Er zijn diverse manieren om op zoek te gaan naar de ideale trouwfotograaf. Er staan ook veel lijsten online met vragen die je echt “moet” stellen tijdens de kennismaking. Op die manier kun je makkelijk een trouwfotograaf kiezen.
In deze blogpost delen we graag onze professionele mening, op basis van heel veel gesprekken met bruidsparen. Want hoe kies je een trouwfotograaf uit zoveel opties?
1. Prioriteiten: wat is echt voor jou belangrijk?
Stap 1 is om samen te bepalen wat voor jullie van belang is. Zijn er vooraf al no-go’s bepaald? Het is handig om deze samen te bespreken, voordat jullie veel tijd besteden aan het kiezen van een trouwfotograaf. Denk hierbij ook aan de volgende vragen:
- Willen jullie een uitgebreide fotoshoot of willen jullie juist een korte fotojournalistieke reportage?
- Willen jullie dat de fotograaf jullie sturing geeft of wil je hem/haar het liefst de hele dag “niet zien”?
- Wil je dat hij of zij zich focust op bepaalde personen op jullie dag?
- Wanneer krijgen jullie de trouwfoto’s?
- Weet je al of je een trouwalbum wil?
2. Bekijk de website en portfolio van de trouwfotograaf
Wat veel bruidsparen vergeten is om samen even de website van begin tot einde te bekijken. En dan niet alleen het portfolio, maar ook een aantal recente blogposts. Soms kun je via de zoekfunctie je eigen trouwlocatie ook bekijken. Waar het om gaat is dat je samen de tijd neemt om te kijken of het werk van de fotograaf je aanspreekt.
Tip: wil je onze 50 favoriete trouwlocaties zien? Kijk dan even bij het linkje.
3. Het belang van referenties en reviews
Vaak heeft een trouwfotograaf een overzicht van referenties online staan. Hier kun je van verschillende bruidsparen lezen hoe ze de samenwerking met de fotograaf vonden. Ook op The Perfect Wedding en Google staan vaak reviews.
Ken je onze trouwlocatie?
Maar hou ook rekening met de ervaring van de trouwfotograaf zelf: is hij/zij wel eens bij jullie trouwlocatie geweest? Wij hebben ook wel eens de vraag gekregen of we ook binnenbruiloften fotograferen (ja, heel vaak zelfs!) of we ook groepsfoto’s maken (uiteraard). Hebben jullie naar aanleiding van een website vragen, schrijf ze op en neem ze mee naar het gesprek.
4. De werkwijze van de trouwfotograaf
Hoewel niet iedere bruidsfotograaf het toe zal geven, iedereen heeft een unieke kijk op een trouwdag. En daar hoort ook een unieke fotografie werkwijze bij. Sommige bruidsfotografen zijn een ‘fly on the wall’ en sommigen zijn juist wat meer aanwezig om er voor te zorgen dat alles op een bepaalde manier gefotografeerd wordt.
To pose or not to pose…
Sommige trouwfotografen hebben precies in hun hoofd hoe de foto gaat worden en poseren jullie totdat jullie perfect op de foto staan, terwijl anderen juist weer wat losser zijn qua aanpak. Wat spreekt jullie aan? Overleg ook samen, zodat jullie bijvoorbeeld hetzelfde denken over de fotoshoot. Grofweg gezegd zijn er twee verschillende werkwijze, namelijk geposeerd en niet-geposeerd op de foto (tijdens de dag).
Fine-Art en poseren
Wanneer jullie helemaal perfect op de foto willen, dan is fine-art of geposeerd op de foto gaan wellicht voor jullie. De fotograaf neemt langer de tijd voor de fotoshoot, maar maakt daardoor wel een aantal perfecte plaatjes. Vaak zijn het hele sferische beelden. Plan in dit geval ruim de tijd in voor fotomomenten en zorg dat je met je aanstaande op 1 lijn zit.
Fotojournalistieke bruidsreportage
Willen jullie relaxed en ontspannen op de foto? Dan is geposeerd op de foto gaan natuurlijk niets voor jullie. De reportage wordt gemaakt van de dag zoals hij echt is en de fotograaf stuurt praktisch niets. Hierdoor zie je de foto’s als realistische weergave en hoef je niet te denken aan “oh ja, op dat moment moest ik zo en zo in de camera kijken”.
Of een fijne mix?
Hoe kies je een trouwfotograaf die een mix van alles heeft? Wijzelf kiezen zelf graag voor die mix. Tijdens de dag zijn we zo onzichtbaar mogelijk, maar tijdens momenten zoals de fotoshoot en de groepsfoto’s, zul je ons iets meer zien. Wanneer je tenminste zo op de foto wil, want sommige bruidsparen kiezen bij ons heel bewust voor een zo fotojournalistiek mogelijke reportage.
Tip: meer lezen over trouwfotografie stijlen?
Bedenk dus van te voren wat je aanspreekt. Wil je aanstaande echt niet geposeerd op de foto, kijk dan of er een compromis mogelijk is. Bijvoorbeeld 5 minuten. En wil jij of je partner echt niet: niet doen. Het is immers jullie dag.
Tip: wil je graag veel contact met je fotograaf en eventueel trouwtips krijgen? Geef het aan tijdens het kennismakingsgesprek.
5. Budget: hoe kies je een trouwfotograaf?
Een trouwfotograaf kiezen is lastig, wanneer je niet weet wat alles gaat kosten. Je wordt helemaal meegenomen in het gesprek, hebt de perfecte trouwreportage al helemaal in gedachten en ineens hoor je dat het hele feestpakket ver buiten je budget ligt. Bekijk daarom van te voren alvast goed de prijslijst.
Staat de prijslijst niet online, bel of mail even om die lijst alsnog te vragen, want waarom zou je de prijzen niet vooraf mogen weten? Dit kan jullie en de trouwfotograaf veel tijd schelen. Over dit onderwerp heb ik ook een uitgebreide blogpost geschreven: wat kost een trouwfotograaf?
Wat is bij de prijs inbegrepen?
Ga ook na wat voor jou van belang is. Willen jullie een trouwalbum? Een all-in prijs, zodat je niet meer na hoeft te denken over reiskosten en reistijd? Willen jullie alles vastgelegd hebben van A tot Z of alleen een verkorte weergave van jullie dag? Vind je het oke om te betalen voor afdrukjes of wil je de foto’s in hoge resolutie? Allemaal vragen die je van te voren al met je partner en trouwfotograaf kunt bespreken.
Twee trouwfotografen of één?
Er zijn steeds meer duo trouwfotografen die gaan samenwerken met een collega om zo twee fotografen op jullie bruiloft aan te bieden. Wij merken dat het vaak van te voren niet duidelijk is of je dan één fotograaf en een assistent krijgt of twee volwaardige fotografen.
Vraag dit dan ook goed na. Want als je een fotograaf plus assistent krijgt dan bestaat altijd de kans dat de assistent qua stijl andere foto’s maakt dan de “hoofdfotograaf”. Als dit niet zo erg is, geen probleem uiteraard, maar omdat je wel betaald voor twee personen, wil je ook goede foto’s. Helemaal van de momenten waarop de fotografen apart van elkaar fotograferen.
Tip: lees hier wat het verschil is tussen één en twee trouwfotografen.
Wil je meer trouwreportages bekijken?
Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!
bekijk portfolio6. Belangrijke vragen tijdens het kennismakingsgesprek
Daar zijn ze dan: de meest gestelde vragen, tijdens een kennismakingsgesprek. Hierbij een korte opsomming. Wil je onze antwoorden lezen? Bekijk dan onze FAQ.
- Wat doen we als je op de dag ziek blijkt te zijn?
- Hoe ga je gekleed?
- Hoe krijgen we de foto’s aangeleverd?
- Hoeveel foto’s krijgen van onze trouwdag we en zijn ze in hoge resolutie?
- Help je ons bij het poseren (wanneer we een fotoshoot willen)?
- Heb je ervaring met het fotograferen van een bruiloft op een binnenlocatie?
- Hoeveel bruiloften heb je in totaal gefotografeerd?
- Kunnen we bij jou ook afdrukjes bestellen?
- Werk je ook met een contract waarin alle afspraken staan?
- Moeten we nog iets regelen qua lunch en avondeten?
- Waar zit je tijdens het diner? Tussen de gasten of anders?
- Heb jij nog tips voor onze trouwdag, als je bijvoorbeeld naar de planning kijkt?
- Hoe zit het met de rechten van de foto’s? Mag ik zelf bijvoorbeeld afdrukjes maken?
Hoe kies je een trouwfotograaf: bedenk zelf ook vragen
Schrijf vooral ook extra vragen op. Misschien na aanleiding van een ander gesprek dat jullie hebben gehad. Op Brides.com staat een compleet overzicht met nog veel meer vragen, verdeeld over verschillende categorieën.
7. Plan voldoende tijd in voor het gesprek
Natuurlijk is het heel handig om meerdere gesprekken met trouwleveranciers op één dag te plannen. Echter, wanneer je halverwege het gesprek bent en je moet over een half uurtje alweer weg, geeft dat een gejaagd gevoel. Je trouwfotograaf heeft veel contact met je tijdens de trouwdag en dus is het fijn om even goed te tijd te nemen voor je kennismaking.
Tip: denk na over een digitaal kennismakingsgesprek. Dat is veel sneller in te plannen.
Tot slot: de ideale trouwfotograaf gevonden?
We hopen dat deze post je geholpen heeft bij het opstellen van jullie wensenlijst. Mochten wij bij jullie wensen passen, laat het dan vooral horen via het formulier onder aan deze pagina. Wie weet zien we jullie binnenkort!