Bruidsfotografie duo

De vraag die wij misschien wel het vaakst beantwoorden is de vraag wat eigenlijk het voordeel is van twee fotografen voor je bruidsreportage. Om die reden hebben we besloten om hier wat dieper op in te gaan. We laten graag zien wat het verschil is tussen één of twee fotografen op je bruiloft.

Waarom twee bruidsfotografen op je bruiloft?

Een groot deel van onze trouwreportages maken we door met twee fotografen, Ramon en Hermine (ik) te komen. En ik snap het: wat doet een tweede fotograaf nou eigenlijk? Dat is vrij simpel: zorgen dat jullie verhaal zo compleet mogelijk wordt. Zo zijn we vaak in de ochtend fysiek op twee verschillende locaties, bijvoorbeeld bij de bruid en de bruidegom, terwijl we de rest van de dag proberen zoveel mogelijk van jullie verhaal te vangen in beelden. Denk hierbij aan het first-look moment, de fotoshoot waarbij we graag ‘echte’ foto’s maken, zonder dat jullie moeten poseren, maar ook zeker de momenten die in ieder geval gefotografeerd moeten worden.

Trouwen Kasteelhoeve Geldrop 014
Het First Look moment: Hermine staat boven bij de bruid en Ramon legt de aankomst van de bruidegom vast.

Voordelen van twee bruidsfotografen

  1. Twee zien meer dan 1: een onderlinge verdeling zorgt voor zoveel mogelijk momenten op de foto.
  2. Opsplitsen: de fotografen kunnen op twee plekken tegelijkertijd zijn.
  3.  Minder stress: je hoeft geen rekening te houden met de planning
  4. Aantal foto’s: je krijgt ongeveer anderhalve keer méér foto’s

Twee zien meer dan 1: Must-have momenten én spontane momenten

Tijdens het moment waarop jullie samen zijn, fotograferen we heel gestructureerd jullie verhaal. Bij de trouwceremonie fotografeert één van ons bijvoorbeeld de kus, het omdoen van de ringen en het tekenen van de akte, terwijl de ander zich kan richten op dat traantje van je moeder, je bruidsmeisje dat een beetje verveeld voor zich uitstaart of je beste vriendinnen die je alle liefde van de wereld gunnen. Ons doel is om jullie dag zo vast te leggen dat jullie ons zo min mogelijk opmerken en achteraf denken: “ik heb helemaal niet gemerkt dat ze er waren!”.
Trouwen in het Bos TB D 073
De trouwceremonie: 1 van ons fotografeert de ‘must-haves’, terwijl de ander creatieve of emotionele momenten kan vastleggen.

Foto’s van jullie én jullie gasten

En samen pakken we al die emoties die vaak op verwachte, maar ook op onverwachte momenten plaatsvinden. De kans is immers groot dat iemand een traantje wegpinkt tijdens een onbewaakt moment, een familielid een speech geeft tijdens het diner of dat je tijdens de ochtend even een rustmomentje hebt met je moeder of beste vriendin. We zijn dan ook van mening dat we de mooiste foto’s kunnen maken indien we helemaal passen bij jullie dag en op kunnen gaan in de spontane en onbewaakte momenten waarin jullie heerlijk met elkaar en jullie gasten genieten.

Bruiloft Japanse Stijl SR 044
Receptie en felicitaties: vanuit twee hoeken, omdat je dan meerdere kleine verhalen kunt vastleggen.

Opsplitsen: Voorbereidingen op verschillende locaties

Hieronder laten we een paar voorbeelden zien van situaties waarin op hetzelfde moment twee totaal verschillende foto’s gemaakt werden. Zo zie je bijvoorbeeld dat we tijdens de voorbereidingen ons opsplitsen. Hermine blijft bij de bruid om daar de make-up, het kapsel, alle details en de momenten vast te leggen. We merken vaak dat het voor bruiden fijn is om een extra vrouw er bij te hebben. Helemaal eentje die ook tips kan geven over hoe een trouwjurk dichtmoet of dat de jurk via “boven of beneden” aan moet.

Ramon zet in de ochtend vaak Hermine af en rijdt dan naar de bruidegom voor “de andere kant van het verhaal”. Vaak is de bruidegom vrij snel klaar met zijn voorbereidingen, maar juist die momenten die daarna komen, het kletsen met familie en vrienden, levert veel mooie beelden op.

Vintage bruiloft Treeswijkhoeve 0081
Voorbereidingen van bruid & bruidegom: Hermine fotografeert bij de bruid, terwijl Ramon het deel van de bruidegom vast legt.

Je krijgt meer trouwfoto’s en meer creativiteit

Het zou misschien logisch zijn om te denken dat je ook twee keer zoveel foto’s krijgt, toch? Dit is helaas ook weer niet het geval. Je boekt ons samen, omdat je dan andere of misschien zelfs wel betere foto’s krijgt. Terwijl de ene fotograaf zich richt op must-have-momenten, denk aan de ringen, de kus en het zetten van de handtekening, kan de ander zich op andere momenten richten. Denk hierbij aan kleine onverwachte momenten. Momenten die niet zo goed te voorspellen zijn. Bijvoorbeeld een nichtje dat de ringen laat vallen, je oma die geniet van een heerlijk stuk taart, of vrienden die een rustig plekje zoeken om zelf op de foto te gaan.

In de praktijk gaan wij er vanuit dat je ongeveer 1,5 keer zoveel foto’s krijgt. Waarom niet 2? Doordat 1 van ons zich kan richten op die must-have momenten, kan de ander ook juist de tijd nemen. Bijvoorbeeld door op een afstand te gaan staan en de ceremoniesetting te fotograferen. Of je weet dat er een mooie compositie gaat ontstaan, wanneer mensen voorbij lopen en je wacht op “le moment décisif”: het moment waarop alles in 1 beeld samenkomt. Terwijl je aan de ene kant dus zeker weet dat alle kenmerkende trouwmomenten op de foto komen, is ook iemand keihard aan de slag om extra verhalen te vertellen, creatief en professioneel.

Trouw Vijverkafee Diepenbeek 054

Waarom boek ik niet gewoon 1 trouwfotograaf?

Goed. Er zijn natuurlijk ook nadelen aan het hebben van een bruidsfotografie duo. We zeggen ook niet dat je per se twee fotografen moet hebben. Het is bij ons ook mogelijk om voor 1 fotograaf te gaan, helemaal wanneer je bijvoorbeeld een klein gezelschap hebt. Er zijn zeker voordelen te vinden.

Voordelen van één bruidsfotograaf:

  1. Geld: 1 fotograaf is goedkoper dan twee.
  2. Onzichtbaar: je hebt twee mensen rondlopen die niet direct onderdeel zijn van je gasten.
  3. Teamwork: ze moeten wel tot hetzelfde team behoren, want anders heb je kans op onderlinge strijd.

Het grootste verschil zijn de kosten

Wanneer je twee mensen inhuurt kost dit automatisch meer dan 1. Tenzij je bijvoorbeeld 1 topfotograaf overweegt of toch die twee starters. Maar bij ons kost het in ieder geval meer om voor ons 2 te gaan. Qua prijs betaal je ongeveer €500 tot €900 extra, afhankelijk van het aantal uren fotografie.

Bij 1 fotograaf echter ook extra kosten

Wellicht is het wel goed om te weten dat, wanneer je ook foto’s wilt van de voorbereidingen, we aanraden om bij 1 fotograaf een extra uur te boeken. Want je fotograaf moet naar twee locaties en dat kost tijd. Daarnaast moet je rekening houden met het draaiboek: wanneer gaat de jurk aan, wanneer het pak en kan dit ook op verschillende momenten?

Hoe zit het met die onzichtbaarheid?

Op zich klinkt het logisch om te stellen dat één trouwfotograaf onzichtbaarder is dan twee fotografen. Maar, en dat is een grote maar, dat hoeft niet altijd zo te zijn. Heb je een klein gezelschap, dan is het niet per se nodig om een tweede fotograaf te hebben. Met klein gezelschap bedoelen wij ongeveer 15 gasten. Heb je 60+ gasten dan adviseren we juist om echt voor die twee fotografen te gaan. Want het handige van twee is dat je niet continu heen en weer hoeft te lopen.

Een voorbeeld: tijdens de trouwceremonie staat 1 vooraan en kan het “weggeefmoment” vastleggen, terwijl de ander achteraan blijft. Hij of zij kan dat momentje fotograferen waarbij je je beseft: ik ga nu écht trouwen! Of 1 van ons richt zich op jullie twee tijdens de ceremonie en is iets meer in het zicht, maar zit rustig, terwijl de ander vanaf de zijkant heen en weer loopt om alle momenten te fotograferen.

Wanneer je alles in je eentje fotografeert heb je een hele lijst qua beelden die je wilt maken. En dus loop je meer heen en weer. Alles hangt af van jullie plannen, het aantal gasten dat jullie hebben, de momenten die gaan plaatsvinden en bijvoorbeeld de trouwlocatie. Twijfel je? Neem even contact op en we denken met jullie mee.

Foto’s door een man én een vrouw

Stiekem hebben Ramon en ik (Hermine) nog een extra voordeel: we zijn zelf getrouwd. En omdat we getrouwd zijn weten we ook wat het is om te trouwen. Om maanden lang te plannen en toe te leven naar die bijzondere dag. Daarnaast zijn we volledig op elkaar ingespeeld. Ik kijk naar hem en hij weet: “aan de kant”. Hij kijkt naar mij en ik weet dat ik even moet bukken voor zijn overzichtsfoto.

Ook weten we, door jarenlange ervaring, dat we aan 1 eindproduct werken: jullie trouwreportage. Het kon, jaren terug, best lastig zijn om te zien dat Ramon trouwfotografie awards won en ik minder. Tot we samen realiseerden dat het om het eindproduct draait: we willen een complete reportage voor jullie als bruidspaar. Het maakt niet uit wie van ons award winning foto’s maakt, zolang jullie maar te gekke trouwfoto’s krijgen. En een mix van “creatief en uniek” met “foto’s die je gewoon sowieso wilt hebben”. Er zijn maar weinig groepsfoto’s die een prijs winnen, maar tôch wil je ze hebben. Detailfoto’s gaan ook niet zo snel een prijs winnen, maar als je ze goed maakt, kunnen ze heel veel vertellen over jullie trouwdag.

Kortom: het hebben van twee fotografen zorgt ervoor dat jullie beider verhaal gedocumenteerd wordt. Niet alleen foto’s van bruid of bruidegom, maar ook zeker foto’s van al die lieve mensen die mee hebben geleefd naar jullie trouwdag en nu vol blijheid jullie dag beleven.

Bruiloft Osa Major Mallorca 016

Waarom een fotograaf + second shooter niet hetzelfde hoeft te zijn als een bruidsfotografie duo

Er zijn veel fotografen die een assistent meenemen of een second shooter. Een assistent gaat mee om bijvoorbeeld een auto te parkeren, tassen in de gaten te houden of tijdens de fotoshoot het boeket vast te houden. Een second shooter is vaak een meefotograferende assistent. Dus een fotograaf die niet per se zelf ook bruiloften fotografeert, maar de eerste fotograaf meer ruimte geeft tot creativiteit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat beiden starten bij de bruid en daarna doorgaan naar de bruidegom.

Hou er rekening mee dat niet alle second shooters zomaar verantwoordelijkheid kunnen of willen dragen voor een essentieel onderdeel van jullie reportage. Tegelijkertijd zijn er wel enorm goede second shooters. Wij zijn, in ons geval, echter beiden volwaardig fotograaf. We fotograferen allebei losse bruiloften, hoewel we het liefst samenwerken om bovenstaande redenen. Let dus bij het boeken van je fotograaf op dat je twee fotografen hebt die zelfstandig kunnen werken.