Hoe kies je een trouwfotograaf?

Er zijn diverse manieren om op zoek te gaan naar de ideale trouwfotograaf. Er circuleren ook vele lijsten met vragen die je echt “moet” stellen tijdens de kennismaking. We willen je in deze blogpost graag laten horen wat onze professionele mening is. We hebben immers al heel veel gesprekken gedaan met de meest diverse bruidsparen. 

Eigenlijk is het vrij gemakkelijk om een kennismakingsgesprek in te plannen met je bruidsfotograaf, maar vervolgens speelt vaak de vraag wat je dan precies moet voorbereiden.  Weet in ieder geval dat niets verplicht is en je vooral zelf kunt kijken waar je tijd in wilt steken en waarin niet. Dit is hoe je een trouwfotograaf kies.

Kennismaking Trouwfotografie-002

1. Vooraf: bekijk samen de website van A tot Z

Wat veel bruidsparen vergeten is om samen even de website van begin tot einde te bekijken. En dan niet alleen het portfolio, maar ook een aantal recente blogposts. Soms kun je via de zoekfunctie je eigen trouwlocatie ook bekijken. Waar het om gaat is dat je samen de tijd neemt om te kijken of het werk van de fotograaf je aanspreekt. Op die manier kun je eventueel ook gerichte vragen stellen.

Wij hebben bijvoorbeeld wel eens de vraag gekregen of we ook binnenbruiloften fotograferen (ja, heel vaak zelfs!) of we ook groepsfoto’s maken (uiteraard, alleen zetten we die niet zo snel online) en of we wel eens bij locatie ABC zijn geweest. Hebben jullie naar aanleiding van een website vragen, schrijf ze op en neem ze mee naar het gesprek.

Tip: wil je onze 50 favoriete trouwlocaties zien? Kijk dan even bij het linkje.

Bruiloft Meelfabriek Zijlstroom Leiden 008 1

2. Bekijk de werkwijze van je bruidsfotograaf

Hoewel niet iedere bruidsfotograaf het toe zal geven, maar iedereen heeft een unieke kijk op een trouwdag. En daar hoort ook een unieke manier van fotograferen bij. Sommige fotografen zijn een “fly on the wall” en sommigen zijn juist wat meer aanwezig om er voor te zorgen dat alles op een bepaalde manier gefotografeerd wordt. Sommige fotografen hebben precies in hun hoofd hoe de foto gaat worden en poseren jullie totdat jullie perfect op de foto staan, terwijl anderen juist weer wat losser zijn qua aanpak. Wat spreekt jullie aan? Overleg ook samen, vaak hebben bruidegommen net een iets ander idee bij het woord “fotoshoot” dan bruiden. Grofweg gezegd zijn er twee verschillende werkwijze, namelijk geposeerd en niet-geposeerd op de foto (tijdens de dag).

Fine-Art en poseren

Wanneer jullie helemaal perfect op de foto willen, dan is fine-art of geposeerd op de foto gaan wellicht voor jullie. De fotograaf neemt langer de tijd voor de fotoshoot, maar maakt daardoor wel een aantal perfecte plaatjes. Vaak zijn het hele sferische beelden. Plan in dit geval ruim de tijd in voor fotomomenten en zorg dat je met je aanstaande op 1 lijn zit.

Bruiloft Vidaa 015

Fotojournalistieke bruidsreportage

Willen jullie relaxed en ontspannen op de foto? Dan is geposeerd op de foto gaan natuurlijk niets voor jullie. De reportage wordt gemaakt van de dag zoals hij echt is en de fotograaf stuurt praktisch niets. Hierdoor zie je de foto’s als realistische weergave en hoef je niet te denken aan “oh ja, op dat moment moest ik zo en zo in de camera kijken”.

Of een perfecte mix?

Wijzelf kiezen eigenlijk voor een mix, merken we vaak. Tijdens de dag zijn we zo onzichtbaar mogelijk, maar tijdens momenten zoals de fotoshoot en de groepsfoto’s, zul je ons iets meer zien. Wanneer je tenminste zo op de foto wil, want sommige bruidsparen kiezen bij ons heel bewust voor een zo fotojournalistiek mogelijke reportage. Bedenk dus van te voren wat je aanspreekt. Wil je aanstaande echt niet geposeerd op de foto, kijk dan of er een compromis mogelijk is. Bijvoorbeeld 5 minuten. En wil jij of je partner echt niet: niet doen. Het is immers jullie dag.

waarom bruiloften 019

3. Hoeveel gaat het kosten?

Het kiezen van een trouwfotograaf is lastig, wanneer je niet weet wat alles gaat kosten. Je wordt helemaal meegenomen in het gesprek, hebt de perfecte trouwreportage al helemaal in gedachten en ineens hoor je dat het hele feestpakket ver buiten je budget ligt. Bekijk daarom van te voren alvast goed de prijslijst en als je iets niet snapt, mail vooral even om uitleg. Staat de prijslijst niet online, bel of mail even om hem alsnog te vragen, want waarom zou je de prijzen niet vooraf mogen weten? Dat kan jullie en de trouwfotograaf veel tijd schelen. Over dit onderwerp heb ik ook een uitgebreide blogpost geschreven: wat kost een trouwfotograaf?

Wat is bij de prijs inbegrepen?

Ga ook na wat voor jou van belang is. Willen jullie een trouwalbum? Een all-in prijs, zodat je niet meer na hoeft te denken over reiskosten en reistijd? Willen jullie alles vastgelegd hebben van A tot Z of alleen een verkorte weergave van jullie dag?  Vind je het oke om te betalen voor afdrukjes of wil je de foto’s in hoge resolutie? Allemaal vragen die je van te voren al met je partner kunt bespreken. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Krijg ik 1 of 2 trouwfotografen?

Er zijn steeds meer trouwfotografen die gaan samenwerken met een collega om zo twee fotografen op jullie bruiloft aan te bieden. Wij merken dat het vaak van te voren niet duidelijk is of je dan één fotograaf en een assistent krijgt of twee volwaardige fotografen. Vraag dit dan ook goed na. Want als je een fotograaf plus assistent krijgt dan bestaat altijd de kans dat de assistent qua stijl andere foto’s maakt dan de “hoofdfotograaf”. Als dit niet zo erg is, geen probleem uiteraard, maar omdat je wel betaald voor twee personen, wil je ook goede foto’s. Helemaal van de momenten waarop de fotografen apart van elkaar fotograferen.

Kennismaking Trouwfotografie-001

4. Wat verwacht ik van mijn trouwfotograaf?

Overleg bijvoorbeeld alvast met je partner wat een reportage voor jullie echt geslaagd zou maken. Is dat het hebben van prachtige detailfoto’s? Willen jullie een uitgebreide fotoshoot of willen jullie juist een fotojournalistieke reportage waarbij de fotograaf niets stuurt? Willen jullie dat de fotograaf jullie sturing geeft tijdens de dag of wil je hem/haar het liefst de hele dag “niet zien”? Wil je dat de fotograaf netjes gekleed gaat? Wil je dat hij of zij zich focust op bepaalde personen op jullie dag? Hebben jullie al nagedacht over waar de fotograaf zal zitten tijdens het eten? En over wanneer jullie de foto’s gaan krijgen? Weet je al of je een trouwalbum wil? Er zijn heel veel vragen, zoals je ziet.

Kennismaking Trouwfotografie-003

5. Vragen die je tijdens het gesprek kunt stellen

Daar zijn ze dan: de meest gestelde vragen, tijdens een kennismakingsgesprek. Hierbij een korte opsomming:

1. Wat doen we als je op de dag ziek blijkt te zijn?

2. Hoe krijgen we de foto’s aangeleverd?

3. Hoeveel foto’s krijgen we en zijn ze in hoge resolutie?

4. Help je ons bij het poseren (wanneer we een fotoshoot willen)?

5. Heb je ervaring met het fotograferen van een bruiloft op een binnenlocatie?

6. Hoeveel bruiloften heb je in totaal gefotografeerd?

7. Hoe ga je om met annuleringen in verband met Corona?

8. Kunnen we bij jou ook afdrukjes bestellen?

9. Werk je ook met een contract waarin alle afspraken staan?

10. Moeten we nog iets regelen qua lunch en avondeten?

11. Heb jij nog tips voor onze trouwdag, als je bijvoorbeeld naar de planning kijkt?

12. Hoe zit het met de rechten van de foto’s? Mag ik zelf bijvoorbeeld afdrukjes maken?

En schrijf vooral ook extra vragen op die jullie je bedenken. Misschien naar aanleiding van een ander gesprek dat jullie hebben gehad. Op Brides.com staat een compleet overzicht met nog veel meer vragen, verdeeld over verschillende categorieën.

Nelleke Ruben 097

6. En last, but not least, plan voldoende tijd in voor het gesprek

Natuurlijk is het heel handig om meerdere gesprekken met trouwleveranciers op één dag te plannen. Echter, wanneer je halverwege het gesprek bent en je moet over een half uurtje alweer weg, geeft dat een gejaagd gevoel. Je trouwfotograaf heeft veel contact met je tijdens de trouwdag en dus is het fijn om even goed te tijd te nemen voor je kennismaking.

Merk je dat jullie een drukke planning hebben, denk dan na over een digitaal kennismakingsgesprek. We merken zelf dat bruidsparen online vaak net iets sneller kennismaken dan wanneer we dat bij ons thuis doen. In een half uur tijd kun je al een heel goed beeld van elkaar krijgen.

Tip: denk na over een digitaal kennismakingsgesprek. Dat is veel sneller in te plannen.

Nu jullie, hebben jullie nog goede suggesties voor toekomstige bruidsparen? Stuur me vooral een mailtje.