Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Bruidsfotografie duo

De vraag die wij misschien wel het vaakst beantwoorden is de vraag wat eigenlijk het voordeel is van twee fotografen voor je bruidsreportage. Om die reden hebben we besloten om hier wat dieper op in te gaan. We laten graag zien wat het verschil is tussen één of twee trouwfotografen.

Waarom twee bruidsfotografen?

We fotograferen vaak samen als bruidsfotografie duo. De reden waarom is vrij simpel: we zorgen er samen voor dat jullie bruiloftsverhaal zo compleet mogelijk wordt vastgelegd.

Zo zijn we vaak gedurende de dag fysiek op twee verschillende locaties: denk hierbij aan de voorbereidingen, het first-look moment, de fotoshoot waarbij we graag ‘echte’ foto’s maken, zonder dat jullie moeten poseren, maar ook zeker de momenten die in ieder geval gefotografeerd moeten worden.

bruiloft gefotografeerd vanuit twee standpunten door twee fotografen
Het First Look moment: Hermine staat boven bij de bruid en Ramon legt de aankomst van de bruidegom vast.

Voordelen van twee fotografen op je bruiloft

Even een opsomming van de voordelen van twee trouwfotografen. We laten je graag aan de hand van een aantal voorbeelden zien waarom het zeker het overwegen waard is om twee fotografen te kiezen.

  1. Twee zien meer dan één: een onderlinge verdeling tussen twee trouwfotografen zorgt voor zoveel mogelijk momenten op de foto.
  2. Opsplitsen: de fotografen kunnen op twee plekken tegelijkertijd zijn.
  3. Minder stress: je hoeft geen rekening te houden met de planning.
  4. Aantal foto’s: je krijgt ongeveer anderhalve keer méér foto’s.

1. Twee zien meer dan één

We hebben een onderverdeling gemaakt, waarbij Ramon andere foto’s maakt dan Hermine. Bij de trouwceremonie fotografeert Ramon bijvoorbeeld de kus, het omdoen van de ringen en het tekenen van de akte, terwijl Hermine zich richt op dat traantje van een moeder, je bruidsmeisje dat een beetje verveeld voor zich uitstaart of je beste vriendinnen die je alle liefde van de wereld gunnen.

We willen jullie must-haves en spontane momenten vastleggen. Dat jullie ons zo min mogelijk opmerken en achteraf denken: “ik heb helemaal niet gemerkt dat ze er waren!”.

Trouwen in het Bos TB D 073
De trouwceremonie: Ramon fotografeert de ‘must-haves’, terwijl Hermine creatieve of emotionele momenten kan vastleggen.

2. Foto’s van jullie én jullie gasten

En samen pakken we al die emoties die vaak op verwachte, maar ook op onverwachte momenten plaatsvinden. De kans is immers groot dat iemand een traantje wegpinkt tijdens een onbewaakt moment, een familielid een speech geeft of dat je tijdens de ochtend even een rustmomentje hebt met je moeder of beste vriendin.

We zijn dan ook van mening dat we de mooiste foto’s kunnen maken indien we helemaal passen bij jullie dag en op kunnen gaan in de spontane en onbewaakte momenten waarin jullie heerlijk met elkaar en jullie gasten genieten.

Bruiloft Japanse Stijl SR 044
Receptie en felicitaties: vanuit twee hoeken, omdat je dan meerdere kleine verhalen kunt vastleggen.

Heb je een vraag over jullie trouwdag of trouwreportage?

Als ervaren trouwfotografen delen wij graag onze kennis en ons netwerk. Stuur ons een berichtje met jullie vraag.

ramon en hermine 001 1

3. Opsplitsen: Voorbereidingen op twee locaties

Hieronder laten we een paar voorbeelden zien van situaties tijdens een bruiloft waarin op hetzelfde moment twee totaal verschillende trouwfoto’s gemaakt werden. Zo zie je bijvoorbeeld dat we tijdens de voorbereidingen ons opsplitsen. Hermine blijft dan bij de bruid om daar de voorbereidingen, alle details en de momenten vast te leggen. We merken vaak dat het voor bruiden fijn is om een extra vrouw er bij te hebben. Helemaal eentje die ook tips kan geven over hoe een trouwjurk dichtmoet of dat de jurk via “boven of beneden” aan moet.

Verdeling tussen twee trouwfotografen

Ramon zet in de ochtend vaak Hermine af en rijdt dan naar de bruidegom voor “de andere kant van het verhaal”. Vaak is de bruidegom vrij snel klaar met zijn voorbereidingen, maar juist die momenten die daarna komen, het kletsen met familie en vrienden, levert veel mooie beelden op.

duo bruidsfotografie zorgt voor foto's bij bruidegom en bruid
Voorbereidingen van bruid & bruidegom: Hermine fotografeert bij de bruid, terwijl Ramon het deel van de bruidegom vast legt.

4. Je krijgt meer trouwfoto’s en meer creativiteit​

Het zou misschien logisch zijn om te denken dat je ook twee keer zoveel foto’s krijgt, toch? Dit is helaas ook weer niet het geval. Je boekt ons samen, omdat je dan andere of misschien zelfs wel betere foto’s krijgt.

Terwijl de ene fotograaf zich richt op must-have-momenten, denk aan de ringen, de kus en het zetten van de handtekening, kan de ander zich op andere momenten richten. Momenten die niet zo goed te voorspellen zijn bijvoorbeeld. Zoals een nichtje dat de ringen laat vallen, je oma die geniet van een heerlijk stuk taart, of vrienden die een rustig plekje zoeken om zelf op de foto te gaan.

Twee keer zoveel foto’s?

In de praktijk gaan wij er vanuit dat je ongeveer anderhalf keer zoveel foto’s krijgt. Waarom niet twee? Doordat één van ons zich kan richten op die must-have momenten, kan de ander ook juist de tijd nemen. Bijvoorbeeld door op een afstand te gaan staan en de ceremoniesetting te fotograferen.

Of je weet dat er een mooie compositie gaat ontstaan, wanneer mensen voorbij lopen en je wacht op “le moment décisif”: het moment waarop alles in één beeld samenkomt. Terwijl je aan de ene kant dus zeker weet dat alle kenmerkende trouwmomenten op de foto komen, is ook iemand keihard aan de slag om extra verhalen te vertellen, creatief en professioneel.

Trouw Vijverkafee Diepenbeek 054
Terwijl Hermine de felicitaties van de bruid volgt, is Ramon bij de bruidegom en zijn vrienden aanwezig.

Waarom niet gewoon één trouwfotograaf?

Goed. Er zijn natuurlijk ook nadelen aan het hebben van een bruidsfotografie duo. We zeggen ook niet dat je per se twee fotografen moet hebben. Het is bij ons ook mogelijk om voor één fotograaf te gaan, helemaal wanneer je bijvoorbeeld een klein gezelschap hebt. Er zijn zeker voordelen te vinden.

Voordelen van één bruidsfotograaf:

  1. Geld: één fotograaf is goedkoper dan twee.
  2. Meer onopvallend: slechts één persoon loopt rond.

Het grootste verschil zijn de kosten

Wanneer je twee mensen inhuurt kost dit automatisch meer dan één. Tenzij je bijvoorbeeld een topfotograaf overweegt of toch die twee starters. Maar bij ons kost het in ieder geval meer om voor ons twee te gaan. Qua prijs betaal je ongeveer €1000 extra, onafhankelijk van het aantal uren fotografie. Zie hier een compleet overzicht van de prijzen.

Bij één trouwfotograaf echter ook extra kosten

Wellicht is het wel goed om te weten dat, wanneer je ook foto’s wilt van de voorbereidingen, we aanraden om bij één fotograaf een extra uur te boeken. Want je fotograaf moet naar twee locaties en dat kost tijd. Daarnaast moet je rekening houden met het draaiboek: wanneer gaat de jurk aan, wanneer het pak en kan dit ook op verschillende momenten?

Trouwfotografie Hotel Winselerhof Limburg 040

Hoe zit het met die onzichtbaarheid?

Op zich klinkt het logisch om te stellen dat één trouwfotograaf onzichtbaarder is dan twee fotografen. Maar, en dat is een grote maar, dat hoeft niet altijd zo te zijn. Heb je een intieme bruiloft met een klein gezelschap, dan is het niet per se nodig om een tweede fotograaf te hebben. Met klein gezelschap bedoelen wij ongeveer 15 gasten. Heb je 60+ gasten dan adviseren we juist om echt voor die twee fotografen te gaan. Want het handige van twee is dat je niet continu heen en weer hoeft te lopen.

Must-haves

Wanneer je alles in je eentje fotografeert heb je een hele lijst qua beelden die je wilt maken. En dus loop je meer heen en weer. Alles hangt af van jullie plannen, het aantal gasten dat jullie hebben, de momenten die gaan plaatsvinden en bijvoorbeeld de trouwlocatie. Twijfel je? Neem even contact op en we denken met jullie mee. Op deze pagina lees je meer over onze trouwfotografie werkwijze.

Foto’s door een man én een vrouw

Stiekem hebben Ramon en ik (Hermine) nog een extra voordeel: we zijn zelf getrouwd. En omdat we getrouwd zijn weten we ook wat het is om te trouwen. Om maanden lang te plannen en toe te leven naar die bijzondere dag. Daarnaast zijn we volledig op elkaar ingespeeld. Ik kijk naar hem en hij weet: “aan de kant”. Hij kijkt naar mij en ik weet dat ik even moet bukken voor zijn overzichtsfoto. 

Backdrop bruiloft 0056

Een complete trouwreportage

Ook weten we, door jarenlange ervaring, dat we aan 1 eindproduct werken: jullie trouwreportage. Het kon, jaren terug, best lastig zijn om te zien dat Ramon trouwfotografie awards won en ik minder. Tot we samen realiseerden dat het om het eindproduct draait: we willen een complete reportage voor jullie als bruidspaar. Het maakt niet uit wie van ons award winning trouwfoto’s maakt, zolang jullie maar een complete trouwreportage krijgen. En een mix van “creatief en uniek” met “foto’s die je gewoon sowieso wilt hebben”.

Geen award-winning foto’s

Er zijn maar weinig groepsfoto’s die een prijs winnen, maar tóch wil je ze hebben. Detailfoto’s gaan ook niet zo snel een prijs winnen, maar als je ze goed maakt, kunnen ze heel veel vertellen over jullie trouwdag.

Kortom: het hebben van twee fotografen zorgt ervoor dat jullie complete verhaal gedocumenteerd wordt. Niet alleen foto’s van bruid of bruidegom, maar ook zeker foto’s van al die lieve mensen die mee hebben geleefd naar jullie trouwdag en nu vol blijheid jullie dag beleven.

detailfoto's tijdens bruiloft door twee fotografen

Het verschil tussen een duo en een fotograaf plus second shooter

Er zijn veel trouwfotografen die een assistent of second shooter meenemen. Een assistent gaat mee om bijvoorbeeld een auto te parkeren, tassen in de gaten te houden of tijdens de trouwreportage het boeket vast te houden. Een second shooter is vaak een meefotograferende assistent. Dus een fotograaf die niet per se zelf ook bruiloften fotografeert, maar de eerste trouwfotograaf meer ruimte geeft tot creativiteit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat beiden starten bij de bruid en daarna doorgaan naar de bruidegom.

Twee volwaardige trouwfotografen dus

Hou er rekening mee dat niet alle second shooters zomaar verantwoordelijkheid kunnen of willen dragen voor een essentieel onderdeel van jullie reportage. Tegelijkertijd zijn er wel enorm goede second shooters. Wij zijn, in ons geval, echter beiden volwaardig fotograaf. We fotograferen allebei losse bruiloften, hoewel we het liefst samenwerken om bovenstaande redenen. Let dus bij het regelen van je duo bruidsfotografie op dat je twee fotografen hebt die zelfstandig kunnen werken.