Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Hoe kan ik Buiten Trouwen? | 8 Tips voor je buitenbruiloft

Er zijn een paar dingen om sowieso rekening mee te houden als buiten trouwen op jullie verlanglijstje staat. Deze momenten staan centraal:

  • Ontvangst van de gasten
  • Trouwceremonie
  • Borrelmoment of receptie
  • Buiten dineren
  • Buiten feest

Bekijk hieronder een aantal handige tips en ideeën, zodat je weet waar je rekening mee moet houden wanneer je buiten gaat trouwen.

Trouwen onder een stretch tent.

1. Het ontvangst van de (dag)gasten

Veel locaties hebben sowieso de optie om gasten buiten te ontvangen. Of jullie nu buiten trouwen of binnen, de gasten zullen eerst in een andere “ruimte” of omgeving verblijven, zodat de ceremonieplek nog helemaal netjes blijft. Vaak gaan daarna de gasten naar de ceremonieplek, waarna jullie zelf aan de beurt zijn. Wij kennen zelf weinig locaties waar een ontvangst buiten niet mogelijk is.

Tip: hebben jullie een trouwlocatie met een mooie groene omgeving? Kijk dan of het mogelijk is dat onderdelen van jullie bruiloft op verschillende plekken plaatsvinden. Zo heeft elk onderdeel van de dag zijn eigen (groene) omgeving.

Overzicht van een buiten ceremonie trouwplek in het bos.

2. Trouwceremonie buiten: waar moet je rekening mee houden?

Denk na over hoe laat jullie willen trouwen. Mijn advies is om te kiezen voor iets later op de middag. Wanneer het heel warm is, smelt je tenminste niet weg. En in de zomer heb je midden op de dag ook heel fel zonlicht. Dat is voor jullie en jullie gasten niet fijn. Ook qua fotografie is het vaak niet de mooiste optie, omdat alle gasten schaduwen onder hun ogen krijgen. Dit komt door de zon die zo hoog staat.

Tip: het ideale trouwmoment? Een paar uur voor de zon ondergaat. Niet ideaal qua dagindeling, tenzij je in het voorjaar of najaar trouwt.

In de namiddag trouwen

Dus is het mogelijk om te kiezen voor een ceremonie in de namiddag? Of misschien zelfs de vroege avond? Wij zouden het wel weten. Het bijkomende voordeel is dat jullie je in de ochtend niet zo hoeven te haasten.

Wat je sowieso buiten moet (laten) regelen zijn voldoende bescherming voor de weerelementen. Daarnaast heb je ook geluidsversterking voor de ambtenaar en eventuele muzikanten nodig en uiteraard stoeltjes voor jullie zelf en jullie gasten. Ook dit kan weer extra kosten met zich meebrengen, omdat de trouwlocatie de stoeltjes buiten moet neerzetten en daarna ook moet opruimen. Maar… het is het vaak waard!

Toestemming van de gemeente

Op de vraag of je ook in de buitenlucht mag trouwen is het antwoord niet altijd even eenduidig. Zo staat op de website van Alle Trouwambtenaren dat een huwelijk officieel in het huis der gemeente voltrokken moet worden.

Tip: Een eventuele oplossing kan zijn om een ceremoniële huwelijksvoltrekking te hebben, in plaats van een officiële. Overleg wat mogelijk is met jullie trouwambtenaar.

Regen of zonneschijn

Bij de ceremonie, net als bij het diner, zit je langere tijd op één plek en dus is het van belang dat mensen uit de (felle) zon of de regen zitten. Eventueel kun je bij voorbaat een stretch tent laten plaatsen.

Tip: mochten jullie een tent willen (laten) plaatsen: kies dan voor een licht gekleurde tent, het licht in de tent is dan ook flatteus.

 

Buiten trouwen met ballonnen, styling en bloemen.

3. Buiten borrelen en/of receptie

Ook het moment na de trouwceremonie kan vaak wel buiten gehouden worden. Even er vanuit gaande dat jullie locatie een tuin heeft of in ieder geval veel groen rondom het gebouw. Vaak staat er na de trouwceremonie een plek klaar (eventueel waar ook het ontvangst was) waar gasten een glaasje drinken kunnen ontvangen. Dit moment is vervolgens het perfecte moment voor felicitaties, een eventuele toost en soms ook het sabreren (mochten jullie dit willen en de locatie het aanbieden).

Hou er rekening mee dat de buitenlocatie niet te ver van bijvoorbeeld een toilet weg is. Een open  locatie in het bos kan prachtig zijn, maar wanneer gasten vervolgens ver moeten lopen naar het toilet, dan wordt het als ongemakkelijk gezien. Ook merken we dat dames met (hoge) hakken niet altijd even blij zijn met grasland. Dus mochten jullie veel buiten willen doen, geef het van te voren aan.

Tip: geef op de trouwkaart aan dat jullie een landelijke bruiloft hebben, zodat gasten rekening kunnen houden qua kleding

trouwen bij Koetshuis Hulshorst.

Adam Steffanie 464

4. Buiten dineren tijdens je trouwdag

Buiten dineren is fantastisch. Het is sfeervol, mooie tafels, overal het gevoel van echt buiten… maar het kan ook zeker nadelen hebben. Ik benoem deze nadelen even, zodat jullie er rekening mee kunnen houden.

Catering

Wanneer de keuken ver van de dinerplek afligt, is dit een extra uitdaging voor de catering. Het kan zijn dat er extra hoge prijzen gerekend worden in verband met het inzetten van extra personeel (vaak moet er veel gelopen worden) of eten moet van de keuken naar een uitgiftepunt gebracht worden. Vaak is er overal een mouw aan te passen, maar hou er rekening mee dat niet elke trouwlocatie enthousiast wordt van de meest afgelegen romantische dinerplek.

Toiletten

Het kan zijn dat gasten extra ver moeten lopen naar de toiletten. Mocht men een flinke afstand moeten afleggen, zorg dan dat er voldoende verlichting is, zodat mensen hun weg kunnen vinden. Of regel eventueel een toiletwagen. Denk bijvoorbeeld aan een luxe toiletwagen, jullie weten zelf het beste of dit bij jullie gezelschap past of niet.

Regen en hitte tijdens het diner

Hebben jullie een plan B bedacht? Wat nou als de hele trouwdag lekker droog was, maar in de avond voorspellen ze regen? Is het op te lossen met een paar parapluutjes of een paar parasols of bestaat de kans dat men echt naar binnen moet? Overleg met je trouwlocatie wat zij adviseren. Is het bijvoorbeeld mogelijk om binnen ook een zaal in gereedheid te brengen en wat zijn hier de kosten voor?

Tip: Huur eventueel paraplu’s. Ook dit kan vaak via een stylingsbureau.

Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor extreme hitte. Voorkom dat een deel van de gasten alsnog in de volle zon komt te zitten (bij 30+ graden) door vooraf met de locatie te regelen dat er voldoende schaduw is.

Gasten hebben paraplu's tijdens een diner buiten.

Dineren in de kou

Laat in ieder geval de gasten weten dat het een buitenbruiloft is. Op deze manier weet je zeker dat ze er rekening mee houden qua kleding. Of leg zelf kleedjes klaar bij het diner.

Tip: De IKEA heeft handige kleedjes die niet duur zijn. Ook kun je bij veel stylisten kleedjes huren.

Verlichting

Zorg ook voor voldoende verlichting. Dit kan natuurlijk met kaarsjes op tafel (als het niet te hard waait), of met verlichting van de trouwlocatie. Soms kun je via stylingsbedrijven ook prikkabels met van die gezellige lampjes huren. Dit zorgt er ook voor dat je automatisch een soort “ruimte” krijgt: het licht creëert een omgeving.

Andere ongemakken tijdens het diner

We hebben zelf een keer meegemaakt dat we tijdens een fotoshoot in de avond compleet overvallen werden door zwermen muggen. Die avond was niet leuk… ik ben nog nooit zo vaak gestoken! Dat is niet leuk voor trouwleveranciers, maar zeker ook niet voor jezelf of jullie gasten!

Tip: Je zou er dus over na kunnen denken over trouwgasten een flesje zonnebrandolie en een flesje antimuggenspray te geven. Leg ook nog een paar leuke zonnebrillen klaar en iedereen is ready to go!

Corona Styled Shoot 306
5. Trouwfeest voor als je gaat buiten trouwen

Dansen onder de sterren… is er iets romantischer? Ik zou willen dat er vaker feestjes buiten plaatsvonden! Dit blijkt echter wel vaak een flinke uitdaging te zijn, omdat je rekening moet houden met geluidsoverlast. Informeer dus bij jullie trouwlocatie of het toegestaan is om buiten (versterkte) muziek te hebben. Sowieso moet je dan krachtstroom regelen voor de DJ/band, is er verlichting nodig, een bar en een toiletgelegenheid.

Tip: voordat je je ergens op verheugt check even bij de locatie wat mogelijk is… wie weet kunnen ze een te gek buitenfeest regelen!

Tip: is versterkte muziek niet mogelijk? Overweeg dan om een akoestische muziek te regelen. Misschien iets meer picknick dan festival, maar wel heel sfeervol en intiem. Sommige acts kunnen rondlopen, zodat iedereen de muziek kan horen.

Trouwfeest buiten met aankomst in een rode kever.

6. Onze favoriete buiten trouwlocaties

Wanneer ik denk aan onze favoriete buitentrouwlocaties, komen de volgende plekjes meteen naar voren. Denk bijvoorbeeld aan Landtgoed bij Heino, Landgoed Groot Warnsborn bij Arnhem, Domaine Heerstaayen in Strijbeek, het Trouwen in het Bos-concept, Landgoed Rhederoord bij Rheden, The Duke in Nistelrode en Het Roode Koper in Leuvenum.

Tip: willen jullie in een bepaalde omgeving trouwen en weten jullie niet welke locatie handig is? Stuur ons even een mailtje en we mailen je gericht een aantal buitentrouwlocaties door.

Stuk voor stuk gaat het hier om locaties waar je goed kunt buiten trouwen. Ook zijn er mooie alternatieven voor het geval je toch naar binnen moet. Heb jij een goede suggestie? Laat een berichtje achter in de comments.