Waarom is trouwen duur?

Alles waar “trouwen” voor staat is meteen een stuk duurder…

Een bekend gezegde toch? We horen hem zelf ook vaak voorbij komen en wilden in deze blogpost laten zien hoe dit komt. En daarnaast willen we eigenlijk aangeven waarom dit wel of niet erg is. Want dat iets meer kost is alleen erg wanneer je er niets extra’s voor krijgt, toch? Bij een bruiloft moet alles vaak perfect zijn, het liefst tot in de puntjes geregeld. En dat kost veel tijd en vaardigheid van leveranciers. 

Emotionele foto ter ondersteuning van de vraag waarom trouwen duur is.

Het liefst zonder risico

Omdat een bruiloft zo’n unieke dag is, betaal je al snel meer om er zeker van te zijn dat de kans op een fout zo klein mogelijk is. Eigenlijk is dat zo’n beetje het korte antwoord op de vraag waarom alles nou zo veel moet kosten.

We schrijven dit artikel voor jou, omdat je waarschijnlijk bij het plannen van je bruiloft er achter kwam dat veel dingen een hogere prijs hebben dan je normaal gesproken zou verwachten. En misschien zit jij ook met de volgende vraag. We geven je graag onze visie op die vraag. Wellicht kun je er iets mee!

Bruiloft Amsterdam Industrieele groote club 015

Waarom is bruidsfotografie zo ‘duur’?

Binnen de trouwfotografie is dit al lang een taboe-onderwerp. En of het nou “veel kosten” of “duur zijn” is, feit blijft dat je inderdaad een flink bedrag neertelt voor de meeste bruidsreportages. We hebben er lang over nagedacht of we hier wel over moesten schrijven, maar denken nu eigenlijk: “waarom niet?”.

Bijzondere dingen kosten geld

We hebben namelijk niet zoveel om te verbergen. Want het klopt dat dingen die met trouwen te maken hebben vaak veel geld kosten. Denk aan een trouwboeket (in vergelijking tot een normaal boeket), een trouwtaart (in vergelijking tot een normaal gebakje) en een trouwjurk in relatie tot een andere jurk. Deze blogpost is overigens helemaal niet uit frustratie geschreven hoor, maar mijn lange antwoord op een vraag die we gewoon vaak horen.

Buiten Bruiloft Landgoed Rhederoord 038 1

Zo ook dus de trouwreportage

Zo’n 9% van je budget gaat naar de trouwfotograaf – The Perfect Wedding

The Perfect Wedding schrijft dat wanneer je je budget ziet als 100% er ongeveer 9% naar je trouwfotograaf gaat. En het Nationaal Trouwonderzoek 2017, uitgevoerd door Top Trouwlocaties, schrijft dat de kosten van een gemiddelde bruiloft, inclusief huwelijksreis neerkomt op €16.692 euro. Ze stelden ook de vraag wat men gemiddeld uitgaf aan een fotograaf en/of videograaf en dit bedrag kwam neer op €1408. Hoe is het dan mogelijk dat er zoveel verschil is qua prijs tussen diverse fotografen? Daar moet een goede reden voor zijn, toch?

Bruiloft Meelfabriek Zijlstroom Leiderdorp 021

Wat kost een fotograaf bijvoorbeeld per uur?

Ja dat is natuurlijk de vraag. Want je fotograaf is er toch maar een uur of 10? Als je dan de prijs deelt door 10 dan zit je aan een flinke uurprijs. Wij hebben zelf een paar keer berekend hoeveel uren we nu besteden aan een gemiddelde (bij ons 11 uur) bruiloft en dan zit je al snel aan 40 losse werkuren. In dat geval moet je denken aan de tijd die het kost om te mailen rondom de aanvraag, een afspraak in te plannen en te hebben, eventuele extra mails te beantwoorden, de tassen klaar te maken, reistijd naar de bruiloft, het fotograferen van de bruiloft zelf en ’s avonds weer naar huis rijden.

Heel veel werkuren

Dan hebben we het nog niet gehad over de uren die het kost om de foto’s uit te zoeken, na te bewerken, te exporteren, te back-uppen, usb-stick (al dan niet) te maken en de beelden beschikbaar te stellen voor het bruidspaar. Daar komt nog bij dat we standaard een trouwalbum leveren en dat kost ook weer tijd om te maken. Kortom: voor je het weet zit je aan 40 uren.

Buiten de uren die je specifiek maakt voor het fotograferen van een bruiloft heb je als zelfstandig ondernemer nog extra uren die je maakt. Denk aan het onderhouden van je website, het uitzoeken van welke verzekering nou het beste werkt bij jouw apparatuur of het bezoeken van (trouw-)fotografiebeurzen om op de hoogte te blijven van de nieuwste apparatuur en/of albums. We spreken met collega’s af om ervaringen uit te wisselen of elkaar feedback te geven en we volgen met regelmaat workshops om onszelf bij te scholen. Al met al een full-time baan waar we met heel veel liefde onze uren in stoppen.

Het klopt dat die bovenstaande uren niet direct te maken hebben met jouw bruiloft, maar als we geen aandacht besteden aan onze website, kunnen we jullie ook niet van dienst zijn. Vandaar dat we ze toch nog even benoemen.

Bruidreportage tips 003

Kosten voor het hebben van een bedrijf

Een professionele camera kost al snel tussen de 3 en 4 duizend euro. We hebben er 4. Een professionele lens kost tussen de €500 en €2500, we hebben er (laten we het houden op veel ;). En al die apparatuur moet weer in een tas, die tas moet in een (bedrijfs-)auto (denk: afschrijving) en die auto heeft brandstof nodig. Kortom, voordat we op een bruiloft aankomen zijn we al heel wat euro’s verder.

Kosten voor zekerheid

Dan heb je nog kosten als verzekeringen, af en toe een check-up voor je lenzen of camera bodies, een boekhouder, bedrijfstelefoon, snelle internetverbinding, software voor het bewerken van foto’s en nog veel meer. We willen je niet bang maken, maar er zit echt verschil tussen een student die met 1 camera en een lens aan komt zetten en een professional die goede (back-up)-apparatuur heeft. Wij weten het, want wij waren die student, een jaar of 10 geleden.

Wij weten het, want wij waren die student, een jaar of 10 geleden.

Is er verschil qua prijzen tussen 1 of 2 fotografen?

Nou, het wordt steeds gebruikelijker om twee fotografen op je bruiloft te hebben. Zo start de ene fotograaf dan bij de bruid en de ander bij de bruidegom (tenzij jullie natuurlijk bruid + bruid of bruidegom + bruidegom zijn natuurlijk). En uiteraard kost het meer om twee professionals op je bruiloft te hebben. Niet alleen qua uren fotografie, maar ook qua nabewerking. Kortom, hogere kosten dus. Maar je mag dan ook meer verwachten. Tip: bekijk goed het complete portfolio van je fotograaf.

Dineren Landgoed Rhederoord 014 1

En hoe zit het met ervaring?

Goed, laten we er van uitgaan dat jullie, gezien jullie op onze website zijn beland, fotografie van belang vinden. Dan zien jullie waarschijnlijk ook het verschil tussen het portfolio van een beginnende fotograaf en dat van een fotograaf met jarenlange ervaring. En ervaring kost geld. Want je blijft als fotograaf zijnde investeren in je eigen kunde. Die investering kost ook weer geld. Afin: meer ervaring is al snel een hogere prijs.

Ervaring van de meester

Vergelijk het een beetje met het vragen aan een kunstschilder of hij/zij voor jou een tekening wil maken. Gewoon snel even een schetsje, kan best toch? Ook al is de kunstenaar maar een paar minuten bezig, de waarde van het gemaakte kunstwerk is hoog. Er gaat namelijk jarenlange ervaring aan vooraf. Net als dat een advocaat een jarenlange studie heeft gedaan om te komen waar hij/zij is. Of een chirurg relatief gezien een hoog uurtarief heeft. En ik zal niet verder ingaan op de kosten die de tandarts rekent (per 5 minuten).

Buitenbruiloft aan het water Willemijn Liang 068

Is het hetzelfde?

Laten we nog even terugkomen bij dat boeket, die trouwtaart en je trouwjurk en de vraag waarom trouwen duur is… Deze andere producten kosten ook vaak meer dan de variant waar niet “trouwen” voor staat. Want hebben we het echt om exact hetzelfde product? Is dat trouwboeket namelijk niet prachtig samengesteld met de bloemen die je zelf hebt uitgezocht? Klopt het dat er voor gezorgd is dat de bloemen ook een groot deel van de dag mooi blijven? Ook vermoed ik dat de bloemist het boeket mooi gebonden heeft en afgewerkt met lint.

Bloemwerk

Vivian ter Huurne, weddingplanner, gebruikt het bloemwerk voor een bruiloft ook vaak als voorbeeld: “vaak ga je op bezoek bij een bloemstylist (m/v) om alles door te spreken. Je hebt meerdere keren contact per mail, ze maakt een offerte. De bloemstyliste gaat al dagen van te voren naar de veiling en bekijkt wanneer ze het beste jouw meest bijzondere bloemen kan leveren voor jouw prachtige bruidsboeket. De kwaliteit van de bloemen moet top zijn en op de dag zelf op zijn mooist. Het is een natuurproduct dus er gaat een planning aan vooraf. De bloemen moeten soms iets warmer of juist koeler gezet worden. Bloemstylisten bestellen ook altijd een stuk meer bloemen omdat je niet zonder wilt komen te zitten. En dan moet op de specifieke trouwdag zelf het boeketje gemaakt worden. En we hebben het nog niet eens gehad over het bezorgen van bloemwerk. Afin: er komt veel kijken bij een losstaand trouwboeket”.

Trouwtaart

En ook de trouwtaart. Er is verschil tussen een taartje van de bakker en een drie-laags, perfect gedecoreerde en op jouw wensen afgestelde trouwtaart met champagne-smaak. Hetzelfde geldt ook voor je trouwjurk of trouwpak. Deze is zo (met de hand) vermaakt dat hij als gegoten zit. De materialen zijn bijzonder en niet alledaags. Er is dus daadwerkelijk verschil met bijvoorbeeld een standaard confectiepak.

Vintage bruiloft Treeswijkhoeve 0161

Dit is het verschil

Kun je dan ook een trouwreportage vergelijken met een willekeurige pasfotosessie bij een fotograaf in de studio? Wij zijn van mening dat er verschil zit tussen “gewoon even een paar foto’s en een complete reportage.” Waarbij vrijwel elk beeld iets toevoegt aan jullie herinneringen.

Deel de prijs door het aantal jaren dat je er plezier van hebt…

Kortom, de prijs van een bruidsfotograaf is een samenspel van heel veel verschillende factoren. En als je dus de totaalprijs deelt door het aantal uren dat de fotograaf voor jouw specifieke bruiloft maakt, dan ziet de uurprijs er direct al heel anders uit.

Om nog een keer met een uitspaak te komen die we al een keer eerder opschreven: “als je de prijs deelt door het aantal jaren dat je er plezier van hebt, dan valt het best mee”. En dat kun je van je taart niet zeggen ;)

Kennismaking Trouwfotografie 002

Budgetplanning Tool

Tip: wil je bijhouden hoe en wat qua budget? Dan kun je kijken bij de budgetplanningtool van The Perfect Wedding. En wil je zien of wij in jullie (toch echt niet kleine) budget passen, neem dan vooral contact op, want we adviseren graag.

Zin om meer weg te dromen? Bekijk dan deze blogs: