Tips van andere bruidsparen voor jouw bruiloft

  Een tijd geleden hebben we een aantal van onze bruidsparen gevraagd wat ze anders gedaan zouden hebben, indien ze nu zouden trouwen. Hun antwoorden waren bijzonder uiteenlopend en daarom schrijven we nu deze blogpost. De tekst van deze blogpost is een tijd terug geschreven, maar ik heb hem geupdate met informatie die we nieuw verkregen hebben. We hebben namelijk inmiddels ervaring met meer dan 400 bruiloften en die informatie delen we graag met jullie. Deze blog is dus ook met heel veel tips en ervaringen van onze Mon et Mine bruidsparen. Tips om jouw bruiloft net even leuker, gemakkelijker, relaxter of persoonlijker te maken.

  Meteen een korte samenvatting?

  Helemaal goed. Als je niet zoveel tijd hebt: samengevat zien we dat de volgende punten veel naar voren kwamen:

  1. Neem de tijd voor je trouwplanning. Op die manier zorg je dat alles goed gebeurt.
  2. Denk goed na over je draaiboek. Hier kan veel mis gaan.
  3. Probeer rustmomenten in te plannen voor jullie samen.
  4. Laat zoveel mogelijk regelen door professionals (als je daar het budget voor hebt).
  5. Neem meer “Mon et Mine”-tijd (hier staan wij natuurlijk helemaal achter :) ).
  6. Reis minder tijdens de dag en denk goed na over je vervoersmiddel.

   Neem ruim de tijd voor het plannen van je ideale bruiloft

  Een bruiloft kan een behoorlijke onderneming zijn om te plannen, dat heb je misschien al wel gemerkt. Omdat je vaak met veel verschillende partijen te maken hebt is het van belang dat je al vrij snel weet wat je precies wilt. Maar ook als je een kortere planperiode hebt is het helemaal mogelijk om fijn en persoonlijk te trouwen.

  Tip: begin nadat jullie besloten hebben te trouwen meteen met informeren. Helemaal wanneer jullie in de lente of zomer trouwen.

  Een tip van één van onze bruidsparen: “Ik had misschien een iets langere aanloop willen hebben voor wat betreft de planning, maar dat paste ook helemaal bij ons.; een last minute bruiloft met snel schakelen. Op het laatste moment betekende dat wel dat we wat betreft de styling wat dingen uit handen moesten geven en dat er kleine dingen niet goed gecommuniceerd waren (er was bijvoorbeeld een kanten laken voor de taartentafel en er waren ceremoniekrukjes die in de stijl pasten in plaats van de stoelen die nu werden gebruikt). Als je dus specifieke wensen hebt voor de styling, zorg dan dat dit op papier staat als iemand de styling overneemt.”

  Ik heb zelf wel eens meegemaakt dat bepaalde stylingselementen door de bruid gefotografeerd werden en dat die foto’s dan op dozen geplakt werden. Op die manier wisten de ceremoniemeesters precies wat de bruid bedoelde qua styling. Dit is erg handig wanneer je hele specifieke ideeën hebt.

  Stuur ons vrijblijvend een mailtje om te controleren of we nog beschikbaar zijn.

  Beter nadenken over het draaiboek en de tijden

  Een paar van onze bruidsparen mailden ons dat ze zich hadden vergist in de voorbereidingen: ”doordat de kapster uitliep had ik het gevoel dat ik me tijdens de make-up en het aantrekken van de jurk wat moest haasten waardoor ik daar wat minder bewust mee bezig ben geweest .“ Ze gaf ook aan dat ze wellicht de kapper aan huis had moeten laten komen. Vaak is dit mogelijk tegen een (kleine) meerprijs en het zorgt voor minder reismomenten op de trouwdag.

  De voorbereidingen kosten sowieso vaak veel tijd. Je bent al snel twee uur kwijt voor make-up en haar. Een andere bruid mailde dat ze achteraf wellicht minder mensen tijdens de voorbereidingen zelf had willen hebben. Dus tijdens het make-up niet alle vriendinnen, zussen en (schoon-)moeder, maar liefst zo min mogelijk mensen. Het was namelijk best een drukke ochtend hierdoor en als je dan ook nog eens gastvrij wilt zijn en koffie en thee wilt zetten… Denk vooraf even na of je graag mensen om je heen hebt op dit moment of niet. Je kent jezelf het beste ;)

  Zijn de ruimtes gevuld en/of gezellig?

  Een andere tip was: “tijdens het borrel-moment zorgen dat het centraler wordt gevierd. Op een gegeven moment liep iedereen naar een ander plekje en was het jammer dat “het moment” weg was.” Dit maken wij ook wel eens mee tijdens de feestavond. Als er een grote dansvloer is kan het behoorlijk moeilijk zijn om de ruimte te vullen. Helemaal wanneer de feestzaal binnen is en het een zwoele zomeravond is, zonder airco. Gevolg? Bruidegom met zijn vrienden buiten en de bruid met een klein clubje mensen binnen, op een lege dansvloer. Er is veel mogelijk ook qua DJ: hij of zij denkt graag met je mee en draait bijvoorbeeld eerst wat rustigere muziek en naarmate het wat afkoelt kan het feest alsnog starten.

  Diners lopen vaak uit!

  Probeer dus hier ruim te plannen, helemaal als je van een goed feest houdt.

  Het zou voor ons echt niet de eerste keer zijn dat een diner uitloopt. Dat komt dan meestal doordat de speeches, die er toch wel vaak zijn, uitlopen. Er is echt een verschil tussen iets 5 minuten voorlezen vs het daadwerkelijk vertellen op de trouwdag. Automatisch begint hierdoor het feest ook later. We lazen als antwoord in de vragenlijst dat het een goed idee is om na te denken over het naderende einde van de avond. “Achteraf liep de avond toch uit en was er geen tijd meer voor de heerlijke taartentafel van Heerlijk & Hecht. “ Ook een ander bruidspaar benoemt het uitlopen van het diner waardoor het dansfeest uiteindelijk korter was dan van te voren bedacht.

  Sowieso is het handig om tussen het diner en het feest een half uur een opfrismoment in te plannen. Dit moment heb je ofwel lekker voor jezelf, zodat je je even kunt opfrissen (of omkleden) en daarnaast geeft het de cateraar/trouwlocatie wat meer tijd om uit te lopen zonder dat direct het feest verschuift.

  Meer relaxmoment voor jullie twee tijdens de trouwdag

  Een trouwdag kan best chaotisch zijn. Of misschien is dat niet het goede woord, maar het idee dat de dag voorbij flitst klopt zeker. We raden je dan ook aan om na te denken over kleine momentjes voor jullie twee. Bijvoorbeeld vlak na de first-look. Een bruidspaar verteld: “(Vrijwel alles ging goed, maar) als we dan toch iets moeten kiezen, dan zou het de ‘first look’ zijn. Dit hadden we misschien niet zo goed gepland en was dan ook een beetje chaotisch. Het idee was dat ik op zijn schouder zou tikken en dat hij zich dan om zou draaien. Maar de omstanders gingen zich ermee bemoeien en daardoor draaide hij al eerder om. Als we het over zouden doen, zouden we het zonder omstanders hebben gedaan. Een momentje voor onszelf.

  En dat cliché, over dat de dag voorbij vliegt, klopt. We maakten laatst mee dat de trouwambtenaar na de ceremonie tegen het bruidspaar zei: “sta even op, kijk op je heen. Deze mensen zijn allemaal hier voor jullie. Geniet van het moment!”. Prachtig! Want inderdaad, je trouwt met elkaar en mag dus ook best even bewust genieten af en toe ;)

  Hoe zit het met die first look?

  Wij proberen overigens altijd even te overleggen met jullie wat jullie willen qua first look: willen jullie er gasten bij hebben? Of met jullie twee? Willen jullie zo’n aanbelophaalmoment of elkaar in de tuin zien? Alles is mogelijk. Maar neem inderdaad echt even tijd voor jullie tweetjes.

  Ik noemde zojuist ook alvast het opfrismomentje na het diner: echt een aanrader hoor. Net als een half uurtje tussen receptie/borrel en diner in. Want als het een hete dag was, is dit ook een fijn moment om je even op te frissen.

  handige tips voor je bruiloft-1

  Laat je bruiloft regelen door professionals (met wie je een klik hebt)

  Wij zijn voorstander van weddingplanners en ceremoniemeesters. Niet elke weddingplanner natuurlijk, maar we kennen een aantal toppers. Zij kunnen je dag qua planning een stuk makkelijker maken. Ik denk dat ongeveer 2 op de 5 van onze bruidsparen hier dan ook een professional voor inschakelt. Opvallend is het dan ook dat we toch een aantal reacties kregen over het hebben van professionals op je bruiloft. Bijvoorbeeld over weddingplanners: “Neem een weddingplanner. Dit zou ik achteraf absoluut weer gedaan hebben, professionals weten hoe het moet en hoort. Dit gaf ons rust.

  En die andere leveranciers?

  Ook schreef 1 van de bruidegommen: “de bruidsauto was leuk (beetje krap maar erg leuk) maar de chauffeur was verschrikkelijk. Als ik geweten had dat die man zijn mond niet kon houden en verschrikkelijk slap ‘kletste’ had ik hem nooit geboekt”. En ik kan me inderdaad dat ritje nog herinneren. Het bruidspaar was even aan het genieten samen, maar die meneer ging talloze grapjes maken (waar je vlak voor je trouwceremonie misschien net even niet op zit te wachten).

  Een andere bruid schreef dat ze absoluut aanraadt om van alle afspraken een afschrift te bewaren. Hetzij via e-mail, hetzij een handgeschreven overzicht van de leverancier. Ze maakte namelijk mee dat de avond voor haar trouwdag bleek dat er niet genoeg kamers meer over waren in het hotel (ook al dat ze die allemaal gereserveerd) waardoor gasten last-minute bij familie ondergebracht moesten worden. Dit wil je niet meemaken op de avond voordat je “Ja” zegt.

  Wie gaat alles voor jullie regelen?

  Over de styling op de dag kregen we te horen dat bruidsparen achteraf toch meer uit handen hadden willen geven. En dat is erg lastig soms. Maar wanneer je het niet doet loop je het risico dat je teveel zelf bezig bent met dingen regelen en dat is niet aan te raden, vlak voordat je daadwerkelijk gaat trouwen.

  Zijn de details van belang? Overleg alles extra goed.

  Wanneer je vrienden vraagt als ceremoniemeester is dit nog een tip: “we hadden al een hoop doorgenomen met onze ceremoniemeesters, maar ik zou nu toch nog wat meer details met hen en ook met aanwezige familie doorspreken. Niet alles wat bedacht was, kwam helemaal goed uit de verf, zoals bijvoorbeeld dat de camera tijdens de videoceremonie veel te ver weg hing, er te weinig rozenblaadjes waren klaargelegd waardoor het op de foto’s weinig effect heeft en we graag alle gasten in een lange rij naast elkaar wilden hebben staan in plaats van op een kluitje tijdens onze aankomst. Maar dat zijn wel allemaal onbelangrijke details, waar we op de dag zelf ook geen seconde mee bezig zijn geweest gelukkig.”

  Ai, geen video…

  Ook gaven twee bruidsparen aan dat ze achteraf best een videograaf hadden willen inschakelen. Onze tip hierbij is om hier op tijd naar te zoeken. Een goede videograaf kost geld, maar dan heb je wel iemand die echt iets heel moois kan maken waar je nog jaren plezier aan beleefd. En wil je alleen een geluidsopname, gebruik dan een klein cameraatje ergens in de hoek. Mochten jullie graag suggesties willen qua videograaf, mail ons dan even. We hebben veel fijne samenwerkingen gehad en delen graag de toppers met jullie.

  Minder reizen tijdens de dag

  We maken soms mee dat het bruidspaar een trouwlocatie heeft, vervolgens naar een receptielocatie rijdt en vervolgens ook een diner- en feestlocatie heeft. Hierdoor zit je veel in de auto en dat is niet alleen lastig voor jezelf, maar ook voor je gasten. Een paar bruidsparen schreven dan ook over het gereis op hun dag. “Achteraf zouden we alles dichter bij elkaar gedaan hebben. Maar uiteindelijk is het ook bijzonder geweest om met de trouwbus heen en weer te gaan“. Hou er wel rekening mee dat lange reizen voor mensen met kinderen ook vervelend kunnen zijn. Helemaal als die kinderen erg jong zijn en nog een strikt slaapritme hebben. We hebben 1 keer meegemaakt dat het gezelschap in totaal zo’n 4 uur in de bus zat tijdens de trouwdag en dat heeft voor aardig wat familiegemopper gezorgd.

  De belangrijkste tip van 1 van onze bruiden was dan ook om niet naar te veel locaties te gaan en al helemaal niet ver van elkaar vandaan. Dan ben je meer met reizen bezig dan met het moment. Volgens mij had ik nog niet genoemd dat oma een keer kwijt was, omdat ze het verkeerde adres in de routeplanner had gezet. De kerkelijke ceremonie begon drie kwartier later!

  handige tips voor je bruiloft-6

  Meer Mon et Mine op je bruiloft

  Jaja, uiteindelijk kregen we ook een paar e-mails terug met daarin de tip voor bruidsparen om toch nog eens goed na te denken over een loveshoot, voorafgaand aan je trouwdag. Dit schreven onze bruidsparen:

  “Een loveshoot doen. Dan heb je wat meer ervaring met poseren waardoor je op het moment zelf wat beweeglijker bent en beter weet wat je allemaal kunt doen voor mooie foto’s”.

  “Achteraf zouden we waarschijnlijk toch nog een extra investering doen, door vooraf een loveshoot te boeken zodat je tijdens de bruidsshoot al wat meer gewend bent aan samen gefotografeerd worden. Nu ging alles misschien toch iets meer langs ons heen tijdens de shoot ‘s morgens. We kunnen ons voorstellen dat je wat makkelijker meer initiatief neemt en vrijer bent, wanneer je samen al eens bent gefotografeerd. “

  Hetzelfde stel had ook wel een deel van het trouwfeest willen lasten vastleggen. En daarom raden we ook aan om, indien je echt met een budget zit, eerst te investeren in uren en later te beslissen of je een groter trouwalbum neemt of niet. Die uren komen immers nooit meer terug.

  Stuur ons vrijblijvend een mailtje om te controleren of we nog beschikbaar zijn.

  Ontspannen op de foto

  De fotoshoot als ontspanning: kies het juiste moment.

  Daarnaast waren er nog twee extra tips voor wat betreft de bruidsfotografie, namelijk het inplannen van de fotoshoot in de ochtend of na een relaxmomentje. De shoot was namelijk in dit geval te dicht op de officiële momenten gepland waardoor er toch wat spanning was tijdens de fotoshoot. Wanneer je de fotoshoot juist voor een lunch plant of bijvoorbeeld na het taartaansnijden, heb je meer tijd om relaxed op de foto te gaan. En ook werd er als tip meegegeven om op tijd te gaan zoeken naar een binnenlocatie voor als het regent. Want zelfs midden in de zomer weet je het nooit zeker of het gaat regenen of niet.

  En nog een paar laatste korte tips om je bruiloft onvergetelijk te maken

  Zorg dat het geluid tijdens de ceremonie goed geregeld is. Dit was bij ons niet het geval waardoor de mensen op de achterste rij het niet goed konden horen.

  Doe je mooiste schoenen aan voor de fotoshoot, ga niet voor comfort! Ik zou deze tip zelf nog willen nuanceren door te zeggen dat je ook prima je schoenen kunt wisselen af en toe, waardoor je ze mooi houdt, niet zo snel blaren krijgt, maar op de foto’s waar de schoenen zichtbaar zijn doe je ze juist wel aan.

  -Denk na over waar je familieleden zitten tijdens de ceremonie. Op die manier voorkom je dat je bescheiden oma achteraan gaat zitten, in plaats van op een plek waar ze mooi mee kan kijken.

  -Doe een voorproef diner van het eten, zodat je niet voor verrassingen kom te staan.

  -Vergeet niet je boeket te gooien, blijft een klassieker!

  -Fixeer je niet op de weersvoorspelling, het is hoe het is!

  -Voor de controlfreaks: let it go!! Geniet. Voor je het weet, is je dag voorbij.

  Meer handige tips over bruidsfotografie lezen? Lees dan dit blog over “wanneer plan je je fotoshoot in“.

  3 Comments

  • […] hoe zo’n kennismakingsgesprek met je bruidsfotograaf nou gaat en een blog met tips van andere bruidsparen voor jouw bruiloft. Mocht je meer informatieve blogs willen lezen, zoek dan even via de zoekfunctie bovenaan de […]

  • […] Misschien wist je al dat je gevraagd ging worden, misschien was jij juist degene die De Vraag stelde, maar jullie gaan eindelijk trouwen in 2019 (of nog dit jaar)! En de kans is groot dat nu het “grote geregel” begint, want een bruiloft kan een behoorlijk project zijn. Om die reden maken wij deze blogpost. Zodat je alvast kunt nadenken over de grote lijnen.

 We hebben in de afgelopen 12 jaar een kleine 400 bruiloften gefotografeerd. Nog altijd geen weddingplan-cursus gedaan, maar wel de nodige ervaring dus met bruiloften. En die ervaringen delen we graag met jullie. Dit is niet per se een stappenplan, maar eerder een verzameling goede tips. Natuurlijk hopen we stiekem dat jullie een beetje blijven plakken op onze website en geïnspireerd raken door al die andere bruidsparen die jullie voorgingen. […]

  • Bedankt voor de leuke informatie! Ik ga zelf binnenkort trouwen, en ben al wekenlang aan het rondneuzen op internet naar tips en leuke verhalen als voorpret.

  Leave a comment