Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Hoeveel trouwfoto’s maakt een fotograaf op je bruiloft?

Wanneer een trouwfotograaf komt fotograferen, neemt hij of zij vaak diverse camera’s mee. Omdat 95% van de trouwfotografen tegenwoordig digitaal werkt, kun je heel wat meer foto’s verwachten dan je ouders waarschijnlijk kregen, zo’n 30+jaar terug. Maar hoeveel trouwfoto’s maakt een trouwfotograaf nu eigenlijk? In deze blogpost duiken we in de factoren die hierop van invloed zijn.

Detailfoto van trouwringen, schoenen, parfum en de trouwjurk.

Factoren die het aantal trouwfoto’s beïnvloeden

Het aantal trouwfoto’s dat je kunt verwachten na je trouwdag is afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de lengte van jullie trouwdag, het aantal gasten dat jullie uitnodigen, de specifieke gebeurtenissen die plaatsvinden en de stijl van de fotograaf zelf. En hebben jullie twee trouwfotografen of één?

bruidspaar toast

Lengte van jullie trouwdag

Hoe langer jullie trouwdag is en hoe meer uren de trouwfotograaf aanwezig is, des te meer foto’s kun je verwachten. Een trouwreportage die gemaakt is tijdens zes uren is korter dan een die gemaakt is bij een dag van minimaal twaalf uur.

Hoeveel trouwfoto's krijg je van je trouwdag, gemaakt door je fotograaf?

Het aantal gasten dat jullie uitnodigen

Hebben jullie meer dan 100 gasten? Dan is de kans erg groot dat je meer foto’s krijgt dan bij een intiem gezelschap van bijvoorbeeld twintig gasten. Hoewel je fotograaf zijn/haar best zal doen om dat kleinere gezelschap ook uitgebreid op de foto te zetten, gebeurt er vaak minder bij een klein gezelschap.

Een groot gezelschap geeft meer kansen op meerdere kleine verhaaltjes die kunnen ontstaan.

Trouwen Kasteel Wijenburg 003

Wat gaat er plaatsvinden tijdens jullie trouwdag?

Trouwen jullie in de achtertuin van jullie eigen huis en zal alles hier plaatsvinden? Dan is de kans groter dat je iets minder trouwfoto’s krijgt dan wanneer jullie bijvoorbeeld een losse trouwlocatie, vervolgens een kerkdienst en daarna een diner en feest op weer een nieuwe locatie hebben. Ook dit heeft dus effect op hoeveel trouwfoto’s je krijgt.

Bruiloft Buitenplaats Sparrendaal 029

We maken ook wel eens mee dat er meerdere ceremonies zijn, of dat een bruidspaar een fotoshoot en groepsfoto’s wil. Of dat de gasten, tijdens de fotoshoot, een activiteit doen. Hoe meer er plaats zal vinden, des te meer foto’s worden er gemaakt.

Bruiloft One Roermond 028

Wil je meer trouwreportages bekijken?

Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

bekijk portfolio
foto bruidspaar

Stijl van de fotograaf en het aantal fotografen

Maakt jullie trouwfotograaf ook foto’s van de details? Hebben jullie een uitgebreide fotoshoot en willen jullie dus ook foto’s, gericht, van jullie als bruidspaar? En maakt de fotograaf ook groepsfoto’s? Ook deze factoren zijn weer van invloed op het aantal trouwfoto’s van jullie bruiloft.

Vrij vanzelfsprekend krijg je ook meer trouwfoto’s wanneer jullie meerdere trouwfotografen hebben. Twee zien meer dan één en dus komen er meer momenten op de foto. We rekenen zelf met ongeveer 33 tot 50% meer trouwfoto’s.

Trouwen Domaine dheerstaayen 044

Hoeveel trouwfoto’s krijg je als bruidspaar?

Een fotograaf maakt vaak duizenden foto’s op jullie trouwdag. We zijn zelf wel eens thuisgekomen met 12.000 foto’s van één trouwdag. Die foto’s kun je zien als een studie naar het perfecte moment of het perfecte plaatje. Elk moment, elk detail, elk persoon, wordt misschien wel 10 keer in een korte tijd op de foto gezet en jullie trouwfotograaf kiest vervolgens de beste foto’s uit. Deze foto’s worden nabewerkt en krijgen jullie in een online gallery.

Bruiloft Landtgoed Heino 027

Bij het selectieproces zorgen we er voor dat jullie de beste foto’s ontvangen. Mensen moeten er op hun best uitzien, de emoties moeten duidelijk zichtbaar zijn en het liefst zonder al te veel storende elementen. Technisch gezien moet de foto ook qua belichting, compositie en scherpte goed zijn.

Bruiloft de Vreemde Vogel Vlaardingen 059

Het opleveren van 6000 of meer foto’s zou betekenen dat jullie ook de foto’s krijgen die niet aan onze hoge standaard voldoen. Bijvoorbeeld trouwfoto’s waarop mensen hun ogen dicht hebben of waar de belichting niet goed (genoeg) is. Door het leveren van de beste foto’s krijgen jullie een prachtige verzameling trouwfoto’s

Maar: alles hangt af van de afspraken die jullie met jullie fotograaf hebben gemaakt. Gemiddeld kun je tussen de 250 en 750 foto’s verwachten, afhankelijk van wat jullie hebben afgesproken en het aantal fotografen.

Tip: lees hier wat een trouwfotograaf kost.

Twee handen houden trouwalbum omhoog.

Hoeveel foto’s in je trouwalbum?

Wanneer jullie de foto’s in een online gallery hebben ontvangen is het vervolgens tijd voor de selectie voor jullie trouwalbum. Of jullie nu zelf een selectie maken of dit laten doen door jullie trouwfotograaf: het is tegenwoordig standaard dat je minder foto’s in je trouwalbum hebt dan in je gallery.

Het precieze aantal trouwfoto’s in het trouwalbum hangt af van de grootte van het album, het ontwerp en je persoonlijke voorkeuren.

Trouwalbum 010

Grootte en ontwerp van het trouwalbum

Een groter trouwalbum, of een album met meerdere pagina’s heeft meer ruimte om het verhaal van jullie trouwdag te vertellen. Een groter trouwalbum geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om meerdere kleine foto’s op één pagina te plaatsen. En meerdere pagina’s in het trouwalbum zorgt er natuurlijk ook voor dat je meer foto’s kwijt kunt.

Persoonlijke voorkeuren

Veel trouwfotografen kiezen er tegenwoordig voor om een zo modern mogelijke opmaak te hanteren. Hierbij zijn de achtergronden van de pagina’s wit (heel soms zwart) en liggen de foto’s niet over elkaar heen. Daarnaast hebben veel fotografen een maximum van 1-3 foto’s per pagina.

Trouwalbum Mon et Mine 046

Een rustige en tijdloze opmaak van het album zorgt ervoor dat jullie meteen meegenomen worden naar het gevoel van de trouwdag. Een afwisseling met pagina’s waarop veel foto’s staan en hier en daar een foto over een dubbele pagina, maakt het interessant om de pagina’s te blijven bekijken.

Wil je meer trouwreportages bekijken?

Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

bekijk portfolio
foto bruidspaar

Gemiddeld aantal foto’s in je trouwalbum

Bij een trouwalbum van het formaat 25x25cm met 20 dubbele pagina’s heb je ongeveer 80 foto’s die je kwijt kunt. Bij een trouwalbum met 25 dubbele pagina’s moet je aan circa 100 foto’s denken en een album met 30 dubbele pagina’s zit vaak op zo’n 125 foto’s. Minder foto’s maakt de opmaak vaak rustiger en meer foto’s kan ervoor zorgen dat je veel kleine vakjes krijgt die niet altijd even goed te zien zijn.

Ontspannen trouwfotografie werkwijze

Samenvatting en belangrijkste punten

Het aantal foto’s wat je trouwfotograaf maakt heeft dus direct invloed op het aantal foto’s dat je zult ontvangen. Lees in je contract na wat je kunt verwachten en overleg of dit aansluit bij jullie verwachtingen. De foto’s die gemaakt worden zijn niet allemaal bruikbaar en dus krijg je straks een zorgvuldig gekozen selectie die jullie trouwdag goed weergeeft.

Het trouwalbum is vervolgens weer een samenvatting van de complete trouwreportage. Op die manier ontvangen jullie een trouwreportage om voor altijd te koesteren.