Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Intieme bruiloft | voordelen van klein trouwen in 2024

Bruiloft Hotel Droog Amsterdam 006

In dit artikel bespreken de de groeiende trend van intieme bruiloften. Ook laten we je zien waarom steeds meer bruidsparen kiezen voor een kleine viering van hun bijzondere dag. We delen ook enkele trouwtips en ideeën om je te helpen bij het organiseren van je eigen intieme bruiloft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het trouwen zonder feest.

Nieuwe bruiloft trend in 2024: klein trouwen

Klein trouwen wordt steeds populairder. Zo ook de bruiloften die wij mogen fotograferen: men trouwt steeds vaker met een klein gezelschap. In Amerika noemen ze het een Micro Wedding, hier noemen we dit eerder een mini bruiloft of een klein trouwfeest.

Wil je meteen voorbeelden zien van een intieme bruiloft, klik dan even op het linkje.

TOP2019 047

Waarom kiezen voor een intieme bruiloft?

Er zijn veel redenen waarom je zou kunnen overwegen om intiem te trouwen.

Persoonlijke ervaring

Ten eerste is het veel persoonlijker en kun je je dag helemaal op maat maken. Je kunt de ceremonie en de receptie houden op een locatie die voor jullie betekenisvol is, en je kunt de gastenlijst beperken tot alleen de mensen die het dichtst bij jullie staan. Hierdoor kun je de focus, van het trouwen zelf, leggen op de relatie tussen jullie twee en dit moois delen met jullie gasten.

Trouw Vijverkafee Diepenbeek 011

Minder stress

Een ander voordeel van een intieme bruiloft is dat er over het algemeen veel minder stress is bij het plannen. Er is minder planning en organisatie nodig, en je kunt je meer concentreren op de belangrijke momenten en details.

Wil je meer trouwreportages bekijken?

Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

bekijk portfolio
foto bruidspaar

Budgetvriendelijk

Bovendien kan een intieme bruiloft ook financieel voordelig zijn. Je kunt besparen op de kosten van een grote locatie, catering en decoraties, en het geld dat je bespaart kan je vervolgens besteden aan een romantische huwelijksreis of een speciaal cadeau voor elkaar.

Betere interactie met jullie gasten

Je hebt vrij gemakkelijk veel tijd om écht met jullie gasten te spreken. Geniet van elkaar en bespreek vooral hoe de dag verloopt. Je hebt betekenisvolle gesprekken en dat is heerlijk op zo’n mooie dag.

Favoriete Trouwfoto 2022 046

Flexibele planning

Met een kleiner gezelschap is het makkelijk om de dagindeling aan te passen aan jullie wensen. Je hebt meer vrijheid om te kiezen wanneer en hoe je de dag wilt laten plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan de trouwceremonie, het diner en eventuele speeches.

1. Kies heel bewust je gasten

Het leuke aan een intieme bruiloft is dat je elkaar echt kunt spreken. Je hebt bijvoorbeeld een bruiloft met 20 gasten, of misschien maximaal 30, en hebt tijdens de felicitaties, de receptie en het diner echt de tijd om elkaar even te spreken. Tijdens de ceremonie, afhankelijk van de locatie natuurlijk, zitten mensen vrij dichtbij waardoor ze alles kunnen zien en mensen kunnen elkaar ook spreken tijdens de dag.

Kinderen bruiloft Heissche Hoeve 0138

Kleine gastenlijst voor je micro bruiloft

Wie je dan precies moet vragen? Nou ofwel jullie weten meteen wie moet komen, ofwel kijk eens naar de mensen die je het vaakst spreekt. Wie spreek je bijvoorbeeld elke week of elke maand? Wie heb je de afgelopen 12 maanden gesproken? Een collega van mij vertelde ooit dat hij alleen mensen uitnodigde die een kaartje hadden gestuurd bij de geboorte van zijn kind.

2. Onzichtbaar op je trouwdag

Bijkomend voordeel is misschien dat jullie iets minder “in de schijnwerper staan” wanneer jullie kleinschalig trouwen. Want ook nu trekken jullie natuurlijk de aandacht, maar de gasten staat dichter bij jullie. Onzichtbaar zul je nooit zijn, maar het went wat sneller om bruid en/of bruidegom te zijn. Die persoonlijke speeches, van jullie gasten naar jullie of misschien van jullie naar elkaar, zullen wat minder spannend zijn. Bonus!

De kus vindt vlak na het jawoord plaats.

3. Trouwen alleen met gezin

Je hebt kans dat jullie beide families elkaar hierdoor echt leren kennen. Jullie ouders krijgen misschien ook wel felicitaties en hoeven net als jullie niet een gigantische rij felicitaties in ontvangst te nemen. Tijd over dus voor goede gesprekken. Ik vind het altijd zo mooi om te zien wanneer ouders elkaar opzoeken en een praatje maken. Gewoon omdat het kan en deze dag zo’n uniek moment is.

Misschien ook goed om te weten: we hebben een tijdje terug een blogpost geschreven over tips van bruidsparen voor jouw trouwdag. Terugkerend thema in die blogpost? Kiezen voor wat jullie twee van belang vinden voor jullie trouwdag… dus niet meegaan in “moetjes”. Kies zelf wie je wilt uitnodigen.

TOP2019 041

4. Trouwen zonder feest?

Veel stellen trouwen zonder avondfeest. Bruidsparen kiezen er voor om een uitgebreid diner te nemen in plaats van een feest waar heel veel gasten extra bijkomen. Het leuke aan die diners is dat er veel tijd is voor persoonlijke speeches. Al die woorden die anders misschien niet zo snel uitgesproken worden, zullen nu misschien wel gezegd worden. De meest intieme momenten kunnen zo ontstaan.

Bruiloft Landgoed het Roode Koper 028

Ook maakten we eerder mee dat bruidsparen hun diner en feest als een soort “diner dansant” hadden gepland. Tussen de gangen door kon er een klein dansje gedaan worden. Maar het werd dus niet een compleet groot feest met 100 man.

Zijn jullie liefhebbers van live muziek, regel dat een live zanger of zangeres met begeleiding. Gegarandeerd intieme sfeer.

Trouwfotografie Hotel Winselerhof Limburg 035

Een ontspannen dagindeling voor een bruiloft zonder feest en fotoshoot

Start bijvoorbeeld om 12:00 met je voorbereidingen, doe dan eventueel een fotoshoot tussen 15:00 en 16:00, trouw vervolgens om 16:30. Vervolgens kun je borrelen tussen 17:30 en 18:30, aansluitend aan tafel en dan dineren van 19:00 tot 22:00. Op die manier heb je een uitgebreid diner van meerdere gangen, zonder trouwfeest en zonder fotoshoot.

Trouwfotografie Hotel Winselerhof Limburg 058

5. Intieme bruiloft locaties

Ook is het handig om even goed na te denken over waar jullie willen trouwen. Kiezen jullie bijvoorbeeld voor een bruiloft in de achtertuin? Of hebben jullie een locatie waar je makkelijk een intieme setting kunt creëren? Of hadden jullie aanvankelijk een grote bruiloft gepland staan en willen jullie nu trouwen in klein gezelschap?

Sommige locaties hebben bijvoorbeeld ook ruimtes of zalen waar je veel sfeervoller samen kunt zijn. Bijvoorbeeld een grote trouwzaal waar je overdag met veel gasten kunt zijn, maar een kleine gewelvenkelder waar je met een klein gezelschap over kunt blijven.

Bruiloft Diner fotos 021

Zo kozen wij zelf destijds voor overdag een trouwceremonie in de kas van De Woeste Hoeve in Hoenderloo. We waren tijdens de ceremonie met 21 gasten. Hier bleven tijdens het diner zo’n 12 mensen van over. We konden daarom aan één lange tafel dineren, met op de achtergrond een sfeervol haardvuur.De meest intieme trouwlocaties? Denk eens aan Tuin de Lage Oorsprong of Domaine d’Heerstaayen of de Hazelhof.

Diner tijdens een intieme bruiloft. Gast geeft speech.

Of toch een feest op een andere datum?

En wil je toch een feest, maar twijfel je… je zou ook op vrijdag kunnen trouwen, met intiem gezelschap en dan op zaterdag een feestje geven. De festiviteiten starten dan toch later op de dag, waardoor je eerst uit kunt slapen en tijd hebt voor elkaar en jullie meest naasten. Vervolgens ga je verder met de voorbereidingen van “dag twee”.

Dit maakten we eerder dit jaar mee: het bruidspaar ging op vrijdag trouwen met in totaal 10 personen en vierde de dag erna groots met familie en vrienden. Of trouw nu intiem en geef in 2024 een fijn feest. Je gaat lang niet de enige zijn. Wees creatief ;)

Bruidspaar eerste dans in de ridderzaal

6. Dagindeling intieme bruiloft

Bij een bruiloft met een klein gezelschap, waar je dus waarschijnlijk geen avondfeest hebt, is de dagindeling ook al snel anders. Omdat je geen “deadline” hebt waarop het eten klaar moet zijn, kun je echt de tijd nemen voor het diner. Uit gesprekken met weddingplanners heb ik ook gehoord dat een kleiner gezelschap sowieso minder tijd kost om “te managen”. Wanneer je 200 gasten hebt kan het vrij veel tijd kosten om die van a naar b te krijgen. Een intieme bruiloft is gewoon net wat makkelijker qua planning.

Voorbeeldplanning intieme bruiloft zonder feest

11:00 start voorbereidingen
14:30 first look + eventuele fotoshoot
16:00 trouwceremonie
17:00 toost, borrel en eventueel taart
19:00 aan tafel (5 gangen, inclusief speeches)(avondvullend diner bruiloft)
22:00 einde van de dag

Bruiloft De Hazelhof Rijsbergen 042

Mini bruiloft feestje

Bij een “feest-bruiloft” moet het eten vaak om 20:00 al klaar zijn en dus zit je automatisch om 17:30 a 18:00 aan tafel. Dit betekent dus dat al het andere hiervoor moet plaatsvinden. Een dag begint dan ook al snel rond 9:00 (qua voorbereidingen) en soms ook eerder.

Maar bij een bruiloft zonder feest, met avondvullend diner, kun je ook prima om 19:00 aan tafel aanschuiven. En dan is het al vrij snel mogelijk om wat later op de dag te starten. Zo kun je ook de trouwceremonie wat later op de dag inplannen. Dit kan erg handig zijn op warme zomerdagen ;) Of een trouwceremonie met ondergaande zon… dat is nog eens romantisch!

Bruiloft de Hemel Nijmegen 017

7. Al nagedacht over een “elopement”?

Je kunt ook een mini bruiloft hebben … en dan heb je toch al snel een elopement. Niet zoals je in die romantische boeken leest waar je “stiekem” trouwt zonder het je ouders te vertellen. Maar je trouwt dan samen, eventueel met getuigen, jullie ouders (of beiden) en houdt het echt heel mini. Ook zou je alleen kunnen trouwen alleen met gezin (en de getuigen). Het zou zelfs in het buitenland kunnen, hoewel het huwelijk dan niet altijd rechtsgeldig is.

Tip: Bekijk ook zeker even deze bruiloft van een bruidspaar dat intiem ging trouwen op een boot.

TOP2019 014

8. Heb ik 1 fotograaf of 2 fotografen nodig voor mijn kleinschalige bruiloft?

Wij hebben bruiloften mogen fotograferen met 15 gasten en dan twee trouwfotografen. Dat gaat prima, helemaal wanneer het bruidspaar graag veel momenten op de foto wil. Dus ook bij een kleine trouwceremonie komen we graag samen. Maar mocht je nou een maximum aantal gasten hebben/moeten/willen dan is één fotograaf ook zeker een mogelijkheid.

Tip: twijfel je tussen twee fotografen voor een deel van de dag of één fotograaf voor de hele dag? Kies dan vooral voor de laatste optie, want dan heb je foto’s van de hele trouwdag.

Wil je meer info over het hebben van 2 fotografen op je bruiloft? Klik dan op de link.

Backdrop bruiloft 0056

9. Fijn voor je budget, zo’n intieme bruiloft

Ja tuurlijk, het scheelt ook geld. Een groot feest kost geld. Je hebt immers veel gasten, die gasten eten en drinken mee en je wilt vaak ook een band of DJ. Een avondvullend diner kost ook geld, maar het gezelschap is veel kleiner. En je was toch al van plan om samen te eten.

Je hebt op deze manier minder uitnodigingen nodig, minder bedankjes (mochten jullie dat willen), minder stoeltjes tijdens de ceremonie (die kosten ook geld), een kleinere trouwtaart en nog veel meer. Dus per saldo kan het best aantrekkelijk zijn om een kleinere bruiloft te hebben. Kanttekening? Je krijgt ook minder cadeautjes ;)

Trouwen de Kas Amsterdam JM 019

Creatief denken

Ik zie het helemaal voor me: een aantal mooie tafels, mooie bloemen en op de achtergrond een fijne live act qua muziek. Tussen de gangen door kan er gedanst worden (wederom per stel of gezin) en op die manier heb je een bijzonder moment mét betekenis.

Bruiloft Diner fotos 007

Neem contact op voor meer informatie over onze fotografie

Hebben jullie een intieme bruiloft en heb je zelf andere ideeën die je wilt delen? Stuur me dan vooral even een mailtje. Zo vond ik ook deze Amerikaanse website super informatief. En gaan jullie trouwen en zijn jullie nog op zoek naar een fijne trouwfotograaf: laat het horen! Wie weet kunnen wij er bij zijn.