Kinderen op je bruiloft | wel of niet?

receptie-bruiloft-003

Kinderen op je bruiloft

We lezen best wel wat berichten online over waarom mensen vooral geen kinderen op hun bruiloft willen uitnodigen. Ik snap het wel, misschien twijfel je over die kinderen van je vriendengroep, omdat je wilt dat de ouders een fijne dag beleven en kinderen kunnen best druk zijn.

Toch willen we je een paar trouwtips meegeven vóór kinderen op je bruiloft, want echt… ze kunnen zo tof zijn! De foto’s die we in deze blogpost laten zien waren bijna allemaal van stellen die (nog) geen kinderen hebben en het toch helemaal oké vonden dat er jonge en oudere kinderen aanwezig waren op hun dag.

kinderen-op-je-bruiloft-023

Alles tips in één blogpost

Eigenlijk was ik van plan om twee losse blogs te schrijven: een blog voor stellen die trouwen met kind er bij en zich afvragen of ze nog meer kinderen uit moeten/zullen nodigen en een ander blog voor bruidsparen die zelf (nog) geen kinderen hebben. Maar ik maak er toch gewoon één enkel blog van.

En in plaats van het geven van redenen om vooral kinderen uit te nodigen (dat maak je natuurlijk zelf wel uit), willen we een aantal veronderstellingen “omdenken”. Wie weet maakt dat de keuze wel makkelijker om een kindvriendelijke bruiloft te hebben.

kinderen-op-je-bruiloft-016

Rondrennende kinderen tijdens de trouwceremonie

“Maar die ceremonie dan, die kinderen kunnen toch nooit stilzitten?” Ik vind het zelf altijd zo mooi als de trouwambtenaar helemaal ingespeeld is op kinderen. We hebben al heel wat ceremonies meegemaakt waar kinderen (heel even) de show stalen tijdens de ceremonie. Dat kan net dat zenuwachtige momentje omtoveren tot een relaxte sfeer.

Tip: bijvoorbeeld één van de ouders vragen of ze een goede vaste oppas hebben die tijdens de ceremonie aanwezig wil zijn om op de kinderen te passen. Dat kost misschien een paar tientjes (helemaal als je ze de rest van de dag er ook bij laat zijn om op te passen), maar het kan eventuele stress wegnemen (indien je zelf die stress voelt).

kinderen-op-je-bruiloft-021

Cadeau voor een kindje

Of deel voorafgaand aan de ceremonie wat leuks uit aan de kinderen, zodat ze iets te doen hebben. We hebben ook wel ceremonies meegemaakt waar kinderen juist een kleine taak kregen, zoals akte’s tekenen, opletten of er veel gelachen werd of ringen kwamen brengen.

Bruiloft Explore Muiden 033

Rustig genieten mét oppas

Er zijn natuurlijk genoeg goede redenen te verzinnen waarom het hebben van heel veel kinderen op je bruiloft best een uitdaging is. Bijvoorbeeld: “ik wil mijn gasten graag een dag geven waar ze lekker kunnen genieten”.

Het is goed om te weten dat het vinden van een oppas soms moeilijker is dan het letten op je eigen kind. We weten zelf uit ervaring dat er altijd wel iemand is die in de avond kan oppassen, als het kindje toch al moe is, maar overdag kan het behoorlijk lastig zijn.

Tussenoplossing: kinderen overdag toestaan en dan vragen of ze vanaf het diner naar opa en oma gaan? Onze Emmily ging bijvoorbeeld tijdens de bruiloft van Ramons zusje, na het taartmoment, met mijn moeder mee. Ik was als schoonzus van de bruid apentrots op dat mooie kleine meisje met haar prachtige bruidsmeisje-jurkje.

kinderen-op-je-bruiloft-003

Wie gaat op ze letten?

Een andere reden is: “ze kunnen zo druk zijn en wie gaat er op ze letten?”  Een hele makkelijke oplossing is het verzorgen van kleine tasjes met kleurboeken, stiften (bijvoorbeeld die van Crayola Color Wonder, serieus, zoek op!), wat lekkers en eventueel een speurtocht.

We hebben ook een keer meegemaakt dat het bruidspaar de kinderen een weggooicamera gaf met een kaartje met opdrachten. Dan hebben zij wat te doen en krijg je nog een aantal gekke foto’s er bij.

kinderen-op-je-bruiloft-027

Springkussen

We maakten ook een keer mee dat een bruidspaar een springkussen had gehuurd: uren speelplezier. En dan heb ik het nog niet gehad over professionele poppenkastspelers, verkleedpartijen en goodie bags voor kinderen. Een extra tip: huur gewoon een nanny in als er best veel kinderen komen. Bijvoorbeeld La Nou Nou.

bruiloft-kasteelhoeve-geldrop-034

Kinderen en het diner op je bruiloft

Jaja, het diner is natuurlijk ook nog zo’n moment om rekening mee te houden. Veel locaties hebben de mogelijkheid om een kindermenu te regelen voor de kleintjes. Je kunt ze aan tafel indelen bij de ouders, maar soms is het ook makkelijk om alle kleine kinderen bij elkaar, op een rustig plekje, te laten eten. De ouders helpen mee en een kwartier later zijn alle buikjes vol met tomaatjes, komkommer, patatjes en mayo.

Vaak hebben kinderen al veel eerder trek, dan de oudere mensen, dus plan hier tijd voor in tijdens bijvoorbeeld het einde van de receptie. Etenstijd rond half zes, afhankelijk van of ze net een taartje hebben gehad (en de leeftijd natuurlijk) of niet.

kinderen-op-je-bruiloft-002

Overleg op tijd

We raden je sowieso aan om, als je heel erg twijfelt, te overleggen met de ouders in je omgeving. Wellicht hebben ze helemaal geen zin om hun kind(eren) mee te nemen of hebben ze zelf een perfecte tussenoplossing.

Wanneer jullie op een locatie trouwen met veel water, een locatie hebben dicht bij een autoweg of een locatie met een andere gevaarlijke situatie, dan is het sowieso handig om de ouders hiervan op de hoogte te stellen.

Communicatie is altijd goed. En tot die tijd laten we gewoon heel veel schattige kinderfoto’s zien. Wie weet raak je overtuigd ;)

kinderen-op-je-bruiloft-001

Wij hebben ook kinderen

kinderen-op-je-bruiloft-004

De eerste foto die we laten zien is natuurlijk van onze eigen Emmily. Wat waren we trots dat we dat kleine meisje mee- mochten en konden nemen naar de bruiloft van Ramons zusje Kim (en Sander). We hebben een paar maanden toegeleefd naar het moment dat we haar in haar prachtige jurkje zouden zien.

Een groot grasveld, opklapbare glijbaan, zonnehoedjes en er is altijd wel een gast te vinden die even bij die kleintjes wil blijven.

kinderen-op-je-bruiloft-005

Extra speciaal: het eerste sieraad wat een kindje krijgt. Een bruiloft is een perfect moment, toch?

kinderen-op-je-bruiloft-006
kinderen-op-je-bruiloft-014

Een trotse opa met zijn kleindochter.

kinderen-op-je-bruiloft-017
kinderen-op-je-bruiloft-018
kinderen-op-je-bruiloft-020
kinderen-op-je-bruiloft-024

Sommige kinderen hebben er echt geen zin meer in ; )

kinderen-op-je-bruiloft-025
kinderen-op-je-bruiloft-022
kinderen-op-je-bruiloft-026
kinderen-op-je-bruiloft-029
kinderen-op-je-bruiloft-030
kinderen-op-je-bruiloft-031
kinderen-op-je-bruiloft-032

De cute-ste bruidsmeisjes die we tot nu toe tegengekomen zijn (behalve Emmily dan ; ).

kinderen-op-je-bruiloft-033

Lijkt het je leuk om meer te lezen over kinderen op je bruiloft? Klik dan even op de link, want The DJ Company heeft hier ook een leuk blog over geschreven.