Gaan jullie trouwen in 2024 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Duurzaam trouwen: het organiseren van een milieuvriendelijke bruiloft

We krijgen steeds vaker bruidsparen die hun bruiloft zo milieuvriendelijk mogelijk willen organiseren. Een duurzame bruiloft hoeft niet eens zo veel te verschillen van een traditionele bruiloft. Lees deze tips voor eco-vriendelijke decoraties, duurzaam dineren en duurzame trouwfotografie.

Backdrop bruiloft 0065

Wat is een duurzame bruiloft?

Duurzaam trouwen, ook wel eco bruiloft of ecologische bruiloft genoemd, is een feest dat rekening houdt met de impact op het milieu. Elk aspect van de trouwdag wordt vanuit duurzaam oogpunt bekeken, of het nu de decoraties zijn of de trouwlocatie zelf. Maar de magie van de dag blijft natuurlijk hetzelfde!

Favoriete Trouwfoto 2022 079

Milieuvriendelijke bruiloftsdecoraties en bloemen

Decoratie is een manier om je bruiloft nét even meer eigen te maken. Bekijk verschillende DIY-opties waarbij je gebruik maakt van duurzame materialen. Zo hadden we een keer een bruidspaar dat slingers had gemaakt van droge bladeren, voor hun herfstbruiloft.

Vrolijk lenteboeket, duurzaam trouwen ook qua bloemwerk.

Ook qua bloemen kun je duurzame opties kiezen. Denk bijvoorbeeld aan bloemen uit het seizoen of bloemen die lokaal geteeld zijn. Zo heb je bijvoorbeeld te gekke pluktuinen waar je bloemwerk kunt bestellen. Pluk je eigen trouwboeket of laat een bloemist dit voor je samenstellen. Toen we zelf trouwden (in Maart, zie hierboven) kozen we voor bolbloemen zoals tulpen, hyacinten en kievitsbloemen.

En hieronder staat een foto van duurzame bladconfetti. Dit is 100% afbreekbaar en super kleurrijk.

Duurzaam trouwen met bladconfetti op je bruiloft.

Spreek digitaal af

Is het mogelijk om digitaal af te spreken met trouwleveranciers? Dit kan in bepaalde gevallen lastig zijn, maar met veel leveranciers is het mogelijk om via Skype, Google Meets of bijvoorbeeld FaceTime af te spreken. Dit scheelt ook nog eens heel veel reistijd.

Bruiloft Businessclub The Duke 021

Duurzame trouwlocaties en vervoer

Kies qua locatie liefst een plek die centraal in Nederland is, zodat niemand lang hoeft te rijden. Eventueel kunnen gasten met elkaar carpoolen (ook handig ivm Bob zijn) of kijk of het mogelijk is om bijvoorbeeld een bus te regelen voor de verplaatsing.

Wil je meer trouwreportages bekijken?

Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

bekijk portfolio
foto bruidspaar

Trouwen in het buitenland

Trouwen in het buitenland is helaas weer totaal niet duurzaam, maar wist je dat er trouwlocaties in Nederland zijn waarbij het lijkt alsof je in het buitenland bent? Denk eens aan De Hazelhof (Rijsbergen), Domaine d’Heerstaayen (Strijbeek) en Het Roode Koper (Leuvenum).

Trouwen Domaine dheerstaayen 047

Een trouwlocatie waar we heerlijk vegan aten was De Kas in Amsterdam. Ze zeggen er zelf over: “in de ochtend geoogst, in de middag op het bord”. En het eten is ook nog eens heerlijk! Andere locaties waar we een biologische keuken meemaakten zijn Rhederoord (Rheden), Kom Eten (Hoogmade), Landtgoed (Heino) en Het Rijk van de Keizer (Amsterdam). Stuk voor stuk prachtige locaties met een geheel eigen sfeer en (biologische/duurzame) keuken.

Milieuvriendelijke bruiloft in Nederland bij Heino.

En kies, als het even kan, voor één locatie waar je alles doet. Dit zorgt ervoor dat gasten niet hoeven te reizen van A naar B. Niet alleen duurzaam, maar ook veel meer ontspannen! Ook maakten we een keer mee dat de gasten zich verplaatsten op de fiets!

Trouwen Schiermonnikoog 031

Duurzaam dineren

Het diner, en in mindere mate ook de taart en een eventuele lunch, zijn een belangrijk onderdeel van een bruiloft. Je kunt op veel manieren dit onderdeel milieuvriendelijk(er) maken. Overweeg een biologische cateraar die lokale en seizoensgebonden producten gebruikt. We maken regelmatig mee dat het hele diner vegan is, ook voor gasten die normaal gesproken vlees eten.

Overweeg om left-overs mee te nemen, als je duurzaam trouwen wilt. Ik heb het dan niet per se over het diner, maar de taart kan prima in de koeling bewaard worden tot morgen. Daarnaast is er bij een uitgeserveerd diner minder voedselverspilling dan bij een buffet of barbecue.

last-minuten bruiloft plannen met taart en lekkers

Duurzame kleding en trouwringen

Wist je dat je ook trouwkleding kunt huren? De website Bruiloft Inspiratie heeft een handig artikel geschreven over alles wat je moet weten over het huren van een trouwjurk. Je zou ook een trouwjurk kunnen laten vermaken. We maakten bijvoorbeeld een keer mee dat de trouwjurk van “moeder” werd aangepast voor “dochter”.

Qua trouwringen kun je kiezen voor duurzame materialen. Goud is niet enorm duurzaam helaas, maar je zou ook hier weer goud van familie kunnen hergebruiken. Soms krijgen bruidsparen een ring die al lange tijd in de familie is of laten ze van restjes edelmetaal een nieuwe ring maken. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Nadine Kieft. Wat zij in haar atelier maakt

detailfoto trouwringen 7

Duurzame trouwfotografie

Natuurlijk zou ik willen dat ik hier kon zeggen dat we de meest ecofriendly trouwfotografen van Nederland waren, maar dat is helaas niet waar. Wel proberen we ons steentje bij te dragen door zo milieuvriendelijk mogelijk te werken. Ons bedrijf is (met uitzondering van de auto) volledig Solar powered dankzij onze zonnepanelen.

Onze trouwalbums worden weliswaar in het buitenland gedrukt, maar ze worden in één groot pakket naar Nederland verzonden en van daaruit direct naar jullie huis gestuurd, zodat we onze koolstofuitstoot kunnen beperken. Ook hebben we één auto en hebben we een tweede nodig, dan lenen we deze.

Daarnaast hebben we besloten om de komende jaren niet te vliegen voor bruiloften. Dit helpt om onze CO2-voetafdruk te verminderen. Uiteindelijk is ons doel om ook nog elektrisch te gaan rijden.

Bruiloft Landgoed Groenendaal 013

10+ extra duurzaam trouwen tips

 1. Skip de bedankjes aan het einde van het feest. Of denk na over een insectenhotel of zaadjes en potgrond.
 2. Foodtrucks? Regel dat composteerbaar servies
 3. Huur eventueel je decoratie of koop het bij de kringloopwinkel en schenk het terug na afloop van jullie dag.
 4. Denk na over de geschenken die jullie (al dan niet) krijgen. Vraag eventueel om een duurzaam kado of geef een goed doel als optie.
 5. Wist je dat er ook met biologische producten werkende make-up en hair-artists zijn zoals “Beautiful Morning by Li”?
 6. Doneer je bloemen, na afloop van de trouwdag, aan bijvoorbeeld een bejaardenhuis of ziekenhuis.
 7. Vraag of de trouwlocatie water kan schenken uit kannen en glas.
 8. Plant een boom tijdens de ceremonie.
 9. Kijk wat er voor een trouwkaart mogelijk is qua duurzame opties of verstuur je uitnodiging digitaal.
 10. Vraag om “tijd of een ervaring” in plaats van een kado. Zo kun je extra veel tijd doorbrengen met je vrienden en familie, na afloop van de bruiloft.
 11. Kies voor een eco-friendly huwelijksreis. Ik denk dat je hier nog wel de meeste winst mee kunt halen, hoewel het ook kan aanvoelen als een offer, omdat een honeymoon vaak een eenmalige unieke reis is.
Bohemian Stijl Bruiloft 028

Duurzaam trouwen: te doen?

Het organiseren van een milieuvriendelijke bruiloft hoeft niet moeilijk te zijn. Met een beetje planning en bewustzijn kun je een prachtige dag neerzetten. Of het nu gaat om het kiezen van duurzame decoraties, het serveren van biologische (of vegan) maaltijden, of het kiezen van een eco-friendly trouwfotograaf, elke keuze telt mee.

Favoriete Trouwfoto 2022 001

Wil je nu zelf ook een eco bruiloft organiseren? En wil je een fotograaf die hier grotendeels bij aansluit? Neem dan vooral contact met ons op, leuk!