een vaste kapper die wel vaker jouw haar doet dan kan dit een goede keuze zijn (indien hij of zij op jullie dag nog beschikbaar is). Ik zou zelf niet snel de proefsessie qua make-up overslaan. Hoewel dit tijd kan schelen is het wel een risico dat je loopt.

Wil je meer trouwreportages bekijken?

Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

bekijk portfolio
foto bruidspaar

Ik heb een paar keer meegemaakt dat de voorbereidingen extra stressvol waren, omdat die proefsessie door omstandigheden niet mogelijk was en de bruid daardoor op haar trouwdag ineens twijfels kreeg over het kapsel dat ze zelf had uitgezocht.

bruidspaar geeft elkaar een kus tijdens een goed geplande bruiloft

Maak je last-minute bruiloft makkelijker door deze tips

Ik kan natuurlijk niet helemaal inschatten wat voor jullie echt van groot belang is, maar er zijn wel een paar dingen die het plannen van een bruiloft extra lang laten duren. Hieronder beschrijf ik ze.

 • Kiezen voor een alternatieve trouwlocatie waar men officieel gezien normaal gesproken niet mag trouwen. Uitzonderingen aanvragen kosten tijd. Een officiële trouwlocatie is hierin het handigst om te regelen.
 • Trouwen in het buitenland. Ook dit kost vaak tijd, omdat communicatie en afstemming met leveranciers vaak tijd kost.
 • Een complexe trouwdag willen met diverse verschillende locaties. Bijvoorbeeld een trouwlocatie, een receptielocatie en een diner en/of feestlocatie. Hoe meer verschillende leveranciers je nodig hebt, hoe complexer de planning wordt.
 • Kiezen voor een hele populaire vrijdag of zaterdag in juni of september. Deze dagen zijn vaak enorm populair. Je zou ook kunnen kijken naar een madiwo bruiloft. Wil je wel graag op een vrijdag of zaterdag trouwen, kijk dan ook eens naar de maanden oktober, november en december. Hoe romantisch is een winterbruiloft? Soms kun je zelfs een last minute wedding deal scoren.
last-minuten bruiloft plannen met taart en lekkers

Tips voor je last-minute bruiloft

 • Mocht je ons al wat langer kennen dan weet je dat we fan zijn van enkele te gekke weddingplanners! Professionele weddingplanners kunnen je helpen bij het organiseren van een bruiloft binnen drie maanden, dankzij hun ervaring en netwerk van betrouwbare leveranciers.
 • Kies dus voor een minder populaire trouwdatum, tenzij je al zeker weet dat de trouwlocatie, ambtenaar en favoriete leveranciers beschikbaar zijn.
 • Gebruik onze trouwtips om ideeën voor jullie snelle bruiloft te krijgen en fijne leveranciers te vinden. Heb je ons al geboekt, vraag dan zeker of we je kunnen helpen bij het vinden van leveranciers, omdat we soms nét wat sneller de agenda kunnen checken dan wanneer je zelf een mail stuurt (echt waar!).
 • Maak gebruik van de budgetplanner van The Perfect Wedding. Ze hebben ook een artikel over het plannen van je bruiloft in 12 weken.  Ook is het mogelijk om gebruik te maken van de kennis van je trouwleveranciers. Vaak willen ze je helpen om jullie trouwdag helemaal passend bij jullie wensen te maken.
 • Als je snel wilt trouwen zonder in te leveren op kwaliteit, is het van belang om prioriteiten te stellen en je te richten op de essentiële aspecten van je trouwdag.
Regel zelf dingen als je snel wilt trouwen.

Last-minute trouwfotograaf

Omdat we ons helemaal voor kunnen stellen dat ook het offerte-opvraag-proces lang kan duren, hebben we onze beschikbaarheid helder online gezet. Je kunt hier zien of we nog beschikbaar zijn op jullie trouwdag. Zijn we niet meer beschikbaar? Stuur ons alsnog een mailtje en we sturen zo snel mogelijk een paar namen door van trouwfotografen die nog wél kunnen. Wie weet tot ziens!