Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Inspiratie styling voor je bruiloft | 10 tips

Inspirerende stylings tips voor een bruiloft. Voorbeelden van styling inspiratie.

Op zoek naar inspiratie styling en ideeën voor je bruiloft? Dan ben je hier aan het juiste adres! We helpen je graag aan een dagelijkse dosis bruiloft inspiratie om jouw bruiloft helemaal zo te krijgen als jullie samen voor ogen hebben.

Onze ervaringen na 500 bruiloften…

We maken per jaar zo’n 35 bruiloften mee en hoewel we het liefst dagen fotograferen die vol liefde en emotie zijn,.. die details zijn toch ook wel erg leuk om te fotograferen. Helemaal wanneer een bruidspaar compleet uitpakt. Dus laat je vooral meenemen door de inspiratie styling, hier. En laat het even horen indien je gaat trouwen in 2024 en nog een fotograaf (of twee) zoekt ;).

Kleurrijke Trouwfotograaf 001

De magie van een thema en kleurenpalet

Wanneer je details op je bruiloft hebt, kun je vrij gemakkelijk een hele unieke stijl neerzetten. Dit kan door gebruik te maken van terugkerende kleuren, materialen of andere stylingselementen. We hebben een blogpost gemaakt met heel veel inspiratie styling. Doe er je voordeel mee ;) Sommige wedding styling kun je zelf natuurlijk DIY-en en soms kan het handig zijn om hulp in te schakelen van vrienden/vriendinnen, familie of een professionele stylist(e).

Bruidspaar lopend in de Japanse tuinen van Hortus Botanicus.

1. Kleding van het bruidspaar op het thema afstemmen

Goed. Het compleet afstemmen van je kleding op het thema is soms een beetje lastig, omdat veel bruiden toch graag willen trouwen in een witte of off-white trouwjurk, maar toch is het mogelijk om bijvoorbeeld met accessoires een bepaalde stijl te bereiken. We laten je hieronder een paar toffe voorbeelden zien. Zo had Shaila bijvoorbeeld handgemaakte Japanse bloemetjes in haar haren en op haar jurk laten maken.

Maar ook als jullie niet een heel duidelijk thema hebben, kun je door subtiele details alles tot één geheel laten lijken.

Hip bruidspaar in rock n roll stijl. Hij met bretels, zij met bloemenkrans.

2. Trouwdrukwerk in jullie thema

Oke, andere tip: bedenk bij je trouwkaart alvast wat jullie willen qua eventueel thema. We hebben een keer een te gekke inspiratieshoot gedaan met als thema “Kerst” en het drukwerk liet al heel duidelijk zien wat het thema ging zijn. Als je hier gebruik maakt van duidelijke kleuren en eventueel ook tips geeft over bijvoorbeeld welke schoenen handig zijn, dan is de kans groot dat jullie gasten ook rekening houden met deze  kleuren.

Mooi drukwerk voor een Kerstbruiloft.

Iedereen in pastel

We maakten deze zomer bijvoorbeeld mee dat het bruidspaar ging trouwen in het bos en alle gasten hadden qua schoeisel rekening gehouden met deze niet-allerdaagse locatie. Daarnaast hadden ze de subtiele hints qua kleding volledig opgepikt en dus was vrijwel iedereen in zachte pasteltinten. Zo feestelijk! Vaak vinden gasten het prima om rekening te houden met een dresscode of kleurenschema, wanneer ze ruim de tijd hebben om hun kleding uit te kiezen. Laat dus op tijd zien waar je naar toe wilt qua kleuren.

Alle gasten, gekleed in dezelfde kleuren en tonen.

Trouwens, die wedding inspiratie styling komt niet alleen terug op de trouwkaart, maar ook bijvoorbeeld bij de naamkaartjes op jullie dinertafels of bij een welkomstbord.

DIY wedding signs voor een bosbruiloft.

3. De ideale bruiloftslocatie als decor voor jullie liefde

Dit kan een leuk boutiquehotelletje zijn, maar ook dat mooie huis van die ene vriendin. En als jullie eigen huis past bij de stijl die jullie die dag willen neerzetten: Go For It! We maken ook vaak mee dat het bruidspaar alvast op de trouwlocatie terecht kan. Helemaal wanneer “alles” die dag op één locatie is.

Tip: bekijk een overzicht met 50 prachtige trouwlocaties.

Bruid zwiert rond met haar trouwjurk in een witte omgeving.

Een trend die nog steeds wel actueel is, is dat de bruidegom in de ochtend naar de barbier gaat. Niet eens per se voor zichzelf. Soms zijn juist zijn vrienden of broers of vader het middelpunt. Het is weer een extra gebeurtenis op de dag, eentje om te herinneren.

Bruidegom gaat naar de barbier, vlak voor zijn bruiloft begint.

4. Unieke fotoshootlocaties

De locatie waarop jullie de eventuele foto’s van jullie twee willen laten maken kunnen ook weer bij het thema passen. Zo hadden Shaila en Rolf een grote liefde voor Japan en dus gingen we naar de Hortus Botanicus van Leiden. Uiteraard naar de Japanse tuin ;) En Dorien en Toon-Bert trouwden in het bos en wilden ook hun fotoshoot in een bosrijke omgeving doen.

Bruid en bruidegom op de heide, bij mooie omgevallen bomen.

5. Trouwtaart met versiering

Ach ja en dan ook de taart natuurlijk. En niet alleen de taart, maar ook zeker de taarttoppers. Want daar kun je heel duidelijk een keuze maken voor wat je zelf leuk vindt. Hieronder bijvoorbeeld een Kersttaart, compleet met sneeuw en kerstbomen.

Trouwen met taart en Kerst. Kerstbomen op een taart.

Niet alleen de toppers, maar ook een back-drop en bloemen die passen bij het thema!

Trouwtaart in Japanse stijl. Met minifiguurtjes als topper.

Overweeg een taartentafel

En toen Ramon en ik zelf gingen trouwen, kozen we, net als dit bruidspaar, voor een taartentafel.

Ramon is namelijk fan van dadeltaart, terwijl ik heel veel van witte chocolade houdt. Oplossing: meerdere taarten. Ook bijvoorbeeld fijne “old style appeltaart”. Iedereen blij op deze manier. Je kunt op deze manier lekker veel verschillende smaken naast elkaar zetten.

Maar ook kun je er voor kiezen om vers fruit, cupcakes en andere lekkere hapjes te laten serveren. Gasten nemen op deze manier wat ze zelf het allerlekkerst vinden en jij kunt dat ook doen.

Tip: kies voor meerdere taarten.

Een taartentafel met vers fruit en heerlijke taarten.

6. Compleet gestylede trouwceremonie

Dé plek om extra uit te pakken. Hier draait de dag toch een beetje om, de trouwceremonie. En dus werken veel bruidsparen met grote boekketten, een kleurrijke of juist ingetogen back-drop en een speciaal ringendoosje.

Maar ook kun je denken aan bloemen aan de stoelen bij het gangpad, aan bloemenconfetti voor het “wegloopmoment” of aan zakdoekjes voor de gasten. Hieronder bijvoorbeeld een buiten ceremonie met allemaal verschillende stoeltjes, heerlijke back-drop en snijbloemen.

Leuke informele trouwsetting met vintage stoeltjes en backdrop.

Of trouwen onder hele oude Sequoiabomen met overal kaarsen, voorjaarsbloemen, boomstammen en prikkabels.

Bruid en bruidegom trouwen buiten onder oude bomen met kaarsjes en prikkabels.

En dan maakten we ook nog een keer mee dat een bruidspaar ging trouwen op een mini-eilandje. De dag was een mix van romantisch bloemwerk, Boeddhistische elementen en vriendschap. Het resultaat was bijzonder sfeervol.

Mooie serene trouwstyling voor een deels Boeddhistisch huwelijk.

Tja en trouwen in het bos is en blijft mooi. Dit jaar maakten we het twee keer mee en beide keren waren heel erg bijzonder. Oude bomen zijn misschien wel de mooiste styling die je kunt hebben.

Superromantische trouwsetting in het bos met verse bloemen, hout en pasteltinten.

7. Inspiratie Styling voor de receptie

Heb je sowieso al een trouwlogo, laat hem dan hier ook terugkomen. Bijvoorbeeld op een welkomstbord dat bij de ingang staat. Dan weten mensen direct waar ze moeten zijn. Ook kun je kiezen voor een gastenboek dat direct bij het thema past. Bijvoorbeeld met vintage-ogende polaroids of juist door een festival-achtig fotobusje neer te zetten.

Kleurrijke herfstachtige styling ideeën met taart, champagne en limonade.

Muziek kan ook een sfeertje helemaal afmaken. We zagen een keer dat een bruidspaar een zangeres had geregeld die allemaal oude klassiekers zong. Ze was zelf ook helemaal “in style”.

Een bruiloft, midden in het bos.

Bloemstyling die de romantiek laat bloeien

Ook hier weer bloemen. Overal bloemen. Ik denk dat dit wel de makkelijkste manier is om direct een sfeer neer te zetten. Hierboven overigens nog de entree van de Goud & Groen, bosbruiloft, van Dorien & Toon-Bert. Dorien had alles zelf geregeld, met Toon-Bert.

Tip: regel ook in augustus een tent.

Uiteraard hadden ze hulp van vrienden, maar ik verbaas me nog steeds een beetje van de magische sfeer van deze dag. Bekijk vooral even hun blogpost voor nog veel meer trouwinspiratie.

Romantische vintage styling tips met bloemen en kleine vaasjes.
Wijnproeverij op een bruiloft.

Hun bruiloft leerde me dat het zeker geen overbodige luxe is om een tent te regelen. Ook al trouw je in augustus, je weet nooit wat het weer gaat doen.

Hippe groepsfoto's die net even anders zijn.

8. Groepsfoto’s met een beetje extra

Een moment dat we vaak meemaken op bruiloften is een groepsfotomomentje. En ook hier kun je natuurlijk weer een beetje styling van de dag laten terugkomen. Bijvoorbeeld jullie trouwauto of de backdrop. Maar ook Een slinger die ergens hangt of een paar leuke stoelen. Pak gewoon wat stylingselementen en gebruik ze op meerdere momenten tijdens jullie dag.

inspiratie voor trouwen, styling en dineren

9. Dinertafels, helemaal in thema

De laatste plek waar vaak het meest uitgepakt wordt is de dinertafel. Met bloemwerk, mooie borden, persoonlijke naamkaartjes en kaarsen maak je een dinerplek al snel helemaal af. En het hoeft echt niet duur te zijn om dit tot een mooi geheel te maken.

We hadden zelf bijvoorbeeld seizoensbloemen en de trouwuitnodigingen, die ik per ongeluk verkeerd besteld had, konden we verwerken tot leuke vlaggetjes en tot handgeschreven kaartjes voor onze gasten.

Romantische Kerst trouw sfeer met kaarsen, haard en prachtige styling op tafel.

Met prikkabels en hangende ranken creeër je ook instant sfeer. Toon-Bert en Dorien hadden hun tafels met matchend glaswerk, bloemen en klapstoeltjes gestyled. En gezellig dat het was!

Lange tafels, gedekt en klaar om aan gegeten te worden.

Probeer warm te blijven

Wat wel echt van belang is wanneer je buiten gaat trouwen is dat de gasten het lekker warm hebben. Helaas zit je dan al snel met heaters, maar drie uur in de koude eten is ook niets. Je kunt er over nadenken om wat kleedjes te regelen of zet op je trouwkaart dat het diner buiten is en dat je aanraadt om warme kleding mee te nemen. Dan zijn de gasten in ieder geval gewaarschuwd.

Onder een stretchten dineren, met heaters, prikkabels, lampionnen en hier en daar een mooi boeket.

10. Bedankjes die bij de dag passen

En last, but not least, de bedankjes. Wanneer je in het bos gaat trouwen zijn kleine vetplantjes of zakjes met plantenzaadjes natuurlijk super toepasbaar. We hebben ook wel eens meegemaakt dat een bruidspaar koos voor chocolade “Amsterdam-paaltjes”. Met van die XXX-jes er op. Bedankjes zijn zeker niet verplicht, maar vaak wel heel erg leuk.

Schattige vetplantjes en/of succulents als bedankjes voor de gasten.

We hopen dat we je hebben kunnen inspireren met deze inspiratie styling voor een bruiloft. Wil je meer weten van onze trouwfotografie en van wat we voor jouw bruiloft kunnen betekenen, kijk dan even bij onze werkwijze. En wie weet zien we je op jullie bruiloft : )

Op zoek naar een inspiratie en styling trouwleverancier?

De meeste van bovenstaande styling inspiratie tips zijn in samenwerking met:

Styliste: Oh Happy Day (heeft talloze toffe stylingsideeën)
Weddingplanner: Het Bruidsmeisje (helpt je graag met een unieke sfeer neerzetten voor jullie dag).
Trouwconcept: Trouwen in het Bos (wanneer je graag in een bos wilt trouwen).
Foto’s: alle trouwfoto’s zijn natuurlijk door Mon et Mine gemaakt.