Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Kinderen op je bruiloft: tips voor een kindvriendelijke dag

receptie-bruiloft-003

Veel bruidsparen twijfelen of ze kinderen moeten uitnodigen voor hun bruiloft. Ik snap het wel, misschien twijfel je over die kinderen van je vriendengroep, omdat je wilt dat de ouders een fijne dag beleven en kinderen kunnen best druk zijn.

Kinderen op je bruiloft

In deze blogpost willen we je een paar trouwtips meegeven om een kindvriendelijke bruiloft te organiseren en zo iedereen te laten genieten van jullie trouwdag. Lees verder om te ontdekken waarom kinderen op je bruiloft een bijzondere extra dimensie geven aan de dag.

kinderen-op-je-bruiloft-023

Voordelen van kinderen op je bruiloft

Laten we beginnen met de voordelen. Er zijn verschillende redenen om toch vooral die kleintjes uit te nodigen op jullie dag. En je kies natuurlijk helemaal zelf he… dit zijn alleen onze tips en overwegingen.

kinderen-op-je-bruiloft-016

Extra vreugde en spontaniteit

Kinderen hebben een bijzonder talent om elke dag nét even zonniger te maken. Ze zijn spontaan en enthousiast en dit zorgt, meestal, voor extra vrolijkheid en plezier. Denk aan schattige momentjes tijdens de ceremonie, kleine dansjes op de dansvloer of onverwachte uitspraken tijdens bijvoorbeeld het diner. Deze momenten maken een trouwdag echt uniek.

Familiemomenten

Bruiloften draaien vaak om familiemomenten. Opa’s, oma’s, tantes en ooms, neefjes en nichtjes, iedereen geniet samen van deze extra speciale dag. Het is een mooie gelegenheid om samen nieuwe herinneringen te maken.

kinderen-op-je-bruiloft-001

Fotogenieke momenten

Zeg nou zelf… hoe fotogeniek zijn deze kinderen? Volledig zichzelf. Soms super schattig, soms heel erg stoer, soms wordt er gehuild, soms een vieze broek en hier en daar een knuffel.

Kinderen voelen zich bijzonder

Vaak vinden kinderen het leuk om onderdeel te zijn van iets wat volwassenen doen. Ze voelen zich deze dag extra speciaal en leven vaak weken of maanden toe naar jullie trouwdag. Ook zien familieleden elkaar weer, ook al zien ze elkaar misschien niet heel vaak.

kinderen-op-je-bruiloft-024

Minder formeel

Kinderen kunnen vaak de formele momenten nét iets minder formeel aan laten voelen. De sfeer wordt losser, er is ruimte voor spontaniteit. Dit kan zorgen voor een hele fijne sfeer op jullie dag.

Uitdagingen van kinderen op je bruiloft

Je moet natuurlijk wel met de nodige zaken rekening houden. Vandaar dat we die hieronder beschrijven. Tussendoor geven we alvast een aantal tips.

kinderen-op-je-bruiloft-022

Rondrennende kinderen tijdens de trouwceremonie

“Maar die ceremonie dan, die kinderen kunnen toch nooit stilzitten?” Ik vind het zelf altijd zo mooi als de trouwambtenaar helemaal ingespeeld is op kinderen. We hebben al heel wat ceremonies meegemaakt waar kinderen (heel even) de show stalen tijdens de ceremonie. Dat kan net dat zenuwachtige momentje omtoveren tot een relaxte sfeer.

kinderen-op-je-bruiloft-029

Tip: bijvoorbeeld één van de ouders vragen of ze een goede vaste oppas hebben die tijdens de ceremonie aanwezig wil zijn om op de kinderen te passen. Dat kost misschien een paar tientjes (helemaal als je ze de rest van de dag er ook bij laat zijn om op te passen), maar het kan eventuele stress wegnemen (indien je zelf die stress voelt).

kinderen-op-je-bruiloft-021

Cadeau’s voor kinderen op een bruiloft

Of deel voorafgaand aan de ceremonie wat leuks uit aan de kinderen, zodat ze iets te doen hebben. We hebben ook wel ceremonies meegemaakt waar kinderen juist een kleine taak kregen, zoals akte’s tekenen, opletten of er veel gelachen werd of ringen kwamen brengen.

Bruiloft Explore Muiden 033

Rustig genieten mét oppas

Er zijn natuurlijk genoeg goede redenen te verzinnen waarom het hebben van heel veel kinderen op je bruiloft best een uitdaging is. Bijvoorbeeld: “ik wil mijn gasten graag een dag geven waar ze lekker kunnen genieten”.

kinderen-op-je-bruiloft-033

Het is goed om te weten dat het vinden van een oppas soms moeilijker is dan het letten op je eigen kind. We weten zelf uit ervaring dat er altijd wel iemand is die in de avond kan oppassen, als het kindje toch al moe is, maar overdag kan het behoorlijk lastig zijn.

Tussenoplossing: kinderen overdag toestaan en dan vragen of ze vanaf het diner naar opa en oma gaan? Onze Emmily ging bijvoorbeeld tijdens de bruiloft van Ramons zusje, na het taartmoment, met mijn moeder mee. Ik was als schoonzus van de bruid apentrots op dat mooie kleine meisje met haar prachtige bruidsmeisje-jurkje.

kinderen-op-je-bruiloft-003

Wie gaat op ze letten?

Een andere reden is: “ze kunnen zo druk zijn en wie gaat er op ze letten?”  Een hele makkelijke oplossing is het verzorgen van kleine tasjes met kleurboeken, stiften (bijvoorbeeld die van Crayola Color Wonder, serieus, zoek op!), wat lekkers en eventueel een speurtocht.

We hebben ook een keer meegemaakt dat het bruidspaar de kinderen een weggooicamera gaf met een kaartje met opdrachten. Dan hebben zij wat te doen en krijg je nog een aantal gekke foto’s er bij.

kinderen-op-je-bruiloft-027

Tips voor een kindvriendelijke bruiloft

Een klein overzicht van een aantal tips.

1. Huur een springkussen

We maakten ook een keer mee dat een bruidspaar een springkussen had gehuurd: uren speelplezier. En dan heb ik het nog niet gehad over professionele poppenkastspelers, verkleedpartijen en goodie bags voor kinderen.

bruiloft-kasteelhoeve-geldrop-034

2. Kinderen en het diner op je bruiloft

Jaja, het diner is natuurlijk ook nog zo’n moment om rekening mee te houden. Veel locaties hebben de mogelijkheid om een kindermenu te regelen voor de kleintjes. Je kunt ze aan tafel indelen bij de ouders, maar soms is het ook makkelijk om alle kleine kinderen bij elkaar, op een rustig plekje, te laten eten. De ouders helpen mee en een kwartier later zijn alle buikjes vol met tomaatjes, komkommer, patatjes en mayo.

kinderen-op-je-bruiloft-030

Vaak hebben kinderen al veel eerder trek, dan de oudere mensen, dus plan hier tijd voor in tijdens bijvoorbeeld het einde van de receptie. Etenstijd rond half zes, afhankelijk van of ze net een taartje hebben gehad (en de leeftijd natuurlijk) of niet.

3. Huur een nanny in

Is er voldoende budget aanwezig? Huur dan gewoon een nanny in als er best veel kinderen komen. Bijvoorbeeld La Nou Nou. Deze professionals weten precies wat wél en wat niet leuk is voor kinderen, op een bruiloft.

kinderen-op-je-bruiloft-004

4. Zorg voor activiteiten en vermaak

Wil je toch zelf activiteiten regelen? Denk dan bijvoorbeeld aan een goodie bag met daarin een kleurboek, stiften, mini-camera, wedding-bingo-card, en iets om te knutselen.

kinderen-op-je-bruiloft-005

5. Geef ouders en kinderen de optie om tot rust te komen

Hebben jullie de ruimte in jullie plannen, kijk dan of het mogelijk is om bijvoorbeeld na de receptie de ouders afscheid te laten nemen van de kinderen. Dan zijn ze daarna helemaal klaar om aan tafel te gaan met de volwassen gasten. Soms komen we ook op locaties waar de kinderen rond 19:00 naar bed gaan (op locatie). Hier hebben de ouders dan ook even tijd voor nodig.

kinderen-op-je-bruiloft-002

Communicatie met ouders

We raden je sowieso aan om, als je heel erg twijfelt, te overleggen met de ouders in je omgeving. Wellicht hebben ze helemaal geen zin om hun kind(eren) mee te nemen of hebben ze zelf een perfecte tussenoplossing.

kinderen-op-je-bruiloft-032

Informeer over eventuele gevaren

Wanneer jullie op een locatie trouwen met veel water, een locatie hebben dicht bij een autoweg of een locatie met een andere gevaarlijke situatie, dan is het sowieso handig om de ouders hiervan op de hoogte te stellen.

Communicatie is altijd goed. En tot die tijd laten we gewoon heel veel schattige kinderfoto’s zien. Wie weet raak je overtuigd ;)

kinderen-op-je-bruiloft-014
kinderen-op-je-bruiloft-031

Lijkt het je leuk om meer te lezen over kinderen op je bruiloft? Klik dan even op de link, want The DJ Company heeft hier ook een leuk blog over geschreven.