Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

“Het is bewolkt, maar dat is beter voor de foto’s, toch?”

fel-zonlicht-bewolking-trouwfotos-001

Ik denk dat wij op de helft van onze bruiloften de opmerking horen dat “bewolking beter is voor de foto’s, toch?”. En daarom vonden we het tijd om ons perspectief te geven op deze populaire uitspraak. Want zoals vaak gebeurt bij populaire uitspraken: er zit een kern van waarheid in.

Fotograferen met fel zonlicht

Om daar mee te beginnen leggen we eerst uit wat nou het nadeel van felle zon is. Je kent vast wel het fenomeen dat iemand een foto van je wil maken, terwijl het zonnetje schijnt. Je draait je om, ziet tegelijkertijd de camera en de zon op je gezicht gericht en klik! Vervolgens bekijk je de foto en zie je dat je met je ogen knijpt, dat je rare wallen onder je ogen hebt (die had je toenet nog niet toch?) en dat de foto eigenlijk niet zo flatteus is. Dit komt doordat de zon, (zomers helemaal), vaak hoog aan de hemel staat. Het licht komt dan recht van boven wat er voor zorgt dat je onder je ogen een schaduw krijgt en die schaduw lijkt dan weer op de bekende “wal”. Daarnaast moet je inderdaad knijpen wanneer de zon recht in je ogen schijnt. Heel logisch. Een oplossing is dan om simpelweg de schaduw op te zoeken, of de zon juist achter het bruidspaar te plaatsen. Hierdoor vallen de gezichten in de schaduw en valt er dus geen hard licht op.

fel-zonlicht-bewolking-trouwfotos-001-4

Portretten maken in de zon

Wanneer je met je mobieltje of compactcamera juist probeert om portretten te maken met de zon “van achter” loop je het risico dat je camera ofwel automatisch de flits gebruikt, ofwel dat je foto heel raar belicht is. In beide gevallen dus geen duidelijke foto. Wij stellen daarom onze camera’s zoveel mogelijk manueel in. Hierdoor zorgen we ervoor dat we niet hoeven te flitsen en dat jullie tegelijkertijd goed zichtbaar zijn op de foto. Dat is dus een vrij gemakkelijke oplossing voor die zonnige momenten waar je tegenlicht wilt gebruiken.

Flatteus licht bij bewolking

Maar waarom denken mensen dan dat het beter is om foto’s te maken met bewolking? Het antwoord is relatief simpel. Door het wolkendek wordt het licht gebroken en verspreidt. Hierdoor zijn de felle zonnestralen gereduceerd tot zacht licht. En tegelijkertijd komt het zonlicht niet in harde directe stralen op mensen terecht, maar “bounced” het licht van alle kanten waardoor ook die eventuele schaduwplekken onder je ogen een beetje licht vallen. Het resultaat: zachtere foto’s die erg flatteus kunnen zijn.

fel-zonlicht-bewolking-trouwfotos-001-5

Mooie trouwfoto’s in de zon

Nu zou je denken dat dat dus lekker makkelijk fotografeert voor een bruidsfotograaf en deels klopt dat ook wel, maar tegelijkertijd is het natuurlijk een beetje saai. Want wij willen zelf graag wat diversiteit hebben in de beelden en hoewel dat met bewolking ook mogelijk is, heb je grotere contrasten wanneer het zonnetje schijnt. En bonus: jullie genieten als bruidspaar zijnde waarschijnlijk net een beetje meer met die warme zonnestralen. Dus wij zijn zelf altijd voor zon. Helemaal als we dan ook nog een fijne avondshoot met jullie kunnen doen.

fel-zonlicht-bewolking-trouwfotos-001-3