Tips voor jullie bruiloft

In dit digitale magazine delen we graag een heel aantal tips en tricks. We fotografeerden in de afgelopen jaren zo’n 400 bruiloften en hebben veel meegemaakt. Die informatie delen we graag met je, zodat je er wellicht wat aan kunt hebben voor je eigen trouwdag.

Tijdens jullie trouwdag zijn we zo veel mogelijk op de achtergrond aanwezig, maar dat wil niet zeggen dat je van te voren niet heel veel invloed kunt uitoefenen op je trouwreportage. Denk bijvoorbeeld aan kleine stylingselementen, een opgeruimde slaapkamer of het maken van een lijstje voor de groepsfoto’s. We hopen dan ook dat we jullie wellicht nieuwe tips geven en als jullie voor ons nog handige tips hebben of toch nog een vraag willen stellen dan horen we het natuurlijk graag.

.

 

 

 

.

Details

Voorbereidingen

Meestal beginnen onze bruidsreportages bij de voorbereidingen van de dag. Let er dan op dat het handig is om alle details alvast klaar te leggen. Denk aan: oorbellen, armband, trouwjurk, trouwkaart, trouwringen, parfumflesje, manchetknopen, stropdas, trouwpak (of wat voor jullie van toepassing is natuurlijk).

Wij kunnen dan tijdens jullie voorbereidingen de afwisseling maken tussen het fotograferen van een aantal details, terwijl we tegelijkertijd jullie in de gaten houden. Zo heb je bijvoorbeeld foto’s van het make-uppen en het doen van de haren, maar ook van je trouwjurk. Als jullie alles alvast klaarleggen, hoeven we jullie niet te vragen “waar de schoenen liggen”. Lekker ontspannen je dag beginnen dus.

N.B. Hermine maakt de ringenfoto’s altijd, dus indien mogelijk is het handig om de trouwringen bij de bruid te leggen. Op die manier weten jullie zeker dat er een paar mooie foto’s gemaakt zullen worden.

Locatie

Voorbereidingen

Wanneer we de voorbereidingen voor jullie mogen vastleggen, kan het helpen om alvast goed na te denken over de locatie. Een lichte opgeruimde kamer zorgt voor rustigere foto’s dan een rommelig zolderkamertje waar de gordijnen dicht zijn.

Af en toe huren bruidsparen ook een hotelkamer, zodat ze lekker relaxed de ochtend kunnen doorbrengen met ontbijt op bed. Bijkomend voordeel voor ons is dat die kamers vaak licht en opgeruimd zijn. Daarnaast is het bruidspaar dan vaak bij elkaar in de buurt of is de hotelkamer zelfs onderdeel van hun trouwlocatie.

En twijfelen jullie wat mooier is om te laten vastleggen; voorbereidingen of een groot deel van het avondfeest? Kies dan absoluut voor de voorbereidingen! Dit zijn immers momenten die jullie niet samen beleven en dus is het leuk om daar achteraf samen van te genieten.

Meestal beginnen we ongeveer anderhalf of één uur voordat de jurk aan gaat. Ramon zet mij vaak af bij de bruid en rijdt dan door naar de bruidegom. Meestal is de bruidegom met een half uurtje al wel klaar, maar het grote “wachtmoment” is ook mooi om vast te leggen. Helemaal als je langzaam maar zeker de bruidegom een beetje zenuwachtig ziet worden.

.

 

 

 

 

 

 

.

First Look

Nanne & Elke-064

Ja en dan gaan jullie elkaar voor het eerst zien, die dag… In Nederland is het gebruikelijk om de bruidegom aan te laten bellen bij het huis waar de bruid zich bevindt. De bruidegom belt aan en de bruid opent de deur. Een andere variant is dat de vader van de bruid open doet, de bruidegom naar binnen loopt en vervolgens bij de trap gaat staan. Hier komt de bruid dan onder luid applaus vanaf.

Maar… een mooi alternatief is elkaar voor het eerst zien in de achtertuin! Als jullie een grote en lichte tuin hebben, dan heb je op deze manier genoeg ruimte voor jullie familie. Tegelijkertijd krijgen jullie op deze manier prachtige foto’s, omdat wij veel licht en veel ruimte hebben om de perfecte hoek te kiezen.

Een andere optie is om te kiezen voor een bijzondere setting. Jullie gaan, apart van elkaar, naar een bepaalde speciale locatie. Bijvoorbeeld een prachtig park in de buurt, of het strand. De bruidegom staat met zijn rug naar de bruid toe. De bruid komt eraan en tikt op de schouder van haar aanstaande. Vervolgens draait hij zich om en op deze locatie hebben ze even een rustig momentje om elkaar van top tot teen te bewonderen! Mochten jullie ook een fotoshoot op locatie willen, dan kan dat wellicht nu ook meteen.

En uiteraard is het ook mogelijk om elkaar pas bij de trouwceremonie te zien. Het voordeel is dat dit moment vaak extra impact heeft, omdat je elkaar niet alleen voor het eerst ziet, maar ook direct gaat trouwen. Het nadeel is dat je in dit geval de eventuele fotoshoot pas kunt doen nadat je getrouwd bent met het gevolg dat je gasten deze tijd moeten overbruggen.

Tijd

Fotoshoot

Willen jullie eigenlijk een fotoshoot op de dag? We merken dat steeds meer stellen kiezen voor een hele korte shoot of voor géén shoot. Het kost namelijk wel wat tijd om ontspannen, romantisch en puur op te foto te gaan. Weet in ieder geval dat een fotoshoot geen verplichting is.

Voor de bruidsparen die graag samen op de foto gaan is de fotoshoot het moment waarop wij met jullie tweeën foto’s gaan maken. We raden aan om voldoende tijd in te plannen, zodat we jullie heel ontspannen en “echt” kunnen vastleggen. Het kan zijn dat er een file staat en je meer tijd kwijt bent aan reizen dan je had gedacht. Daarnaast kost het een paar minuten om in de auto te stappen wanneer je bijvoorbeeld een wat grotere jurk draagt en je (toekomstige) echtgenoot de deur voor je open wil houden.

Wij adviseren om tenminste anderhalf uur te reserveren voor jullie trouwreportage. Deze tijd geeft ons de mogelijkheid om op een of twee verschillende locaties aan de slag te gaan. Hebben jullie meer reistijd of bijzondere wensen, plan dan een langere shoot in.

Lees hier meer over wanneer je de fotoshoot het beste kunt inplannen.

Locatie

Fotoshoot

In principe kunnen we op alle locaties foto’s maken: denk aan een fabriekshal, de binnenstad of een ruig natuurgebied. Onze voorkeur gaat uit naar fotoshootlocaties die jullie mooi vinden, of die goed bij jullie passen, omdat je elkaar daar bijvoorbeeld hebt leren kennen. We raden jullie af om te kiezen voor een perfect aangelegd park, omdat hier onze stijl niet volledig tot zijn recht komt. Wil je toch graag naar een park, plan dan een tweede, totaal andere, locatie in.

Denk bij het kiezen van een mooie fotolocatie voor je bruiloft na over of het allemaal te lopen is met bruidsschoenen aan. Vijfhonderd meter bospadlopen op hoge hakken is totaal anders dan op je gympjes.

Naast buitenlocaties is het ook aan te raden om nu, in de weken voor je bruiloft, al uit te kijken naar binnenlocaties. Zoek naar plekken met veel (natuurlijk) licht, bijvoorbeeld oude fabrieken, landhuizen, kloosters, musea, kassen, een bioscoop, grand café’s, dierenparken, etcetera. Je kunt altijd een aantal zelfgemaakte foto’s van de locaties opsturen naar ons, zodat we kunnen kijken of ze geschikt zijn.

Extra tip: kies maximaal twee verschillende locaties. Het is veel leuker om fijn om te foto te gaan op 2 plekken dan dat je van hot naar her moet rijden, omdat je graag op allemaal diverse plekjes gefotografeerd wil worden. Kies er in dat geval voor om een “Day after”-shoot te doen, in je trouwkleding, of voor je trouwdag een loveshoot.

locaties-001

locaties-002

locaties-003

locaties-004

locaties-005

locaties-006

.

 

 

 

 

 

 

.

Licht overdag en ‘s avonds

Fotoshoot

Zon is natuurlijk altijd heerlijk, maar als er een strak blauwe lucht is, adviseren we om ook zeker een paar schaduwrijke plekken op te zoeken. Op deze manier voorkom je dat jullie teveel harde schaduwen in jullie gezicht hebben.

Het meest ideale moment voor de fotoshoot is ‘s avonds, als de zon laag staat. Het licht is dan mooi zacht en warm van kleur. Als het lastig is om de complete fotoshoot ’s avonds te doen, kunnen we hem ook opdelen; ’s middags een uur en ’s avonds nog een kwartiertje. Dit is voor jullie ook een een momentje om even tot jezelf te komen.

Klik hier om te weten hoe laat op jullie dag de zon onder gaat. Het ideale moment voor de shoot is 1 uur voor zonsondergang, maar dit is ook afhankelijk van het weer en of het bijvoorbeeld een bosrijke omgeving is of niet. En wil je meer weten over of je moeten hopen op zon of bewolking? Lees dan even deze blogpost over “bewolking is beter, toch?”.

Ontspan!

Roze Boekje-001

Wist je dat veel bruidsparen de fotoshoot bij ons echt als een rustmomentje op de dag zien? Van te voren lijkt het misschien een heel spannend moment, maar dat valt heel erg mee juist. Ga maar na: even met zijn tweetjes zijn, even kijken naar hoe mooi jullie er uit zien. Het is bijna een mindful moment!

Ga dus lekker ontspannen je reportage in. Blijf gewoon jezelf en klets met je aanstaande over van alles en nog wat. Geniet van elkaar, want er gebeuren erg veel dingen op een trouwdag. Wij zullen af en toe een kleine aanwijzing of hint geven (bijvoorbeeld “kunnen jullie elkaar een kusje geven?”), maar proberen eigenlijk zo onzichtbaar mogelijk te zijn, zodat jullie er volledig op staan zoals jullie zijn. Poseren hoort er een misschien een beetje bij, maar we proberen het zoveel mogelijk te beperken. We willen namelijk jullie fotograferen zoals jullie echt zijn.

We delen graag onze kennis en ons netwerk met onze bruidsparen. Heb je nog vragen over bruidsreportages of jullie trouwdag? 

Gemeentelijke ceremonie

Veel stellen trouwen rond het middaguur. De fotoreportage is dan vaak al geweest en de rest van de dag staat puur in het teken van ontspanning, gezelligheid en feesten.

Het klinkt misschien een beetje territoriaal, maar we willen graag de enige bruidsfotografen op jullie trouwdag zijn. Het is prima als gasten met een compactcamera hier en daar een foto maken, maar onbewust houden we rekening met iedereen die een camera vasthoudt en dus beperkt het ons in onze ruimte en creativiteit. Wij zullen tijdens de ceremonie altijd zoveel mogelijk op de achtergrond zijn. Wanneer er echter allemaal flitsende familieleden zijn, dan kan het geheel nogal chaotisch aandoen. Jullie krijgen zoveel mogelijk foto’s van ons, dus laat je familie en jezelf lekker genieten. Daarnaast maakt je familie de dag dan ook gewoon in het echt mee en niet vanachter een camera.

Omdat we het echt van belang vinden dat wij jullie zo goed mogelijk kunnen fotograferen, hebben we een blogpost gemaakt over unplugged weddings. Korte samenvatting? We snappen volledig dat we zelf bijna het gevoel kunnen hebben dat iets niet gebeurt is als we er geen foto van gemaakt hebben, maar daarom hebben jullie juist 2 bruidsfotografen. Zodat jullie gasten de bruiloft met alle zintuigen kunnen waarnemen. Later vullen jullie hun herinneringen aan met onze foto’s ; )

.

 

 

 

 

 

 

.

.

 

 

 

 

 

 

.

Kerkelijke ceremonie

Fotograferen tijdens de kerkelijke ceremonie is niet altijd toegestaan, overleg dit dus van te voren goed met jullie dominee of pastoor. Ook tijdens deze ceremonie zijn we altijd zo onopvallend mogelijk. Als we bijvoorbeeld niet mogen flitsen, of tijdens bepaalde momenten geen foto’s mogen maken, dan houden we hier rekening mee.

Mocht de voorganger negatieve ervaringen hebben met fotografen dan kan het helpen om te vertellen dat wij samen werken en zo respectvol mogelijk omgaan met de dienst. We hebben meer dan 100 kerkelijke ceremonies meegemaakt en weten hoe belangrijk dit moment voor jullie en jullie gasten is. Daar wil je geen storende fotografie bij hebben en dus zijn we zo stil (maar effectief) mogelijk.

Receptie

De receptie vindt vaak plaats in de middag. Wanneer wij aanwezig zijn is dit voor ons een goed moment om de felicitaties vast te leggen. Daarnaast maken we op dit moment vaak veel ongedwongen foto’s van jullie gasten. Willen jullie de felicitaties spontaan laten gebeuren of willen jullie hier een momentje voor inplannen? Jullie ceremoniemeester kan deze mededeling bijvoorbeeld vlak na de ceremonie doen, zodat alle gasten rekening houden met jullie wensen. Eventueel kun je vragen of je familie direct kan feliciteren en de overige gasten pas later.

Mochten jullie een toost hebben, dan vindt deze vaak aan het begin van de receptie plaats. Wij proberen op dit moment altijd zowel jullie reactie als de reactie van jullie gasten vast te leggen. Hebben jullie gelegenheid voor speeches en stukjes, laat je ceremoniemeester dat dan even aan ons doorgeven, zodat we van te voren al kunnen bepalen wat de beste positie is voor ons.

Het aansnijden van de taart gebeurt vaak na de toost. Ook tijdens dit moment zullen we een aantal spontane foto’s maken. Over het algemeen zijn jullie degene die de taart mogen aansnijden, waarna iemand van de locatie de rest van de taart zal snijden en verdelen.

.

 

 

 

 

 

 

.

Groepsfoto’s

Mocht er een moment zijn waarop jullie groepsfoto’s op je trouwdag willen maken met jullie familie en vrienden, dan is het handig om hier van te voren goed over na te denken. Wij adviseren om niet meer dan 10 combinaties te kiezen, omdat je anders als bruidspaar ook tenminste 10 keer hetzelfde (maar met andere mensen) op de foto staat. Wij maken het liefst juist onopvallend foto’s, omdat je dan echte momenten vast kan leggen. Het voordeel van groepsfoto’s is dan wel weer dat je zeker weet dat iedereen een keer gefotografeerd is. Wij kunnen namelijk niet garanderen dat we alle gasten, stuk voor stuk, vastleggen.

Een ander idee is om een fotohokje in te huren voor jullie receptie of feest, zodat je zeker weet dat iedereen een keer alleen of in een klein groepje op de foto gaat.

Photo Booth adresjes:

Say Kaas
Feestbooth
Lucky PhotoBooth

Diner

Wanneer wij aanwezig zijn bij het diner en wanneer jullie dinerlocatie op dezelfde plek is als jullie receptielocatie, kan één van ons alvast een aantal detailfoto’s maken van de dinerzaal. De tafels zijn vaak mooi gedekt en echt een toevoeging voor de reportage. De ander, van ons, kan bij de bruiloftsgasten blijven om daar te speuren naar mooie momenten.

Natuurlijk maken we zo min mogelijk foto’s van etende mensen, maar we kunnen wel een mooie sfeerimpressie maken. Daarnaast staat het eten meestal pas na een kwartier of half uur op tafel dus tot die tijd maken we nog een aantal mooie foto’s van gasten die met elkaar aan het kletsen zijn. Het diner is een uitgesproken moment om een speech te geven. We zorgen dan ook altijd dat we zo dicht mogelijk bij jullie in de buurt zijn om een paar foto’s te kunnen maken.

En jullie dan?

We krijgen vaak de vraag wat er met ons gebeurt wanneer het trouwgezelschap gaat eten. Gaan wij dan bijvoorbeeld even de stad in of naar huis of blijven we op de locatie? Ramon en ik willen altijd zo dicht mogelijk in de buurt blijven. Het is mogelijk dat we bijvoorbeeld in een andere zaal een artiestenmaaltijd nuttigen, maar ook dan willen we het liefst zo dicht mogelijk bij jullie in de buurt zijn. De DJ of band nuttigt ook vaak van te voren een artiestenmaaltijd, dus dan kunnen we meteen even kennismaken.

Susanne & Thomas-466

.

 

 

 

 

 

 

.

Feest

Tijd voor een mooi feest! Word je al zenuwachtig van het idee dat jullie straks een eerste dans hebben? Mooi! Extra veel emotie op de foto ;) We maken steeds vaker mee dat er geen eerste dans meer is, maar toch blijft het altijd leuk om te fotograferen wanneer dit wel het geval is.

Wanneer we tijdens het feest aanwezig zijn, raden we altijd aan om dit slechts voor hoogstens een paar uur te doen. Het is altijd mooi om jullie entree en de reacties van jullie familie en vrienden vast te leggen. Uiteraard maken we ook foto’s van de (eventuele) eerste dans. Vaak volgt er ook nog wel een dans met de ouders, of met die lieve vriendinnen die hun best doen om er meteen een knalfeest van te maken.

Na een goed uur hebben we het grootste gedeelte van de gebeurtenissen vastgelegd. Zodra Ramon en ik een sfeerimpressie hebben gemaakt, wordt het voor ons tijd om naar huis te gaan. Mochten jullie nu nog extra activiteiten hebben tijdens de avond, bijvoorbeeld stukjes, boeket gooien, het oplaten van wensballonnen of een te gekke ‘exit’, dan kunnen we uiteraard nog wat langer blijven om dit ook vast te leggen. Misschien goed om te weten dat we op de feestavond zelf ook nog, in overleg, bij te boeken zijn. Het zou maar net zo zijn dat jullie diner uitloopt en je daardoor een deel van het feest mist qua fotografie… We gaan sowieso niet weg voordat we even overleg gehad hebben met jullie.

Avondshoot

En ja, als we er toch zijn… waarom gaan we dan niet snel tussendoor nog een paar minuten naar buiten om een minifotoshoot te doen bij ondergaande zon? En is het toch inmiddels donker, dan maken we toch een prachtige foto bij jullie uitgelichte feestlocatie? Dit is een prachtige afsluiter van je trouwalbum of je algehele bruidsreportage. Bonus!

.

 

 

 

.

Overige tips

Stuur jullie draaiboek door

Jullie hebben hem waarschijnlijk toch al gemaakt, dus als wij ook mee mogen kijken, dan weten wij ook precies wat wanneer plaatsvindt. Daarnaast kunnen jullie onze contactgegevens doorgeven aan de ceremoniemeester. Je weet nooit of er een verassing voor jullie geregeld wordt. Mochten jullie graag nog even met ons naar het draaiboek willen kijken, mail ons dan vooral, want we denken graag mee.

Fotobedankjes

Het maken van fotobedankjes tijdens jullie dag raden we eigenlijk af. Het is leuk om je gasten een foto mee naar huis te geven, maar wij willen liever een paar weken na jullie trouwdag een goed afgewerkte set foto’s leveren. Daarnaast is het voor ons veel gestress en kost het veel tijd op jullie dag (dat we ook aan fotograferen kunnen besteden).

Wil je toch echt per se een fotobedankje, laat deze dan maken door een neefje met een camera. Of huur een fotohokje in. Deze kunnen vaak direct een printje regelen. Eentje voor jullie en eentje als cadeau voor de gasten.

Videograaf

Misschien hebben jullie er nu nog niet echt over nagedacht, maar de kans bestaat natuurlijk dat jullie ook een videograaf willen. Wij adviseren je graag bij deze keuze, zodat je fotograaf en videograaf helemaal op elkaar afgestemd zijn qua werkwijze. We hebben namelijk wel eens meegemaakt dat wij zo onzichtbaar mogelijk waren, terwijl de videograaf continu vroeg of bepaalde handelingen opnieuw gedaan konden worden, of “de kus” nog een keer over kon… Stuur ons gerust een mailtje als je twijfelt en wij adviseren je graag.

Ceremoniemeester

Merk je dat je eigenlijk niemand kan vragen voor het ceremoniemeesterschap? Zie het lijstje hieronder met professionals die jullie graag dit werk uit handen nemen. Ook zijn sommige weddingplanners in te schakelen als stylist, zodat je niet de ochtend van jullie bruiloft zelf aan de slag moet met slingers, tafelindelingen en bloemschikken. Er is veel mogelijk, dus als jullie advies nodig hebben, laat het horen.

We delen graag onze kennis en ons netwerk met onze bruidsparen. Heb je nog vragen over bruidsreportages of jullie trouwdag? 

Te gekke adresjes