Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Binnen trouwen: donkere trouwfoto’s?

Trouwen jullie op een best wel donkere trouwlocatie? En vragen jullie je nu af of je dan ook alleen maar donkere trouwfoto’s krijgt? Wees gerust: je kunt als trouwfotograaf juist heel veel met die sfeer!

Binnen trouwen bij Het Winselerhof.

We schreven eerder al een blogpost over het vinden van de perfecte binnen trouwlocatie. Daarbij lieten we je de mooiste lichte locaties zien voor als je gaat binnen trouwen. Maar wat nu als je verliefd bent op een trouwlocatie waar ze niet een kas of serre hebben, maar kleine ramen en heel veel sfeer? Of wat als jullie in de winter of herfst trouwen? Bekijk in deze blogpost onze tips en zie meteen welke trouwreportages we binnen maakten.

Beste Trouwfotografie 2024 010

We verzamelden een aantal tips voor wanneer jullie trouwdag grotendeels binnen gaat zijn. Kun je dan alsnog mooie trouwfoto’s krijgen? Wij denken van wel! Bekijk hieronder diverse situaties en hoe je daar als fotograaf mee om kunt gaan.

Beste Trouwfotografie 2024 081

Zonnige bruiloft en toch donker

De foto hierboven is gemaakt op een zonnige trouwdag. Maar ook op een zonnige trouwdag kan het maar zo zijn dat de startlocatie erg donker is. Onze oplossing: gebruik maken van het aanwezig zijnde licht. Eventueel flitsen we daar waar nodig is, maar als er een groot raam is, heb je vaak al genoeg natuurlijk licht.

Beste Trouwfotografie 2024 024

De foto hierboven is ook gemaakt bij een groot raam. Je kunt zelfs het spraytje van de parfum zien. En hieronder kun je ook het grote raam zien. Er komt natuurlijk licht binnen en dat geeft vaak een mooie belichting. Op dit soort momenten vragen we soms aan jullie om je even richting het licht te draaien, zonder dat dit storend is voor jullie moment.

Favoriete Trouwfoto 2022 084

De foto hieronder is gemaakt op een hele romantische en rustieke trouwlocatie. Hoewel de kamers groot zijn, zijn de raampjes klein. Vandaar dat de visagist/hairstylist bij het enige aanwezige raam ging zitten.

Trouwfotografie Hotel Winselerhof Limburg 017

Donkere plek voor de voorbereidingen

De voorbereidingen kunnen veel verschillende plekken plaatsvinden. Sommige bruidsparen kiezen ervoor om in een hotel te beginnen en anderen starten juist liever thuis of in het ouderlijk huis. Elke plek is mogelijk, maar hou er rekening mee dat de visagist het liefst gebruik maakt van natuurlijk licht, zodat je meteen kunt zien hoe het eindresultaat eruit komt te zien.

Ook als fotograaf raden we aan om in de buurt van een groot raam te zitten. Op die manier heb je toch mooi natuurlijk belichte trouwfoto’s.

Beste Trouwfotografie 2024 055

Niet bang om te flitsen

Wanneer de jurk aangaat raden we je aan om een zo rustig mogelijke plek te hebben. Is er een mooi raam? Top: dan nemen we deze plek. En anders kiezen we voor een grotere ruimte en (bounce) flitsen we gewoon alles zachtjes in. Soms vragen we bruidsparen om iets dichter bij het raam te komen staan, zodat ze vervolgens het mooist mogelijke licht hebben voor de trouwfoto’s.

Bruidegom doet strikje goed
Favoriete Trouwfoto 2022 048
Favoriete Trouwfoto 2022 026

First look binnen

Wanneer het bijvoorbeeld buiten regent, of wanneer jullie graag een trapscene willen is het een goed idee om er rekening mee te houden dat de ruimte zo rustig mogelijk is qua items. Berg eventuele jassen tijdelijk op, net als losse schoenen. Daarnaast doen we zelf vaak het licht uit, omdat dit qua huidtonen net mooier is.

Boerderij Mereveld Bruiloft Utrecht 024

Fotoshoot op een binnenlocatie

Qua fotoshoot is het een goed idee om vooraf een fijne binnenlocatie te zoeken. Het liefst een locatie met veel licht, hoewel je als fotograaf ook met flitsers kunt werken. Bekijk de onderstaande foto’s maar eens die allemaal binnen zijn gemaakt.

Bruiloft Teatertun Broeksterwald 023

De foto hierboven is gemaakt in een relatief lichte kerk, namelijk de Broerekerk in Bolsward. De foto hieronder is juist gemaakt op een plek waar geen natuurlijk daglicht komt, namelijk de machinekamer van de SS Rotterdam.

Nautische Bruiloft Rotterdam 014

En die foto hieronder? Gemaakt bij de trouwlocatie waar we inmiddels het vaakst geweest zijn: Kasteel Wijenburg. De gewelvenkelder heeft slechts een paar kleine raampjes en dus maakten we gebruik van een flitser, achter het bruidspaar. Kun je zien waar hij ongeveer staat?

fotoshoot kasteel wijenburg 3

De foto die je hieronder ziet is gemaakt op een winterse dag. Dit bruidspaar ging trouwen bij One in Roermond. Een deel van de fotoshoot deden we buiten en een deel was binnen. De rest van de dag was sowieso binnen.

beste trouwfotos 2021 034

Trouwceremonie op een binnenlocatie

Binnen trouwen zie je ook vaak bij de trouwceremonie. Hoewel je veel trouwinspiratie ziet van bruiloften die in de zomer plaatsvonden, met perfecte lichtomstandigheden, wil dat niet zeggen dat jullie trouwfoto’s automatisch donker worden bij een donkere trouwlocatie. Bekijk de volgende voorbeelden maar.

Trouwen in november bij de Opwettense Watermolen.
Trouwen met kerst 028
Wedding Winselerhof TC 014

Hierboven zie je bijvoorbeeld het bijzonder sfeervolle Winselerhof in Landgraaf. Een trouwlocatie waar je zowel buiten kunt trouwen als binnen in een prachtige zaal.

Bruidspaar komt aanlopen voor hun binnen trouwceremonie bij Scheltema.

Hierboven is deze heerlijke bruiloft in hartje Leiden.

Binnen trouwceremonie in het Agnietenklooster van Elburg.

En de foto die je hierboven ziet is gemaakt in het oude Agnietenklooster van Elburg.

Bruidspaar gaat binnen trouwen en geniet van de trouwceremonie met vlaggenlijnen op de achtergrond.

Binnen trouwen en groepsfoto’s

Hoewel we het liefst groepsfoto’s buiten maken, kan het ook zeker binnen. Tip: plan in het draaiboek extra tijd in voor de groepsfoto’s, omdat het soms even tijd kost om de flitsers goed in te stellen. Neem dus 5 minuten extra de tijd (bovenop de 15 minuten die we sowieso adviseren).

Winter Bruiloft Kasteel de Hooge Vuursche 037

Binnen dineren

De meeste bruidsparen dineren binnen. Vaak is dit qua natuurlijke omstandigheden de beste optie, maar ook is het voor de keuken van jullie trouwlocatie de meest handige optie. Op die manier kunnen ze garanderen dat het eten op topniveau op jullie tafel verschijnt.

Favoriete Trouwfoto 2022 078

Maar omdat diners vaak binnen zijn, kan ook dit moment uitdagend zijn om te fotograferen. Vandaar dat we altijd flitsers meenemen, ook voor deze momenten. De foto hierboven was bijvoorbeeld best een uitdaging, omdat de dinarlocatie aan 1 kant een raam had en voor de rest niets, maar met een paar kleine flitsers konden we er juist een hele creatieve foto van maken. Het is meteen duidelijk wat er plaatsvindt.

Favoriete Trouwfoto 2022 055

Tijdens diners maak je ook vaak speeches mee, je fotografeert de gangen en tussendoor een aantal overzichten. Al met al een prachtig moment om op de foto te hebben, tijdens je trouwdag. En wanneer jullie aan het eten zijn stoppen we even met fotograferen, zodat jullie net met volle monden op de foto gaan. Bekijk hier meer dinerfotografietips.

Dineren kan bij Kasteel Wijenburg goed binnen in de Ridderzaal.

Binnen trouwen: het feest

Het trouwfeest is 9/10 keer binnen. Dit kan zijn omdat het buiten koud is, of juist enorm warm. Of de trouwlocatie heeft te maken met regels rondom geluidslimieten. We kiezen er zelf voor om trouwfeesten altijd te flitsen. Op die manier heb je én sfeer én genoeg licht om te zien hoe mooi alles is.

Het trouwfeest binnen met ballonnen en heel veel gasten op de dansvloer.
Binnen trouwen en binnen het trouwfeest hebben.

Binnen trouwen: tips om donkere trouwfoto’s te voorkomen

Hoewel er niets mis is met donkere trouwfoto’s, is het wel fijn om alles goed te kunnen zien. Vandaar dat we je nog een kleine samenvatting geven met onze tips.

  1. Kies, waar mogelijk, om gebruik te maken van grote ramen.
  2. Kies een fotograaf die goed gebruik weet te maken van flitsers, lichtsterke lezen en ISO.
  3. Plan voldoende tijd in voor een eventuele shoot, wanneer hij binnen is.
  4. Vraag je trouwfotograaf of hij/zij bekend is met jullie locatie of voldoende ervaring heeft met soortgelijke trouwlocaties.
  5. Huur eventueel een fijne wedding stylist in voor die extra sfeervolle omgeving.
  6. Wees niet bang voor een beetje ruis in de foto’s: dit geeft juist sfeer! Wij kiezen er heel bewust voor om een hogere ISO te gebruiken, zodat je zoveel mogelijk terug kunt zien in jullie trouwfoto’s.
Bruiloft SS Rotterdam 047

Wil je meer blogs zien met daarin bruiloften die op donkere en sfeervolle trouwlocaties plaatsvonden? Dat kan door op het linkje te klikken.