Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Trouwdag Taken voor jullie Bruidspersoneel

Je bruiloft is natuurlijk een prachtige dag en dat wil je delen met al je dierbaren om je heen. Familie, vrienden en bruidspersoneel op je bruiloft hebben is daarom heel erg fijn. Ze spelen namelijk een enorme rol. Van het helpen met organiseren tot het bijwonen van de ceremonie, iedereen heeft zijn eigen taken en verantwoordelijkheden.

In dit blogartikel vertellen we je alles over de rollen en taken van familie en vrienden tijdens je trouwdag. We geven een aantal voorbeelden en delen onze tips.

Trouwlocatie Parc Broekhuizen als back-drop voor een bruiloft met vrienden en familie.

De voorbereidingen: locatie scouten

Natuurlijk begint het allemaal met het vinden van de perfecte trouwlocatie. Hier kun je de hulp van je vrienden en familie goed bij gebruiken. Hoewel je misschien eerst met je aanstaande gaat kijken, kan het zeker geen kwaad om ook familie of vrienden mee te nemen tijdens een locatiescout.

Organiseer gezellige dagjes uit om samen locaties te bezoeken en beoordelingen te bespreken. Je zult merken dat het inschakelen van de hulp van je vriendengroep en familie niet alleen efficiënt is, maar ook enorm gezellig!

De taken van de professionele ceremoniemeester die bezig is met het beschrijven van een schoolbord.

De ceremoniemeester: alle touwtjes in handen

Een van de belangrijkste rollen tijdens je bruiloft is die van de ceremoniemeester. Dit is vaak een goede vriend(in) of familielid die ervoor zorgt dat alles op rolletjes loopt tijdens je trouwdag. Denk hierbij aan het regelen van het vervoer, het bijhouden van de tijd en het coördineren van de gasten. Een goede ceremoniemeester is goud waard!

Wil je deze taak liever niet overlaten aan een bekende, overweeg dan om een professionele weddingplanner of ceremoniemeester te nemen.

Bruid en vriendin overleggen over de planning van de trouwdag.

Getuigen: een heel bijzondere rol

Bij het trouwen horen natuurlijk ook getuigen. Dit zijn vaak goede vrienden of familieleden die een speciale band hebben met het bruidspaar. De getuigen hebben de belangrijke taak om de verbintenis tussen jou en je partner te bevestigen en te ondertekenen. Daarnaast zijn zij er om jullie te steunen tijdens de huwelijksceremonie.

Vraag twee tot vier getuigen

In totaal mogen jullie vier getuigen hebben, twee voor jou en twee voor je aanstaande. Beiden hebben jullie er minimaal één per persoon nodig. Willen jullie liever meer getuigen? Vraag dan aan de trouwambtenaar of ze wellicht het trouwboekje mogen tekenen (ipv de trouwakte) of vraag of je een extra (pro forma) trouwakte kunt laten maken.

Bruidsmeisje komt naar voren lopen, vlak voor de trouwceremonie.

Wil je meer trouwreportages bekijken?

Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

bekijk portfolio
foto bruidspaar

Bruidspersoneel: bruidsmeisjes, Maid of Honor en bruidskinderen

Dan hebben we natuurlijk nog het bruidspersoneel, bestaande uit eventuele bruidsmeisjes, de Maid of Honor en bruidskinderen. Zij zijn er om de bruid bij te staan tijdens de trouwdag en zorgen voor een feestelijke sfeer.

Bruid en bruidspersoneel op een groepsfoto.

Je rechterhand

Bruidsmeisjes zijn vaak vriendinnen of familieleden van de bruid en hebben taken zoals het dragen van de sleep, het helpen bij de voorbereidingen en het bijstaan van de bruid tijdens de ceremonie. Zij zijn ook degenen die helpen bij het fatsoeneren van je sleep. Ook maakten we een keer mee dat de bruid iemand had geregeld die haar glas champagne bij zou schenken.

Maid of Honor (of Best Man)

De Maid of Honor (of Best Man) is de ‘rechterhand’ van de bruid (of bruidegom) en helpt bijvoorbeeld bij het kiezen van de trouwkleding en het organiseren van het vrijgezellenfeest.

Bruidskinderen zijn vaak kleine neefjes en nichtjes die de taak hebben om bloemen te strooien tijdens de ceremonie. Hun aankomst is vaak enorm schattig om te zien. Soms mogen kinderen ook een kinderakte ondertekenen of bijvoorbeeld de sluier of sleep dragen.

Tip: lees hier alles over het hebben van een kindvriendelijke bruiloft.

Een van de taken op een trouwdag is het begeleiden van mensen van A naar B.

Wat kan het bruidspersoneel nog meer doen?

Andere handige taken die het bruidspersoneel kan uitvoeren zijn bijvoorbeeld het helpen bij de styling van de trouwlocatie of het klaarzetten van bedankjes (indien jullie die hebben). Of ze zijn gastdame of gastheer bij het verwelkomen van de gasten, helpen bij het plaatsnemen bij de ceremonie of leggen de dinernaamkaartjes klaar.

En regel ook iemand die jullie helpt bij het in ontvangst nemen van de felicitaties en kadootjes. Deze persoon kan bijvoorbeeld helpen bij het aannemen van cadeaus, de enveloppen in een doos doen of zorgen dat jullie ook hier wat te eten hebben en drinken.

Schattige ringdrager brengt een koffertje met de trouwringen naar het altaar. Ring Security staat op het koffertje geschreven.

De ringdrager: een schattige taak voor een schattig kindje

Een ringdrager brengt de trouwringen naar het altaar. Dit is vaak een jong neefje of nichtje, of éen van de kinderen van het bruidspaar zelf dat de ringen op een kussentje draagt. Regel wel een back-up plan, want soms durven ze toch ineens niet meer die ringen te brengen.

Hebben jullie kinderen tijdens jullie trouwdag? Bekijk dan even de blogpost met handige tips.

Vader en opa spelen met een bruidsjonker.

De rol van je ouders: extra speciaal tijdens je bruiloft

Naast al je vrienden en familieleden mogen we de belangrijke rol van de ouders van het bruidspaar zeker niet vergeten. Zij hebben vaak al vanaf het begin een grote invloed op het leven van het bruidspaar en verdienen daarom een speciale plaats op de bruiloft.

Traditie

Traditioneel gezien begeleidt de vader van de bruid zijn dochter naar het altaar, terwijl de moeder van de bruidegom haar zoon begeleidt. Beide ouders kunnen ook een rol spelen in de ceremonie door bijvoorbeeld een toespraak te houden of een speciale wens uit te spreken voor het bruidspaar.

Moeder van de bruid helpt bij het aandoen van de schoenen.

Helpen met de trouwkleding

Naast deze traditionele taken, kunnen ouders ook betrokken worden bij de voorbereidingen, zoals het helpen bij aandoen van jullie trouwkleding, het geven van advies en het assisteren bij het opstellen van de gastenlijst. Door de ouders actief te betrekken en een speciale rol te geven tijdens de bruiloft, laat je zien hoeveel je hen waardeert en hoe belangrijk zij zijn voor jou en je partner.

Bruidspersoneel helpt graag bij het geven van een speech tijdens het diner.

Speech van de ouders

Een van de meest bijzondere en ontroerende momenten, tijdens een bruiloft, is wanneer de ouders van het bruidspaar een speech geven. Dit is een moment waarop soms een levensloop besproken wordt en soms alleen een aantal liefdevolle woorden worden uitgesproken. Maar altijd is het een uniek moment.

De taak van ouders op een bruiloft: speeches geven.

Het is een goed idee om van tevoren met je ouders te bespreken of zij graag een speech willen geven. Qua moment kan dit bijvoorbeeld tijdens het diner of de receptie zijn. Geef je ouders voldoende tijd om hun speech voor te bereiden, zodat ze hun gedachten en gevoelens goed kunnen verwoorden.

Vriendinnen van de bruid geven een speech tijdens het diner.

Gastenboekhouder: herinnering én activiteit

Het gastenboek is een prachtige manier om alle mooie momenten van je bruiloft te bewaren. Een gastenboekhouder kan een vriend of familielid zijn die ervoor zorgt dat alle gasten een persoonlijke boodschap in het gastenboek achterlaten. Zo heb je na je trouwdag een prachtig aandenken aan alle gasten die aanwezig waren. Gebruik voor dit gastenboek eventueel de volgende tip.

Gastenboek en photo booth op je bruiloft.

Fotohokje: een leuke extra voor je gasten

Een fotohokje is een leuke toevoeging aan je bruiloft. Hier kunnen je gasten, vrienden en familie, leuke foto’s maken als herinnering aan jouw grote dag. Zorg ervoor dat je iemand aanwijst die het fotohokje in de gaten houdt en iedereen enthousiast maakt om op de foto te gaan. Laat het eventueel aan het begin van de avond ook nog een keer omroepen door de DJ.

De bruidegom wordt door een chauffeur naar de first look locatie gereden in de trouwauto.

Chauffeur: een stijlvolle aankomst op de trouwlocatie

Last but not least, vergeet de chauffeur niet! Een vriend of familielid kan fungeren als chauffeur en zorgen voor een stijlvolle aankomst op de trouwlocatie. Dit kan in een mooie trouwauto of een auto die jullie via via kunnen regelen.

detailfoto's van een prachtige bruid met bijpassend romantisch boeket.

Wil je meer trouwreportages bekijken?

Bekijk ons portfolio en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

bekijk portfolio
foto bruidspaar

Conclusie

Zoals je ziet zijn er ontzettend veel rollen en taken die je familie en vrienden kunnen vervullen tijdens je bruiloft. Door hen bij de voorbereidingen en de grote dag zelf te betrekken, zorg je voor een onvergetelijke ervaring voor iedereen. Want uiteindelijk is het vieren van de liefde het mooiste wat er is!