Gaan jullie trouwen in 2024 of 2025 en willen jullie weten of de datum nog beschikbaar is?

Aan welke kant loopt de bruid?

Ik begrijp het. Je bent de bruid en je wilt voorkomen dat je vlak voordat je naar het altaar loopt nog niet weet aan welke kant dit eigenlijk hoort… Dus aan welke kant loopt de bruid? En is dit ook de kant die je zelf zou kiezen?

Bruid wordt weggegeven door haar moeder en loopt naar het altaar.
Aan welke kant loopt de bruid naar voren, hier is het linkerkant.

De bruid kan aan beide kanten naar voren lopen

Je hoeft niet aan de rechterkant van je eventuele “begeleider” te lopen. Je kunt elke kant kiezen die je wilt. Dat is het kortste antwoord wat ik kan geven. De bruid kan namelijk beide kanten van de persoon met wie ze loopt, meelopen.

Bruiloft Buitenplaats Sparrendaal 030 1

De bruid kan ook aan weerszijden van haar getuige of bruidsmeisje lopen. Je mag immers zelf helemaal kiezen of en met wie je naar voren wilt lopen. We hebben meegemaakt dat de bruid alleen kwam lopen, maar ook dat ze begeleidt werd door haar vader, haar moeder, haar kinderen of bijvoorbeeld een broer of zus. Ook hierin kun je dus overal voor kiezen.

De vader van de bruid geeft zijn dochter een kus bij het weggeven.

Tip: Lees hier: aan welke kant draag je je trouwring?

Veel bruiden kiezen ervoor om rechts naar voren te lopen

Veel bruiden kiezen er nog steeds voor om aan de rechterkant, van bijvoorbeeld haar vader, te lopen. Dat is omdat het traditioneel gezien zo “hoort”. Ze loopt aan de rechterkant naar voren en aan de linkerkant van je partner (na de ceremonie) weer weg. Zo staat het ook geschreven op Zank You.

Maar weet dat beide mogelijkheden voorkomen. Het is helemaal aan jou. Zoals je al in deze blogpost kunt zien zijn beide opties gebruikelijk.

Aan welke kant zit de bruid tijdens de ceremonie?

Dit is eigenlijk een vervolgvraag die te maken heeft met de vorige vragen. Het heeft te maken met oude rituelen zoals het dragen van een zwaard. De bruid zit rechts van de bruidegom, voordat ze getrouwd zijn, maar neemt aan zijn linkerkant plaats, wanneer het jawoord gezegd is.

Waarom? Omdat de bruidegom dat zwaard kon trekken om zijn bruid te verdedigen en dat zwaard dat hing rechts. Niet handig wanneer er ook iemand aan je rechterkant zit. Dus zwaard rechts, vrouw links. En inderdaad: dit is puur een oud verhaal en mag dus volledig vergeten worden, wanneer dit beter voelt voor jullie dag.

Een andere lezing van het bovenstaande is dat men vroeger op straat makkelijk kon zien of een man getrouwd was met de vrouw die naast hem liep of dat zij niet met hem getrouwd was. Liep ze links? Dan was ze met hem getrouwd en anders zeer zeker niet. Hier kun je een PDF lezen over dit onderwerp.

Trouwen Kasteel Wijenburg 073

Aan welke kant loopt de bruid: jullie keuze

Traditie is een groot onderdeel van bruiloften en het gangpad is daarop geen uitzondering, maar er is geen reden waarom je de traditie niet zou kunnen doorbreken als je dat wilt. Als jullie een religieuze ceremonie hebben en het gepaster is dat de bruid aan de rechterkant loopt, dan kun je hier voor kiezen.

Wanneer jullie huwelijk niet erg religieus van aard is en je wilt niet per se traditie volgen dan kun je zelf kiezen wat je wilt. Of je laat het gewoon spontaan ontstaan, vlak voor de ceremonie.

Bruid gaat naar voren lopen met haar dochter.

Lijkt het je leuk om meer trouwtips te lezen? Dat kan hier.