Intieme bruiloft | klein trouwen in 2023 kan magisch zijn

Bruiloft Hotel Droog Amsterdam 006

Nieuwe bruiloft trend in 2023: klein trouwen

Ik denk dat we het er over eens kunnen zijn dat klein trouwen steeds populairder wordt. Dit merken we ook aan de bruiloften die wij mogen fotograferen: men trouwt steeds vaker met een klein gezelschap. In Amerika noemen ze het een Micro Wedding, hier zouden we het eerder een mini bruiloft noemen.

Misschien willen jullie klein trouwen, omdat een feest toch niets voor jullie is. Of omdat jullie door Corona hebben besloten dat die grote bruiloft helemaal niet nodig is. Een beetje inspiratie kunnen we allemaal wel gebruiken, toch? Wil je meteen voorbeelden zien van een intieme bruiloft, klik dan even op het linkje.

1. Kies heel bewust je gasten

Het leuke aan een intieme bruiloft is dat je elkaar echt kunt spreken. Je bent bijvoorbeeld met 20 tot 30 gasten en hebt tijdens de felicitaties, de receptie en het diner echt de tijd om elkaar even te spreken. Tijdens de ceremonie, afhankelijk van de locatie natuurlijk, zitten mensen vrij dichtbij waardoor ze alles kunnen zien en mensen kunnen elkaar ook spreken tijdens de dag.

Deze blogpost kun je eigenlijk op twee verschillende manieren lezen. Mochten jullie in de herfst of winter trouwen, hopelijk “na Corona of Covid-19”, dan is er niet superveel anders dan tijdens de Coronatijd. Het enige verschil is dat het “anderhalve meter” – aspect komt te vervallen. Dus doe je voordeel met deze tips.

Kinderen bruiloft Heissche Hoeve 0138

Kleine gastenlijst voor je micro bruiloft

Wie je dan precies moet vragen? Nou ofwel jullie weten meteen wie moet komen, ofwel kijk eens naar de mensen die je het vaakst spreekt. Wie spreek je bijvoorbeeld elke week of elke maand? Wie heb je de afgelopen 12 maanden eigenlijk gesproken? Een collega van mij vertelde ooit dat hij alleen mensen uitnodigde die een kaartje hadden gestuurd bij de geboorte van zijn kind.

2. Onzichtbaar op je trouwdag

Bijkomend voordeel is misschien dat jullie iets minder “in de schijnwerper staan” wanneer jullie kleinschalig trouwen. Want ook nu trekken jullie natuurlijk de aandacht, maar de groep staat iets dichter bij jullie. Onzichtbaar zul je nooit zijn, maar het went wat sneller om bruid en/of bruidegom te zijn. Die persoonlijke speeches, van jullie gasten naar jullie of misschien van jullie naar elkaar, zullen wat minder spannend zijn. Bonus!

De kus vindt vlak na het jawoord plaats.

3. Twee families komen samen

Je hebt kans dat jullie beide families elkaar hierdoor echt leren kennen. Jullie ouders krijgen misschien ook wel felicitaties en hoeven net als jullie die 60+ mensen dan niet te feliciteren. Tijd over dus voor goede gesprekken. Ik vind het altijd zo mooi om te zien wanneer ouders elkaar opzoeken en een praatje maken. Gewoon omdat het kan en deze dag zo’n uniek moment is.

DMisschien ook goed om te weten: we hebben een tijdje terug een blogpost geschreven over tips van bruidsparen voor jouw trouwdag. Terugkerend thema? Kiezen voor wat jullie twee van belang vinden voor jullie trouwdag… dus niet per se meegaan in “moetjes”, ook qua wie je eigenlijk uit hoort te nodigen voor je trouwdag.

TOP2019 041

4. Trouwen zonder feest?

Veel stellen trouwen zonder avondfeest. Bruidsparen kiezen er voor om een uitgebreid diner te nemen in plaats van een feest waar heel veel gasten extra bijkomen. Het leuke aan die diners is dat er veel tijd is voor persoonlijke speeches. Die woorden die anders misschien niet zo snel uitgesproken worden, zullen nu misschien wel gezegd worden. De meest intieme momenten kunnen zo ontstaan.

Ook maakten we eerder mee dat bruidsparen hun diner en feest als een soort “diner dansant” hadden gepland. Tussen de gangen door kon er een klein dansje gedaan worden. Maar het werd dus niet een compleet groot feest met 100 man.

Zijn jullie liefhebbers van live muziek, regel dat een live zanger of zangeres met begeleiding. Gegarandeerd intieme sfeer!

Bruiloft Landgoed het Roode Koper 028

5. Intieme bruiloft locaties

Ook is het handig om even goed na te denken over waar jullie willen trouwen. Kiezen jullie bijvoorbeeld voor een bruiloft in de achtertuin? Of hebben jullie een locatie waar je makkelijk een intieme setting kunt creëren? Of hadden jullie aanvankelijk een grote bruiloft gepland staan en willen jullie nu trouwen in klein gezelschap?

Sommige locaties hebben bijvoorbeeld ook ruimtes of zalen waar je veel sfeervoller samen kunt zijn. Bijvoorbeeld een grote trouwzaal waar je overdag met veel gasten kunt zijn, maar een kleine gewelvenkelder waar je met een klein gezelschap over kunt blijven.

Zo kozen wij zelf destijds voor overdag een trouwceremonie in de kas van De Woeste Hoeve in Hoenderloo. We waren tijdens de ceremonie met 21 gasten. Hier bleven tijdens het diner zo’n 12 mensen van over. We konden daarom aan één lange tafel dineren, met op de achtergrond een sfeervol haardvuur.

Eigenlijk een beetje trouwen zonder poespas: heel kleinschalig.

Diner tijdens een intieme bruiloft. Gast geeft speech.

Of toch een feest op een andere datum?

En wil je toch een feest, maar twijfel je… je zou ook op vrijdag kunnen trouwen, met intiem gezelschap en dan op zaterdag een feestje geven. De festiviteiten starten dan toch later op de dag, waardoor je eerst uit kunt slapen en tijd hebt voor elkaar en jullie meest naasten. Vervolgens ga je verder met de voorbereidingen van “dag twee”. Dit maakten we eerder dit jaar mee: het bruidspaar ging op vrijdag trouwen met in totaal 10 personen en vierde de dag erna groots met familie en vrienden. Of trouw nu intiem en geef in 2022 een fijn feest. Wees creatief ;)

6. Dagindeling romantische intieme bruiloft

Bij een bruiloft met een klein gezelschap, waar je dus waarschijnlijk geen avondfeest hebt, is de dagindeling ook al snel anders. Omdat je geen “deadline” hebt waarop het eten klaar moet zijn, kun je echt de tijd nemen voor het diner. Uit gesprekken met weddingplanners heb ik ook gehoord dat een kleiner gezelschap sowieso minder tijd kost om “te managen”. Wanneer je 200 gasten hebt kan het vrij veel tijd kosten om die van a naar b te krijgen. Een intieme bruiloft is gewoon net wat makkelijker qua planning.

Voorbeeldplanning intieme bruiloft zonder feest

11:00 start voorbereidingen

14:30 first look + eventuele fotoshoot

16:00 trouwceremonie

17:00 toost, borrel en eventueel taart

19:00 aan tafel (5 gangen, inclusief speeches)(avondvullend diner bruiloft)

22:00 einde van de dag

Mini bruiloft feestje

Bij een “feest-bruiloft” moet het eten vaak om 20:00 al klaar zijn en dus zit je automatisch om 17:30 a 18:00 aan tafel. Dit betekent dus dat al het andere hiervoor moet plaatsvinden. Een dag begint dan ook al snel rond 9:00 (qua voorbereidingen) en soms ook eerder.

Maar bij een bruiloft zonder feest, met avondvullend diner, kun je ook prima om 19:00 aan tafel aanschuiven. En dan is het al vrij snel mogelijk om wat later op de dag te starten. Zo kun je ook de trouwceremonie wat later op de dag inplannen. Dit kan erg handig zijn op warme zomerdagen ;) Of een trouwceremonie met ondergaande zon… dat is nog eens romantisch!

Bruiloft de Hemel Nijmegen 017

7. Al nagedacht over een “elopement”?

Je zou ook superklein kunnen trouwen… en dan heb je toch al snel een elopement. Niet zoals je in die romantische boeken leest waar je “stiekem” trouwt zonder het je ouders te vertellen. Maar je trouwt dan samen, eventueel met getuigen, jullie ouders (of beiden) en houdt het echt heel mini. Ook zou je alleen kunnen trouwen alleen met gezin (en de getuigen). Het zou zelfs in het buitenland kunnen, hoewel het huwelijk dan niet altijd rechtsgeldig is.

  • Bekijk ook zeker even deze bruiloft van een bruidspaar dat, door Corona, intiem ging trouwen op een boot.

TOP2019 014

8. Heb ik 1 fotograaf of 2 fotografen nodig voor mijn kleinschalige bruiloft?

Wij hebben bruiloften mogen fotograferen met 15 gasten en dan 2 fotografen. Dat gaat prima, helemaal wanneer het bruidspaar graag veel momenten op de foto wil. Dus ook bij kleine trouwceremonies komen we graag samen. Maar mocht je nou een maximum aantal gasten hebben/moeten/willen dan is 1 fotograaf ook zeker een mogelijkheid.

Tip: twijfel je tussen twee fotografen voor een deel van de dag of één fotograaf voor de hele dag? Kies dan vooral voor de laatste optie, want dan heb je foto’s van de hele trouwdag.

Wil je meer info over het hebben van 2 fotografen op je bruiloft? Klik dan op de link.

9. Fijn voor je budget, zo’n intieme bruiloft

Ja tuurlijk, het scheelt ook geld. Een groot feest kost geld. Je hebt immers veel gasten, die gasten eten en drinken mee en je wilt vaak ook een band of DJ. Een avondvullend diner kost ook geld, maar het gezelschap is veel kleiner. En je was toch al van plan om samen te eten.

Je hebt op deze manier minder uitnodigingen nodig, minder bedankjes (mochten jullie dat willen), minder stoeltjes tijdens de ceremonie (die kosten ook geld), een kleinere trouwtaart en nog veel meer. Dus per saldo kan het best aantrekkelijk zijn om een kleinere bruiloft te hebben. Kanttekening? Je krijgt ook minder cadeautjes ; )

Tip: Mocht je van een grote bruiloft naar een kleine bruiloft gaan, bijvoorbeeld door de Corona-maatregelen, overleg dan met je geboekte leveranciers hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan jullie bruiloft. Want ik weet zeker dat ze graag meedenken.

Trouwen de Kas Amsterdam JM 019

10. Intieme bruiloft in tijden van Corona

Ik denk dat het hebben van een kleine bruiloft ook zeker een oplossing kan zijn voor deze Corona tijd. Want een intiemere setting is voor veel trouwlocaties veel makkelijker op te lossen dan een groot gezelschap. Nog naast het feit dat het voorlopig nog niet toegestaan is om een groot gezelschap uit te nodigen.

Een klein gezelschap is makkelijker te realiseren tijdens bijvoorbeeld de trouwceremonie, omdat je dan minder mensen in dezelfde ruimte hoeft onder te brengen. En ook een avondvullend diner is makkelijker te organiseren dan een groot feest (waar mensen 1,5 meter uit elkaar moeten blijven). En dat feest kan over een jaar ook nog. Happy Anniversary!

Creatief denken

Ik zie het helemaal voor me: een aantal mooie tafels, per gezin of stelletje, mooie bloemen en op de achtergrond een fijne live act qua muziek. Tussen de gangen door kan er gedanst worden (wederom per stel of gezin) en op die manier heb je een bijzonder moment mét betekenis.

Bruiloft Diner fotos 007

Tot slot, voor mensen die klein trouwen

Hebben jullie een intieme bruiloft en heb je zelf andere ideeën die je wilt delen? Stuur me dan vooral even een mailtje. Zo vond ik ook deze Amerikaanse website super informatief. En gaan jullie trouwen en zijn jullie nog op zoek naar een fijne trouwfotograaf: laat het horen! Wie weet kunnen wij er bij zijn.