Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Trouwfotograaf: Hoeveel uren ideaal?

Misschien was het jullie al opgevallen, die pakketten die op onze prijzenpagina staan. En misschien ook wel helemaal niet. We hebben namelijk een minimum van 6 uren trouwfotografie op een bruiloft. We hebben een aantal redenen voor deze bewuste keuze en die delen we graag met jullie. Omdat je misschien de vraag hebt hoe lang heb je een trouwfotograaf nodig.

Adam Steffanie 314

Het belang van voldoende tijd om jullie verhaal te vertellen

We hebben de tijd nodig om jullie verhaal te vertellen. Wanneer je een paar uur bij een bruiloft bent, maak je vaak één onderdeel mee, zoals de ceremonie, de voorbereidingen of het diner. Wanneer je meer uren aanwezig bent kun je automatisch ook meer vertellen met je foto’s.

Favoriete Trouwfoto 2022 076

Elk uur is het waard om vastgelegd te worden

Maar we merken dat vaak ook juist de momenten om de “officiële” momenten heen heel waardevol zijn, zoals de voorbereidingen en het moment dat jullie elkaar voor het eerst zien. Of juist de speech van je vader tijdens het diner.

Vooral later zijn deze momenten van groter belang. De foto’s waarbij jullie even met een paar gasten staan te kletsen over hoe heerlijk het diner was of het moment vlak voor jullie elkaar gaan zien zijn later zo waardevol dat we absoluut zoveel mogelijk willen fotograferen.

bruidsfotografie-belgie-sechry-038

Onderdeel worden van jullie trouwdag

Voor ons is het opgaan tussen de gasten en relaxed te werk gaan altijd belangrijk, zodat we minder opvallen en we beter de echte momenten kunnen vastleggen. Het duurt altijd heel even voordat wij inblenden tussen de gasten. Eerst is het nog van “heej, een fotograaf!”, maar na een aantal uur ziet niemand ons nog rondlopen, omdat we gewoon opgegaan zijn in de menigte. En dus horen we ook vaak terug (en lezen we in de reviews) dat we heel erg onopvallend waren tijdens de trouwdag.

Bert Liesbeth 226

Gemiddelde duur van een trouwreportage

We hebben al onze bruidsreportages van de afgelopen jaren naast elkaar gelegd en gekeken hoe lang we gemiddeld aanwezig waren. Het gemiddelde kwam uit op 11 uren. Maar het verschilt heel erg per reportage. Het ene stel boekte ons 6 uren en het andere stel 15 (!), maar toch blijkt dat veel van de stellen kozen voor een lange reportage.

Trouwen op een doordeweekse dag in de lente.

Daarom fotograferen we echt niet minder dan 6 uur en in het hoofdseizoen 8 uur. Het is namelijk ook gewoon superleuk om een “lange” dag te fotograferen. Je kunt dan een verhaal van begin tot einde maken en dat is waar het voor ons om draait. Dat jullie de trouwreportage bekijken en denken: “ja, zo was onze hele dag!”.

Tip: lees hier meer over hoe wanneer je de fotoshoot doet.

Favoriete Trouwfoto 2022 046

Wat kunnen we vastleggen in verschillende uren trouwfotografie?

Omdat een term als “6 uur” of “11 uur” niet zoveel zegt hebben we een paar voorbeeldscenario’s bedacht. Dit zijn indelingen die we vaker meemaken op een bruiloft en hoewel jullie draaiboek niet 1 op 1 hetzelfde zal zijn bestaat de kans dat er overlap is. Makkelijk om dus even naar te kijken wanneer je bepaalt wat wij voor je mogen fotograferen.

9:30 voorbereidingen van de bruid en de bruidegom, op verschillende locaties
11:00 trouwjurk gaat aan
11:30 bruid en bruidegom zien elkaar voor het eerst deze dag (First Look)
11:45 fotoshoot op locatie (liefst tenminste 1,5 uur)
13:15 aankomst bij de trouwlocatie
13:30 begin van de ceremonie
14:15 einde van de ceremonie, tijd voor taart, toost en felicitaties
15:00 begin receptie / borrel
17:00 einde receptie, opfrismoment
17:30 aan tafel
20:00 einde diner
20:30 begin feest (eventueel eerst nog ontvangst avondgasten)

Bruiloft Hazelhof RR 021

Een 6 uur durende trouwreportage: stukje voorbereidingen tot deel receptie

Wanneer we in totaal 6 uur fotograferen, dan is dat vaak vanaf het moment dat de jurk aangaat, in dit geval dus om 10:30. En we eindigen dan om 16:30, halverwege de receptie. Op die manier kunnen we een stukje van de voorbereidingen vastleggen en eindigen we na de groepsfoto’s, die vaak in de middag plaatsvinden. Je merkt het al, we missen een groot deel van de dag zo!

Bruiloft One Roermond 039

Een 8 uur durende trouwreportage: voorbereidingen tot begin diner

Wanneer we er in totaal 2 uur langer bij zijn, heb je al veel meer van de voorbereidingen, of je kunt het begin van het diner vastleggen. Misschien heeft de bruidegom wel een speech voorbereid waarin jullie dierbaren bedankt worden. En dan kunnen we dat emotionele moment nog mooi fotograferen.

Tip: lees hier over waarom het trouwdiner fotograferen een aanrader is. En die volle monden valt absoluut mee!

Trouwen Kasteel Wijenburg 066

Een 10 uur durende trouwreportage: voorbereidingen tot feest

Een ander voorbeeld is juist wanneer we vanaf de voorbereidingen tot een deel van het feest aanwezig zijn. We beginnen dan in de ochtend, bijvoorbeeld rond 11:00 en eindigen na het eerste uur van het feest dat vaak na 20:30 begint. 

Je zit dan al snel aan minimaal 10 uur. Maar dan heb je ook echt alle highlights vast laten leggen. Het trouwalbum gaat prachtig worden op die manier, helemaal als we ook nog even tijd hebben voor een kleine avondshoot met ondergaande zon.

Tip: lees hier of trouwfoto’s van het feest een must-have zijn of niet.

Bruiloft Amsterdam Westergas Fabriek-042

Een 14 uur durende trouwreportage: van begin tot eind

Ongeveer 1 of 2 keer per jaar mogen we alles er op en er aan fotograferen. Dit zijn die dagen waar het bruidspaar ’s ochtends vroeg begint en een gemeentelijke ceremonie én kerkelijke ceremonie heeft. Of het is een stel dat graag wil dat we het hele trouwfeest vastleggen.

Wij kijken graag met jullie mee naar jullie draaiboek en doen een paar voorstellen qua tijdsbestek, zodat jullie zelf de keuze maken wat jullie gefotografeerd willen hebben en wat niet.

Bruidspaar bij zonsondergang op het strand.

Een waardevolle tip

Nog een laatste tip van onze kant. Als je twijfelt tussen uren en een mooi vintage fine-art trouwalbum, kies dan voor extra uren fotografie. Een trouwalbum-upgrade kun je altijd later nog bestellen. De uren van je trouwdag krijg je nooit meer terug.

Bruiloft Parc Broekhuizen 010

The acquisition of memories…

Zie het gewoon als een langetermijnsinvestering. Je kunt namelijk nu nog gemakkelijk heel veel onthouden van jullie trouwdag, maar over een jaar weet je waarschijnlijk al niet meer wat je nou precies had geregeld qua gerechten voor het diner. Hoeveel speeches waren er ook alweer en was het vroeg donker? Onze reportages zijn er op ingesteld om jullie een zo prachtig en compleet mogelijk beeld te geven van jullie trouwdag.

Trouwen it Flinkeboskje 049

Tot slot: hoe lang heb je een trouwfotograaf nodig?

Het kiezen van hoeveel uren trouwfotografie jullie nodig hebben is van belang, omdat je op deze manier tot een compleet verhaal van jullie trouwdag kunt komen. Investeer in het aantal uren wat jullie kunnen betalen. Meer uren is meer foto’s en ook meer herinneringen. Het album kan later altijd nog.

Wil je graag meer informatie over bijvoorbeeld hoeveel een trouwfotograaf kost of hoe je een draaiboek moet opstellen voor een bruiloft? Klik dan even op de linkjes. En wil je checken of we nog beschikbaar zijn op jullie bruiloft, dan kan dat natuurlijk ook. Wie weet tot ziens!