Trouwen in de winter is een aanrader

Styled winter kerst shoot 019
Sneeuw, ijs, je hoopt er op wanneer je gaat trouwen in de winter, maar of je het krijgt is een tweede natuurlijk. We lieten eerder al inspiratie voor een herfstbruiloft zien, maar als je besluit om iets later (of vroeger) in het jaar te trouwen, dan ga je trouwen in de winter. Dit is het minst populaire jaargetijde in Nederland om te trouwen, volgensThe Perfect Wedding en Trouwen.NL, maar waarom eigenlijk? Het is namelijk een bijzonder fotogeniek seizoen!

Waarom is trouwen in de winter niet superpopulair?

Trouwjurk bij een kerstboom.
Leuke tips en ideeën voor een winterbruiloft

Wij fotograferen relatief weinig bruiloften in de winter. Niet omdat we ze niet leuk vinden, in tegendeel zelfs! Er zijn gewoon weinig bruidsparen die dit seizoen uiteindelijk uitkiezen. Wel gaan veel stellen trouwen in december, omdat deze maand vaak van zichzelf al feestelijk is en dus is de maand iets “aantrekkelijker”.

Trouwen in november

Je kunt echter ook trouwen in november. Of in januari of februari… kortom: de hele winter. Vandaar dat we je graag hierbij overtuigen om te gaan voor dit bijzondere trouwseizoen. Een blogpost vol inspiratie en leuke ideeën voor jullie winterbruiloft.

Domaine d Heerstaayen Bruiloft Winter 029Domaine d Heerstaayen Bruiloft Winter 017

1. Welke kleding voor een winterbruiloft?

Kleed je op de winter, dat is eigenlijks stap 1. Je kunt er vanuit gaan dat het erg koud is, dus pak je handschoenen, zoek er een leuke sjaal bij en neem eventueel ook een dekentje mee. Je hoeft niet met dat dekentje op de foto, maar het is wel superhandig om iets warms bij je te hebben voor de momenten tussen de foto’s door. Een stola, (nep-)bontje of jasje kan ook uitkomst bieden. Het is dus echt niet zo dat je in de winter per se mouwen voor je trouwjurk moet hebben. Zolang je je tussendoor kunt opwarmen, kun je binnen gewoon zelf kiezen hoe je trouwjurk er uit ziet.

Ook laarzen kunnen heel erg handig zijn. Als je zoekt op “wedding wellies”, kom je al een heel eind. Laarzen zijn handig wanneer je toch graag naar buiten wilt, maar delicate schoenen hebt gekocht. Omdat trouwjurken vaak over schoenen heenhangen, zie je ze toch niet op de foto. Dan zijn trouwlaarzen een uitkomst. Gewone laarzen werken overigens ook hoor.

Voor de bruidegom is het meestal vrij makkelijk: pak met een nette jas er op, indien jullie dus naar buiten gaan. Mocht er tijdens de trouwdag een onderdeel zijn waarbij jullie ook echt naar buiten gaan, bijvoorbeeld een wandeling (bij mooi weer) of een glaasje glühwein, laat dit dan van te voren aan jullie gasten weten. Want dan weten ze dat zij ook qua kleding rekening kunnen houden met dit moment.

Warme wanten en een wintersjaal

2. Korte fotoshoot mét of zonder sneeuw

Houd elkaar lekker warm.

Kijk je op tegen de fotoshoot? Het is helemaal niet nodig om een lange fotoshoot in de kou te doen, als je maar genoeg tijd in totaal hebt. Je kunt binnen op de foto gaan, maar ook een shoot van een uur opdelen in drie momentjes van 20 minuten. Zo heb je amper de tijd om koud te worden, kun je gebruik maken van meerdere momenten op de dag en houdt je het leuk voor jezelf en je aanstaande.

Sowieso vragen we onze bruidsparen vaak om lekker dicht bij elkaar te staan, want dan kun je elkaar warm houden. Tussen de foto’s door maken we gebruik van een warme deken of een jas. En neem ook zeker een sjaal mee en wanten, als je wilt.

Bruidspaar met warme deken omdat het koud isStyled winter kerst shoot 032

3. Winterse styling voor je bruiloft

Maak gebruik van die heerlijke winterse elementen en creër op die manier een intieme winterbruiloft. Kies voor warme chocolademelk of glühwein (thanks voor het idee Vivian & Anne Floor!), trouw bij de open haard en kies voor witte winterse bloemen. Of wat dacht je van een diner met kaasfondue! Wil je meer winterse ideeën en inspiratie opdoen, kijk dan even naar deze winterse gestylede shoot.

Bloemen in de winter

Een extra tip hier is om je verwachtingen bij te stellen. Veel bloemen die in de lente of zomer makkelijk te verkrijgen zijn, zijn lastig in de winter te krijgen. Maar bloemen zoals Helleborus, Hyacinth of Orchidee zijn sowieso wel verkrijgbaar.

Domaine d Heerstaayen Bruiloft Winter 002 Winter bruiloft Kasteel Wijenburg 026Winter bruiloft Kasteel Wijenburg 035

4. Trouwen in de winter doe je binnen, toch?

Klopt, binnen is het vaak wel warmer, maar we hebben 1 keer meegemaakt dat een stel, heel vroeg in april, buiten wilde trouwen. En dat ging. Het was koud, er stonden heaters en men had dekentjes, maar het kon wel. De herinnering aan de setting en hoe mooi het was, blijft vaak langer hangen dan de herinnering aan de koude. Maar… het was die dag droog. Als het ook nog eens gaat regenen, is het toch echt handiger om binnen te zijn.

Buiten Bruiloft Landgoed Rhederoord 045

Sfeervolle binnenlocatie

Onze tip, kies gewoon een hele fijn binnenlocatie om te trouwen, voor een intieme winterbruiloft. Een locatie met sfeer, misschien een mooie open haard, met kaarslicht en vooral veel warmte. Er zijn veel mooie trouwlocaties in Nederland waar het altijd sfeervol is. Zoals bijvoorbeeld Kasteel Wijenburg in Echteld, landgoed Het Roode Koper in Leuvenum en Landgoed Rhederoord bij Rheden.

Winter bruiloft Kasteel Wijenburg 013

5. Je trouwjurk wordt vies

Houdt rekening met het feit dat je jurk vies gaat worden. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: echt hij wordt vies en dat is helemaal prima! De meeste vlekken gaan er gemakkelijk weer uit en het maakt je fotoshoot zoveel relaxter als je van te voren weet dat die jurk niet helemaal smetteloos blijft. We hebben taferelen meegemaakt met plastic zakken en dekens onder de jurk, maar dit kost enorm veel tijd, wordt uiteindelijk ook een smeerboel en je bent meer tijd bezig met die dekens dan dat je met je lief bezig bent.

De fotoshoot toch binnen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de fotoshoot binnen te doen, hoewel dit vaak wel wat statischer is. Wil je dus alsnog buiten op de foto, stel je dan in op een vlekje hier en daar (dikwijls aan de onderkant van je jurk waar je toch al niets ziet) en je hebt een heerlijke onbezorgde fotoshoot. Wist je trouwens dat de jurk sowieso vies wordt? Het is namelijk bijna onmogelijk om elke plek helemaal schoon te maken, zodat er geen vuil op je jurk komt.

Gestylede tafel voor een kerstbruiloft. Trouwen in de winter kan heel mooi binnen.
Wil je nog meer voorbeelden van trouwen in de winter zien?

  1. Dit bruidspaar besloot bijvoorbeeld te trouwen in maart.
  2. En ook dit bruidspaar besloot romantisch te trouwen in het voorjaar.
  3. Tot slot nog dit bruidspaar dat ging trouwen in december, bij kasteel Wijenburg.

6. Trouwen rond de Kerst

Hebben jullie ook al nagedacht over het hebben van een Kerstbruiloft? We hebben nu al een paar keer meegemaakt dat bruidsparen rondom de Kerst gingen trouwen. Compleet met kerstbomen, kerstballen en kerststerren. Ook zien we dat het diner vaak hier op aangepast is.

Een tijd terug deden we een styled shoot met Heerlijk & Hecht en styliste Kristel van Oh Happy Day rondom het thema “Kerstbruiloft”. Bijzonder leuk om te zien wat er allemaal mogelijk is. Denk aan taartjes met Kerstbomen als topper, chocoladesneeuwvlokken en heerlijk winters eten. En mijn persoonlijke favoriet: een chocolademelkmoment!

Styled winter kerst shoot 037 Styled winter kerst shoot 024

Zin om meer weg te dromen? Bekijk dan deze blogs: