Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Een kijkje achter de schermen – 2018

Behind the scenes 2018 001

Hoe gaat een trouwfotograaf te werk? Een vraag die we vaak te horen krijgen. En dan met name op de trouwdag. We hebben al eerder een stuk geschreven over onze werkwijze, maar eens per jaar laten we graag ook wat foto’s zien van “achter de schermen”.

Een kijkje achter de schermen van een trouwfotograaf

Niet eens alleen achter de schermen, maar ook deels als hoofdonderwerp, omdat we zelf soms model staan, voordat we een foto van een bruidspaar maken. In deze blogpost een aantal foto’s uit 2018. Een jaar waarin we veel mooie bruiloften mochten fotograferen op diverse locaties. We begonnen in het voorjaar met de bruiloft van Nick & Karin. Ze trouwden bij de Roode Schuur in Nijkerk, maar hun fotoshoot was in Almere. Op de foto hieronder zie je mij helpen met de trouwjurk van de bruid.

De ene keer gaan mensen mee tijdens de fotoshoot om bijvoorbeeld dingen vast te houden, terwijl de andere keer juist 1 van ons even het boekt vasthoudt of de jurk goed legt. Hier dus “Hermine in actie”.

Behind the scenes 2018 002

Je eigen mini-specialisatie

Ramon is bij ons degene die de meeste groepsfoto’s maakt. In de eerste plaats omdat hij vaak de “must-haves” bij ons regelt, maar ook omdat ik dan vanaf de zijlijn dingen kan regelen. Een jasje dat net wat netter kan zitten, een glas wijn dat niet op de foto hoort, kortom we werken samen tijdens dit soort momenten. Ramon is ook langer dan ik. Dus kan hij een andere hoek pakken voor de foto. Handig!

Behind the scenes 2018 006

Zelfde bruiloft. Het was een beetje koud en wat is er dan fijner dan een warm drankje in je handen?

Behind the scenes 2018 005

Helpende hand

Hieronder dus een voorbeeld van ons, terwijl we spulletjes vasthouden. Tijdens de trouwdag van Maarten en Mariana was het heerlijk warm. We hadden tijdens de fotoshoot wat flesjes water gekocht. En Mariana had een bruidsboeketje. Terwijl Ramon alvast aangaf wat een mooi plekje zou zijn voor de fotoshoot, deed ik een lichttest. Vervolgens maakten we de foto’s.

Behind the scenes 2018 007

We maken graag foto’s in de natuur. Veel van “onze” bruidsparen kiezen dan ook mooie natuurgebieden uit om op de foto te gaan. Deze plek was behoorlijk “wild”. Ramon maakte snel een foto van mij, tussen de varens.

Fotograaf in de natuur, aan het werk op een bruiloft.

Heel soms staan we in elkaars beeld. Ik wilde iets uitproberen met die prikkabels en waarschijnlijk dacht Ramon hetzelfde. Hij kon mij waarschijnlijk niet zien door het verschil in licht (ik sta in de schaduw hier). Het is heel erg fijn om gebruik te kunnen maken van elkaar als stand-in. Dan kun je bepaalde dingen uittesten, zonder dat je daar het bruidspaar voor nodig hebt : ) Deze foto maakten we overigens bij Paviljoen Puur. Een heerlijke kleurrijke trouwlocatie.

Behind the scenes 2018 008

Tja en er moet natuurlijk ook gegeten worden. We zitten dan graag aan een tafeltje “apart” van het gezelschap. Camera’s op tafel, tassen er naast en een colaatje of water om te drinken. Stiekem is dit een leuke bijkomstigheid van het vak; je komt op veel mooie plekken en mag soms meegenieten van heerlijk eten.

Behind the scenes 2018 011

Zelfde locatie, met broodjes én soep en een vol flesje cola.

Behind the scenes 2018 010

Wat ik stiekem heel erg leuk vind is het stylen van dingen. Ik ben natuurlijk helemaal geen styliste, maar als ik dan zie dat een bord met bloemetjes omgewaaid is, zet ik hem graag overeind en “style” die bloemen dan opnieuw. Om er daarna natuurlijk een foto van te maken.

Behind the scenes 2018 012

Heel af en toe komt een gast naar ons toe en vraagt over er eigenlijk al foto’s van ons gemaakt zijn. Meestal antwoorden we “nee en dat is prima hoor”. Soms krijgen wij dan weer te horen dat er even een foto gemaakt moet worden. Al is het alleen al als herinnering voor het bruidspaar. Hierbij dus een foto van ons tijdens het werk. Met een beetje vieze broek, want we moeten ook wel eens met de knietjes in het stof. Deze foto is overigens tijdens het diner van het bruidspaar gemaakt.

Twee bruidsfotografen op een bruiloft.
Behind the scenes 2018 016

“Werkt dit plekje voor het bruidspaar?”. Ik vraag het regelmatig aan Ramon. Dan ga ik op een plekje zitten met mooi licht of een mooie achtergrond en dan kijkt Ramon of het een optie is. Deze plek hieronder werkte niet op de manier zoals wij wilden. Maar toch weer een extra foto voor onze eigen collectie.

Behind the scenes 2018 017

Ramon heeft tegenwoordig een heel klein tasje waar hij de meest belangerijke dingen in kan stoppen. Dus we hoeven niet per se meer die grote tassen mee te nemen (tijdens een fotoshoot), maar kunnen gebruik maken van Ramons makkelijke tasje. Heel fijn! Helemaal wanneer je best een stuk moet lopen tijdens een fotoshoot op een zonnige dag.

Bruidsfotograaf aan het werk tijdens een fotoshoot.

Fotobooths, we zijn er gek op!

Behind the scenes 2018 019

Samenwerken met fijne mensen

En een extra shout-out naar mijn (niet zo’n kleine) broertje Ies! Afgelopen jaar fotografeerde ik in mijn eentje een hele intieme bruiloft en Ies was mee als mijn assistent. Hij was chauffeur, liep mee tijdens de fotoshoot en at samen met mij na afloop van de trouwdag een heerlijke hamburger. Fijn om zo samen te kunnen werken met familie!

Behind the scenes 2018 022